PDA

Zobacz pełną wersję : [troll] D70 vs D80 vs 5D

zkruk
01-02-2007, 14:48
ostatnio mam okazje bawic sie wychwalanym 5D canona
postanowilem dorzucic kilka slow od siebie...

szum i jakosc obrazu:
http://zbigniewkruk.com/tmp/D70_D80_5D_nr_on_LR.jpg
http://zbigniewkruk.com/tmp/D70_D80_5D_nr_off_LR.jpg

obrobione w Lightroomie, nr_on - czyli usunieta kolorowa kaszka (25) oraz wyostrzanie dodane (25)

(zdjecie z D70 resizowane do rozmiaru D80)
wszystkie zdjecia z ustawieniami neutralnymi
wylaczone wyostrzanie, wylaczone odszumianie (choc mam wrazenie, ze Canon ma
jakis algorytm odszumiajacy przed zapisem do Rawu - ten obraz jakis taki
wygladzony jest)
lecz i tak uwazam, ze jest to ciekawe porownanie - wnioski mozna wyciagnac
samemu

inna kwestia jest to, ze w ACR zdjecie z Canona mialo najwiekszy kontrast,
przez co najwiecej cieni szlo w czernie. Sprawa byla spora, bo tam gdzie D80
mialo 42/4/16 to 5D mialo 20/0/3 - skad roznica - byc moze dlatego ze 3200
jest realizowane poprzez soft - czyli spadek rozpietosci, a 1600 w Nikonie
wciaz jest realizowane poprzez ustawienia matrycy...

sama puszka
no coz - Nikon pod tym wzgledem rozpieszcza - ergonomia to w Canonach
kuleje - i nie dam sie przekonac ze jest to kwestia przyzwyczajenia.
Wlaczanie oswietlenia gornego panelu to pomylka.
Kolko z tylu blokowane dodatkowym polem na przelaczniku ktory oczywiscie
jest poza zasiegiem palcy - nie dosc ze znowu odrywam rece, to musze podjac
ryzyko - albo dostep do fukcji i mozliwosc przestawienia ich albo blokada i
pewnosc, ale brak mozliwosci ustawienia przeslony (M) albo korekcji
ekspozycji...
Jednak te 2 kolka w Nikonie sa duzo praktyczniejsze i przyjemniejsze.

Rozmieszczenie pol AF - lepsze w Nikonie - mniej skupione - bardziej
rozproszone
Szykosc AF - chyba szybszy Canon - ale gdy ma swiatlo - gdy nie ma swiatla -
kaplica - a Nikon czesciej ustawia ostrosc... Niemniej jednak wreszcie Canon
ma czujnik w amatorskiej (?) puszce ktory jest porownywalny z Nikonowskim

Wielkosc wizjera nie powala - choc wieksza - to jednak spodziewalem sie
zobaczyc wiecej- a jasnosc - no coz - tutaj rozczarowanie - bo Nikon D80
jest - minimalnie - ale jest - jasniejszy.

Lustro i mechanizm migawki chyba delikatniej dziala w Nikonie.

Wspomne jeszcze o tym, ze w Av nie ma realizacji czasu z lampa blyskowa
(albo slow-sync - albo minimalny czas z flashem - co po prostu jest
przykladem totalnego olewania potrzeb klienta)

Niemniej jednak fotograf slubny potrzebuje ISO 3200 ktorego mozna uzywac i
Canon mu to daje... Natomiast potrzebuje tez puszki, ktora pomaga robic
zdjecia.
Dlatego chcialbym dostac puszke D200 z matryca 5D - nie jestem pierwszy
ktory to powiedzial i chyba nie ostatni.
Nie powiem, ze po zobaczeniu obrazu z 5D sprawdzilem jego cene - i chyba
jednak jest to zdecydowanie drozsze rozwiazanie, bo za cene 5D mozna miec
D80 z 17-55 2.8 Nikona.

Złociu
01-02-2007, 14:56
Dlatego chcialbym dostac puszke D200 z matryca 5D
Czyli wychodzi odwieczna stara prawda, ze "puszkę" to najlepiej zrobić sobie samemu :)

arturjb
01-02-2007, 15:11
ciekawe rzeczy piszesz...

Seeker
01-02-2007, 15:27
"ciekawe rzeczy piszesz..."

Subiektywne odczucia z rzetelnym mentalnie nastawieniem.

Tak to odbieram i generalnie mnie to przekonuje, a ciekawe faktycznie.

"Czyli wychodzi odwieczna stara prawda, ze "puszkę" to najlepiej zrobić sobie samemu"

Cos w tym jest. W koncu nie kazdy uzdolniony czlowiek pracuje w firmie fotograficznej, za to prawie kazdy ma wlasny gust i doswiadczenie, nawet w kwestiach ergonomii i podobnych.

mjr
01-02-2007, 15:50
Witaj.

Hmmmm
Tak przyglądam się tej twojej kompozycji porównań ISO i nachodzi mnie pytanie:
Czy D70 przy ISO 1600 nie wypada lepiej jak D80 :?:

..

Dumanie foto-amatora ....
Czytając takie mądre artykuły na Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5274), i czy zaleta matryc CCD stosowanych w Nikonach nie jest lepsza "chłonność" światła w porównaniu z CMOSami Canona :?:

Pozdrawiam.

Ps
A czemu nie zrobiłes porównania D80 i 5D przy włączonym oddszumianiu i dla ISO 1600 dla 5D :?:

zkruk
01-02-2007, 16:31
tak - w D70 iso 1600 wyglada lepiej
poprawa ktora wychodzi w testach wynika z tego, ze testujacy z niezrozumialych dla mnie powodow testuja jpga - ktorego mozna odszumic i zrobic z nim wszystko....

nie chcialo mi sie czytac tego materialu z fotopolis - ale:
1. jesli naisali ze ccd ma lepsza chlonnosc swiatla - to tymbardziej nie chce mi sie czytac
2. mogles zle zrozumiec - wiec zacytuj dany fragment

nie robilem 1600 na 5D bo to chyba nie ma sensu - przeciez i tak widac ze konkurencji nie ma... ;)

Czornyj
01-02-2007, 16:53
1. jesli naisali ze ccd ma lepsza chlonnosc swiatla - to tymbardziej nie chce mi sie czytac
2. mogles zle zrozumiec - wiec zacytuj dany fragment

Chłonność jak chłonność - CMOS ma mniejszą powierzchnię fotodiody i jest to szczera prawda. Tylko niewiele z tego wynika, bo Canon użył w swych sensorach szeregu diabelskich sztuczek i efekt jest taki, że udało mu się z teoretycznie gorszej technologii uzyskać znacznie lepsze rezultaty. Oczywiście, możnaby długo dowodzić wyższości technologii CCD, tyle że posługując się sofizmatami. Bo rzeczywistość jaka jest, każdy widzi.

mjr
01-02-2007, 17:00
Chłonność jak chłonność - CMOS ma mniejszą powierzchnię fotodiody i jest to szczera prawda. Tylko niewiele z tego wynika, bo Canon użył w swych sensorach szeregu diabelskich sztuczek i efekt jest taki, że udało mu się z teoretycznie gorszej technologii uzyskać znacznie lepsze rezultaty. Oczywiście, możnaby długo dowodzić wyższości technologii CCD, tyle że posługując się sofizmatami. Bo rzeczywistość jaka jest, każdy widzi.
O i to mi sie podoba.
W końcu przeczytałem coś na prawde mądrego :!:

