Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny na szeroki kąt
Witam,
starałem sie przeszukać wcześniejsze wątki i odpowiedzi nie znalazłem.
Czy na szeroki kąt (od 10 mm) powinien być filtr polaryzacyjny w wersji Slim? Korpus to APS-C. Zależy mi, żeby na krótkim końcu nie było winiety.
Dzięki
Art Erie
10-06-2011, 21:18
Witam,
starałem sie przeszukać wcześniejsze wątki i odpowiedzi nie znalazłem.[...]
Poszukaj pod hasłem "błąd polara".
Dzięki Art Eri,
z tego co przeczytałem, to filtr polaryzacyjny aby nie wprowadzać winiety nie musi być w wersji Slim. No i 120 PLN-ów do przodu, Eh... Dobry Dil n:)
Art Erie
10-06-2011, 21:44
Dzięki Art Eri,
z tego co przeczytałem, to filtr polaryzacyjny aby nie wprowadzać winiety nie musi być w wersji Slim. No i 120 PLN-ów do przodu, Eh... Dobry Dil n:)
Chyba nie doczytałeś dokładnie, przy takich ogniskowych polar jest zbędny (właśnie przez błąd polaryzacji); więc kilka setek do przodu ;)
Przykład:
http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,1,1374766.html
jacek dr
10-06-2011, 21:50
potwierdzam przy 10 mm polar, heliopan slim "łapie " tylko część,np.nieba.
MariuszJ
10-06-2011, 21:52
Jeżeli chodzi tylko o przyciemnienie nieba, wydaj te pieniądze na szarą połówkę.
Art Erie
10-06-2011, 21:56
Jeżeli chodzi tylko o przyciemnienie nieba, wydaj te pieniądze na szarą połówkę.
Najlepiej nie taką "nakręcaną", ale w systemie Cokin . Poczytaj też przed zakupem o zafarbach jakie dają filtry "neutralnie szare".
Zakładam, że chodzi o przyciemnienie nieba właśnie ;)
Chyba nie doczytałeś dokładnie, przy takich ogniskowych polar jest zbędny (właśnie przez błąd polaryzacji); więc kilka setek do przodu ;)
Przykład:
http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,1,1374766.html
Doczytałem i wiem, aby osiągnąć "fajne kolorki nieba i fajną zieleń i widoczne dno pod powierzchnią wody" to powinienem/muszę zastosować filtr polazyzacyjny :) Mnie chodziło o to, czy w Sigmie 10-20 4-5,6 (77mm) zastosowany Polar "musi być w wersji Slim aby nie powodować zbyt dużej winiety", czy też wystarczy "polar o standartowej" grubości". Chodzi mi o różnicę między tymi rodzajami filtrów.
Quakerek
10-06-2011, 21:59
Albo od razu zainwestuj w system LEE - tu znajdziesz najlepszą jakość, komfort użytkowania oraz brak zafarbów. Powoli kompletuje ten system i po moich przejściach z filtrami innych firm - system LEE mogę śmiało polecić.
Quakerek
10-06-2011, 22:01
Doczytałem i wiem, aby osiągnąć "fajne kolorki nieba i fajną zieleń i widoczne dno pod powierzchnią wody" to powinienem/muszę zastosować filtr polazyzacyjny :) Mnie chodziło o to, czy w Sigmie 10-20 4-5,6 (77mm) zastosowany Polar "musi być w wersji Slim aby nie powodować zbyt dużej winiety", czy też wystarczy "polar o standartowej" grubości". Chodzi mi o różnicę między tymi rodzajami filtrów.
Musi być slim, na zwykłej grubości będziesz miał winietę. Ja do 10-20 miałem marumi slim i winiety było brak.
Art Erie
10-06-2011, 22:05
Nie mam tak szerokiego szkła, a z tego co wyczytałem, to winiety nie będzie. Będzie natomiast efekt nierównomiernej polaryzacji kadru. Przy dłuższej ogniskowej wystarczy wykorzystać kąt padania światła do osi obiektywu, w przypadku tak krótkiej ogniskowej (kata widzenia) takiej możliwości nie ma.
Na szczęście 77mm to popularna średnica, więc filtr się przyda :)
jacek dr
10-06-2011, 22:10
winiety przy 10 mm w wersji slim nie ma .
Musi być slim, na zwykłej grubości będziesz miał winietę. Ja do 10-20 miałem marumi slim i winiety było brak.
I o coś takiego mi chodziło. Dzięki.
A czy na Marumi DHG przy ogniskowej 10 mm na APS-C też będę miał winietę?
winiety przy 10 mm w wersji slim nie ma .
No fajnie, ale czy przy wersji "NIE SLIM" winiety też nie będzie?
Quakerek
10-06-2011, 22:27
I o coś takiego mi chodziło. Dzięki.
A czy na Marumi DHG przy ogniskowej 10 mm na APS-C też będę miał winietę?
10mm masz tylko pod APS-C - to tak dla wyjaśnienia, i tak jak pisałem, zwykła obudowa ma winiete - wersja slim niema. Musisz sobie kupić slim-a.