PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukiwania nowego szkła

dAde
14-06-2011, 14:47
Witam serdecznie,

przechodząc od razu do rzeczy - szukam nowego szkła, do DXa, standardowy zoom. Aktualnie posiadam Tamrona 17-50 f/2.8 i generalnie sprawa jest prosta, chciałbym w sumie ten sam, albo bardzo zbliżony zakres ogniskowych, też ze stałym światłem 2.8. Jeden szkopuł tylko - czy znacie coś z wewnętrznym ogniskowaniem? Niestety na takiego Nikkora 17-35 pieniążków brak, podobnie 24-70 (pomijając że wolałbym zakres ogniskowych "na dole < 20mm").

Generalnie przeglądam, szukam, nie wiem czy jest na rynku coś, co odpowiada moim szalenie wygórowanym wymaganiom :D Może się okaże, że w cenie rozsądnej (wiem, rzecz względna) nie ma nic.

Jeśli ktoś mógłby pomóc, coś podrzucić, poradzić, uświadomić, będę wdzięczny, dziękuję :)

darkmajin
14-06-2011, 14:54
czyli chcesz zmienić szkło na to samo tylko innej firmy....

nikkora i tamrona odrzucając zostaje Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM, Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8

najdziwniejsza zmiana szkła jaką widzę :)

pinio
14-06-2011, 14:59
Nikkor 17-55 jest tańszy od 17-35 i 24-70, ale nie doprecyzowałeś pojęcia "rozsądna cena"

MAF
14-06-2011, 15:45
Witam serdecznie,

przechodząc od razu do rzeczy - szukam nowego szkła, do DXa, standardowy zoom. Aktualnie posiadam Tamrona 17-50 f/2.8 i generalnie sprawa jest prosta, chciałbym w sumie ten sam, albo bardzo zbliżony zakres ogniskowych, też ze stałym światłem 2.8. Jeden szkopuł tylko - czy znacie coś z wewnętrznym ogniskowaniem? Niestety na takiego Nikkora 17-35 pieniążków brak, podobnie 24-70 (pomijając że wolałbym zakres ogniskowych "na dole < 20mm").

Generalnie przeglądam, szukam, nie wiem czy jest na rynku coś, co odpowiada moim szalenie wygórowanym wymaganiom :D Może się okaże, że w cenie rozsądnej (wiem, rzecz względna) nie ma nic.

Jeśli ktoś mógłby pomóc, coś podrzucić, poradzić, uświadomić, będę wdzięczny, dziękuję :)

Chciałem tylko uściślić czy chodzi Ci o wewnętrzne ogniskowanie w sensie nastawiania ostrości, czy zmiany ogniskowej?

dAde
14-06-2011, 16:39
@darkmajin
nie chodzi po prostu o zmianę firmy :D (czyt. dalej)
generalnie rozważałem i rozważam Sigmę, którą tutaj wymieniłeś, ale postanowiłem poszukać czegoś, co mi się nie będzie "rozjeżdżało" przy zmianie ogniskowej :D a że nie znalazłem nic (wg kryteriów), to pytam na wszelki wypadek, przecież nie znam całego rynku ;)

@pinio
granica jest płynna, ale wolałbym żeby nie przekroczyła 2500-2700; wiem że to może się okazać głupim życzeniem i zwyczajnie może nie być takiego szkła w tej cenie, dlatego pytam, bo nie mam pomysłu :)

@MAF
zmiana ogniskowej

Anion
14-06-2011, 17:21
@pinio
granica jest płynna, ale wolałbym żeby nie przekroczyła 2500-2700; wiem że to może się okazać głupim życzeniem i zwyczajnie może nie być takiego szkła w tej cenie, dlatego pytam, bo nie mam pomysłu :)
j

przez 2,5 roku używałem dokładnie tego samego szkła co Ty (T17-50). Nieco ponad rok temu przesiadłem się na Nikorra 17-55 i powiem ci, że różnica jest znaczna oczywiście na korzyść N (jakość obrazka, szybkość a przede wszystkim celność AF szczególnie gdy jest słabsze światło o jakości wykonania nie wspominając). Używanego Nikkora kupisz na tej giełdzie za około 3100-3300. Jeśli różnica 400-600 zł nie jest dla Ciebie dużym problemem to nie zastanawiał bym się. Oczywiście pozostają kwestie że jest to szkło DX i że to byłaby używka. Jeśli tego nie akceptujesz to szukasz dalej.