Zgadzam się z tobą w 100%. Canon, ma bardzo dobrze napisany program i ciekawe czy nie ma możliwości poprawy SOFTu w modelach Nikona :?:

Tez mnie to zastanawia, że skoro CCD jest lepsza od CMOSa, to czemu tak dostaje po doopie :?:

Czornyj
01-02-2007, 17:08
O i to mi sie podoba.
W końcu przeczytałem coś na prawde mądrego :!:

Zgadzam się z tobą w 100%. Canon, ma bardzo dobrze napisany program i ciekawe czy nie ma możliwości poprawy SOFTu w modelach Nikona :?:

Tez mnie to zastanawia, że skoro CCD jest lepsza od CMOSa, to czemu tak dostaje po doopie :?:

To nie jest kwestia softu, a w każdym razie nie tylko. To jest kwestia wprowadzenia pewnych rozwiązań już na samym układzie. Przykładowo - w CCD sygnał jest wzmacniany jednym wzmacniaczem po zejściu z układu, w CMOS-ach każda fotodioda ma swój własny wzmacniacz. Rodzi to pewien problem - każdy z nich wzmacnia sygnał troszkę inaczej niż reszta. Więc w momencie wykonania zdjęcia sensor robi sobie "darka", wykonuje "szum-mapę" analizując poziom wzmocnienia sygnału na danej fotoceli i odfiltrowywuje zakłócenia (oczywiście mówię cały czas w ogromnym uproszczeniu, więc proszę elektroników-pedancików o nie czepianie się słówek). Kilka podobnych, chytrych sztuczek i jest jak jest...

Erie
01-02-2007, 17:10
"czemu dostaje po doopie" - bo na każdy piksel w matrycy przypada mniejszy procentowo udział elementu światłoczułego dla CCD w stosunku do CMOS, a co za tym idzie stosunek sygnału do szumu jest mniejszy. Jednak gdyby się udało zrobić, tak by np. 80% powierzchni piksela było elementem swiatłoczułym w technologii CCD to byłby lepszy niż 100% CMOS. Chyba że po drodze się coś zmieniło (w ciągu ostatnich niecałych dwóch lat). Notabene Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony.

reszte napisał juz Czornyj o wzmacniaczach

Pozdrawiam
Erie

Czornyj
01-02-2007, 17:14
"czemu dostaje po doopie" - bo na każdy piksel w matrycy przypada mniejszy procentowo udział elementu światłoczułego dla CCD w stosunku do CMOS, a co za tym idzie stosunek sygnału do szumu jest mniejszy. Jednak gdyby się udało zrobić, tak by np. 80% powierzchni piksela było elementem swiatłoczułym w technologii CCD to byłby lepszy niż 100% CMOS. Chyba że po drodze się coś zmieniło (w ciągu ostatnich niecałych dwóch lat). Notabene Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony.

reszte napisał juz Czornyj o wzmacniaczach

Pozdrawiam
Erie

Erie - we wszystkich materiałach czytałem, że to CCD ma większą powierzchnię fotodiody, bo na CMOS-ie poupychane są różne usrojstwa. Więc chyba nie jest tak jak mówisz...

Seeker
01-02-2007, 17:23
"w CMOS-ach każda fotodioda ma swój własny wzmacniacz. Rodzi to pewien problem - każdy z nich wzmacnia sygnał troszkę inaczej niż reszta"

A czy rozrzut parametrow jednego piksela w dlugim czasie bedzie znaczny?

"Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony."

Zakladajac, ze to prawda (nie czepiam sie, tylko ubezpieczam ;) ), jak myslicie, czy wyprodukowanie matrycy o wyraznie zwiekszonej rejestrowanej rozpietosci tonalnej tez byloby potem obciazone problemem finansowym kosztow produkcji? (problemem w takim sensie, jak to Erie przedstawil)

Erie
01-02-2007, 17:48
Erie - we wszystkich materiałach czytałem, że to CCD ma większą powierzchnię fotodiody, bo na CMOS-ie poupychane są różne usrojstwa. Więc chyba nie jest tak jak mówisz...

Czornyj, w CMOSie jest upchany wzmacniacz dla każdego piksela, a mi się oczywiście powaliło - fill factor jest wyższy dla CCD niz dla CMOSa :)

rzut oka choćby na artykuł http://mobile.benchmark.pl/r.php?file=http://mobile.benchmark.pl/artykuly/aparaty/matryca_LCD/strona-4.html wyjaśnia wiele i pokazuje że się myliłem :D

251kris
01-02-2007, 18:16
tak - w D70 iso 1600 wyglada lepiej
Tak, to było to przewidzenia przy bardziej upakowanej matrycy D80. Ktoś kiedyś prównywał nefy z D70 do d200
i rezultat był podobny. Dlatego też postanowiłem poczekać ze zmianą puszki na jakiś przełom w konstrukcji matryc Nikona, większą rozpiętość tonalną itd. Testy w jpg-ach w przypapdku lustrzanek to małe nieporozumienie,
a stwierdzenie, że d80 mniej szumi od d70 jest tylko półprawdą.
Nie znaczy to oczywiście, że d70 jest lepszy od D80, tylko po prostu nie zasłużył sobie jeszcze na zwolnienie :)

Czornyj
01-02-2007, 18:30
Czornyj, w CMOSie jest upchany wzmacniacz dla każdego piksela, a mi się oczywiście powaliło - fill factor jest wyższy dla CCD niz dla CMOSa :)

rzut oka choćby na artykuł http://mobile.benchmark.pl/r.php?file=http://mobile.benchmark.pl/artykuly/aparaty/matryca_LCD/strona-4.html wyjaśnia wiele i pokazuje że się myliłem :D

Dzięki Erie - naczytałem się już sporo na ten temat, m.in. artykuły kolesi z DALSA Co. (tylko po angielsku).

Seeker - tak naprawdę to cholera wie. Natomiast co do CMOS-a (LBCAST) autorstwa Nikona, to owszem - takowy istnieje i nawet całkiem nieźle się sprawuje w moim aparacie. Miejmy tylko nadzieję że będą kolejne...

gary
01-02-2007, 18:32
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca, ale to ze wzgledu raczej na FF a nie na CMOS
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 np ta i inne galerie tego autora

Czornyj
01-02-2007, 18:37
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca, ale to ze wzgledu raczej na FF a nie na CMOS
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 (http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01) np ta i inne galerie tego autora

Im większa matryca, tym mniejsza rozdzielczość. Im mniejsza rozdzielczość, tym większy kontrast. Proste jak budowa cepa.

jm
01-02-2007, 18:42
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca,.....

Bardzo słuszna uwaga. 5d jak chyba żaden inny aparat wymaga dobrych i drogich szkieł. Jakikolwiek, najmniejszy nawet, kompromis porowadzi do radykalnej utraty jakości. Niestety....

gary
01-02-2007, 18:54
znam uzytkownika 5d z 35/2 i 85/1,8 - nie narzeka :)

krzyto
01-02-2007, 19:41
Rozumiem, że porównywanie tych nikonów z tym canonem jest zabawą - bo np. w boksie nie wpuszcza się na ring do jednej walki zawodników o różnych wagach. No to ja proponuję inną.
Dopisało ci wyjątkowe szczęście. W akcji reklamowej pewnej korporacji wygrywasz talon - prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?

