Zobacz pełną wersję : VIEW NX2 nie dziala pod XP
Czy ktos z forumowiczow ma podobny problem..? Otwiera sie program, ukazuja miniaturki,po czym jakiekolwiek proby obrobki powoduja zwijanie programu i oczywiscie pytanie czy wyslac do Microsoftu raport o bledach..Sam zas raport ma chyba z tysiac znaków...
Sprawdź czy nie masz w ostatnio otwieranym katalogu plików jpg progresywnych. Kiedyś wywalało mi program, jeśli miałem choć jeden tak zapisany jpg a viewnx próbował z niego zrobić miniaturę
Bardzo jestem wdzieczny ale nic mi to nie mowi..zreszta program nie otwiera tez rawow, tylko sie zamyka..Chcialem proste narzedzie do rawow z D7000 no i nici...pewnie trzeba zmienic komputer_:)
MUSISZ mieć zainstalowane wszystkie biblioteki NETFramework, łącznie z poprawkami.
To na początek.
Mam też nadzieję, że Twój system ma zainstalowany SP3.
Ooo to juz blizej..system ma sp2 Dzięki wielkie.
Jean Reno
10-06-2011, 23:08
Ooo to juz blizej..system ma sp2 Dzięki wielkie.
Ja mam XP z SP2 i wszystko działa. Mimo, że w wymaganiach sprzętowych jest zalecany SP3. Nie wiem czy zainstalowanie SP3 rozwiąże Twój problem, ale warto spróbować.
Niestety nie rozwiazalo..ani Net Framework ani sp3..No to mam dalej problem...
To, że oprogramowanie "nikonowskie" działa dość kapryśnie, to wszyscy to wiemy, ale są przypadki kiedy nie działa wcale i podejrzewam, że ma to związek z pewnymi konfiguracjami sprzętowymi i tu sugestia do admina i modów, by podpiąć taki wątek, gdzie pechowcy podawaliby swoje dokładne konfiguracje sprzętowe, na których działają źle lub wcale nie działają takie produkty, jak VNX, VNX2, CNX, CNX2 itp.
Komputer to Fujitsu-Siemens z procesorem AMD Athlon i kartą graficzną ATI Mobility Radeon 9000..Mam jeszcze złudne nadzieje że to może jakiś wirus lub kwestia jakichs ustawień, ale widzę to ciemno..zwyczajnie się instaluje a potem przy probie otwierania plików jpg czy też Raw zwija program informując o błedzie..A moze brakuje mu pamieci Ram? Ale jeśli bez problemów chodzi PSCS to pewnie nie..
Już wypływał ten temat w paru wątkach, że platformy oparte na procesorach AMD potrafią mieć często spore problemy z oprogramowaniem "nikonowskim".
A bywają konfiguracje sprzętowe, na których, tak jak u Ciebie program generuje błędy i nie może działać.
Jeśli miałbym na coś stawiać, to zawsze skupiam się na kościach pamięci, ale w tym przypadku to wcale nie musi być konkretną przyczyną złej pracy tej aplikacji.
Pozostaje Ci jeszcze kontakt ze wsparciem technicznym tego projektu, choć nie robiłbym sobie wielkich nadziei.
Rafał_Sz
11-06-2011, 16:30
Mi Capture NX przestał działać z dnia na dzień. Ot tak sobie, bez powodu. Też założyłem wątek w którym próbowano mi pomóc, ale skończyło się no formatce dysku. I działa.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164186
wasilewk
11-06-2011, 18:30
Spróbuj otworzyć jakiś dobry plik JPG tym programem (prawy klawisz myszy: otwórz za pomocą-> wybierz ViewNX2).
A czy ViewNX działa ?
Pzdr.
zipjajko
14-06-2011, 15:12
Witam
Mialem identyczny problem po kliknieciu na miniaturke program sie zamykal ,to samo dzialo sie z capturenx , pomoglo odinstalowanie sterownika od monitora(Dell).