Zobacz pełną wersję : [troll] D70 vs D80 vs 5D
ostatnio mam okazje bawic sie wychwalanym 5D canona
postanowilem dorzucic kilka slow od siebie...
szum i jakosc obrazu:
http://zbigniewkruk.com/tmp/D70_D80_5D_nr_on_LR.jpg
http://zbigniewkruk.com/tmp/D70_D80_5D_nr_off_LR.jpg
obrobione w Lightroomie, nr_on - czyli usunieta kolorowa kaszka (25) oraz wyostrzanie dodane (25)
(zdjecie z D70 resizowane do rozmiaru D80)
wszystkie zdjecia z ustawieniami neutralnymi
wylaczone wyostrzanie, wylaczone odszumianie (choc mam wrazenie, ze Canon ma
jakis algorytm odszumiajacy przed zapisem do Rawu - ten obraz jakis taki
wygladzony jest)
lecz i tak uwazam, ze jest to ciekawe porownanie - wnioski mozna wyciagnac
samemu
inna kwestia jest to, ze w ACR zdjecie z Canona mialo najwiekszy kontrast,
przez co najwiecej cieni szlo w czernie. Sprawa byla spora, bo tam gdzie D80
mialo 42/4/16 to 5D mialo 20/0/3 - skad roznica - byc moze dlatego ze 3200
jest realizowane poprzez soft - czyli spadek rozpietosci, a 1600 w Nikonie
wciaz jest realizowane poprzez ustawienia matrycy...
sama puszka
no coz - Nikon pod tym wzgledem rozpieszcza - ergonomia to w Canonach
kuleje - i nie dam sie przekonac ze jest to kwestia przyzwyczajenia.
Wlaczanie oswietlenia gornego panelu to pomylka.
Kolko z tylu blokowane dodatkowym polem na przelaczniku ktory oczywiscie
jest poza zasiegiem palcy - nie dosc ze znowu odrywam rece, to musze podjac
ryzyko - albo dostep do fukcji i mozliwosc przestawienia ich albo blokada i
pewnosc, ale brak mozliwosci ustawienia przeslony (M) albo korekcji
ekspozycji...
Jednak te 2 kolka w Nikonie sa duzo praktyczniejsze i przyjemniejsze.
Rozmieszczenie pol AF - lepsze w Nikonie - mniej skupione - bardziej
rozproszone
Szykosc AF - chyba szybszy Canon - ale gdy ma swiatlo - gdy nie ma swiatla -
kaplica - a Nikon czesciej ustawia ostrosc... Niemniej jednak wreszcie Canon
ma czujnik w amatorskiej (?) puszce ktory jest porownywalny z Nikonowskim
Wielkosc wizjera nie powala - choc wieksza - to jednak spodziewalem sie
zobaczyc wiecej- a jasnosc - no coz - tutaj rozczarowanie - bo Nikon D80
jest - minimalnie - ale jest - jasniejszy.
Lustro i mechanizm migawki chyba delikatniej dziala w Nikonie.
Wspomne jeszcze o tym, ze w Av nie ma realizacji czasu z lampa blyskowa
(albo slow-sync - albo minimalny czas z flashem - co po prostu jest
przykladem totalnego olewania potrzeb klienta)
Niemniej jednak fotograf slubny potrzebuje ISO 3200 ktorego mozna uzywac i
Canon mu to daje... Natomiast potrzebuje tez puszki, ktora pomaga robic
zdjecia.
Dlatego chcialbym dostac puszke D200 z matryca 5D - nie jestem pierwszy
ktory to powiedzial i chyba nie ostatni.
Nie powiem, ze po zobaczeniu obrazu z 5D sprawdzilem jego cene - i chyba
jednak jest to zdecydowanie drozsze rozwiazanie, bo za cene 5D mozna miec
D80 z 17-55 2.8 Nikona.
Dlatego chcialbym dostac puszke D200 z matryca 5D
Czyli wychodzi odwieczna stara prawda, ze "puszkę" to najlepiej zrobić sobie samemu :)
ciekawe rzeczy piszesz...
"ciekawe rzeczy piszesz..."
Subiektywne odczucia z rzetelnym mentalnie nastawieniem.
Tak to odbieram i generalnie mnie to przekonuje, a ciekawe faktycznie.
"Czyli wychodzi odwieczna stara prawda, ze "puszkę" to najlepiej zrobić sobie samemu"
Cos w tym jest. W koncu nie kazdy uzdolniony czlowiek pracuje w firmie fotograficznej, za to prawie kazdy ma wlasny gust i doswiadczenie, nawet w kwestiach ergonomii i podobnych.
Witaj.
Hmmmm
Tak przyglądam się tej twojej kompozycji porównań ISO i nachodzi mnie pytanie:
Czy D70 przy ISO 1600 nie wypada lepiej jak D80 :?:
..
Dumanie foto-amatora ....
Czytając takie mądre artykuły na Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5274), i czy zaleta matryc CCD stosowanych w Nikonach nie jest lepsza "chłonność" światła w porównaniu z CMOSami Canona :?:
Pozdrawiam.
Ps
A czemu nie zrobiłes porównania D80 i 5D przy włączonym oddszumianiu i dla ISO 1600 dla 5D :?:
tak - w D70 iso 1600 wyglada lepiej
poprawa ktora wychodzi w testach wynika z tego, ze testujacy z niezrozumialych dla mnie powodow testuja jpga - ktorego mozna odszumic i zrobic z nim wszystko....
nie chcialo mi sie czytac tego materialu z fotopolis - ale:
1. jesli naisali ze ccd ma lepsza chlonnosc swiatla - to tymbardziej nie chce mi sie czytac
2. mogles zle zrozumiec - wiec zacytuj dany fragment
nie robilem 1600 na 5D bo to chyba nie ma sensu - przeciez i tak widac ze konkurencji nie ma... ;)
1. jesli naisali ze ccd ma lepsza chlonnosc swiatla - to tymbardziej nie chce mi sie czytac
2. mogles zle zrozumiec - wiec zacytuj dany fragment
Chłonność jak chłonność - CMOS ma mniejszą powierzchnię fotodiody i jest to szczera prawda. Tylko niewiele z tego wynika, bo Canon użył w swych sensorach szeregu diabelskich sztuczek i efekt jest taki, że udało mu się z teoretycznie gorszej technologii uzyskać znacznie lepsze rezultaty. Oczywiście, możnaby długo dowodzić wyższości technologii CCD, tyle że posługując się sofizmatami. Bo rzeczywistość jaka jest, każdy widzi.
Chłonność jak chłonność - CMOS ma mniejszą powierzchnię fotodiody i jest to szczera prawda. Tylko niewiele z tego wynika, bo Canon użył w swych sensorach szeregu diabelskich sztuczek i efekt jest taki, że udało mu się z teoretycznie gorszej technologii uzyskać znacznie lepsze rezultaty. Oczywiście, możnaby długo dowodzić wyższości technologii CCD, tyle że posługując się sofizmatami. Bo rzeczywistość jaka jest, każdy widzi.