Zbigniew
01-02-2007, 19:51
Wiadomo co - D40 + 18-55 + 70-300G. Zostanie jeszcze na SB-400 i statyw z MM.

Dobry fotograf wszystkim zrobi zdjęcie :twisted:

igorzak
01-02-2007, 19:53
Wiadomo co - D40 + 18-55 + 70-300G. Zostanie jeszcze na SB-400 i statyw z MM.

Dobry fotograf wszystkim zrobi zdjęcie :twisted:
Chyba prędzej 55-200, bo 70-300 nie ma własnego silnika.

Zbigniew
01-02-2007, 19:54
A kto powiedział, że AF trzeba używać ? Dopiero na MF jest ten smaczek ... :)

PS.: Sorry za sarkazm, ale osłabia mnie porównywanie szumów na ISO 1600 w górę dla kilku puszek z różnych segmentów, a później jeszcze kopanie Nikona, że szumi, a Canona, że ma z d..y ergonomię. So what ? To takie odkrywanie Ameryki po raz tysięczny.

Rafał_Sz
01-02-2007, 19:56
A ja bym poczekał na D30 :)

Rafał

igorzak
01-02-2007, 19:58
A ja bym poczekał na D30 :)

Rafał
D30 już był, tyle że w stajni Canona.

Wini
01-02-2007, 20:01
- prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?
Dobre, hehehe...
D2xs + 85/1.4 + 75-300
Moooże zamiast 75-300 jednak 200/2 :)

igorzak
01-02-2007, 20:10
Rozumiem, że porównywanie tych nikonów z tym canonem jest zabawą - bo np. w boksie nie wpuszcza się na ring do jednej walki zawodników o różnych wagach. No to ja proponuję inną.
Dopisało ci wyjątkowe szczęście. W akcji reklamowej pewnej korporacji wygrywasz talon - prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?
D3X + 10-70 f1,4 SWM VR + 70-500 f2 SWM VR:lol:

Czornyj
01-02-2007, 20:18
Wziąłbym tą nową Leice M8 z Summiluxami 35/1.4 i 75/1.4

RAF
01-02-2007, 20:24
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca
podobnie jak D200 i dobrego szkła :) (o dobrym fotografie nie wspominając)
http://www.pbase.com/manny_librodo/popular

Erie
01-02-2007, 20:39
a ja jako wredny dziad wziąłbym najdroższy możliwy korpusz najdroższym obiektywem - następnie sprzedał i kupił sobie normalny aparat i samochód, a za resztę ufundowałbym autorowi pomysłu wakacje na Karaibach (nie było ograniczeń w zasadach :D)

igorzak
01-02-2007, 20:48
a ja jako wredny dziad wziąłbym najdroższy możliwy korpusz najdroższym obiektywem - następnie sprzedał i kupił sobie normalny aparat i samochód, a za resztę ufundowałbym autorowi pomysłu wakacje na Karaibach (nie było ograniczeń w zasadach :D)
Teorytycznie to jest najlepsze wyjście, tyle że im droższy sprzęt, tym bardziej niszowy i trudniej go sprzedać... Ale ja zawsze na takie pytania, odpowiadałem w dokładnie taki sam sposób:D

Kaleid
01-02-2007, 20:53
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 np ta i inne galerie tego autora

Nie widze w tych zdjeciach niczego czego nie mozna by zrobic D50 i stalką za pare stowek.

stig
01-02-2007, 20:54
A co w tych zdjeciach jest takiego rewelacyjnego? :)
Podac Ci przepis na nie? Wycieczka do Chin z _dowolna_ lustrzanka cyfrowa i dwoma jasnymi obiektywami (nie musza byc 1.2 czy 1.4 -- moze byc 80-200 2.8).
Wszystko co jest na tych zdjeciach (i co pewnie robi na Tobie wrazenie), to: egzotyka polaczona z duza iloscia kolorow, mala glebia ostrosci, duza ilosc swiatla i w miare poprawne kadry. Nie dopatrzylem sie tam niczego genialnego, co mogloby swiadczyc o wyzszosci 5D (czy raczej FF) nad np. korpusami Nikona.
Oczywiscie prawda jest, ze 5D produkuje bardzo ladne obrazki, ale akurat zdjecia z podanego przez Ciebie linku nie moga sluzyc jako argument.

gary
01-02-2007, 21:08
nie wiem co jest takiego rewelacyjnego, po prostu podobaja mi sie bardzo, sa bardzo plastyczne, wylewaja sie z monitora, piszesz o 80-200, wg mnie daje on inna plastyke, inaczej oddaje przejscie z ostrosci w nieostrosc
no ale nie mam zamiaru sie spierac :)
głebia jest malutka i strasznie mi przypomina tę ze sredniego formatu, jasne ze nikkor na 200mm i f2,8 da podobna glebie ale perspektywa bedzie inna
a tu mamy perspektywe krotkiego tele i malenką głębię - mi to bardzo przypomina MF
pewnie aps i nikkor 85/1,4 dalby cos podobnego i wg mnie wazne jest to ze to jednak 1,4 a nie 2,8
pzdr!

stig
01-02-2007, 21:13
a tu mamy perspektywe krotkiego tele i malenką głębię - mi to bardzo przypomina MF
pewnie aps i nikkor 85/1,4 dalby cos podobnego i wg mnie wazne jest to ze to jednak 1,4 a nie 2,8 No i sam doszedles do sedna. Liczy sie optyka.
A 50tke 1,4 (oddam glowe, ze zrobisz nim takie same zdjecia nawet przy pomocy D50), mozna kupic za 1000-1200 zl. :)

gary
01-02-2007, 21:15
odwazny jestes, oszczedzę Twoją głowę i nie kupie 50/1,4 :)
ani d50 :)
pzdr

stig
01-02-2007, 21:20
odwazny jestes, oszczedzę Twoją głowę i nie kupie 50/1,4 :) Odwaga poparta doswiadczeniem. W innym wypadku bym nie ryzykowal. :)

RAF
01-02-2007, 21:26
Gary w linku, który podałeś, są również zdjęcia z Nikona
http://www.pbase.com/transcending_history/image/71273225
no i gdyby nie podpisy, to różnicy byś z pewnością nie zauważył :)

gary
01-02-2007, 21:27
a własnie, ze widac, ze to inna perspektywa i nie mow, ze ty nie widzisz, bo nie uwierze, ty nikoniarzu zatwardziały :)

Patio
01-02-2007, 22:23
Róznica chyba widoczna gołym okiem :)
wiadomo zelezy od oka :p

RAF
01-02-2007, 22:29
Gary a gdybyś nie zasugerował się podpisami pod zdjęciem? :)

zkruk
01-02-2007, 23:49
Krzyto - wzialbym 5D + 24-70 2.8 + 85mm 1.2

ale wstrzymalbym sie z decyzja do marca - czekam na PMA ;)

Zbigniew
01-02-2007, 23:53
A co w tych zdjeciach jest takiego rewelacyjnego? :) (...)