pinio
14-06-2011, 18:37
@pinio

E, to nie jest źle :) Wysupłaj jeszcze trochę do "swojej woli" i idź tą drogą:

przez 2,5 roku używałem dokładnie tego samego szkła co Ty (T17-50). Nieco ponad rok temu przesiadłem się na Nikorra 17-55 i powiem ci, że różnica jest znaczna oczywiście na korzyść N (jakość obrazka, szybkość a przede wszystkim celność AF szczególnie gdy jest słabsze światło o jakości wykonania nie wspominając). Używanego Nikkora kupisz na tej giełdzie za około 3100-3300. Jeśli różnica 400-600 zł nie jest dla Ciebie dużym problemem to nie zastanawiał bym się. Oczywiście pozostają kwestie że jest to szkło DX i że to byłaby używka. Jeśli tego nie akceptujesz to szukasz dalej.

MAF
14-06-2011, 21:24
Nie ma innej rady, jeśli szukasz solidności to pozostaje Ci tylko Nikkor 17-55.
Choć może jednak zastanów się nad Sigmą 17-50 2.8 EX OS HSM. Seria EX też jest zupełnie przyzwoicie wykonana.

jendryn
14-06-2011, 21:26
POlecam N 17-55 na dx! Nie ma nad czym sie zastanawiać tylko odkladać sos

dAde
15-06-2011, 10:12
Dzięki za komentarze, generalnie ten Nikkor 17-55 wydaje się najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o to czego chcę, nie koniecznie niestety jeśli chodzi o cenę ;) no ale to muszę sobie przemyśleć na spokojnie

@MAF
Jakość wykonania serii EX znam, z takowym oznaczeniem mam Sigmę 70-200 i jestem bardzo zadowolony :)

Grygolas
21-06-2011, 10:21
Chciałem polecić S18-50
Nikkora 17-55 nie miałem w rękach, Tamrona równiez nie używałem. Ale moja Sigma 18-50 HSM radzi sobie całkiem całkiem, nawet w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Z D300s śmiga AF aż miło, używalny od 2,8, na 3,2 jest już dobrze.
Nie wiem na ile to pomocne, ale mój kolega na co dzień używa D700 i N 24-70 2,8 i ze zdziwieniem stwierdził, że mój AF w zestawie D300s i s18-50 nieźle , cytuję, "zap...". Próbowaliśmy oba w dzień na dworze. Może róznice pewne wychodzą pezy ciemnicy, nie wiem.
Uważam, że AF działa super, (na weselu, w tańcu, ze świecą szukać nietrafionych strzałów).

Aeon88
21-06-2011, 23:27
za 2500 - 2700 PLN znajdziesz w bardzo dobrym stanie okazyjnie N17-55. Na DX nie ma lepszego szkła. Skoro Twój budżet na niego pozwala to w zasadzie można temat zamknąć bo to szkło jest najlepszą i najsensowniejszą odpowiedzią na Twój problem.

Mariusz888
22-06-2011, 06:55
Również uważam że warto dołożyć do N17-55 jeśli tylko Twój budżet planowany był niewiele mniejszy i jesteś w stanie dołożyć - oczywiście jest dużo opinii że nie warto, że Tamron lepszy (albo Sigma) ale akurat w tym temacie wg mnie jest tak jak Aeon88 pisze - różnica jest spora - dobra optyka, budowa, AF itd :) Pod DX nie ma lepszego zooma w tym zakresie :)

dAde
22-06-2011, 13:13
Dzięki za wszystkie opinie. Temat generalnie można zamknąć, będę się skłaniał ku 17-55 :) Niestety jeszcze nie w tym momencie ze względu na jego wyższy koszt, ale gdy nadejdzie pora, to wiem co przypnę do korpusu :)
Pozdrawiam

Aeon88
22-06-2011, 15:16
i poczujesz ;) zarówno ciężarem jak i jakością :) tylko pamiętaj, sprawdź przed zakupem osobiście lub obejrzyj surowe RAWy z niego, błędnym jest myślenie że szkła za 3000zł wzwyż są tak genialne że wszystkie są ok i nie trzeba nic sprawdzać.