Zobacz pełną wersję : D90 nie można wypiąć obiektywu
maszkara
12-06-2011, 13:44
Mam problem z wypięciem obiektywu. Mianowicie po zwolnieniu zatrzasku obiektyw się wypina, przekręcam go żeby wyjąć, ale niestety coś go blokuje prawie przy samym końcu i nie można go wyjąć. Aparat mi nie upadł, nic złego mu się nie przytrafiło. Założyłem go bez żadnych problemów i chciałem założyć inne szkiełko, ale nie da się. Spotkaliście się z czymś takim? Co to może być?
Najprawdopodobniej poluzowała się śruba mocująca styki lub kołnierz maskujący. Wielokrotne próby siłowe z dużym wyczuciem. W najgorszym razie zetniesz tą śrubę.
Chyba, że to jakiś stary obiektyw pre-Ai, wtedy nic na siłę, bo uszkodzisz korpus.
maszkara
12-06-2011, 19:06
Długo próbowałem, w lewo, w prawo i udało się wyjąć obiektyw. Okazało się, że kawałek plastikowego bagnetu (obiektyw to kit 18-105) się odłamał i blokował.
Jako ze sprzętem obchodzę się delikatnie, zastanawiam się jak to mogło się stać? Co ciekawe, po ponownym założeniu obiektywu na body trzyma się bardzo dobrze i stabilnie pomimo ubytku w bagnecie :-)
dziwna sprawa, dobrze, że nic Ci nie wpadło do środka i po klapnięciu lustrem nie dostało się głębiej czyniąc szkody :/ niebezpieczne te plastikowe bagnety :/