O i to mi sie podoba.
W końcu przeczytałem coś na prawde mądrego :!:
Zgadzam się z tobą w 100%. Canon, ma bardzo dobrze napisany program i ciekawe czy nie ma możliwości poprawy SOFTu w modelach Nikona :?:
Tez mnie to zastanawia, że skoro CCD jest lepsza od CMOSa, to czemu tak dostaje po doopie :?:
O i to mi sie podoba.
W końcu przeczytałem coś na prawde mądrego :!:
Zgadzam się z tobą w 100%. Canon, ma bardzo dobrze napisany program i ciekawe czy nie ma możliwości poprawy SOFTu w modelach Nikona :?:
Tez mnie to zastanawia, że skoro CCD jest lepsza od CMOSa, to czemu tak dostaje po doopie :?:
To nie jest kwestia softu, a w każdym razie nie tylko. To jest kwestia wprowadzenia pewnych rozwiązań już na samym układzie. Przykładowo - w CCD sygnał jest wzmacniany jednym wzmacniaczem po zejściu z układu, w CMOS-ach każda fotodioda ma swój własny wzmacniacz. Rodzi to pewien problem - każdy z nich wzmacnia sygnał troszkę inaczej niż reszta. Więc w momencie wykonania zdjęcia sensor robi sobie "darka", wykonuje "szum-mapę" analizując poziom wzmocnienia sygnału na danej fotoceli i odfiltrowywuje zakłócenia (oczywiście mówię cały czas w ogromnym uproszczeniu, więc proszę elektroników-pedancików o nie czepianie się słówek). Kilka podobnych, chytrych sztuczek i jest jak jest...
"czemu dostaje po doopie" - bo na każdy piksel w matrycy przypada mniejszy procentowo udział elementu światłoczułego dla CCD w stosunku do CMOS, a co za tym idzie stosunek sygnału do szumu jest mniejszy. Jednak gdyby się udało zrobić, tak by np. 80% powierzchni piksela było elementem swiatłoczułym w technologii CCD to byłby lepszy niż 100% CMOS. Chyba że po drodze się coś zmieniło (w ciągu ostatnich niecałych dwóch lat). Notabene Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony.
reszte napisał juz Czornyj o wzmacniaczach
Pozdrawiam
Erie
"czemu dostaje po doopie" - bo na każdy piksel w matrycy przypada mniejszy procentowo udział elementu światłoczułego dla CCD w stosunku do CMOS, a co za tym idzie stosunek sygnału do szumu jest mniejszy. Jednak gdyby się udało zrobić, tak by np. 80% powierzchni piksela było elementem swiatłoczułym w technologii CCD to byłby lepszy niż 100% CMOS. Chyba że po drodze się coś zmieniło (w ciągu ostatnich niecałych dwóch lat). Notabene Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony.
reszte napisał juz Czornyj o wzmacniaczach
Pozdrawiam
Erie
Erie - we wszystkich materiałach czytałem, że to CCD ma większą powierzchnię fotodiody, bo na CMOS-ie poupychane są różne usrojstwa. Więc chyba nie jest tak jak mówisz...
"w CMOS-ach każda fotodioda ma swój własny wzmacniacz. Rodzi to pewien problem - każdy z nich wzmacnia sygnał troszkę inaczej niż reszta"
A czy rozrzut parametrow jednego piksela w dlugim czasie bedzie znaczny?
"Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony."
Zakladajac, ze to prawda (nie czepiam sie, tylko ubezpieczam ;) ), jak myslicie, czy wyprodukowanie matrycy o wyraznie zwiekszonej rejestrowanej rozpietosci tonalnej tez byloby potem obciazone problemem finansowym kosztow produkcji? (problemem w takim sensie, jak to Erie przedstawil)
Erie - we wszystkich materiałach czytałem, że to CCD ma większą powierzchnię fotodiody, bo na CMOS-ie poupychane są różne usrojstwa. Więc chyba nie jest tak jak mówisz...
Czornyj, w CMOSie jest upchany wzmacniacz dla każdego piksela, a mi się oczywiście powaliło - fill factor jest wyższy dla CCD niz dla CMOSa :)
rzut oka choćby na artykuł http://mobile.benchmark.pl/r.php?file=http://mobile.benchmark.pl/artykuly/aparaty/matryca_LCD/strona-4.html wyjaśnia wiele i pokazuje że się myliłem :D
tak - w D70 iso 1600 wyglada lepiej
Tak, to było to przewidzenia przy bardziej upakowanej matrycy D80. Ktoś kiedyś prównywał nefy z D70 do d200
i rezultat był podobny. Dlatego też postanowiłem poczekać ze zmianą puszki na jakiś przełom w konstrukcji matryc Nikona, większą rozpiętość tonalną itd. Testy w jpg-ach w przypapdku lustrzanek to małe nieporozumienie,
a stwierdzenie, że d80 mniej szumi od d70 jest tylko półprawdą.
Nie znaczy to oczywiście, że d70 jest lepszy od D80, tylko po prostu nie zasłużył sobie jeszcze na zwolnienie :)
Czornyj, w CMOSie jest upchany wzmacniacz dla każdego piksela, a mi się oczywiście powaliło - fill factor jest wyższy dla CCD niz dla CMOSa :)
rzut oka choćby na artykuł http://mobile.benchmark.pl/r.php?file=http://mobile.benchmark.pl/artykuly/aparaty/matryca_LCD/strona-4.html wyjaśnia wiele i pokazuje że się myliłem :D
Dzięki Erie - naczytałem się już sporo na ten temat, m.in. artykuły kolesi z DALSA Co. (tylko po angielsku).
Seeker - tak naprawdę to cholera wie. Natomiast co do CMOS-a (LBCAST) autorstwa Nikona, to owszem - takowy istnieje i nawet całkiem nieźle się sprawuje w moim aparacie. Miejmy tylko nadzieję że będą kolejne...
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca, ale to ze wzgledu raczej na FF a nie na CMOS
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 np ta i inne galerie tego autora
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca, ale to ze wzgledu raczej na FF a nie na CMOS
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 (http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01) np ta i inne galerie tego autora
Im większa matryca, tym mniejsza rozdzielczość. Im mniejsza rozdzielczość, tym większy kontrast. Proste jak budowa cepa.
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca,.....
Bardzo słuszna uwaga. 5d jak chyba żaden inny aparat wymaga dobrych i drogich szkieł. Jakikolwiek, najmniejszy nawet, kompromis porowadzi do radykalnej utraty jakości. Niestety....
znam uzytkownika 5d z 35/2 i 85/1,8 - nie narzeka :)
Rozumiem, że porównywanie tych nikonów z tym canonem jest zabawą - bo np. w boksie nie wpuszcza się na ring do jednej walki zawodników o różnych wagach. No to ja proponuję inną.
