Zobacz pełną wersję : Górny LCD cały czas działa
chewinggum
13-06-2011, 09:53
Cześć,
Od niedawna jestem w posiadaniu D100, zastanawia mnie fakt: Cały czas, nawet po wyłączeniu body na LCD u góry wyświetlana jest ilość zdjęć. To ma tak być? Jeśli tak, jaki miałby być cel tego, żeby non stop wyświetlać taką informację? Czy można wyłączyć, jak to ugryźć....?
darkmajin
13-06-2011, 09:57
tak ma być, nie da się wyłączyć, nic nie gryź, zostaw i żyj
Tak ma być. Po wyłączeniu aparatu na górnym wyświetlaczu wyświetla się ilość zdjęć.
chewinggum
13-06-2011, 10:00
Dziwne to dla mnie, rozumiem, że u Was też tak jest?
darkmajin
13-06-2011, 10:03
w sumie wolał bym żeby można było wybierać co ma się wyświetlać wolał bym np. stan baterii, ale jest jak jest ..u nas też ;)
chewinggum
13-06-2011, 10:07
Dzięki, wiecie jak jest. Człowiek się martwi.
człowiek by instrukcje przeczytał, to by sie mniej martwił ;)
Sapphiron
13-06-2011, 10:16
człowiek by instrukcje przeczytał, to by sie mniej martwił ;)
amen!
Rafał_Sz
13-06-2011, 16:16
Dziwne to dla mnie, rozumiem, że u Was też tak jest?
Każda puszka Nikona ma taką "wadę". :)
Kundzior
13-06-2011, 16:42
Lepiej licznik zdjęć, niż Hello przy włączaniu przez 3s (blokada aparatu), i Good Bye przy wyłączaniu. :)
Rafał_Sz
13-06-2011, 17:15
Lepiej licznik zdjęć, niż Hello przy włączaniu przez 3s (blokada aparatu), i Good Bye przy wyłączaniu. :)
Ale swoją drogą wskaźnik naładowania baterii też by mógł być cały czas wyświetlany.
Kundzior
13-06-2011, 18:04
Przydał by się niewątpliwie. Ale o czym ja piszę ja wie wyłączam aparatu nigdy, chyba że przez przypadek.
Ale swoją drogą wskaźnik naładowania baterii też by mógł być cały czas wyświetlany.
Nie da się bez zuzywania prądu. Wskaźnik ilości zdjęć jest statyczny, niczego nie mierzy i nie uruchamia. Wskaźnik naładowania accu musi monitorować stan baterii co jakiś czas a to już niepotrzebne zuzycie prądu.
Rafał_Sz
16-06-2011, 21:39
Nie da się bez zuzywania prądu. Wskaźnik ilości zdjęć jest statyczny, niczego nie mierzy i nie uruchamia. Wskaźnik naładowania accu musi monitorować stan baterii co jakiś czas a to już niepotrzebne zuzycie prądu.
Akumulator i tak jest rozładowywany podczas spoczynku, choćby przez doładowywanie stałego aku w body (podtrzymanie pamięci). Nie sądzę, żeby chwilowy pomiar np. raz na dobę coś tu zmienił. Na dodatek LCD wbrew pozorom jeśli cokolwiek wyświetla (ustawienie kryształów) także zużywa prąd, choć w mikroskopijnym stopniu.
joker333
17-06-2011, 18:31
też mi to na początku "przeszkadzało" po przesiadce z innego systemu ;)
to jest wbrew pozorom dobra opcja. pare razy juz wychodziłem z domu, pakuje aparat a tam [E] i juz wiadomo ze karta pamieci (niby nie jedyna ale jednak..) została w czytniku ;)