A dla mnie w części jest jeszcze nie do końca dobrze dobrana ekspozycja. Przepały, przepały, ... :):twisted:

Niedzwiedz
02-02-2007, 00:26
dlaczego Garem podoba sie plastyka ? dlaczego stig mowi ze 1,4 dalo by podobna , ano dlatego ze w DX takie 1,4 to jak w FF 2.8 ot cala tajemnica ;), nie ukrywam ze takze podoba mi sie plastyka tych zdjec.
jeden ze znajomych pokazal mi co potrafi 5d i 35 1,4 tam GO byla minimalna ale plastyke ech....

krzyto
02-02-2007, 02:02
Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji. Moim zadaniem było wyłonienie trzech najbardziej zagorzałych na polskim forum klubowym Nikona entuzjastów sprzętu naszej marki. Sorry, że selekcji dokonałem tak podstępnie, ale co bym w tej materii nie zrobił, to zawsze byłaby loteria. Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak. Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze). Nowe body ma 16,5 Mpix i nowatorską matrycę o wymiarach 24x36 mm, wyprodukowaną przez firmę, której nazwy zdradzić nie mogę, wg dotychczas niestosowanej technologii. Zakres czułości 100 - 6400 ISO. Prezes Michio Kariya najbardziej zadowolony jest z tego, że nareszcie Nikon mieć będzie cyfrową lustrzankę z pełonowymiarową matrycą. Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body.
Pozdrawiam

Jacek_Z
02-02-2007, 02:13
e, bubel, nie ma ISO 50.

Erie
02-02-2007, 02:32
... Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak...

za lojalność?? największy agitator przepalania na matrycowym w D80?? :shock: :shock: :shock: szok i niedowierzanie (cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi ;))

Pozdrawiam
Erie

Władca Pixeli
02-02-2007, 07:13
Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze).
Lepiej jak pan Michio Kariya pogoni leniwych programistów w firmie aby wreszcie napisali nowszą wersję systemu do D50 takie "D50 SP2". To właśnie z tego forum forumowicze upierdliwie wysyłają petycję a odzewu nie ma.
Przy okazji pan Michio Kariya może zafunduje jakieś lekcje z podstaw programowania programistom programu Capture NX.
W ostatniej sprawie może się zgłosić do mnie.

Erie
02-02-2007, 08:22
Lepiej jak pan Michio Kariya pogoni leniwych programistów w firmie aby wreszcie napisali nowszą wersję systemu do D50 takie "D50 SP2". To właśnie z tego forum forumowicze upierdliwie wysyłają petycję a odzewu nie ma.
Przy okazji pan Michio Kariya może zafunduje jakieś lekcje z podstaw programowania programistom programu Capture NX.
W ostatniej sprawie może się zgłosić do mnie.

Władco, programiści którzy pisali NXa to Nik Software - oni znają się na rzeczy (pod względem zastosowanych algorytmów obróbki obrazu). Gorzej z wybrana platformą pisania kodu - cholerny wolny i pamięciożerny .net. Ale to racej decyzja spowodowana innymi względami - $$$.

Pozdrawiam
Erie

Kaleid
02-02-2007, 08:26
Krzyto - wzialbym 5D + 24-70 2.8 + 85mm 1.2

ale wstrzymalbym sie z decyzja do marca - czekam na PMA ;)

No to mozesz juz brac Zbyszku, bo na PMA Nikon nie pokaze niczego co by moglo Cie zainteresowac :)

pebees
02-02-2007, 08:27
Kaleid a co pokażą? A jeśli nie możesz powiedzieć co, to powiedz chociaż, dla którego segmentu rynku :)

Kaleid
02-02-2007, 08:31
Wersję "S" pewnej lustrzanki, pare Coolpixów i jakies obiektywy. Zadnych fullfrejmów i innych nie bedzie.

pebees
02-02-2007, 08:35
Kaleid acha, czyli część rynku zwana popularnie 'rynkiem amatorskim' będzie zadowolona :)

Kaleid
02-02-2007, 08:39
Pewnie tak :)

Zoidberg
02-02-2007, 09:12
"Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body."

I bedą się bujać z wersją beta firmware tej puszki ;)

Rafał_Sz
02-02-2007, 09:17
"Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji..."

01.04.2007 ??? Kurdę, ale internet wciąga, nie zauważyłem, że to juz wiosna!

Rafał

Zbigniew
02-02-2007, 09:38
za lojalność?? największy agitator przepalania na matrycowym w D80?? :shock: :shock: :shock: szok i niedowierzanie (cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi ;))

Pozdrawiam
Erie

Ja też byłem podstawiony przez Nikona ... :oops: Miałem sprawdzić kto będzie najsilniej bronił MMII ...

Patio
02-02-2007, 10:24
Banda wtyczek i wywiadu :( spoko forum staje się ankieta
Wiecie co sie teraz stanie będzie mnóstwo lizusów którzy za darmo bede lizać dupy i pieścić Nikona a nóż może jakiś JOPOŃCZYK obdaruje go aparatem :/ przecież przez takie numery forum upadnie :(
zero rzetelność prawdy wytykania błędów :(
jeden wielki shit ...
Ciekawe czy canon też tak robi :(
Bespieka Japońska

Albo kręcicie albo faktycznie NIKON i ten cały K .... (coś tam po japońsku) zwariowaliście
chyba fora są rózniez żeby dawać wskazówki i wyciągać wnioski dla konstruktorów a nie żeby dawać im przyjemność okłamująć i wynosząc na laury Japońców.
Jaki ma sens wypuszczenie sprzętu i sprzedawaniu go nie pytając czy smakuje ??
Ba prosząc o własne uwagi i prośby co do kolejnych modeli.

Ja...
Lizodupom dziękujemy :(

Logika nakazywała by obdarowywać aparatami ludzi którzy przyczynili się do rozwoju firmy N
a nie ludzi którzy fakt przyczyniają sie do rozwoju firmy ale tylko jej wizerunku bo nie technicznej strony a z tego co się orientuje To chyba każdy chce mieć dobry sprzęt za takie pieniądze :(

Zigniew jeśli byłeś podstawiony to dlaczego Wybrali Ciebie :confused::shock:
Widze że złota zasada panuje nawet tu "wygrywa zawsze rodzina i przyjaciele"
PORAŻKA

Tytuł warto by było zmienić z troll na TROJAN

Zbigniew
02-02-2007, 10:27
PORAŻKA

No cóż, takie nastały czasy ... :???: Były wybory, trzeba było odpowienio głosować :twisted:

Patio
02-02-2007, 10:30
Nie jest ci troche chociaż głupio ?? przecież forum traci sens ??
Widzisz to tak jak spotykanie się z przyjaciółmi wszyscy się uśmiechają a tak naprawdę za plecami spiskują :(
gdzie pomocna dłoń ?? a ludzie z forum to (MIAŁEM NADZIEJE ZAPISUJĄĆ SIE TU) Grupa przyjaciół ...

Zbigniew
02-02-2007, 10:31
gdzie pomocna dłoń ??

