PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Moja koleżanka Monika

mklonizer
12-06-2011, 22:58
Zapraszam do komentowania. Funkcji wiatr nie udało się wyłączyć. Troszkę więcej TU (http://gdziejestzima.blogspot.com/2011/06/monika.html)

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

koral
12-06-2011, 23:25
Dwójkę wolałabym ciut jaśniej. Np tak jak 10, 11 i 12 na blogu. Pozdrawiam.

copyman
13-06-2011, 00:40
Przede wszystkim kolory poleciały... Nie wiem czy WB czy coś innego ale za ciepło i za pomarańczowo. Poza tym 2 dość niefortunnie przycięte.

mklonizer
13-06-2011, 09:18
Kolorki są takie jakie puszka dała może Cie opalenizna zmyliła bo cegły są niczego sobie ;)

copyman
13-06-2011, 09:32
Kolorki są takie jakie puszka dała może Cie opalenizna zmyliła bo cegły są niczego sobie ;)

A gdyby puszka dała Ci niebieską skórę też by było o.k. ? Poza tym to chyba portret przepięknej modelki a nie cegieł ? Po to właśnie robimy korektę żeby poprawić to co czasem aparat popsuje. Chociaż jak się lepiej przyjrzeć to faktycznie foty wyglądają jakby prosto z puszki wyszły.

mklonizer
13-06-2011, 09:39
Zdjęcia są prosto z puszki jedynie skorygowana ekspozycja i poprawione oczy. Ochłoń kolego to tylko zdjęcia na forum.

lukasz.m
13-06-2011, 09:45
mklonizer, mam nadzieję, że się nie obrazisz ale poprawiłem tak na szybko dwójeczkę ...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/8448/5825369482b32db31363oaf.jpg)

mklonizer
13-06-2011, 09:48
nie obraź się ale wolę moją wersje ;)

lukasz.m
13-06-2011, 10:00
Oczywiście to tylko moja sugestia, takie własne "widzimisię".

Matteo
13-06-2011, 10:32
Z calym szacunkiem wersja mail-soft jest zdecydowanie lepsza :-)

mklonizer
13-06-2011, 10:41
jeśli ta wersja miała na celu z bardzo opalonej skóry zrobić niemowlęcy róż z cegieł pomarańczowe plamy i z czarnej bluzki czarną spraną bluzkę to efekt zdecydowanie lepszy ;)

mOSAd
13-06-2011, 10:52
Co jak co, ale kolory to akurat są bardzo ładne i naturalne w oryginale. Można ekspozycję inaczej ustawić, ale *inaczej*, nie znaczy lepiej. Generalnie na zdjęciach z twarzą w cieniu można było trochę mocniej blendą czy czymś innym doświetlić cienie. Ogólnie sesja nie porywa rozmachem, ale to przyjemne albumowe pamiątkowe, naturalne zdjęcia.

Nerdkiler
13-06-2011, 10:54
nie obraź się ale wolę moją wersje ;)

nie obraź się ale ja wolę wersje mail-softa

lukasz.m
13-06-2011, 11:29
Co jak co, ale kolory to akurat są bardzo ładne i naturalne w oryginale. Można ekspozycję inaczej ustawić, ale *inaczej*, nie znaczy lepiej. Generalnie na zdjęciach z twarzą w cieniu można było trochę mocniej blendą czy czymś innym doświetlić cienie. Ogólnie sesja nie porywa rozmachem, ale to przyjemne albumowe pamiątkowe, naturalne zdjęcia.

