Zobacz pełną wersję : Długie szkła i D200
andrzej_laskowski
01-02-2007, 15:07
Jako ze często mnie o to pytają użytkownicy forum to się wypowiem.
Podobno jest opinia że D200 źle ostrzy ze szkłami 200 i więcej.
Niektórzy uważają to nawet za normę i podobno wszystkie puszki tak mają i pytają mnie jak sobie z tym radzę?
Ja tam nie wiem czy wszystkie, bo w ręku miałem tylko dwie, ale obie nie miały najmniejszego problemu ze wspólpracą ze starą Tokiną 300/2.8, oraz Nikkorem 300/4 AFs. O krótszych szkłach nie wspominając.
Branie za pewnik opinii że nagminny jest BF czy FF jest, oględnie mówiąc, nierozsądne.
Doskonale ostrzą oba szkiełka zarówno na pełnej dziurce jak i przymknięte. Choć oczywiście nie do f16, bo kto normalny używa tego w tele;)?
Dla przykładu pierwszy z brzegu obrazek z ostatniego spacerku:
http://onephoto.net/uploads/carramba/370815_881628.jpg
Podsumowując, nie zauważyłem aby D200 miało jakiekolwiek problemy ze współpracą z długimi szkałmi.
Niestety ma za to z telekonwerterami :/ a konkretnie z niededykowanymi. Ale to już inna bajka.
Niedzwiedz
02-02-2007, 00:41
ale fota !!!!!!!!!!! fajny ten spacer :) ja najdluzsze szklo mam 150mm i nie narzekam jest w punkt mimo ze to sigma,
O jak ja chiałbym mieć takie szkiełka i ostre i długie i drogie ...
Ja też nie zauważyłem mam 80-200 2.8 z dwoma pierścieniami i jest żyleta
ranbir kapoor
02-02-2007, 09:48
v galerii sa najnowsze fotki Armstronga eobione glownie na 200mm i jak widac sa naprawde ostre,listopadowe wakacje tez daly dowod na to ze VRka na 200mm jest superostra przy wspolpracy z De200
Grześ Pseudonim
03-02-2007, 17:19
przy 80/400 jest też OK!
A dlaczego ma być źle? Jeśli nie oczekuje się od sprzętu więcej niż może on z siebie dać, to musi być dobrze. Jednym z problemów może być to, że często zdjęcia robione są ze zbyt dużej odległości. W efekcie nie widać szczegółów piór, czy sierści, tylko kolorowe plamy. W przypadku cyfry, jest to jednak normalne zjawisko.
andrzej_laskowski
04-02-2007, 16:17
A to ciekawe że nagle wszystkim D200 dobrze ostrzy.
Gdzie się podziali ci malkontenci którzy tak sarkali na mydło i ogólny brak ostrości w swoich puszkach?
Może jednak nie jest tak źle jak pisali i tylko tak sobie marudzili spodziewając się po 10Mpx ostrych cropów w A4 z 10 procentowego wycinka? Bo dokładnie taki przykład przysłał mi jeden "zawodowiec" (tu bez urazy proszę) argumentując że D200 to porażka straszna niewarta nawet połowy swojej ceny.
wlasnie mialem ten problem, jako nowy wlasciciel d200. w pewnym momencie wyszlo mi ze zdjecia z d70 sa ostrzejsze, generalnie mi wyszlo, ze faktycznie nalezy podostrzyc jpg do +2 mniej wiecej.
wyszlo tez ze mimo teoretycznie bardziej ostrych zdjec z d70, szczegolow tam jednak nie uswiadczysz.
moze jutro podepne moja 100-300 z tc na jakies testy, jako ze przeznaczylem to szklo na sprzedaz, pora tak naprawde zobczyc czy moze jednak nie pozbywac sie tego szkla (ponad 600mm sie przydaje jak by nie patrzec).
1/ Z jakiej odległości był fotografowany ten ptak?
2/ Zdjęcie nia ma exifa - przydałby się
3/ Zauważyłem te nieostości przy dużych dystansach i wtedy pojawiają się przy każdej ogniskowej.
Do 100m jest idealnie.
Wróciłem do D70 - wszyscy myślą, że jestem umysłowo niezdrów, - być może.
Pozdrawiam Grzegorz
andrzej_laskowski
06-02-2007, 11:55
1/ Z jakiej odległości był fotografowany ten ptak?
2/ Zdjęcie nia ma exifa - przydałby się
3/ Zauważyłem te nieostości przy dużych dystansach i wtedy pojawiają się przy każdej ogniskowej.
Do 100m jest idealnie.
Wróciłem do D70 - wszyscy myślą, że jestem umysłowo niezdrów, - być może.
Pozdrawiam Grzegorz
1/ około 40-50m
2/ możesz wierzyć na słowo D200 f2.8 1/4000
3/ chcesz powiedzieć że z tele obiekt do 100m jest ostry, a potem sie rozmywa? Trudno mi w to uwierzyć, co najwyrzej właściwości atmosferyczne mogą mieć wpływ, ale to też przy wyjątkowo pochmurnej pogodzie.
Mimo to przy najbliższym spacerku zrobię sobie z ciekawości test na 50,100 i 200m z 300/2.8 i pokażę w tym wątku wyniki.
Na życzenie fotka z EXIF-em:
http://onephoto.net/uploads/carramba/1168178756_gal_st_uczka.jpg
Czyli blisko i wiele światła, to wyjaśnia wszystko.
Proponuję zrobić jeszcze taki sprawdzian - próbować na dużym dystansie złapać ostrość na płaszczyźnie ukośnej w stosunku do powierzchni soczewki - np budynek stojący nie prostopadle tylko ukośnie. Czas dać trochę mniejszy niż 1/ogniskowa np 1/400.
W tych warunkach wygląda to inaczej.
Sprawdzałem na N80-200/2,8 przy 2,8 i kicie. Sprawdza się nastarsza zasada - gdy brakuje światła jest niedobrze.(czyli tak jak w D70- a IMHO miało być lepiej)
Pozdrawiam
Grzegorz
ja bynajmniej tez nie narzekam na ostrosc przy 200. d200 i 18-200 z vr radzi sobie calkiem spoko
zapomnialem dodac - boska fota
krzysztofisko
13-02-2007, 01:06
Miałem zastrzeżenia do ostrości zdjęć z D200, prawdę mówiąc trudno mi było podać jakieś prawidłowości. Raz to było FF z 24-120 Vr innym razem gubił ostrość z 18-200 VR. Kiedyś cała seria zdjęć z Sigmą 135-400 była po prostu nie ostra. Czasami trafiały się zdjęcia ostre, że można by się nimi golić. Zacząłem tracić wiarę we własne umiejętności. Aparat wylądował w serwisie Nikon Polska ( z innych przyczyn ) , przy okazji wyszło, że są błędy autofokusa. Dwa dni bez aparatu i JEST BEZBŁĘNIE ! Całe 100 % zdjęć ( fakt, że przy dobrym świetle ) z około 500 wykonanych jest OSTRYCH !!:-D