No co, ja mogę pomóc. Jak chcesz, to jest podobna robótka na forum C ... :) :)

Patio
02-02-2007, 10:41
Teraz kiedy bede miał dylemat albo coś mi nie będzie wychodziło zwracając się na forum z prośbą o pomoc dostane odpowiedz że ŻLE TO ROBIE a nie że jest to poza możliwościami aparatu. czemu ?? Bo nie wypada powiedzieć ze NIKON COŚ spier....ił przy produkcji :(
NIe wiem możę przesadzam możę zbyt mnie to bólwersuje ale ... Po co to ??
PO co ma się ktoś cieszyc ?? i popełniać dalej błedy przy produkcji ??
Może stwórzmy LISTĘ NIKONA (prawie jak wil....) ka.....ów

Mam taką propozycje właściwie do ludzi którzy są w to zamieszani żeby się ujawnili i jeśli ktoś bedzie szukał pomocy to napewno nie u nich :(

POGRATULOWAĆ PREZESOWI NIKON ma na srane w głowie jeśli lubi być chwalony :(
Może niech merca dorzuci Czarnyj ostatnio widziałem fajnego wrzucił na kalendarz :(
:(

Jacek_Z
02-02-2007, 11:03
Patio ty naprawde to wziełeś na serio?
Kaleid - a czy na PMA będzie coś nowego u Nikona ze szkieł będzie profi, jakieś stałki czy jasne zoomy?

igorzak
02-02-2007, 11:04
Nie martwcie się, jak już będziemy miał tego DF1x, to zrobimy oficjalny test dla Forum Nikona:D

Patio
02-02-2007, 11:06
Przecież Zbigniew przyznał sie :( Jazek_Z
Kwestia moralna czy kłamie podwójnie czy mówi prawde

Chyba Cafe nikon jest od bujd i pierdół a nie ten dział :(

Patio
02-02-2007, 11:07
igorzak ty też coś wiesz więcej prawda ???
wtyki ...

igorzak
02-02-2007, 11:14
Ja się tamnie obrażę, jak wyjadę na tydzień do Japonii i dostanę najnowszą puszkę kochanego Nikona od wspaniałomyślnego Pana Prezesa Michio Kariya. Wiwat Nikon Corporation! :lol:

Patio
02-02-2007, 11:17
Igorzak :) nic dodać nic ująć :)
jestem dumny że są tacy ludzie na forum tymbardziej z moich okolic :)
No cóż jedni są lojalni inni szczerzy ... :)
Dokonaj wyboru ..................................................

Erie
02-02-2007, 11:17
Patio Ty w to wierzysz? :shock: Przecież jaja sobie chłopcy robią - zauważ kiedy to było pisane (nie liczę odpowiedzi Zbyszka). Ciekawe ile piw wypili przy tym szczypiorniaku ;).

igorzak
02-02-2007, 11:19
Staram się być raczej szczery, ale rozumiesz chyba, Nikon DF1x czeka i nie powinien się zmarnować:D

Patio
02-02-2007, 11:21
Wiwat Nikon Corporation! :lol:

:oops: może jeszcze po nóżkach ucałujesz :)
Proponuje zrobić sobie wsólne zdjęcie tylko nie narób mu opciachu i schyl sie troche...
Na pewno poczuje się lepiej po słowach otuchy i podziwu dla firmy...

Patio
02-02-2007, 11:22
Pierdzielenie głupot jedno wielkie .... ( sorki ale tyle mam do powiedzenia)

Dobra kończmy z tym :D
PISAĆ TU PRAWDE BO MNIE JUŻ WKURZACIE :p

igorzak
02-02-2007, 11:28
Prawda prawdą, ale ciekaw jestem jak będzie szumiał.(Pewnie w ogóle):lol:

Patio
02-02-2007, 11:28
Igorzak WPROST POWIEDZ :D
prosze ....

igorzak
02-02-2007, 11:32
Tak WPROST, to nie mogę się doczekać Japonii:lol:
I z FF nareszciw będę mógł używać mojej 50 jako standardu:lol:

Patio
02-02-2007, 11:35
50 nie działą z d50 ?? focus ??
nie wiem nie mam :p

igorzak
02-02-2007, 11:37
Działa znakomcie, ale z tych standardowych przy klatce 50 mm, w cyfrze robi się już troszkę mniej użyteczne 75mm.

Erie
02-02-2007, 11:39
skonczcie już z bzdetami proszę Was - Jacku zamknij ten bezsensowny wątek

PS Ludzie więcej luzu i uśmiechu na codzień, ale bez wygłupów.

igorzak
02-02-2007, 11:40
Ok, skończmy, ale pomarzyć sobię można:D

Patio
02-02-2007, 11:41
:D
NO TO KONIEC :p marzeń

mjr
02-02-2007, 11:43
Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji. Moim zadaniem było wyłonienie trzech najbardziej zagorzałych na polskim forum klubowym Nikona entuzjastów sprzętu naszej marki. Sorry, że selekcji dokonałem tak podstępnie, ale co bym w tej materii nie zrobił, to zawsze byłaby loteria. Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak. Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze). Nowe body ma 16,5 Mpix i nowatorską matrycę o wymiarach 24x36 mm, wyprodukowaną przez firmę, której nazwy zdradzić nie mogę, wg dotychczas niestosowanej technologii. Zakres czułości 100 - 6400 ISO. Prezes Michio Kariya najbardziej zadowolony jest z tego, że nareszcie Nikon mieć będzie cyfrową lustrzankę z pełonowymiarową matrycą. Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body.
Pozdrawiam
Życzę miłego i spełnionego wyjazdu.

Ps:
Nic dodać, nic ująć ........

igorzak
02-02-2007, 11:44
A jeśli to jednak prawda...:-?

Patio
02-02-2007, 11:47
Igorzak nie nakręcaj znowu :D

Jacek_Z
02-02-2007, 11:51
no i tak to czasami (zbyt często) jest na forum. Szkoda.
z rzeczowego technicznego wątku zkruka zrobiła się pogadanka o niczym. Taka luźna wymiana poglądów - do cafe.

Erie
02-02-2007, 12:04
no i tak to czasami (zbyt często) jest na forum. Szkoda.
z rzeczowego technicznego wątku zkruka zrobiła się pogadanka o niczym. Taka luźna wymiana poglądów - do cafe.

bo my wszyscy mamy stopień koncentracji uwagi na poziomie małego dziecka - co 5 sekund inny wątek rozmowy:
- zobacz jakie mam ładne buciki
- tak kochanie śliczne
- a wiesz, że Jasiu leciał samolotem
- a jakim?
- a takim w czerwone paski, a pani w przedszkolu powiedziała, że jak będę grzeczna to dostanę nagrodę
- bardzo dobrze, należy zawsze być grzecznym
- mamusiu, a pomalujemy mój pokój na zielono?
- a dlaczego chcesz na zielono?
- bo lubię pomarańcze - mamusiu przynieś mi soczek jabłuszkowy

?? zielony -> pomarańcze -> sok jabłkowy - ciekawy tok myślowy (jest to niedokłądny zapis rozmowy mojej znajomej z córką, ale pokazuje jak u nas na forum są toczone dyskusje na dowolny temat)

Pozdrawiam
Erie

Niedzwiedz
02-02-2007, 12:16
na forum dpreview sacza plotki o 16 mpx FF nikona , ze sony wypuszcza FF matryce i takie tam

valoos
02-02-2007, 12:54
Ale pokręcony wątek :D - najbardziej podobał mi się dowcip o gratisach dla najwierniejszych Nikonowców :P
Ale wracając do tematu FF (do szumów mi trochę za daleko :P). Matryce o tych rozmiarach póki co będą drogie i nie dlatego że krzem jest drogi, a dlatego, że bardzo trudno jest uzyskać jednorodny plaster krzemu o tych rozmiarach (trudność rośnie wykładniczo w zależności od powierzchi). Dopóki nie pojawią się lepsze technologie, przełomu nie będzie.

