PDA

Zobacz pełną wersję : d7000 i samyang 8mm - problem z poprawnym naświetlaniem w bracketingu

marlmoro
13-06-2011, 14:07
mam pewien problem z d7000 i samyangiem 8mm (fisheye)

charakterystyka mojej pracy tym obiektywem wymaga użycia bracketingu 0 i +/-2Ev (trzy zdjęcia)

Otóż jak wykonuje zdjęcia (zawsze na trybie M, dla ekspozycji i dla WB... i dla ostrości jakby nie było:p)
i czasem zdarza się pomimo, ze dostaje jedno(lub więcej) z serii bardzo niedoświetlone zdjęcia w serii (bardziej niż wskazywała to by ekspozycja). Dane ekspozycji w exifie są jednak zgodne ze skokiem bracketingowym - tak jakby popychacz przesłony źle przesłonę otwierał/domykał.. być może problem w tym, ze sprężyna nie nadąża za trybem Ch. Problem powstał po ostatniej sesji - i nie miałem jeszcze czasu poobserwować dokładnie problemu. Dzięki bogu d7000 ma spory DR i da się coś z tego powyciągać.. ale nie jest to przewidywalne zachowanie niestety)

Stad moje pytanie - spotkał się ktoś z czymś takim?

btw. Problem nie występuje w żadnym innym obiektywniej który mam/miałem (N35 1.8; N85 1.8; N70-300 4-5,6; S18-55 2.8) - ani też wcześniej również z samyangiem 8mm + samsung gx20

DominikGSI
13-06-2011, 14:20
A spróbuj z ciekawości zwolnić trochę szybkość w trybie Ch albo zrób w trybie Cl i zobacz czy popychacz zdąży?

marlmoro
13-06-2011, 14:29
no też tak myślę, że tak zrobię.

tylko czy ktoś miał kiedyś podobne objawy?;>

bednario
13-06-2011, 14:58
To w sumie dziwne że zdjęcia są niedoświetlone jeśli rozpatrujemy sytuację w której popychacz nie zdąży przymknąć listów - wtedy powinny być prześwietlone zdjęcia ze względu na większy otwór.

Miałem SY8 i tam z tego co pamiętam była bardzo mała przesłona - może popychacz w korpusie zbyt silnie "trzaska" przysłoną, aż przymyka się ona bardziej niż zadana wartość?
Zrób może test, bez braketingu, na sztywnych ustawieniach "M", najszybsza seria jaka jest możliwa, serie na różnych przesłonach - zobacz czy zdjęcia różnią się od siebie jasnością na tym samym F.

marlmoro
13-06-2011, 15:28
Zrobiłem około 150 zdjęć - rożnymi seriami z rożnymi przesłonami - i jest to samo naświetlenie. Wiec jakby nie to...

Obiektyw zdjęty z korpusu zamyka przesłonę na max (22).
Zakładając go na body popychacz z aparatu ustawia ją na min (3.5)
czyli robiąc zdjęcie na 5,6 lub 8, to sprężyna z obiektywu zamyka... może bardziej własnie go domyka (do większej wartości przesłony) podczas robienia zdjęcia...

Moja kolejność bracketingu była pomiar>wyższy>nizszy - czyli w praktyce 0, -2ev, +2ev
Może po prostu - na ogół to drugie zdjecie (oraz czasem trzecie było bardziej niedoświetlone)
przy najbliżej okazji będę robić na CL i odwróce jeszcze bracketing (niższy >pomiar> wyższy)

A teraz jeszcze zastanawiam się jaki wpływ mógłby mieć włączony D-lighting na wygląd obrazu (był na NORMAL).. choć i tak to głupie żeby nie doświetlał..

pioter m
13-06-2011, 15:33
Tere-fere. Popychacz w nikonie otwiera przyslone, bo domyslnie jest domknieta przeciez.

A jak zachowuje sie przyslona, kiedy odepniesz obiektyw i popchniesz dzwignie palcem? Sprawdzilbym takze na wolniejszej serii, bo przypuszczam, ze pojedyncze strzaly wychodza poprawnie.
SY to raczej nie jest ekstraklasa, jesli chodzi o wykonanie, wiec nie oczekuj zachowania, jak przy obiektywie wyczynowym.

marlmoro
13-06-2011, 15:59
Tere-fere. Popychacz w nikonie otwiera przyslone, bo domyslnie jest domknieta przeciez.

A jak zachowuje sie przyslona, kiedy odepniesz obiektyw i popchniesz dźwignie palcem? Sprawdzilbym takze na wolniejszej serii, bo przypuszczam, ze pojedyncze strzaly wychodza poprawnie.
SY to raczej nie jest ekstraklasa, jesli chodzi o wykonanie, wiec nie oczekuj zachowania, jak przy obiektywie wyczynowym.

Tylko w tym akurat NIkonie nie jest tak (i chyba w zadnym innym Nikonie), ze jest One-touch bracketing - seria bracketingowa za jednym podniesieniem lustra i popchnięciem przesłony. Bo robiąc na Nikonie bkt. foty za każdym zdjęciem z serii razem jest klap-klap ;>

Jak popchnę popychacz od przesłon w obiektywie chodzi płynnie, bez jakiś oporów etc.
No na wolniejszej seri (Cl - i ustawie moze 2kl/s)i muszę spróbować - bo na tym Ch to tez nie zawsze źle wychodziło. I złe nastwieltlenia są na zewnątrz (czasy rzędu 1/1000 s) jak we wnętrzach (1/10 s)

Zgadzam się z tym, że jakość S. faktycznie pozostawia wiele do życzenia. Zbieram na coś lepszego.. no a cenowo lekko 3x więcej niż samyang. Ogólnie mi chodzi o zdiagnozowanie problemu.

