PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić wartość WB ze zdjęcia w body D90

marqu79
13-06-2011, 11:24
Witam :) Mam taki problemik - jak było to nie krzyczcie bo niedokopalem się - problem wygląda tak np. wchodze do kościoła patrze na światło i podejrzewam że odstaje od 5600k - więc wyciągam d90 strzelam jedno zdjęcie bez lampy - sprawdzam WB na zdjęciu i wrazie czego na podstawie WB ze zdjęcia wiem precyzyjnie czy i jaki filtr dobrać do sb900 żeby nie było jazdy z kolorami. No i wszystko było by piękne gdyby nie fakt że WB na podglądzie pokazuje WB AUTO i jakoś niedoptrzyłem się wartości. Znacie na to jakiś sposób żeby sprawdzić wartość balasu bieli na zdjęciu - bo poza aparatem to sobie sprawdze ale to już zapóźno zazwyczaj :D a na aparacie to jakoś nie wiem czy jest na to sposób,bo jeśli jest to jakoś mi nie przychodzi do głowy.

dominikpl72
13-06-2011, 12:44
Hmm... nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić: jak chcesz ocenić o ile WB AUTO odbiega od tego co sądzisz, że widzisz ?
Ja bym nie ustawiał wyjściowego WB na AUTO - tylko na jakąś stałą (znaną) wartość.
Wówczas znamy punkt wyjściowy i łatwiej próbować ocenić różnicę pomiędzy WB "wyjściowym", a "uzyskanym"/"widzianym".

marqu79
13-06-2011, 13:00
Dominik widze że chyba nie łapiesz albo ja tego dobrze nie wytłumaczyłem.

Niech miejsce zdjęć będzie kościołem, wewnątrz oświetlony żarówami po 2700k
masz troszkę światła dostającego się z zewnątrz czyli dużo cieplej i światło się miesza
i jeśli światła mimo wszystko ci braknie na wysokim iso i małym f - musisz dopalić lampą np sb900
tyle że sb900 świeci na 5600k
więc jest jazda na WB bo 2-3 plan będą na w innej temperaturze barwowej od pierwszego planu - robi ci się mieszanka temperaturowa
więc wymyślil filtry - wg tego co znalazłem http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=95266

TN-A1 - ok 3000 K
TN-A2 - ok 5000 K
FL-G1 - ok 6500 K
FL-G2 - ok 6000 K

Więc mnie interesuje jak najprościej sprawdzić temerature światła na podstawie zdjęcia w aparacie - bo skoro działa AWB
i zapisuje to informacje w exifie rawie to znaczy że D90 zna tą wartość tylko na szczegółowym podglądzie parametrów zdjęcia wykonanego pisze z tego co pamietam Auto WB - a ja bym chciał np Auto WB 3400k co oznacz że jak chce dopalić sb900 to wtedy zakładam TN-A1 - rozumiesz o co mi chodzi?

panoramix
13-06-2011, 13:38
Albo korzystasz z ABW albo ze skonkretyzowanej wartości. Możesz sobie chcieć ABW na poziomie 3400k, ale o tym decyduje AUTOmatycznie aparat, jak sama nazwa wskazuje. Jeśli to Ty masz o tym decydować, to musisz użyć funkcji PRE lub wybrać temperaturę ze skali. Filtr dobierasz najbliżej wartości, choć ja zamiast tymi z zestawu sabiny, pobawiłbym się żelkami Lee. Temperatury dalszych planów raczej nie wyrównasz, jeśli na nie nie błyskasz. Za to możesz pierwszy plan dostosować do dalszych, pamiętając, że suknie ślubne są zazwyczaj białe :)

marqu79
13-06-2011, 13:51
Ja to rozumie - ale pytam czy mając AWB po wykonaniu zdjęcia bez błykania lampą znacie sposób na sprawdzenie wartości AWB jaką zmierzył d90 na zdjęciu w d90 - bo o to tylko mi chodzi - jak najprościej sprawdzić przy użyciu aparatu temerature światła panującą w pomieszczeniu - bo na podstawie tego to już poźniej będe dostosował moje zabawki.