Nie mogę się nie zgodzić, kolory w oryginale są ładniejsze (jeśli cokolwiek mogę tu powiedzieć oglądając zdjęcia na laptopie), jednak zastosowałem taką a nie inną obróbkę (zresztą wszystko zrobione na szybko) by pokazać, że na zdjęciu/zdjęciach brakuje mi zdecydowanie światła na twarzy modelki. Jak sam zauważyłeś, wystarczyło delikatnie doświetlić modelkę blendą i efekt byłby zdecydowanie lepszy - byłoby po temacie ;)

marcogk
13-06-2011, 11:48
Modelka świetna :)
Same zdjęcia ciut za ciemne i na każdym zdjęciu ta sama mina.

jacek.gold
13-06-2011, 11:51
Z calym szacunkiem wersja mail-soft jest zdecydowanie lepsza :-)

i ja tak sądzę
to co wypluła puszka to materiał do dalszej pracy a nie gotowy produkt
ale to już tradycyjna dyskusja czy obrabiać czy nie
w obecnej postaci zdjęcia raczej słabe

elanek
13-06-2011, 11:55
dwójka za ciemna
ciężko komentować zdjęcia tak pięknej kobiety

psychopulse
13-06-2011, 13:28
Śliczna koleżanka, można by się pokusić o kolejną sesję w nieco innej stylizacji, potencjał jest. Do tego co napisał już mOSAd mogę jedynie dodać coś takiego:

źródło (http://img837.imageshack.us/img837/8092/mmmt.jpg)

źródło (http://img840.imageshack.us/img840/4391/mmm2u.jpg)

Od razu zaznaczam, że ruszałem jedynie krzywe i kolory, natomiast z całą pewnością można z tych zdjęć jako materiału wyjściowego dużo wyciągnąć, może w wolnej chwili spróbujesz jednak trochę popracować nad ich obróbką, jestem pewien, że rezultaty mogą być całkiem smaczne ;)

copyman
13-06-2011, 14:48
Zdjęcia są prosto z puszki jedynie skorygowana ekspozycja i poprawione oczy. Ochłoń kolego to tylko zdjęcia na forum.

Czyli dokładnie tak jak myślałem :) Wersja kolegi Mail-soft o niebo lepsza a jeszcze bardziej przypadła mi do gustu wersja kolegi Psychopulse A poza tym nie ma się czym podniecać więc nie ma po czym ochłonąć ;) Piszę tylko co widzę i to co mi się nie podoba lub podoba - po to chyba wystawiałeś prace żeby można było je komentować , prawda ?

jendryn
13-06-2011, 14:52
mklonizer, mam nadzieję, że się nie obrazisz ale poprawiłem tak na szybko dwójeczkę ...

źródło (http://img831.imageshack.us/img831/8448/5825369482b32db31363oaf.jpg)

Przewaga wersji nr.2

mklonizer
13-06-2011, 15:41
Czyli dokładnie tak jak myślałem :) Wersja kolegi Mail-soft o niebo lepsza a jeszcze bardziej przypadła mi do gustu wersja kolegi Psychopulse A poza tym nie ma się czym podniecać więc nie ma po czym ochłonąć ;) Piszę tylko co widzę i to co mi się nie podoba lub podoba - po to chyba wystawiałeś prace żeby można było je komentować , prawda ?

skoro się nie ma czym podniecać to się już nie podniecaj ale weź poprawkę na to że nie wszyscy robią/lubią tak bladą skórę i kolorystykę jak Ty. Pofatygowałem się żeby zobaczyć twoje zdjęcia i jak mawiał klasyk "szału nima"

Nerdkiler
13-06-2011, 16:18
no tak zaraz będzie bitka hahaha

drifter
13-06-2011, 19:09
Proponuję kolegom ostudzić emocje, przecież wszyscy jesteśmy tu dla przyjemności :) Zapraszając do komentowania należy się liczyć zarówno z pochwałą jak i krytyką, a ta z kolei powinna być kulturalna i konstruktywna. I tego Wam życzę.

PS. Ja też uważam, że to zdjęcie należy poprawić w sensie rozjaśnienia twarzy modelki. I wydaje mi się to obiektywną uwagą. Co do koloru, kwestia subiektywna.

mklonizer
13-06-2011, 19:33
Proponuję kolegom ostudzić emocje, przecież wszyscy jesteśmy tu dla przyjemności :) Zapraszając do komentowania należy się liczyć zarówno z pochwałą jak i krytyką, a ta z kolei powinna być kulturalna i konstruktywna. I tego Wam życzę.

