PDA

Zobacz pełną wersję : Interwały, wyzwalanie przewodowe i bezprzewodowe -OFERTA

tompsl
01-02-2007, 13:16
Witam

...jestem w trakcie rozmów z pewnym inżynierem, który konstruuje wyzwalacz do nikona. będzie on obsługiwał jak w tytule; wyzwalanie bezprzewodowe -dioda IR, przewodowe -wężyk +interwały. Interwały regulowane z pomocą dwóch przełączników typu DIP; ilość naświetleń+czas między naświetleniami. wężyk, z powodu różnych rodzajów gniazd w korpusach we własnym zakresie [w pilocie będzie gniazdo do wpięcia; wtyczka jak na płytach głównych w komp.]. Zasilanie z baterii ok 200 godz ciągłej pracy. Wielkość pudełka zapałek, z grubsza rzecz biorąc...

Na razie zostało mi przetestowanie urządzenia [nie wiem, czy będę miał jak przetestować komunikację przewodową, gdyż nie mogę znaleźć wtyczki wężyka do d80], poza tym z informacji od konstruktora wynika, że wszystko gra;)

Do sprzedania będą cztery sztuki urządzenia [umówiliśmy się na razie na 5 szt.] w cenie
~130 pln/szt. Jest to na razie informacja a nie konkretna oferta, ale jeśli są chętni to proszę wstępnie dać znać.

Jeśli będę wiedział coś więcej, napisze tym wątku.

-pozdr.

ps. jeśli kwestia sprzedaży/oferty ma inne miejsce na forum, lub jest zabroniona proszę o info.

JK
01-02-2007, 13:35
To może zaproponuj temu inżynierowi, żeby zamiast przełączników DIP dołożył małą foliową klawiaturkę numeryczną i mały wyswietlacz LCD. Zwiększy to koszty o jakieś 25 PLN a będzie znacznie wygodniejsze w użyciu.

tompsl
01-02-2007, 13:45
JK

..ze mnie elektronik/inżynier żaden;) ...z tego co wiem, to nie tylko kwestia kosztów lcd+klawiaturka, ale też miejsca na wszystko; zaprojektowania płytki, sterowania tym oraz wielkość urządzenia i jego apetyt na prąd -wynika z tego, że cena mogłaby podskoczyć więcej niż te 25 pln :/
Taka konstrukcja jak twierdzi jest optymalna -a ja przy mojej nikłej wiedzy w temacie nie podejmuję się go przekonywać, bo wiem o tym tyle co nic;)

Także... chyba będą te DIP'y;) ..jeśliby coś się zmieniło i w tej kwestii również dam znać.

-pozdr;)

JK
01-02-2007, 13:58
Wiesz co. Nawet nie warto tego komentować. Jeśli ktoś daje DIPy, to ma chyba bardzo dużo wolnego miejsca. Wystarczy mikrokontroler (mniej niż centymetr kwadratowy), wyświetlacz LCD (mały, jak w zegarku elektronicznym i pobiera bardzo mało prądu), a klawiatura w ostateczności może mieć tylko trzy przyciski i też będzie mniejsza i wygodniejsza niź te DIPy. Moim zdaniem, jak już coś robić, to sensownie, ale każdy ma swoje priorytety.

tompsl
01-02-2007, 14:04
Wiesz co. Nawet nie warto tego komentować... ...Moim zdaniem, jak już coś robić, to sensownie, ale każdy ma swoje priorytety.