Erie
02-02-2007, 13:05
Valoos - producenci uzyskują dużo większe jednorodne plastry krzemu, a w przypadku matryc nie jest potrzebna aż tak duża dokładność jak np. dla pamięci lub procesorów. Jeżeli w matrycy nie będzie działał jakiś % pikseli to się je zamapuje. Jeżeli mały procent układu typu pamięć/ procesor nie będzie działał - hmm mamy drogi breloczek do kluczy (sam mam taki od intela).

Problem raczej jest w tym, że z wafla o wielkości np. 12 cali uzyskasz n matryc i sprzedasz je za cenę np. 200 USD, albo 20*n procesorów i sprzedasz je za cenę 500 USD - rożnica spora dla producentów. Dlatego producentów matryc jest stosunkowo niedużo, jak już się zainwestuje duuuuuuuuuuuuuuużą kasę w fabrykę to chyba lepiej tłuc pamięci i procki niż matryce.

Pozdrawiam
Erie

prz3mo
02-02-2007, 13:16
Czy leci z nami moderator? :???: Uzytkownik Patio chyba sam siebie przeszedł.... :D

zkruk
02-02-2007, 14:16
Mylisz jednorodne plastry z naswietlarka
bo na tym jednorodnym plastrze krzemu trzeba jeszcze sciezki naswietlic - i to jest wlasnie problem

poza tym - widziales ostatnio procesory? sa duzo mniejsze od matryc DX - jakies 3-4x

Erie
02-02-2007, 14:40
matryca DX ma 23.7 x 15.5 mm = 367 mm^2, matryca FF ma 36 x 24 = 864 mm^2, powierzchnia procesorów w wymiarze 0,065 jest duuuuuzo mniejsza, przy 0.13 były to okolice 100mm^2, fakt że teraz się upycha coraz wiecej tranzystorów (obecnie procki mają po 4 i więcej MB cache, a ona zajmuje duuuuuuuuuzo powierzchni)

np. core duo wygląda tak
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/02/porownanie1-1.jpg
źródło (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/rs/penryn/porownanie1.jpg)
zaś jego następca penryn to ten po prawej (polowa powierzchni to pamięc cache)

themoon
02-02-2007, 17:39
Banda wtyczek i wywiadu :( spoko forum staje się ankieta
Wiecie co sie teraz stanie będzie mnóstwo lizusów którzy za darmo bede lizać dupy i pieścić Nikona a nóż może jakiś JOPOŃCZYK obdaruje go aparatem :/ przecież przez takie numery forum upadnie :(
zero rzetelność prawdy wytykania błędów :(
jeden wielki shit ...
Ciekawe czy canon też tak robi :(
Bespieka Japońska

Albo kręcicie albo faktycznie NIKON i ten cały K .... (coś tam po japońsku) zwariowaliście
chyba fora są rózniez żeby dawać wskazówki i wyciągać wnioski dla konstruktorów a nie żeby dawać im przyjemność okłamująć i wynosząc na laury Japońców.
Jaki ma sens wypuszczenie sprzętu i sprzedawaniu go nie pytając czy smakuje ??
Ba prosząc o własne uwagi i prośby co do kolejnych modeli.

Ja...
Lizodupom dziękujemy :(

Logika nakazywała by obdarowywać aparatami ludzi którzy przyczynili się do rozwoju firmy N
a nie ludzi którzy fakt przyczyniają sie do rozwoju firmy ale tylko jej wizerunku bo nie technicznej strony a z tego co się orientuje To chyba każdy chce mieć dobry sprzęt za takie pieniądze :(

PORAŻKA

Tytuł warto by było zmienić z troll na TROJAN

hehehe bespieka japonska hehehe

valoos
02-02-2007, 18:31
Czyli Erie tak naprawde potwierdziłeś moja tezę... trzeba czekać na rewolucje w wytwarzaniu jednorodnych plastrów krzemu, a narazie z tego co jest opłaca się bardziej trzepać procki. (Jeśli procki mają mniejsza powierzchnię to jest mniej strat krzemu w przypadku niejednorodnego wafla - chociaż z tego co wiem to odsetek odrzutów w przypadku proców jest całkiem spory - jakies 30% [teraz wyobraźmy sobie jak mało sprawnych matryc wychodzi z tego samego kawałka krzemu, a co dopiero matryc FF]).

Seeker
02-02-2007, 20:01
"cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi"

A ja przedwczoraj sciszalem telewizor... ;)

Zbigniew
02-02-2007, 20:08
Przecież Zbigniew przyznał sie :( Jazek_Z
Kwestia moralna czy kłamie podwójnie czy mówi prawde

Patio, nie wierzę, że uwierzyłeś w moje zgrywanie się. OK, żeby nie było, to opowiem Ci moją skróconą historię życia od momentu zakupu Nikona:
1) Kupiłem D80 i stwierdziłem, że prześwietla
2) Sprzedałem D80
3) Szukałem przez 2 miesiące co jest nie tak, prawie wchodząc w inny system
4) Stwierdziłem, że D80 na matrycowym prześwietla, ale mam to w dupie i będę korzystał z innych pomiarów ekspozycji, bo wg mnie puszka jest warta tego poświęcenia
5) Od 1,5 miesiąca mam nowego D80 i zrobiłem z 4 tys. zdjęć. Jestem zadowolony co do ich jakości, aparat jest świetny, a dzisiaj nawet dokupiłem sobie do niego SB-800.
6) Planuję się cieszyć dalej.

Tyle moich przejść jawnych i niejawnych z Nikonem. I pozdrawiam Cię. Horns up ! :twisted:

Zbigniew
02-02-2007, 20:18
Czyli Erie tak naprawde potwierdziłeś moja tezę... trzeba czekać na rewolucje w wytwarzaniu jednorodnych plastrów krzemu, a narazie z tego co jest opłaca się bardziej trzepać procki. (Jeśli procki mają mniejsza powierzchnię to jest mniej strat krzemu w przypadku niejednorodnego wafla - chociaż z tego co wiem to odsetek odrzutów w przypadku proców jest całkiem spory - jakies 30% [teraz wyobraźmy sobie jak mało sprawnych matryc wychodzi z tego samego kawałka krzemu, a co dopiero matryc FF]).

