PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 manual focus - problem

megadoom
12-06-2011, 12:43
Witam,

jestem nowym użytkownikiem na tym forum, właściwie to jestem też nowym użytkownikiem aparatu Nikon D90. Od kilku dni testuję ten aparat z obiektywem kitowym AF-S 18-105mm. Niestety, nie wiem czemu nie mogę przełączyć na tryb autofokusa :| Na obiektywie zaznaczam na A, w korpusie mam zaznaczone na AF (tam gdzie jest ta "wajcha"). Jednak kiedy chcę ustawić jakiś AF przyciskiem "AF" na korpusie, nic się nie dzieje (dosłownie nic), a sprawdzałem na różnych trybach (i tych A,S,P,M i typowych zdefiniowanych "portret" itp). Kiedy przyciskam "Info" w miejscu autofokusa pokazuje mi ustawienie "MF" i nie umiem tego zmienić. Również nie umiem ustawić więcej niż jednego pola ostrości (napisane jest "Ta Opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach"). W instrukcji obsługi wygląda to tak prosto i nie rozumiem, dlaczego ja mam z tym problemy.

Domyślam się, że jest to banalny problem, dlatego tym bardziej proszę was, już doświadczonych użytkowników, o szybką pomoc, bo szlag mnie trafia w tym momencie.

Dziękuję.

coach_lodz
12-06-2011, 12:50
jak przyciśniesz AF na korpusie to na górnym wyświetlaczu wyświetli Ci jaki masz tryb AF... tylnym kółkiem trzymając ten przycisk przełączasz na np: AF-S... nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie...

megadoom
12-06-2011, 12:57
Już wiem w czym był problem, byłem na tyle nierozważny, że nie dokręciłem do końca obiektywu :D Już jest ok :) Dziękuję za odpowiedź mimo wszystko :)