Dopisało ci wyjątkowe szczęście. W akcji reklamowej pewnej korporacji wygrywasz talon - prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?
Zbigniew
01-02-2007, 19:51
Wiadomo co - D40 + 18-55 + 70-300G. Zostanie jeszcze na SB-400 i statyw z MM.
Dobry fotograf wszystkim zrobi zdjęcie :twisted:
Wiadomo co - D40 + 18-55 + 70-300G. Zostanie jeszcze na SB-400 i statyw z MM.
Dobry fotograf wszystkim zrobi zdjęcie :twisted:
Chyba prędzej 55-200, bo 70-300 nie ma własnego silnika.
Zbigniew
01-02-2007, 19:54
A kto powiedział, że AF trzeba używać ? Dopiero na MF jest ten smaczek ... :)
PS.: Sorry za sarkazm, ale osłabia mnie porównywanie szumów na ISO 1600 w górę dla kilku puszek z różnych segmentów, a później jeszcze kopanie Nikona, że szumi, a Canona, że ma z d..y ergonomię. So what ? To takie odkrywanie Ameryki po raz tysięczny.
Rafał_Sz
01-02-2007, 19:56
A ja bym poczekał na D30 :)
Rafał
A ja bym poczekał na D30 :)
Rafał
D30 już był, tyle że w stajni Canona.
- prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?
Dobre, hehehe...
D2xs + 85/1.4 + 75-300
Moooże zamiast 75-300 jednak 200/2 :)
Rozumiem, że porównywanie tych nikonów z tym canonem jest zabawą - bo np. w boksie nie wpuszcza się na ring do jednej walki zawodników o różnych wagach. No to ja proponuję inną.
Dopisało ci wyjątkowe szczęście. W akcji reklamowej pewnej korporacji wygrywasz talon - prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?
D3X + 10-70 f1,4 SWM VR + 70-500 f2 SWM VR:lol:
Wziąłbym tą nową Leice M8 z Summiluxami 35/1.4 i 75/1.4
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca
podobnie jak D200 i dobrego szkła :) (o dobrym fotografie nie wspominając)
http://www.pbase.com/manny_librodo/popular
a ja jako wredny dziad wziąłbym najdroższy możliwy korpusz najdroższym obiektywem - następnie sprzedał i kupił sobie normalny aparat i samochód, a za resztę ufundowałbym autorowi pomysłu wakacje na Karaibach (nie było ograniczeń w zasadach :D)
a ja jako wredny dziad wziąłbym najdroższy możliwy korpusz najdroższym obiektywem - następnie sprzedał i kupił sobie normalny aparat i samochód, a za resztę ufundowałbym autorowi pomysłu wakacje na Karaibach (nie było ograniczeń w zasadach :D)
Teorytycznie to jest najlepsze wyjście, tyle że im droższy sprzęt, tym bardziej niszowy i trudniej go sprzedać... Ale ja zawsze na takie pytania, odpowiadałem w dokładnie taki sam sposób:D
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 np ta i inne galerie tego autora
Nie widze w tych zdjeciach niczego czego nie mozna by zrobic D50 i stalką za pare stowek.
A co w tych zdjeciach jest takiego rewelacyjnego? :)
Podac Ci przepis na nie? Wycieczka do Chin z _dowolna_ lustrzanka cyfrowa i dwoma jasnymi obiektywami (nie musza byc 1.2 czy 1.4 -- moze byc 80-200 2.8).
Wszystko co jest na tych zdjeciach (i co pewnie robi na Tobie wrazenie), to: egzotyka polaczona z duza iloscia kolorow, mala glebia ostrosci, duza ilosc swiatla i w miare poprawne kadry. Nie dopatrzylem sie tam niczego genialnego, co mogloby swiadczyc o wyzszosci 5D (czy raczej FF) nad np. korpusami Nikona.
Oczywiscie prawda jest, ze 5D produkuje bardzo ladne obrazki, ale akurat zdjecia z podanego przez Ciebie linku nie moga sluzyc jako argument.
nie wiem co jest takiego rewelacyjnego, po prostu podobaja mi sie bardzo, sa bardzo plastyczne, wylewaja sie z monitora, piszesz o 80-200, wg mnie daje on inna plastyke, inaczej oddaje przejscie z ostrosci w nieostrosc
no ale nie mam zamiaru sie spierac :)
głebia jest malutka i strasznie mi przypomina tę ze sredniego formatu, jasne ze nikkor na 200mm i f2,8 da podobna glebie ale perspektywa bedzie inna
a tu mamy perspektywe krotkiego tele i malenką głębię - mi to bardzo przypomina MF
pewnie aps i nikkor 85/1,4 dalby cos podobnego i wg mnie wazne jest to ze to jednak 1,4 a nie 2,8
pzdr!
a tu mamy perspektywe krotkiego tele i malenką głębię - mi to bardzo przypomina MF
pewnie aps i nikkor 85/1,4 dalby cos podobnego i wg mnie wazne jest to ze to jednak 1,4 a nie 2,8 No i sam doszedles do sedna. Liczy sie optyka.
A 50tke 1,4 (oddam glowe, ze zrobisz nim takie same zdjecia nawet przy pomocy D50), mozna kupic za 1000-1200 zl. :)
odwazny jestes, oszczedzę Twoją głowę i nie kupie 50/1,4 :)
ani d50 :)
pzdr
odwazny jestes, oszczedzę Twoją głowę i nie kupie 50/1,4 :) Odwaga poparta doswiadczeniem. W innym wypadku bym nie ryzykowal. :)
Gary w linku, który podałeś, są również zdjęcia z Nikona
http://www.pbase.com/transcending_history/image/71273225
no i gdyby nie podpisy, to różnicy byś z pewnością nie zauważył :)
a własnie, ze widac, ze to inna perspektywa i nie mow, ze ty nie widzisz, bo nie uwierze, ty nikoniarzu zatwardziały :)
Róznica chyba widoczna gołym okiem :)
wiadomo zelezy od oka :p
Gary a gdybyś nie zasugerował się podpisami pod zdjęciem? :)
Krzyto - wzialbym 5D + 24-70 2.8 + 85mm 1.2
ale wstrzymalbym sie z decyzja do marca - czekam na PMA ;)
Zbigniew
01-02-2007, 23:53
A co w tych zdjeciach jest takiego rewelacyjnego? :) (...)
A dla mnie w części jest jeszcze nie do końca dobrze dobrana ekspozycja. Przepały, przepały, ... :):twisted:
Niedzwiedz
02-02-2007, 00:26
dlaczego Garem podoba sie plastyka ? dlaczego stig mowi ze 1,4 dalo by podobna , ano dlatego ze w DX takie 1,4 to jak w FF 2.8 ot cala tajemnica ;), nie ukrywam ze takze podoba mi sie plastyka tych zdjec.
jeden ze znajomych pokazal mi co potrafi 5d i 35 1,4 tam GO byla minimalna ale plastyke ech....
Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji. Moim zadaniem było wyłonienie trzech najbardziej zagorzałych na polskim forum klubowym Nikona entuzjastów sprzętu naszej marki. Sorry, że selekcji dokonałem tak podstępnie, ale co bym w tej materii nie zrobił, to zawsze byłaby loteria. Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak. Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze). Nowe body ma 16,5 Mpix i nowatorską matrycę o wymiarach 24x36 mm, wyprodukowaną przez firmę, której nazwy zdradzić nie mogę, wg dotychczas niestosowanej technologii. Zakres czułości 100 - 6400 ISO. Prezes Michio Kariya najbardziej zadowolony jest z tego, że nareszcie Nikon mieć będzie cyfrową lustrzankę z pełonowymiarową matrycą. Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body.
Pozdrawiam
... Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak...
za lojalność?? największy agitator przepalania na matrycowym w D80?? :shock: :shock: :shock: szok i niedowierzanie (cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi ;))
Pozdrawiam
Erie
Władca Pixeli
02-02-2007, 07:13
Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze).
Lepiej jak pan Michio Kariya pogoni leniwych programistów w firmie aby wreszcie napisali nowszą wersję systemu do D50 takie "D50 SP2". To właśnie z tego forum forumowicze upierdliwie wysyłają petycję a odzewu nie ma.
Przy okazji pan Michio Kariya może zafunduje jakieś lekcje z podstaw programowania programistom programu Capture NX.
W ostatniej sprawie może się zgłosić do mnie.
Lepiej jak pan Michio Kariya pogoni leniwych programistów w firmie aby wreszcie napisali nowszą wersję systemu do D50 takie "D50 SP2". To właśnie z tego forum forumowicze upierdliwie wysyłają petycję a odzewu nie ma.
Przy okazji pan Michio Kariya może zafunduje jakieś lekcje z podstaw programowania programistom programu Capture NX.
W ostatniej sprawie może się zgłosić do mnie.
Władco, programiści którzy pisali NXa to Nik Software - oni znają się na rzeczy (pod względem zastosowanych algorytmów obróbki obrazu). Gorzej z wybrana platformą pisania kodu - cholerny wolny i pamięciożerny .net. Ale to racej decyzja spowodowana innymi względami - $$$.
Pozdrawiam
Erie
Krzyto - wzialbym 5D + 24-70 2.8 + 85mm 1.2
ale wstrzymalbym sie z decyzja do marca - czekam na PMA ;)
No to mozesz juz brac Zbyszku, bo na PMA Nikon nie pokaze niczego co by moglo Cie zainteresowac :)
Kaleid a co pokażą? A jeśli nie możesz powiedzieć co, to powiedz chociaż, dla którego segmentu rynku :)
Wersję "S" pewnej lustrzanki, pare Coolpixów i jakies obiektywy. Zadnych fullfrejmów i innych nie bedzie.
Kaleid acha, czyli część rynku zwana popularnie 'rynkiem amatorskim' będzie zadowolona :)
Zoidberg
02-02-2007, 09:12
"Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body."
I bedą się bujać z wersją beta firmware tej puszki ;)
Rafał_Sz
02-02-2007, 09:17
"Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji..."
01.04.2007 ??? Kurdę, ale internet wciąga, nie zauważyłem, że to juz wiosna!
Rafał
Zbigniew
02-02-2007, 09:38
za lojalność?? największy agitator przepalania na matrycowym w D80?? :shock: :shock: :shock: szok i niedowierzanie (cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi ;))
Pozdrawiam
Erie
Ja też byłem podstawiony przez Nikona ... :oops: Miałem sprawdzić kto będzie najsilniej bronił MMII ...
Banda wtyczek i wywiadu :( spoko forum staje się ankieta
Wiecie co sie teraz stanie będzie mnóstwo lizusów którzy za darmo bede lizać dupy i pieścić Nikona a nóż może jakiś JOPOŃCZYK obdaruje go aparatem :/ przecież przez takie numery forum upadnie :(
zero rzetelność prawdy wytykania błędów :(
jeden wielki shit ...
Ciekawe czy canon też tak robi :(
Bespieka Japońska
Albo kręcicie albo faktycznie NIKON i ten cały K .... (coś tam po japońsku) zwariowaliście
chyba fora są rózniez żeby dawać wskazówki i wyciągać wnioski dla konstruktorów a nie żeby dawać im przyjemność okłamująć i wynosząc na laury Japońców.
Jaki ma sens wypuszczenie sprzętu i sprzedawaniu go nie pytając czy smakuje ??
Ba prosząc o własne uwagi i prośby co do kolejnych modeli.
Ja...
Lizodupom dziękujemy :(
Logika nakazywała by obdarowywać aparatami ludzi którzy przyczynili się do rozwoju firmy N
a nie ludzi którzy fakt przyczyniają sie do rozwoju firmy ale tylko jej wizerunku bo nie technicznej strony a z tego co się orientuje To chyba każdy chce mieć dobry sprzęt za takie pieniądze :(
Zigniew jeśli byłeś podstawiony to dlaczego Wybrali Ciebie :confused::shock:
Widze że złota zasada panuje nawet tu "wygrywa zawsze rodzina i przyjaciele"
PORAŻKA
Tytuł warto by było zmienić z troll na TROJAN
Zbigniew
02-02-2007, 10:27
PORAŻKA
No cóż, takie nastały czasy ... :???: Były wybory, trzeba było odpowienio głosować :twisted:
Nie jest ci troche chociaż głupio ?? przecież forum traci sens ??
Widzisz to tak jak spotykanie się z przyjaciółmi wszyscy się uśmiechają a tak naprawdę za plecami spiskują :(
gdzie pomocna dłoń ?? a ludzie z forum to (MIAŁEM NADZIEJE ZAPISUJĄĆ SIE TU) Grupa przyjaciół ...
Zbigniew
02-02-2007, 10:31
gdzie pomocna dłoń ??
No co, ja mogę pomóc. Jak chcesz, to jest podobna robótka na forum C ... :) :)
Teraz kiedy bede miał dylemat albo coś mi nie będzie wychodziło zwracając się na forum z prośbą o pomoc dostane odpowiedz że ŻLE TO ROBIE a nie że jest to poza możliwościami aparatu. czemu ?? Bo nie wypada powiedzieć ze NIKON COŚ spier....ił przy produkcji :(
NIe wiem możę przesadzam możę zbyt mnie to bólwersuje ale ... Po co to ??
PO co ma się ktoś cieszyc ?? i popełniać dalej błedy przy produkcji ??