Jako że specjalizowałem się w mikroelektronice, pozwolę sobie uściślić. Nie ma i nie będzie takiego czegoś jak jednorodne plastry krzemu - co najwyżej mogą byc podłoża krzemowe, które i tak nigdy nie będą jednorodne, bo krzem zawsze będzie miał skończoną liczbę defektów. Projektowanie układów scalonych jest pewną sztuczką - każdy wie, że podłoża są niejednorodne i występują za***ste rozrzuty przy produkcji układów (spowodowane niejednorodnością domieszek, błędami fotolitografii i trawienia) i dlatego cały sęk leży w takim zaprojektowaniu układu (na poziomie elektrycznym i topografii), aby rozrzuty lokalne miały jak najmniejszy wpływ na układ. Kiedyś projektowałem wzmacniacz, który działał w symulatorze, a po przetestowaniu dla procesu produkcyjnego (i to starego - 0,8 mikrometra) wywalał się w 98% przypadków. No cóż - rozrzuty :) To jest tak jak z matrycami - nie liczy się kto ma 10Mpix, czy 100Mpix, ale jaką kto ma elektronikę, soft, jakie są inne rozwiązania. A odnośnie odrzutów w przypadku procesorów (czyli odwtorność tzw. uzysku), to jest on znacznie większy niż 30%.
Poza tym matryca światłoczuła ma się do procesora jak piernik do wiatraka - choćby pod względem rozmiarów uzyskiwanych w procesach technologicznych. Dodatkowo w procku masz z kilka (kilkanaście) poziomów metalizacji i innych bajerów, których nie potrzebujesz w matrycy. A to wszystko sprawia, że uzysk idzie w dół.

Sorry za wykład - tak mnie jakoś tchnęło. Na codzień nie zajmuję się mikroelektroniką, ale ponieważ coś tam wiem, to postanowiłem w dobrej wierze podzielić się z Wami :)

Adam Trzcionka
02-02-2007, 20:28
Zbigniew - pogrązyłeś się! tym rzetelnym wywodem jawnie obnazyłeś się jako TW "japońskiej bezpieki"! kto inny miałby dostęp do tajnych, fabrycznych, technologicznych danych Nikona!!?

Zbigniew
02-02-2007, 20:49
:) :) :)

Erie
02-02-2007, 21:20
raaaany Zbyszku, a ja Cię zapraszałem na testy i porównywanie naszych D80, och Ty TW Nikona - juz Cię nie lubię ;)

MzMarcin
02-02-2007, 21:59
Patio ty naprawde to wziełeś na serio?
Kaleid - a czy na PMA będzie coś nowego u Nikona ze szkieł będzie profi, jakieś stałki czy jasne zoomy?
Patrz bo Ci powie... Kaleid lubi "poszpanować" na forum przed nadchodzącymi premierami ;)

Kaleid
02-02-2007, 22:04
Nie mam pojecia co to bedzie, a z tego co slyszalem to na zadne fullfrejmy raczej nie ma co liczyc :)

valoos
02-02-2007, 23:38
Dzieki Zbigniew, że tak ładnie zarysowałeś tą sprawę i rozwiałeś pewne niejasności (ja to tej pory zajmowałem sie tylko elektroniką - stąd brak odpowiedniego słownictwa i trochę wiedzy). Wniosek nadal jest jeden - FF nie jest produkowany na szeroką skale bo się producentom sprzetu nie opłaca ich stosować.

tomhagen
03-02-2007, 03:35
Karolina napisała: "Bardzo słuszna uwaga. 5d jak chyba żaden inny aparat wymaga dobrych i drogich szkieł. Jakikolwiek, najmniejszy nawet, kompromis porowadzi do radykalnej utraty jakości. Niestety...."

niemniej znany użytkownik 5D aka "Cichy" twierdzi że "wbrew pogłoskom nie wymaga optyki z najwyższej półki, mam Tamrona 28-75, 100mm 2.0 i ostrośc jest genialna". dodam tylko że to był argument na plus...

Rafał_Sz
03-02-2007, 09:29
w/g mnie wszystkiemu jest winna pólka ze sprzętem pro. Jeśli można wyprodukować pełną klatkę dla booogatych profesjonalistów, to można to samo zrobić masowo dla ogółu. I dawno można było wypuścić np. D300 z FF za powiedzmy 1500 USD. Ale ze względu, że wielkie koncerny to krwiopijcy, nie mieli by żadnego HIendu do zaoferowania zawodowcom. Koło się zamyka, a większość z nas czeka choćby na kolejne "s", kolejne tysiaki idą na jaśniejsze szkło itd..itp..

To taka moja teoria spiskowa.

pozdrawiam Rafał

Czornyj
03-02-2007, 11:30
w/g mnie wszystkiemu jest winna pólka ze sprzętem pro. Jeśli można wyprodukować pełną klatkę dla booogatych profesjonalistów, to można to samo zrobić masowo dla ogółu. I dawno można było wypuścić np. D300 z FF za powiedzmy 1500 USD. Ale ze względu, że wielkie koncerny to krwiopijcy, nie mieli by żadnego HIendu do zaoferowania zawodowcom. Koło się zamyka, a większość z nas czeka choćby na kolejne "s", kolejne tysiaki idą na jaśniejsze szkło itd..itp..

To taka moja teoria spiskowa.

pozdrawiam Rafał

Twoja teoria jest błędna. Polecam lekturę tego obiektywnego artykułu - napisanego przez osobę, która przez 23 lata pracowała w przemyśle półprzewodnikowym:

http://www.naturescapes.net/092006/ej0906.htm

RAF
03-02-2007, 13:12
niemniej znany użytkownik 5D aka "Cichy" twierdzi że "wbrew pogłoskom nie wymaga optyki z najwyższej półki, mam Tamrona 28-75, 100mm 2.0 i ostrośc jest genialna". dodam tylko że to był argument na plus...
fajnie by było gdyby jeszcze wyjaśnił, dlaczego zamienił tego tamrona na eLkę 24-70/2.8 - Cichy onanistą sprzętowym chyba nie jest :) i dla czerwonego paska tego nie zrobił ...

Wini
03-02-2007, 13:22
fajnie by było gdyby jeszcze wyjaśnił, dlaczego zamienił tego tamrona na eLkę 24-70/2.8 - Cichy onanistą sprzętowym chyba nie jest :) i dla czerwonego paska tego nie zrobił ...
Może spróbuję, zanim się Cichy wypowie.
Zamienił dla szybkości i pewności AF oraz ogólnie dla tzw. budowy :)
Może dla kolorów otrzymywanych przy pomocy L-ki?
Pod wzgledem tak popularnej na forach "ostrości" wyselekcjonowany Tamron ... rozkłada tę eL-kę na łopatki to może za dużo powiedziane, ale jakoś w tym kierunku ją rozkłada :-|

adrian
03-02-2007, 16:33
Twoja teoria jest błędna. Polecam lekturę tego obiektywnego artykułu - napisanego przez osobę, która przez 23 lata pracowała w przemyśle półprzewodnikowym:

http://www.naturescapes.net/092006/ej0906.htm

O, dobry tekst. Z tego co widzę, to nie ma co liczyć na FF w lustrzankach konsumenckich. A szkoda :/

Jacek_Z
03-02-2007, 16:35
mogę się założyć, że o ile będzie FF u nikona, to pierwszy wypuszczny model będzie kosztował powyżej 20 tys zł.

Zbigniew
03-02-2007, 16:38
Zastanawiam się nad tym uzyskiem w przypadku matryc, tzn. nad granicą przy której producent wywala matrycę do kosza. Rysunki w artykule są bardzo schematyczne, bo nie wierzę, że istnieje matryca, która nie ma walniętych pikseli. U mnie wypatrzyłem z 5 hotów/deadów, które poszły do zamapowania. Jeżeli chodzi o walnięte na amen pikselki, czyli takie, które przy ISO 100 nie dają głosu, to też są przecież do zamapowania podczas testowania jeszcze u producenta. Co więcej - na 100% są one maskowane.

