PDA

Zobacz pełną wersję : dlaczego tak jest ?

hippas
12-06-2011, 12:45
mój problem polega na wyswietlaniu zrobionych zdjec na monitorze. Zdjecia robie w RAWach sprzetem jak w stopce. Przy otwieraniu ich namonitorze ( LG 20 Flatron 207 wT - matryca TN ) przez ok pierwsza sekunde maja kolory takie jakie widoczne sa na wyswietlaczu aparatu. po tej sekundzie barwa , nasycenie , kontrasty zmieniaja sie i zdjecie wyglada zupelnie inaczej. ( gorzej wg mnie ). Zdjecia robie w przestrzeni Adobe. Czy gdybym mial lepszy monitor z matryca PVA lub IPVA zdjecia widoczne bylyby w oryginalnej, lepszej jakosci ?
pozdr
Slawek

jackrabbit
12-06-2011, 12:51
przez pierwsza sekunde widzisz obrobionego jpga, pozniej dopiero rawa

Greg77
12-06-2011, 12:58
przez pierwsza sekunde widzisz obrobionego jpga, pozniej dopiero rawa

Tak jak napisal kolega.....to jest JPG.
Jezeli chcesz widziec dokladnie to co w puszce to uzywaj softu nikona ktory czyta ustawienia puszki, osobiscie nie kieruje sie nigdy tym co widze na wyswietlaczu, najwazniejszy jest histogram.
NEFy najlepiej wolac recznie.

panchoo77
12-06-2011, 13:30
Napisz w jakim programie otwierasz te raw'y to coś doradzimy :)

pzdr

wit-o
12-06-2011, 13:48
Prawdopodobnie przestrzen barwowa i profile kolorow RGB i sRGB (zdjecia vs monitor) cos z tym musisz miec nie tak

hippas
12-06-2011, 13:51
jak dotychczas otwieram i edytuje w ACDSEE 4. Do jpgow mi wystarczyl. ma wszystko to co laik taki jak ja do obrobki potrzebuje. Z RAWami widze , ze jest jednak inaczej ---> patrz 1 post. Czy zatem do RAWow Capture NX2 ? czy cos innego ? W tej chwili nie potrzebuje na swoje potrzeby wyspecjalizowanego softu bo i nie mam narazie takiej wiedzy i sprzetu ( monitora ) . Niemniej jestem otwarty na wiedze i chetnie sie czegos nowego naucze.

Greg77
12-06-2011, 13:56
jak dotychczas otwieram i edytuje w ACDSEE 4. Do jpgow mi wystarczyl. ma wszystko to co laik taki jak ja do obrobki potrzebuje. Z RAWami widze , ze jest jednak inaczej ---> patrz 1 post. Czy zatem do RAWow Capture NX2 ? czy cos innego ? W tej chwili nie potrzebuje na swoje potrzeby wyspecjalizowanego softu bo i nie mam narazie takiej wiedzy i sprzetu ( monitora ) . Niemniej jestem otwarty na wiedze i chetnie sie czegos nowego naucze.

Capture NX lub chocby darmowy ViewNX wystarczy w 100%
To nie wina profili kolorow ani monitora....

Johanan
12-06-2011, 14:40
ACDSEE, to bardzo zły wybór, jak na obróbkę negatywów, obojętnie zresztą z jakiej stajni.

To już lepiej korzystaj z softu darmowego np. świetnego "Rawtherapee":http://rawtherapee.com/downloads ,albo tak jak mówił Greg77, ViewNX, czy ViewNX2, które zupełnie wystarczają do konwersji w podstawowym zakresie.

siedemczwartych
12-06-2011, 17:59
A ja polecam darmowego GIMPa i/lub UFRaw do wywoływania nefów.

W UFRaw mam wgrane wszystkie profile nikona i bez znaczenia jaki raw wywołuję (nawet sony ostatnio) mogę stosować dowolne profile nikona.

Tu wiecej info:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=85232