Może stwórzmy LISTĘ NIKONA (prawie jak wil....) ka.....ów
Mam taką propozycje właściwie do ludzi którzy są w to zamieszani żeby się ujawnili i jeśli ktoś bedzie szukał pomocy to napewno nie u nich :(
POGRATULOWAĆ PREZESOWI NIKON ma na srane w głowie jeśli lubi być chwalony :(
Może niech merca dorzuci Czarnyj ostatnio widziałem fajnego wrzucił na kalendarz :(
:(
Patio ty naprawde to wziełeś na serio?
Kaleid - a czy na PMA będzie coś nowego u Nikona ze szkieł będzie profi, jakieś stałki czy jasne zoomy?
Nie martwcie się, jak już będziemy miał tego DF1x, to zrobimy oficjalny test dla Forum Nikona:D
Przecież Zbigniew przyznał sie :( Jazek_Z
Kwestia moralna czy kłamie podwójnie czy mówi prawde
Chyba Cafe nikon jest od bujd i pierdół a nie ten dział :(
igorzak ty też coś wiesz więcej prawda ???
wtyki ...
Ja się tamnie obrażę, jak wyjadę na tydzień do Japonii i dostanę najnowszą puszkę kochanego Nikona od wspaniałomyślnego Pana Prezesa Michio Kariya. Wiwat Nikon Corporation! :lol:
Igorzak :) nic dodać nic ująć :)
jestem dumny że są tacy ludzie na forum tymbardziej z moich okolic :)
No cóż jedni są lojalni inni szczerzy ... :)
Dokonaj wyboru ..................................................
Patio Ty w to wierzysz? :shock: Przecież jaja sobie chłopcy robią - zauważ kiedy to było pisane (nie liczę odpowiedzi Zbyszka). Ciekawe ile piw wypili przy tym szczypiorniaku ;).
Staram się być raczej szczery, ale rozumiesz chyba, Nikon DF1x czeka i nie powinien się zmarnować:D
Wiwat Nikon Corporation! :lol:
:oops: może jeszcze po nóżkach ucałujesz :)
Proponuje zrobić sobie wsólne zdjęcie tylko nie narób mu opciachu i schyl sie troche...
Na pewno poczuje się lepiej po słowach otuchy i podziwu dla firmy...
Pierdzielenie głupot jedno wielkie .... ( sorki ale tyle mam do powiedzenia)
Dobra kończmy z tym :D
PISAĆ TU PRAWDE BO MNIE JUŻ WKURZACIE :p
Prawda prawdą, ale ciekaw jestem jak będzie szumiał.(Pewnie w ogóle):lol:
Igorzak WPROST POWIEDZ :D
prosze ....
Tak WPROST, to nie mogę się doczekać Japonii:lol:
I z FF nareszciw będę mógł używać mojej 50 jako standardu:lol:
50 nie działą z d50 ?? focus ??
nie wiem nie mam :p
Działa znakomcie, ale z tych standardowych przy klatce 50 mm, w cyfrze robi się już troszkę mniej użyteczne 75mm.
skonczcie już z bzdetami proszę Was - Jacku zamknij ten bezsensowny wątek
PS Ludzie więcej luzu i uśmiechu na codzień, ale bez wygłupów.
Ok, skończmy, ale pomarzyć sobię można:D
:D
NO TO KONIEC :p marzeń
Koniec zabawy - pora się ujawnić. Nieprzypadkowo, z zastosowaniem pewnego kamuflażu, zrobiłem swego rodzaju sondę lojalności wobec formy Nikon Corporation. Działam z upoważnienia prezydenta korporacji pana Michio Kariya, który zwrócił uwagę na bardzo aktywne fora dyskusyjne Nikona w dwóch karajach Europy wschodniej - w Polsce i na Słowacji. Moim zadaniem było wyłonienie trzech najbardziej zagorzałych na polskim forum klubowym Nikona entuzjastów sprzętu naszej marki. Sorry, że selekcji dokonałem tak podstępnie, ale co bym w tej materii nie zrobił, to zawsze byłaby loteria. Za lojalność wobec firmy Nikon Co nagrodzeni zostaną uczestnicy forum podpisujący się nickami: Zbigniew, Wini i Igorzak. Nagrodą jest siedmiodniowy wyjazd do Japonii, całkowicie fundowany przez korporację, na uroczystą promocję nowej lustrzanki Nikona DF1x (jest to oznaczenie robocze). Nowe body ma 16,5 Mpix i nowatorską matrycę o wymiarach 24x36 mm, wyprodukowaną przez firmę, której nazwy zdradzić nie mogę, wg dotychczas niestosowanej technologii. Zakres czułości 100 - 6400 ISO. Prezes Michio Kariya najbardziej zadowolony jest z tego, że nareszcie Nikon mieć będzie cyfrową lustrzankę z pełonowymiarową matrycą. Dodam, że wymienieni wyżej forumowicze (w najbliższy poniedziałek nawiążę z nimi kontakt bezpośredni w celu omówienia szczegółów) otrzymają w prezencie po egzemplarzu nowego body.
Pozdrawiam
Życzę miłego i spełnionego wyjazdu.
Ps:
Nic dodać, nic ująć ........
A jeśli to jednak prawda...:-?
Igorzak nie nakręcaj znowu :D
no i tak to czasami (zbyt często) jest na forum. Szkoda.
z rzeczowego technicznego wątku zkruka zrobiła się pogadanka o niczym. Taka luźna wymiana poglądów - do cafe.
no i tak to czasami (zbyt często) jest na forum. Szkoda.
z rzeczowego technicznego wątku zkruka zrobiła się pogadanka o niczym. Taka luźna wymiana poglądów - do cafe.
bo my wszyscy mamy stopień koncentracji uwagi na poziomie małego dziecka - co 5 sekund inny wątek rozmowy:
- zobacz jakie mam ładne buciki
- tak kochanie śliczne
- a wiesz, że Jasiu leciał samolotem
- a jakim?
- a takim w czerwone paski, a pani w przedszkolu powiedziała, że jak będę grzeczna to dostanę nagrodę
- bardzo dobrze, należy zawsze być grzecznym
- mamusiu, a pomalujemy mój pokój na zielono?
- a dlaczego chcesz na zielono?
- bo lubię pomarańcze - mamusiu przynieś mi soczek jabłuszkowy
?? zielony -> pomarańcze -> sok jabłkowy - ciekawy tok myślowy (jest to niedokłądny zapis rozmowy mojej znajomej z córką, ale pokazuje jak u nas na forum są toczone dyskusje na dowolny temat)
Pozdrawiam
Erie
Niedzwiedz
02-02-2007, 12:16
na forum dpreview sacza plotki o 16 mpx FF nikona , ze sony wypuszcza FF matryce i takie tam
Ale pokręcony wątek :D - najbardziej podobał mi się dowcip o gratisach dla najwierniejszych Nikonowców :P
Ale wracając do tematu FF (do szumów mi trochę za daleko :P). Matryce o tych rozmiarach póki co będą drogie i nie dlatego że krzem jest drogi, a dlatego, że bardzo trudno jest uzyskać jednorodny plaster krzemu o tych rozmiarach (trudność rośnie wykładniczo w zależności od powierzchi). Dopóki nie pojawią się lepsze technologie, przełomu nie będzie.