JK, napisałem:

'..ze mnie elektronik/inżynier żaden;)... ...przy mojej nikłej wiedzy w temacie... ...bo wiem o tym tyle co nic;)'

-no chyba rozumiesz co to znaczy? także powstrzymaj się z uwagami 'że nawet nie warto komentować' ok?;)
jeśli chcesz, to możesz mi wyjaśnić to czego nie wiem na spokojnie, używając konkretów a ja co najwyżej przekaże i zapytam.
Ja przedstawiłem propozycję -to nie przymus... jeśli chcesz możemy pogadać, ale nie w takim tonie, hmm?;)

Erie
01-02-2007, 14:05
Jacku widzę że wracasz do tematu, który mi kiedyś zaproponowałeś w innym wątku - tak się zastanawiam i chyba się za to zabiorę kiedyś :). Ale za karę zrobię to we wściekle różowej obudowie ;)

Pozdrawiam
WP

Erie
01-02-2007, 14:07
JK, napisałem:

'..ze mnie elektronik/inżynier żaden;)... ...przy mojej nikłej wiedzy w temacie... ...bo wiem o tym tyle co nic;)'

-no chyba rozumiesz co to znaczy? także powstrzymaj się z uwagami 'że nawet nie warto komentować' ok?;)
jeśli chcesz, to możesz mi wyjaśnić to czego nie wiem na spokojnie, używając konkretów a ja co najwyżej przekaże i zapytam.
Ja przedstawiłem propozycję -to nie przymus... jeśli chcesz możemy pogadać, ale nie w takim tonie, hmm?;)

Jacek w tym tonie sie wyraża bo jego naukowy charakter wychodzi ;) - u mnie doktorzy, profesorowie i inni na polibudzie też tak się zwracali, jak widzieli że ktoś robi bezsensowne rzeczy. Przełączniki DIP wcale nie są takie małe, a wygodne to już na 100% nie.

Pozdrawiam
Erie

tompsl
01-02-2007, 14:07
... we wściekle różowej obudowie ;)

Pozdrawiam
WP

...wściekły róż będzie bardzo ok, dobrze mieć coś wesołego pośród wszędobylskiej profesjonalnej czerni;)

edit:

Jacek w tym tonie sie wyraża bo jego naukowy charakter wychodzi ;) - u mnie doktorzy, profesorowie i inni na polibudzie też tak się zwracali, jak widzieli że ktoś robi bezsensowne rzeczy. Przełączniki DIP wcale nie są takie małe, a wygodne to już na 100% nie.

Pozdrawiam
Erie

-ja wszystko mogę brać pod uwage.. ale i wszystko da sie spokojnie powiedzieć;) -naukowy charakter, heh;)
[jestem socjologiem... patrzę na rzeczy inaczej;>]
-pozdr.

JK
01-02-2007, 14:20
Panowie. Mamy XXI wiek i trzeba raczej myśleć o powszechnie przyjętych standardach budowy i obsługi tego typu urządzeń. Jeśliby ktoś zrobił taki wynalazek na DIPach jakieś 25 lat temu, to bym to zrozumiał i zapewne pochwalił. Ale dziś? W dobie mikroprocesorów? tompsl, chcę Ci tylko zwrócić uwagę na to, że jako przyszły użytkownik, przedstawiłeś temu inżynierowi kiepskie założenia. Niezbyt funkcjonalne i niezbyt wygodne. To tyle na ten temat.

Erie, jeśli będziesz się brał za coś takiego, chetnie pomogę i podrzucę kilka pomysłów.

tompsl
01-02-2007, 14:25
...tompsl, chcę Ci tylko zwrócić uwagę na to, że jako przyszły użytkownik, przedstawiłeś temu inżynierowi kiepskie założenia. Niezbyt funkcjonalne i niezbyt wygodne...

-absolutnie nie... taki pomysł [czy też rozwiązanie] został przedstawiony mi, domyślam się 'wygody' jego obsługi [np. sprawdzanie ustawień dip'ów w tabelce:/] ale też nie jestem w stanie ocenić różnicy w trudności wykonania tego i np. klawiaturki + wyświetlacza. JK -sądzisz, ze nie wolałbym wyświetlacza i klawiatury??;> ...to chyba retoryczne pytanie;)

[ps.znam się na tym nijak -ale jeśli pomysł ruszy w Waszym [lepszym...] wykonaniu to pomogę 'oboma ręcyma' ;)]

-pozdr.