photez
13-06-2011, 14:01
Niestety nie da się tego zrobić - kiedyś już przerabiałem ten problem. Może producenci puszek uwzględnią to w przyszłych firmwarach - skoro informacja i tak jest zapisana pliku to nie rozumiem problemu z wyświetleniem jej na aparacie. Teraz jedyna opcja to tethered shooting, wtedy odczytujesz sobie np w lightroomie, tyle tylko że trochę cieżko robić reportaż z podłączonym laptopem ;)

matys
13-06-2011, 14:15
ja proponuję białą kartkę/szarą kartę i tyle - tak sobie sprawdzisz.... Jak bede w domu to sprawdze jeden pomysl - jak zadziala to napisze....

Kundzior
13-06-2011, 17:29
Zacznij robić więcej zdjęć, po jakimś czasie sam będziesz naocznie wiedział jaka temp. światła jest gdzie. I tu bardzo pomaga biała kartka, i późniejsze odczyty z EXiFa.

marqu79
13-06-2011, 18:31
Sprawdzanie exifu w LR czy czym kolwiek innym jak pisał Photez,który widze że czuje temat jest rozwiązaniem ale ja chcę to sprawdzić w aparacie w trakcie zdjęć a nie bawić się przy fotach w przekładanie karty SD do lapa by sprawdzać jaką mamy temeraturę - na focie w rawie.

Kundzior bez urazy ale zacznij pisać na temat - a nie pisz bez sensu że mam więcej focić - jak nie rozumisz o co pytam! - bo taka odpowiedz to mi po Grzybka - i wychodzi że to ty musisz więcej zacząć focić. Ja nie mam zastrzerzeń do balansu bieli puszki - bo dobrze działa - a jak nie to sobie poprawie na obróbce tylko, tylko że są sytuacje, że jaką wartość WB byś niemiał to i tak zawsze będzie źle gdy masz kilka źródeł światła o różnych temeraturach barwowych, wtedy mierzenie WB dla całego kadru jest bezsensu więc czy zmierzysz WB białą, szara czy ColorChecker Passport-em w tym przypadku niewiele da bo na szerokim kadrze kolory będą pływać - i późniejsza obróbka rawa daje mixa kolorystycznego.
Przy takiej sytuacji postaje temeratury barwowe do siebie przybliżyć albo którąś teperature barwową zrobić dominujcą na całym kadrze. A najprościej jest to osiągnąć przez założenie odpowiedniego filtra na lampe błyskową po wcześniejszym ustaleniu temeratury panującej w danym pomieszczeniu.

Kundzior
13-06-2011, 21:57
Jak masz wiele różnych źródeł, to jedynym sensownym wyjściem jest albo na pierwszy plan, czy też temat zdjęcia, ew. na dominującą temperaturkę, lecz wtedy może się minąć z przekazem zdjęcia i wyjść przysłowiowa kupa, jest jeszcze coś takiego jak korekcja lokalna, przykładowo U-Pointy w NXie.

I bez urazy kolego, lecz temat mieszanego WB to odwieczna pięta achillesowa.

jackrabbit
13-06-2011, 22:08
jedyne wyjscie to chyba sprawdzic w necie jaka jest temperatura poszczegolnych zrodel swiatla i na miejscu ocenic ktore zrodlo jest dominujace

a pozwol ze podlacze sie do tematu, ostatnio spotkalem sie z taka sytuacja:

dziedziniec szkoly, ciemno, lekko po zmroku ale jeszcze troche swiatelka bylo, mocna lampa halogenowa, z drugiej strony dwie zarowe. na srodku dziedzinca oswietlenie kolorowe, plynnie zmieniajace barwe, od czerwonego, przez fioletowe, niebieskie, pomaranczowe itp. do tego po srodku drzewo lisciaste a wial dosyc silny wiatr. jakbyscie podeszli do tego tematu? (tematem byl wlasnie ten szkolny dziedziniec)

Rafał_Sz
13-06-2011, 22:19
(..) ale ja chcę to sprawdzić w aparacie w trakcie zdjęć

Krótko. Jest to niemożliwe.