Valoos - producenci uzyskują dużo większe jednorodne plastry krzemu, a w przypadku matryc nie jest potrzebna aż tak duża dokładność jak np. dla pamięci lub procesorów. Jeżeli w matrycy nie będzie działał jakiś % pikseli to się je zamapuje. Jeżeli mały procent układu typu pamięć/ procesor nie będzie działał - hmm mamy drogi breloczek do kluczy (sam mam taki od intela).
Problem raczej jest w tym, że z wafla o wielkości np. 12 cali uzyskasz n matryc i sprzedasz je za cenę np. 200 USD, albo 20*n procesorów i sprzedasz je za cenę 500 USD - rożnica spora dla producentów. Dlatego producentów matryc jest stosunkowo niedużo, jak już się zainwestuje duuuuuuuuuuuuuuużą kasę w fabrykę to chyba lepiej tłuc pamięci i procki niż matryce.
Pozdrawiam
Erie
Czy leci z nami moderator? :???: Uzytkownik Patio chyba sam siebie przeszedł.... :D
Mylisz jednorodne plastry z naswietlarka
bo na tym jednorodnym plastrze krzemu trzeba jeszcze sciezki naswietlic - i to jest wlasnie problem
poza tym - widziales ostatnio procesory? sa duzo mniejsze od matryc DX - jakies 3-4x
matryca DX ma 23.7 x 15.5 mm = 367 mm^2, matryca FF ma 36 x 24 = 864 mm^2, powierzchnia procesorów w wymiarze 0,065 jest duuuuuzo mniejsza, przy 0.13 były to okolice 100mm^2, fakt że teraz się upycha coraz wiecej tranzystorów (obecnie procki mają po 4 i więcej MB cache, a ona zajmuje duuuuuuuuuzo powierzchni)
np. core duo wygląda tak
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/02/porownanie1-1.jpg
źródło (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/rs/penryn/porownanie1.jpg)
zaś jego następca penryn to ten po prawej (polowa powierzchni to pamięc cache)
Banda wtyczek i wywiadu :( spoko forum staje się ankieta
Wiecie co sie teraz stanie będzie mnóstwo lizusów którzy za darmo bede lizać dupy i pieścić Nikona a nóż może jakiś JOPOŃCZYK obdaruje go aparatem :/ przecież przez takie numery forum upadnie :(
zero rzetelność prawdy wytykania błędów :(
jeden wielki shit ...
Ciekawe czy canon też tak robi :(
Bespieka Japońska
Albo kręcicie albo faktycznie NIKON i ten cały K .... (coś tam po japońsku) zwariowaliście
chyba fora są rózniez żeby dawać wskazówki i wyciągać wnioski dla konstruktorów a nie żeby dawać im przyjemność okłamująć i wynosząc na laury Japońców.
Jaki ma sens wypuszczenie sprzętu i sprzedawaniu go nie pytając czy smakuje ??
Ba prosząc o własne uwagi i prośby co do kolejnych modeli.
Ja...
Lizodupom dziękujemy :(
Logika nakazywała by obdarowywać aparatami ludzi którzy przyczynili się do rozwoju firmy N
a nie ludzi którzy fakt przyczyniają sie do rozwoju firmy ale tylko jej wizerunku bo nie technicznej strony a z tego co się orientuje To chyba każdy chce mieć dobry sprzęt za takie pieniądze :(
PORAŻKA
Tytuł warto by było zmienić z troll na TROJAN
hehehe bespieka japonska hehehe
Czyli Erie tak naprawde potwierdziłeś moja tezę... trzeba czekać na rewolucje w wytwarzaniu jednorodnych plastrów krzemu, a narazie z tego co jest opłaca się bardziej trzepać procki. (Jeśli procki mają mniejsza powierzchnię to jest mniej strat krzemu w przypadku niejednorodnego wafla - chociaż z tego co wiem to odsetek odrzutów w przypadku proców jest całkiem spory - jakies 30% [teraz wyobraźmy sobie jak mało sprawnych matryc wychodzi z tego samego kawałka krzemu, a co dopiero matryc FF]).
"cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi"
A ja przedwczoraj sciszalem telewizor... ;)
Zbigniew
02-02-2007, 20:08
Przecież Zbigniew przyznał sie :( Jazek_Z
Kwestia moralna czy kłamie podwójnie czy mówi prawde
Patio, nie wierzę, że uwierzyłeś w moje zgrywanie się. OK, żeby nie było, to opowiem Ci moją skróconą historię życia od momentu zakupu Nikona:
1) Kupiłem D80 i stwierdziłem, że prześwietla
2) Sprzedałem D80
3) Szukałem przez 2 miesiące co jest nie tak, prawie wchodząc w inny system
4) Stwierdziłem, że D80 na matrycowym prześwietla, ale mam to w dupie i będę korzystał z innych pomiarów ekspozycji, bo wg mnie puszka jest warta tego poświęcenia
5) Od 1,5 miesiąca mam nowego D80 i zrobiłem z 4 tys. zdjęć. Jestem zadowolony co do ich jakości, aparat jest świetny, a dzisiaj nawet dokupiłem sobie do niego SB-800.
6) Planuję się cieszyć dalej.
Tyle moich przejść jawnych i niejawnych z Nikonem. I pozdrawiam Cię. Horns up ! :twisted:
Zbigniew
02-02-2007, 20:18
Czyli Erie tak naprawde potwierdziłeś moja tezę... trzeba czekać na rewolucje w wytwarzaniu jednorodnych plastrów krzemu, a narazie z tego co jest opłaca się bardziej trzepać procki. (Jeśli procki mają mniejsza powierzchnię to jest mniej strat krzemu w przypadku niejednorodnego wafla - chociaż z tego co wiem to odsetek odrzutów w przypadku proców jest całkiem spory - jakies 30% [teraz wyobraźmy sobie jak mało sprawnych matryc wychodzi z tego samego kawałka krzemu, a co dopiero matryc FF]).