Dodając tu zdjęcia liczę się z tym iż komentarze będą głównie krytyczne bo jestem początkujący i robię dużo błędów.
pozdrawiam.

copyman
13-06-2011, 19:39
skoro się nie ma czym podniecać to się już nie podniecaj ale weź poprawkę na to że nie wszyscy robią/lubią tak bladą skórę i kolorystykę jak Ty. Pofatygowałem się żeby zobaczyć twoje zdjęcia i jak mawiał klasyk "szału nima"

Po prostu kolega Mklonizer nie lubi konstruktywnej krytyki i nie potrafi odróżnić tego od "podniecania się" . Co do "bladości skóry" to też weź poprawkę że nie wszystkie modelki to stałe klientki solarium lub bywalczynie plaż. Są też takie o jasnej karnacji skóry i być może mam na takie szczęście. A czy szał jest czy go ni ma - to już temat na inną opowieść i może niech inni obiektywniej to ocenią. Twoje zdanie w tej kwestii już znam .

no tak zaraz będzie bitka hahaha

Niby o co ? Bo to źe ktoś cię próbuje sprowokować to trzeba zaraz po nim jechać emocjonalnie ? Mam poważniejsze problemy na głowie - możesz mi wierzyć :)

lukasz.m
13-06-2011, 19:40

PS. Ja też uważam, że to zdjęcie należy poprawić w sensie rozjaśnienia twarzy modelki. I wydaje mi się to obiektywną uwagą. Co do koloru, kwestia subiektywna.

Otóż to, nikt tu nikomu nie wmawia, że takie a nie inne powinno być jego zdjęcia, i tak każdy pewnie zrobi jak uważa. IMHO liczy się konstruktywna krytyka, przecież po to pokazujemy swoje zdjęcia na forum, czyż nie ?!

mklonizer
13-06-2011, 19:55
Po prostu kolega Mklonizer nie lubi konstruktywnej krytyki i nie potrafi odróżnić tego od "podniecania się" . Co do "bladości skóry" to też weź poprawkę że nie wszystkie modelki to stałe klientki solarium lub bywalczynie plaż. Są też takie o jasnej karnacji skóry i być może mam na takie szczęście. A czy szał jest czy go ni ma - to już temat na inną opowieść i może niech inni obiektywniej to ocenią. Twoje zdanie w tej kwestii już znam .

Nie wiem gdzieś ty się panie szanowny minął z konstruktywną krytyka ale twoim przytykom do bycia konstruktywnymi dużo brakuje. Konstruktywność w krytyce przejawia się tym że krytykując sugeruje się rozwiązania. Teraz przeczytaj sobie swoje posty od pierwszego do ostatniego panie krytyku konstruktywny i pokaż mi ten konstruktywny bo go chyba przegapiłem. Twoje przytyki i podniety właśnie sugerują że masz jakieś inne problemy i nimi powinieneś w pierwszej kolejności się zająć. Nie wiem jak to jest że piszesz że chcesz uzyskać blade kolory a później że to wina modelki że ma jasną karnacje.

copyman
13-06-2011, 20:23
Przeczytaj sobie mój pierwszy post - tam napisałem KONSTRUKTYWNIE co mi nie leży. Podobne odczucia mieli również inni koledzy o czym świadczą "poprawione" wersje Twoich zdjęć. Z tego co czytam to większości podobają się te poprawione. Czemu więc robisz do mnie mnie jakieś osobiste wycieczki ? Może weź z łaski swojej pod uwagę co inni piszą . Gdybym sam miał takie odczucia to o.k. ale okazuje się że nie ... Poza tym oceniamy i komentujemy tu TWOJE zdjęcia a nie moje - zejdź więc ze mnie. Jak coś wstawię - krytykuj. Takie Twoje święte prawo.
Koniec dyskusji z mojej strony

mklonizer
13-06-2011, 21:41
Przeczytaj sobie co to jest konstruktywna krytyka bo chyba za bardzo nie wiesz napisanie komuś co mu nie pasuje to nie jest konstruktywna krytyka. Odpowiedziałem na twoje komentarze bo wydają mi się zaczepne i na najniższym poziomie. Nie przeszkadza mi to że ktoś poprawia moje zdjęcia i że komuś się to podoba albo nie. Ja też już z tobą kończę dyskusje zdjęć twoich nie będe komentował bo bardziej pasuje mi klimat solarium niż prosektorium. Pozdrawiam.