JK
01-02-2007, 14:30
Jeśli tak, to Ci powiem tylko tyle, że jedyne róznice w trudności wykonania sprowadzają się do tego, że trzeba wybrać te drobiazgi z katalogu, pojechać do sklepu i je kupić, albo poczekać, aż je przyślą. Jeśli chodzi o trudność i pracochłonność, cała reszta jest raczej porównywalna.

Erie
01-02-2007, 14:30
-absolutnie nie... taki pomysł został przedstawiony mi, domyślam się 'wygody' jego obsługi [np. sprawdzanie ustawień dip'ów w tabelce:/] ale też nie jestem w stanie ocenić różnicy w trudności wykonania tego i np. klawiaturki + wyświetlacza. JK -sądzisz, ze nie wolałbym wyświetlacza i klawiatury??;> ...to chyba retoryczne pytanie;)

[ps.znam się na tym nijak -ale jeśli pomysł ruszy w Waszym [lepszym...] wykonaniu to pomogę 'oboma ręcyma' ;)]

-pozdr.

Jeszcze nie wiadomo czy ruszy - znając istniejącą u mnie "optymalizację wykorzystania zasobów ludzkich" (zwaną popularnie lenistwem ;) ), to zanim zabiorę się za to to najpierw Wisła dużo wody wtoczy do Bałtyku :D.

tompsl
01-02-2007, 14:34
JK
w takim razie prześlij mi proszę na PW lub GG [7370276] jakąś syntetyczną notkę, zawierającą konkrety co do projektu/wykonania/przybliżonych kosztów, tak abym mógł przedstawić to inżynierowi;) ...może wtedy temat się rozwinie z korzyścią dla użytkowników... ...co Ty na to?

JK
01-02-2007, 15:18
To może pogadaj z Erie. On też jest inżynierem i zapewniam Cie, że potrafi. Nie będzie nawet głupich pytań zadawał, bo zna się także na robieniu zdjęć.

tompsl
01-02-2007, 16:30
To może pogadaj z Erie....

spoko:/
...najpierw sporo krytykowania, a jak mowa o konkretach to 'pogadaj z Erie'... może właśnie to jest rzecz, której 'nie warto nawet komentować'... :/
Może i pogadam... Erie, kontynuujesz temat?

JK
01-02-2007, 16:36
Sam piszesz, że nie masz o tym pojęcia (socjologów tego nie uczą i jest to oczywiste). Czego wiec oczekujesz? Schematu, którego i tak nie zrozumiesz? Może daj temu swojemu inżynierowi do przeczytania ten wątek to napewno mu się trochę rozjaśni.

Erie
01-02-2007, 16:40
Raaany, Tompsl - Jacek chce w pewien sposób mnie zmotywować do działania :D, bo już kiedyś o tym temacie gadaliśmy :). A czy ja kontynuuję - tak, ale nie w tym momencie (z różnych powodów). Niemniej jednak postaram się przygotowac takie urządzonko w formie proponowanej raczej przez Jacka niż przez elektronika z DIPami.

Jeżeli ten elektronik zna się na rzeczy to po prostu powiedz mu, aby zamiast DIPów zastosował rozwiązanie proponowane przez Jacka i będzie ok. Odrobinę drożej, ale zdecydowanie wygodniej. Poza tym rozumiem że cena 130 PLN za sztukę zawiera w sobie koszt projektu (przy nakładzie 5 sztuk), bo same elementy powinny oscylować w granicach ~30-40 PLN przy DIPach i ~50-60 przy mikrokontrolerze. Przy większych nakładach oczywiscie ceny elementów będą jeszcze niższe.

Mam również nadzieję, że nie oczekujesz aby Jacek albo ktoś inny dał Ci gotowy projekt, na którym Ty potem będziesz wraz z elektronikiem zarabiał :).