Jako że specjalizowałem się w mikroelektronice, pozwolę sobie uściślić. Nie ma i nie będzie takiego czegoś jak jednorodne plastry krzemu - co najwyżej mogą byc podłoża krzemowe, które i tak nigdy nie będą jednorodne, bo krzem zawsze będzie miał skończoną liczbę defektów. Projektowanie układów scalonych jest pewną sztuczką - każdy wie, że podłoża są niejednorodne i występują za***ste rozrzuty przy produkcji układów (spowodowane niejednorodnością domieszek, błędami fotolitografii i trawienia) i dlatego cały sęk leży w takim zaprojektowaniu układu (na poziomie elektrycznym i topografii), aby rozrzuty lokalne miały jak najmniejszy wpływ na układ. Kiedyś projektowałem wzmacniacz, który działał w symulatorze, a po przetestowaniu dla procesu produkcyjnego (i to starego - 0,8 mikrometra) wywalał się w 98% przypadków. No cóż - rozrzuty :) To jest tak jak z matrycami - nie liczy się kto ma 10Mpix, czy 100Mpix, ale jaką kto ma elektronikę, soft, jakie są inne rozwiązania. A odnośnie odrzutów w przypadku procesorów (czyli odwtorność tzw. uzysku), to jest on znacznie większy niż 30%.
Poza tym matryca światłoczuła ma się do procesora jak piernik do wiatraka - choćby pod względem rozmiarów uzyskiwanych w procesach technologicznych. Dodatkowo w procku masz z kilka (kilkanaście) poziomów metalizacji i innych bajerów, których nie potrzebujesz w matrycy. A to wszystko sprawia, że uzysk idzie w dół.
Sorry za wykład - tak mnie jakoś tchnęło. Na codzień nie zajmuję się mikroelektroniką, ale ponieważ coś tam wiem, to postanowiłem w dobrej wierze podzielić się z Wami :)
Adam Trzcionka
02-02-2007, 20:28
Zbigniew - pogrązyłeś się! tym rzetelnym wywodem jawnie obnazyłeś się jako TW "japońskiej bezpieki"! kto inny miałby dostęp do tajnych, fabrycznych, technologicznych danych Nikona!!?
Zbigniew
02-02-2007, 20:49
:) :) :)
raaaany Zbyszku, a ja Cię zapraszałem na testy i porównywanie naszych D80, och Ty TW Nikona - juz Cię nie lubię ;)
MzMarcin
02-02-2007, 21:59
Patio ty naprawde to wziełeś na serio?
Kaleid - a czy na PMA będzie coś nowego u Nikona ze szkieł będzie profi, jakieś stałki czy jasne zoomy?
Patrz bo Ci powie... Kaleid lubi "poszpanować" na forum przed nadchodzącymi premierami ;)
Nie mam pojecia co to bedzie, a z tego co slyszalem to na zadne fullfrejmy raczej nie ma co liczyc :)
Dzieki Zbigniew, że tak ładnie zarysowałeś tą sprawę i rozwiałeś pewne niejasności (ja to tej pory zajmowałem sie tylko elektroniką - stąd brak odpowiedniego słownictwa i trochę wiedzy). Wniosek nadal jest jeden - FF nie jest produkowany na szeroką skale bo się producentom sprzetu nie opłaca ich stosować.
tomhagen
03-02-2007, 03:35
Karolina napisała: "Bardzo słuszna uwaga. 5d jak chyba żaden inny aparat wymaga dobrych i drogich szkieł. Jakikolwiek, najmniejszy nawet, kompromis porowadzi do radykalnej utraty jakości. Niestety...."
niemniej znany użytkownik 5D aka "Cichy" twierdzi że "wbrew pogłoskom nie wymaga optyki z najwyższej półki, mam Tamrona 28-75, 100mm 2.0 i ostrośc jest genialna". dodam tylko że to był argument na plus...
Rafał_Sz
03-02-2007, 09:29
w/g mnie wszystkiemu jest winna pólka ze sprzętem pro. Jeśli można wyprodukować pełną klatkę dla booogatych profesjonalistów, to można to samo zrobić masowo dla ogółu. I dawno można było wypuścić np. D300 z FF za powiedzmy 1500 USD. Ale ze względu, że wielkie koncerny to krwiopijcy, nie mieli by żadnego HIendu do zaoferowania zawodowcom. Koło się zamyka, a większość z nas czeka choćby na kolejne "s", kolejne tysiaki idą na jaśniejsze szkło itd..itp..
To taka moja teoria spiskowa.
pozdrawiam Rafał
w/g mnie wszystkiemu jest winna pólka ze sprzętem pro. Jeśli można wyprodukować pełną klatkę dla booogatych profesjonalistów, to można to samo zrobić masowo dla ogółu. I dawno można było wypuścić np. D300 z FF za powiedzmy 1500 USD. Ale ze względu, że wielkie koncerny to krwiopijcy, nie mieli by żadnego HIendu do zaoferowania zawodowcom. Koło się zamyka, a większość z nas czeka choćby na kolejne "s", kolejne tysiaki idą na jaśniejsze szkło itd..itp..
To taka moja teoria spiskowa.
pozdrawiam Rafał
Twoja teoria jest błędna. Polecam lekturę tego obiektywnego artykułu - napisanego przez osobę, która przez 23 lata pracowała w przemyśle półprzewodnikowym:
http://www.naturescapes.net/092006/ej0906.htm
niemniej znany użytkownik 5D aka "Cichy" twierdzi że "wbrew pogłoskom nie wymaga optyki z najwyższej półki, mam Tamrona 28-75, 100mm 2.0 i ostrośc jest genialna". dodam tylko że to był argument na plus...
fajnie by było gdyby jeszcze wyjaśnił, dlaczego zamienił tego tamrona na eLkę 24-70/2.8 - Cichy onanistą sprzętowym chyba nie jest :) i dla czerwonego paska tego nie zrobił ...
fajnie by było gdyby jeszcze wyjaśnił, dlaczego zamienił tego tamrona na eLkę 24-70/2.8 - Cichy onanistą sprzętowym chyba nie jest :) i dla czerwonego paska tego nie zrobił ...
Może spróbuję, zanim się Cichy wypowie.
Zamienił dla szybkości i pewności AF oraz ogólnie dla tzw. budowy :)
Może dla kolorów otrzymywanych przy pomocy L-ki?
Pod wzgledem tak popularnej na forach "ostrości" wyselekcjonowany Tamron ... rozkłada tę eL-kę na łopatki to może za dużo powiedziane, ale jakoś w tym kierunku ją rozkłada :-|
Twoja teoria jest błędna. Polecam lekturę tego obiektywnego artykułu - napisanego przez osobę, która przez 23 lata pracowała w przemyśle półprzewodnikowym:
http://www.naturescapes.net/092006/ej0906.htm
O, dobry tekst. Z tego co widzę, to nie ma co liczyć na FF w lustrzankach konsumenckich. A szkoda :/
mogę się założyć, że o ile będzie FF u nikona, to pierwszy wypuszczny model będzie kosztował powyżej 20 tys zł.
Zbigniew
03-02-2007, 16:38
Zastanawiam się nad tym uzyskiem w przypadku matryc, tzn. nad granicą przy której producent wywala matrycę do kosza. Rysunki w artykule są bardzo schematyczne, bo nie wierzę, że istnieje matryca, która nie ma walniętych pikseli. U mnie wypatrzyłem z 5 hotów/deadów, które poszły do zamapowania. Jeżeli chodzi o walnięte na amen pikselki, czyli takie, które przy ISO 100 nie dają głosu, to też są przecież do zamapowania podczas testowania jeszcze u producenta. Co więcej - na 100% są one maskowane.