No chyba, że będzie wyrwa milimetr na milimetr, ale rozmawiamy o defektach w procesie, które są dla nowych technologii bardzo nieznaczne - rozmiar pojedynczego piksela jest jak słoń w porównaniu do rozmiarów przyrządów choćby w procesorze (np. w procesie 65nm minimalna długość kanału tranzystora to właśnie 65nm, szerokość też, czyli pole = (65nm)^2 - od cholery mało). Jeżeli procesory działają i ich produkcja jest opłacalna (pomimo ogromnych odrzutów), to co dopiero matryce. Nawet FF.

Czornyj
03-02-2007, 21:47
Te kropki są przez kolesiowca opisane jako "killer defects", czyli jak rozumiem takie, które powodują że matryca idzie w kosz. Artykuł jest w miarę aktualny, więc nie sądzę by wiele się zmieniło w wydajności. Koleś twierdzi, że pracował prawie ćwierć wieku w branży, istnieje zatem prawdopodobieństwo że jego wyliczenia są w miarę dokładne.

Zbigniew
03-02-2007, 21:51
W porządeczku, nie będę się czepiał. Mam nadzieję, że coś przemyciłem z mojej wiedzy. Ogólnie mało kto interesuje się teraz technologiami mikroelektronicznymi jako takimi, przez co często wychodzi łopatologia typu "wafle krzemowe" i wszyscy mówią o 90nm, 65nm i niedługo będą mówili o 45, 32, 22 itd., nie zdając sobie sprawy, że np. większość układów analogowych (wzmacniacze, układy wielkich częstotliwości, itd.) są robione często w technologiach starszych, które dla procesorów są archaiczne. Tak wogóle większość układów jest robionych w technologiach znacznie starszych niż procki. To podobnie jak z matrycami - teraz każdy wprowadza w lustrzance klasy D80 matrycę 10Mpix, a i tak większość amatorskiego świata wciąż ma 6MPix.

Ok, kończę mój offtop. Ku chwale świata półprzewodnikowego :twisted:

Wini
03-02-2007, 22:00
Te kropki są przez kolesiowca opisane jako "killer defects", czyli jak rozumiem takie, które powodują że matryca idzie w kosz. Artykuł jest w miarę aktualny, więc nie sądzę by wiele się zmieniło w wydajności. Koleś twierdzi, że pracował prawie ćwierć wieku w branży, istnieje zatem prawdopodobieństwo że jego wyliczenia są w miarę dokładne.
Ale inne firmy już udowodniły, że można robić/kupować/montować ~ 24x36, montować je w puszkach i sprzedawać. Jest paru takich, co te puszki kupią za dowolne pieniądze, ale dużo takich, co to zrobią za rozsądne ( ~ 20kPLN w RP ?) pieniądze. Nikona po prostu nie interesuje FF, bo ... nie wiem :(

robin102
03-02-2007, 22:19
.. Ogólnie mało kto interesuje się teraz technologiami mikroelektronicznymi jako takimi, przez co często wychodzi łopatologia typu "wafle krzemowe" ... :twisted:

Ku pokrzepieniu Twemu sercu dodam, że jest na forumku technolog półprzewodników w mojej osobie.
Czyli technologia ciała stałego ze sporym dowiadczeniem zawodowym.
Fajnie sie rozpisałeś. Wszyscy już wiedzą o co chodzi.

Czornyj
03-02-2007, 23:15
Ale inne firmy już udowodniły, że można robić/kupować/montować ~ 24x36, montować je w puszkach i sprzedawać. Jest paru takich, co te puszki kupią za dowolne pieniądze, ale dużo takich, co to zrobią za rozsądne ( ~ 20kPLN w RP ?) pieniądze. Nikona po prostu nie interesuje FF, bo ... nie wiem :(

Patrząc na obecne wyniki sprzedaży pełnoklatkowych Canonów, można się owych powodów domyślić. Wszystko się zgadza - można takie puszki produkować, tylko musisz więcej zabulić za koszt większej matrycy i kilku innych pierdołek.

Wini
03-02-2007, 23:22
...tylko musisz więcej zabulić za koszt większej matrycy i kilku innych pierdołek.
No dobra, zabulę. I pewnie parędziesiąt tysięcy innych też zabuli. Myślę, że nie w matrycach i ich kosztach jest problem. Tylko nie wiem gdzie...

prz3mo
03-02-2007, 23:24
Ja bym nie nie wierzył we wszystko co mozna znalezc w Internecie. Ale to tak BTW tylko...

Czornyj
04-02-2007, 15:19
Ja bym nie nie wierzył we wszystko co mozna znalezc w Internecie. Ale to tak BTW tylko...

Nikt ci nie każe. Możesz - wierzyć w teorie nietelecentryzmu przestarzałego bagnetu Nikona, oraz głupotę Nikoniarskich inżynierów, którzy nie potrafią zaprojektować matrycy pełnoklatkowej, bo takie z nich są głąby. Mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się, że matryce FF nie pojawiają się, bo tak sobie życzą księgowi. Bo prototypy takowych matryc ponoć w Nikonie istnieją i mają się dobrze (ostatnio słyszałem o sensorze crop 1.05)...

prz3mo
04-02-2007, 15:52
Nikt ci nie każe. Możesz - wierzyć w teorie nietelecentryzmu przestarzałego bagnetu Nikona, oraz głupotę Nikoniarskich inżynierów, którzy nie potrafią zaprojektować matrycy pełnoklatkowej, bo takie z nich są głąby. Mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się, że matryce FF nie pojawiają się, bo tak sobie życzą księgowi. Bo prototypy takowych matryc ponoć w Nikonie istnieją i mają się dobrze (ostatnio słyszałem o sensorze crop 1.05)...

I co ten wykład? Nie mialem nic wiecej na mysli niz to co napisałem. Geezz....

Kolekcjoner
04-02-2007, 20:08
O, dobry tekst. Z tego co widzę, to nie ma co liczyć na FF w lustrzankach konsumenckich. A szkoda :/

Przynajmniej nie prędko.

To poczytaj sobie jeszcze "Białą Księgę" Canona dot. FF. Jest tam mniej więcej napisane to samo (tyle że ze szczegółami) co w tym linku, który zapodał czornyj.
A co do FF-a w nikonie to to jest bardziej chyba problem psychologiczny. Zauważcie że większość takich dyskusji w którymś momencie schodzi na ten temat. Póki co mam wrażenie że nikon czesze taką kasę na konstrukcjach typu D40, że FF-a mają w doopie :).

Tak BTW co do wiary w to co piszą w necie prz3mo masz całkowitą słuszność. Sceptycyzm jest bardzo wskazany.

albi
08-02-2007, 18:40
nie czytam ale co to za porównanie

1600 vs 3200 vs 10000

ceny w pln za body :
+- 200 pln
a i wiadome ze markIIs bedzie lepszy ale to 24000pln
tak czy inaczej podoba mi sie bardziej d1mark II za 11 niz 5d za 10 :)