Nerdkiler
14-06-2011, 10:10
mklonizer ja zawsze uważałem, że pokazywanie zdjęć do publicznej oceny jest błędem. Skąd wiadomo, że osoby krytykujące mają rację? Czy one są wyroczniami? Czy na ich opiniach chcesz opierać swoje dalsze kroki? Najważniejsze jest to, żeby tobie podobały się twoje zdjęcia. Ja nigdy nie pokazuje swoich zdjęć, nie potrzebuję krytyki, doradzania i dyskusji. Mam portfolio i dla mnie się liczy, że jestem zadowolony ja oraz klient. Opinie innych mnie nie interesują bo jak wiadomo - ilu obserwatorów tyle opinii i każda inna. Rób swoje i pamiętaj, że Tobie mają się podobać Twoje zdjęcia, cała reszta się nie liczy. pzdr

lechupe
14-06-2011, 12:36
... Rób swoje i pamiętaj, że Tobie mają się podobać Twoje zdjęcia, cała reszta się nie liczy. pzdr

pod warunkiem, ze nie zamierzasz tych zdjec sprzedawac komukolwiek innemu.

mOSAd
14-06-2011, 22:03
Moim skromnym zdaniem pokazane obróbki są niepotrzebne. Zdjęcia jakie pokazał autor są dobre i nie należy ich masakrować, ani konwertować na własną modłę. Są najzwyklejszym przedstawieniem rzeczywistości. A to, że czasem używamy blendy, to jest zabieg techniczno-fotograficzny. Na co dzień nie oglądamy przecież ludzi biegając z blendą. Zatem to nie jest tak, że niedoświetlenie twarzy to jest błąd. Przynajmniej moim zdaniem osoba w cieniu też ma prawo być sfotografowana. I jeżeli ten cień widać, kolory są odpowiednie, to dla mnie wszystko gra. Skąd nagle w cieniu ma być jasna twarz? To jest takie skrzywienie fotograficzne, ale niekoniecznie mające przełożenie na odbiór przez zwykłego zjadacza chleba. Normalny człowiek (nie fotograf) widząc ciemniejsze zdjęcie jak dwójka, sobie automatycznie rozumuje, że był tam cień i patrzy już na kolejne rzeczy. Nie zastanawia się nad ekspozycją. Nie powie, że zdjęcie jest niedoświetlone, ponieważ widzi wszystkie szczegóły. Dla mnie to trochę takie dążenie do technicznej poprawności przesłania nam to, że na co dzień postrzegamy przecież świat inaczej i chcąc to uwiecznić, nagle rozmijamy się z naszymi technicznymi super-oczekiwaniami. Dlaczego ma nie być w fotografii portretowej zdjęć w cieniu? Cień nagle przestał istnieć? A jak jest, to musimy go rozjaśniać? To raczej takie pytania do przemyślenia własnego stosunku do nadtechnicznej oceny zdjęć. Nie jesteśmy w dziale reklamowym, beauty, glamour, fashion. Jesteśmy w dziale portretowym przypominam.

Motorniczy
26-06-2011, 22:50

http://img831.imageshack.us/img831/8448/5825369482b32db31363oaf.jpg

Zmieniles a nie poprawiles a to roznica , zreszta w Twojej wersji wyjarales tlo - cegly a nawet gdyby to miala byc wizja przepalonych cegiel to nie nalezy tego nazywac "poprawka! :) pozdro