No chyba, że będzie wyrwa milimetr na milimetr, ale rozmawiamy o defektach w procesie, które są dla nowych technologii bardzo nieznaczne - rozmiar pojedynczego piksela jest jak słoń w porównaniu do rozmiarów przyrządów choćby w procesorze (np. w procesie 65nm minimalna długość kanału tranzystora to właśnie 65nm, szerokość też, czyli pole = (65nm)^2 - od cholery mało). Jeżeli procesory działają i ich produkcja jest opłacalna (pomimo ogromnych odrzutów), to co dopiero matryce. Nawet FF.
Te kropki są przez kolesiowca opisane jako "killer defects", czyli jak rozumiem takie, które powodują że matryca idzie w kosz. Artykuł jest w miarę aktualny, więc nie sądzę by wiele się zmieniło w wydajności. Koleś twierdzi, że pracował prawie ćwierć wieku w branży, istnieje zatem prawdopodobieństwo że jego wyliczenia są w miarę dokładne.
Zbigniew
03-02-2007, 21:51
W porządeczku, nie będę się czepiał. Mam nadzieję, że coś przemyciłem z mojej wiedzy. Ogólnie mało kto interesuje się teraz technologiami mikroelektronicznymi jako takimi, przez co często wychodzi łopatologia typu "wafle krzemowe" i wszyscy mówią o 90nm, 65nm i niedługo będą mówili o 45, 32, 22 itd., nie zdając sobie sprawy, że np. większość układów analogowych (wzmacniacze, układy wielkich częstotliwości, itd.) są robione często w technologiach starszych, które dla procesorów są archaiczne. Tak wogóle większość układów jest robionych w technologiach znacznie starszych niż procki. To podobnie jak z matrycami - teraz każdy wprowadza w lustrzance klasy D80 matrycę 10Mpix, a i tak większość amatorskiego świata wciąż ma 6MPix.
Ok, kończę mój offtop. Ku chwale świata półprzewodnikowego :twisted:
Te kropki są przez kolesiowca opisane jako "killer defects", czyli jak rozumiem takie, które powodują że matryca idzie w kosz. Artykuł jest w miarę aktualny, więc nie sądzę by wiele się zmieniło w wydajności. Koleś twierdzi, że pracował prawie ćwierć wieku w branży, istnieje zatem prawdopodobieństwo że jego wyliczenia są w miarę dokładne.
Ale inne firmy już udowodniły, że można robić/kupować/montować ~ 24x36, montować je w puszkach i sprzedawać. Jest paru takich, co te puszki kupią za dowolne pieniądze, ale dużo takich, co to zrobią za rozsądne ( ~ 20kPLN w RP ?) pieniądze. Nikona po prostu nie interesuje FF, bo ... nie wiem :(
robin102
03-02-2007, 22:19
.. Ogólnie mało kto interesuje się teraz technologiami mikroelektronicznymi jako takimi, przez co często wychodzi łopatologia typu "wafle krzemowe" ... :twisted:
Ku pokrzepieniu Twemu sercu dodam, że jest na forumku technolog półprzewodników w mojej osobie.
Czyli technologia ciała stałego ze sporym dowiadczeniem zawodowym.
Fajnie sie rozpisałeś. Wszyscy już wiedzą o co chodzi.
Ale inne firmy już udowodniły, że można robić/kupować/montować ~ 24x36, montować je w puszkach i sprzedawać. Jest paru takich, co te puszki kupią za dowolne pieniądze, ale dużo takich, co to zrobią za rozsądne ( ~ 20kPLN w RP ?) pieniądze. Nikona po prostu nie interesuje FF, bo ... nie wiem :(
Patrząc na obecne wyniki sprzedaży pełnoklatkowych Canonów, można się owych powodów domyślić. Wszystko się zgadza - można takie puszki produkować, tylko musisz więcej zabulić za koszt większej matrycy i kilku innych pierdołek.
...tylko musisz więcej zabulić za koszt większej matrycy i kilku innych pierdołek.
No dobra, zabulę. I pewnie parędziesiąt tysięcy innych też zabuli. Myślę, że nie w matrycach i ich kosztach jest problem. Tylko nie wiem gdzie...
Ja bym nie nie wierzył we wszystko co mozna znalezc w Internecie. Ale to tak BTW tylko...
Ja bym nie nie wierzył we wszystko co mozna znalezc w Internecie. Ale to tak BTW tylko...
Nikt ci nie każe. Możesz - wierzyć w teorie nietelecentryzmu przestarzałego bagnetu Nikona, oraz głupotę Nikoniarskich inżynierów, którzy nie potrafią zaprojektować matrycy pełnoklatkowej, bo takie z nich są głąby. Mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się, że matryce FF nie pojawiają się, bo tak sobie życzą księgowi. Bo prototypy takowych matryc ponoć w Nikonie istnieją i mają się dobrze (ostatnio słyszałem o sensorze crop 1.05)...
Nikt ci nie każe. Możesz - wierzyć w teorie nietelecentryzmu przestarzałego bagnetu Nikona, oraz głupotę Nikoniarskich inżynierów, którzy nie potrafią zaprojektować matrycy pełnoklatkowej, bo takie z nich są głąby. Mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się, że matryce FF nie pojawiają się, bo tak sobie życzą księgowi. Bo prototypy takowych matryc ponoć w Nikonie istnieją i mają się dobrze (ostatnio słyszałem o sensorze crop 1.05)...
I co ten wykład? Nie mialem nic wiecej na mysli niz to co napisałem. Geezz....
Kolekcjoner
04-02-2007, 20:08
O, dobry tekst. Z tego co widzę, to nie ma co liczyć na FF w lustrzankach konsumenckich. A szkoda :/
Przynajmniej nie prędko.
To poczytaj sobie jeszcze "Białą Księgę" Canona dot. FF. Jest tam mniej więcej napisane to samo (tyle że ze szczegółami) co w tym linku, który zapodał czornyj.
A co do FF-a w nikonie to to jest bardziej chyba problem psychologiczny. Zauważcie że większość takich dyskusji w którymś momencie schodzi na ten temat. Póki co mam wrażenie że nikon czesze taką kasę na konstrukcjach typu D40, że FF-a mają w doopie :).
Tak BTW co do wiary w to co piszą w necie prz3mo masz całkowitą słuszność. Sceptycyzm jest bardzo wskazany.
nie czytam ale co to za porównanie
1600 vs 3200 vs 10000
ceny w pln za body :
+- 200 pln
a i wiadome ze markIIs bedzie lepszy ale to 24000pln
tak czy inaczej podoba mi sie bardziej d1mark II za 11 niz 5d za 10 :)