Kundzior
13-06-2011, 17:39
Ej o jakim popychaczu wy piszecie??? W Samyangu???

marlmoro
13-06-2011, 17:47
Dokładnie. O popychaczu w Samyangu 8mm f:3.5 FishEye mocowanie Nikon:>

m4uy
13-06-2011, 19:09
nie wiem czy to nie bedzie zblizony problem, a mianowicie mam d7k i nikkora 50 f 1.8. Na poczatku wszystko ladnie piknie smigalo i nagle z dnia na dzien wyskakuje mi na gornym lcd w miejscu przyslony "fEE". Czytalem na wielu forach, polskich i zagranicznych i nie jako pierwszy mam ten problem. Ktos gdzies pisal zeby sprobowac zmienic sposob realizaci nastawiania przeslony z obiektywu na body ale to nic nie daje.
Normalnie powinno byc na tym szkle ustawione f22 i zablokowane, wtedy ma fEE. na innych wartosciach f22 lub 11 a jak ustawie na 2.8 i manualnie ustawie pokretlem 2.8 to zdjecia normalnie wychodza. Dzwonilem do nikona i puche na 2-3 tyg musze im wysalc :/ ktos mial taki problem? moze nasze d7k maja taki fake fabryczny?

marlmoro
13-06-2011, 19:29
Ja kiedyś w firmowym d3 miałem coś podobnego z 24-70 (ten błąd fEE)- powód : obiektyw był nieco luźny na bagnecie (na zapiętym !) - był może 1mm luzu. Lekko przekręcić obiektyw i znikało;P

Jaro72
20-06-2011, 18:18
Witam
tu https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14620 powinieneś znaleźć rozwiązanie.

m4uy
21-06-2011, 15:18
niestety nie jest to rozwiazaniem. Czy ma moze ktos z was 50 1.8 zeby sprawdzic czy podczas zakladania obiektywu na pierscieniu robi sie przerwa? a dokladnie na obiektywie mamy pierscien ustawiony i zablokowany na f22 a na korpusie drugi ktory ta wartosc odczytuje, miedzy nimi przed zalozeniem mam jakies 2mm odstepu, po dokreceniu wiadomo ta roznica znika.

Marcin Borkowski
21-06-2011, 15:35
jesli zle napisze to mnie poprawcie ale piszę to co mi się wydaje:
w sammyangu przysłone zmienia sie pierscieniem na obiektywie, to jak aparat ma ja sam zmieniac?
a bracketingu aparat do danej przysłony zmienia czas naswietlania o okrezlona ilosc

w czym jest problem?

Kundzior
21-06-2011, 16:50
jesli zle napisze to mnie poprawcie ale piszę to co mi się wydaje:
w sammyangu przysłone zmienia sie pierscieniem na obiektywie, to jak aparat ma ja sam zmieniac?
a bracketingu aparat do danej przysłony zmienia czas naswietlania o okrezlona ilosc

w czym jest problem?

Mi też tak się wydaje, przecież to full maual

ricinus
21-06-2011, 19:05
U mnie ten zestaw był testowany wielokrotnie z brecketingiem i nie przypominam sobie, żebym zauważył podobny problem. Nie zmienia to faktu, że u mnie też świrował, przez pierwszy miesiąc nie chciał wskoczyć matrix, teraz działa bez zarzutu. Może właśnie pomiar światła jest tutaj problemem?

Goku
21-06-2011, 19:07
U mnie ten zestaw był testowany wielokrotnie z brecketingiem i nie przypominam sobie, żebym zauważył podobny problem. Nie zmienia to faktu, że u mnie też świrował, przez pierwszy miesiąc nie chciał wskoczyć matrix, teraz działa bez zarzutu.
Ee, że na manuałach też może być pomiar matrycowy?

Marcin Borkowski
21-06-2011, 19:18
czemu nie?

m4uy
21-06-2011, 20:05
mi chcodzilo o nikkora 50mm, na poprzedniej stronie jest napisane.

Kundzior
21-06-2011, 20:11
mi chcodzilo o nikkora 50mm, na poprzedniej stronie jest napisane.

Działa Ci ta 50?? Jak działa jak należy to nie szukaj problemów. Jak nie będzie działać to załóż watek o 50 i przerwie 2mm.

Nie rób OT, bo śmietnik się zrobi.

Goku
21-06-2011, 23:23
czemu nie?
Jak włączyć w d7k? Bo ja w obiektywach bez procesora nie mam tej opcji ...
myślałem, że tak ma być :P

ricinus
22-06-2011, 13:08
Ja bez procesora mam tylko tego samyanga i wyglądało to tak, że jak go podłączałem przez pierwszy miesiąc użytkowania to pomiar przeskakiwał tylko pomiędzy punktowym i centralnym, aż pewnego dnia zaczęły wszystkie trzy wskakiwać. Jak to jest możliwe, nie mam pojęcia:roll: Inna rzecz to to, że na wszystkich trzech wydawało mi się cały czas, że jest dokładnie to samo. Teraz zrobiłem próbę na statywie i się potwierdziło. Nie należy zapominać że to jest pomiar TTL, więc nie ma co oczekiwać cudów.

Goku
22-06-2011, 21:38
Ja bez procesora mam tylko tego samyanga i wyglądało to tak, że jak go podłączałem przez pierwszy miesiąc użytkowania to pomiar przeskakiwał tylko pomiędzy punktowym i centralnym, aż pewnego dnia zaczęły wszystkie trzy wskakiwać. Jak to jest możliwe, nie mam pojęcia:roll:
Zapewne po miesiącu zdefiniowałeś ustawienia obiektywu w puszce. bez zdefiniowania nie działa.