Pozdrawiam
Erie

tompsl
01-02-2007, 16:45
...Czego wiec oczekujesz? Schematu, którego i tak nie zrozumiesz?...

JK
w takim razie prześlij mi proszę na PW lub GG [7370276] jakąś syntetyczną notkę, zawierającą konkrety co do projektu/wykonania/przybliżonych kosztów, tak abym mógł przedstawić to inżynierowi;) ...może wtedy temat się rozwinie z korzyścią dla użytkowników... ...co Ty na to?

...zdaje się, że przedstawiłem to kilka postów wcześniej, wiedziony przekonaniem, ze skoro ktoś zabiera głos w wątku to jest zainteresowany jego tematem, a nie tylko krytykowaniem -jak widać myliłem się.
Z mojej strony to tyle licytowania się, jest wystarczająco dużo nie na temat.

-pozdrawiam.

tompsl
01-02-2007, 16:48
...Mam również nadzieję, że nie oczekujesz aby Jacek albo ktoś inny dał Ci gotowy projekt, na którym Ty potem będziesz wraz z elektronikiem zarabiał :)

Pozdrawiam
Erie

-rozbrajacie mnie -poważnie. Ja już nie kontynuuje tematu...

wnioski dla ewentualnych czytających:/

Erie
01-02-2007, 16:52
-rozbrajacie mnie -poważnie. Ja już nie kontynuuje tematu...

wnioski dla ewentualnych czytających:/

sorry, ale Ty nas też :)
a co do krytyki to chyba lepiej skrytykować cos na etpaie projektu, niż potem będziesz mial ileś tam urządzen i utopisz w nich kasę, ale co jak tam się będę wychylał - Twoja kasa rób z nią co chcesz

Pozdrawiam i zycze miłej zabawy w projektowanie
Erie

tompsl
01-02-2007, 17:06
...a co do krytyki to chyba lepiej skrytykować cos na etpaie projektu, ...
-lepiej, to jest mieć działające urządzenie niż dywagować jakież to są możliwości jego wykonania... przynajmniej ja tak wolę, niezależnie od pewnych niedogodności. Przedstawiłem propozycję dla osób, które z różnych względów nie zrobią sobie tego we własnym zakresie i w podanej cenie chciałyby kupić. Na prawdę wolę wydać 130pln niż dyskutowac w tym wątku w nieskończoność...

...niż potem będziesz mial ileś tam urządzen i utopisz w nich kasę...
-jeśli przyszło Ci do głowy, że zostanę sprzedawcą tych wyzwalaczy, to poniosła Cię fantazja -ja zamówiłem to urządzenie dla siebie, a że pojawiła się możliwość zrobienia 4-ech dodatkowych zaproponowałem je ewentualnym zainteresowanym...

...zycze miłej zabawy w projektowanie...
-jak już powiedziałem, ja zamówiłem to urządzenie, nie będę go projektował tylko używał... niezależnie od możliwości [jak na razie wirtualnych] stworzenia lepszego..

i w związku z tym, to ja życzę miłej zabawy w projektowanie ;>

-pozdrawiam i dziękuję za 'rozmowę';)

Erie
01-02-2007, 17:22
Jeżeli chodziło Ci o kupno 1 egzemplarza to na allegro już były takie cuda za niższą cenę. Nie rozumiem więc po co wyważać otwarte drzwi robiąc to samo co już było i nie poprawiając nawet tego.

Pozdrawiam
Erie

wicy
11-02-2007, 00:57
Przedstawiłem propozycję dla osób, które z różnych względów nie zrobią sobie tego we własnym zakresie i w podanej cenie chciałyby kupić. Na prawdę wolę wydać 130pln niż dyskutowac w tym wątku w nieskończoność...

Hehe... za tę kasę zrobiłbym Ci conajmniej dwa takie ustrojstwa... ;)