PDA

Zobacz pełną wersję : VIEW NX2 nie dziala pod XP

anwas
10-06-2011, 20:47
Czy ktos z forumowiczow ma podobny problem..? Otwiera sie program, ukazuja miniaturki,po czym jakiekolwiek proby obrobki powoduja zwijanie programu i oczywiscie pytanie czy wyslac do Microsoftu raport o bledach..Sam zas raport ma chyba z tysiac znaków...

qooba
10-06-2011, 21:13
Sprawdź czy nie masz w ostatnio otwieranym katalogu plików jpg progresywnych. Kiedyś wywalało mi program, jeśli miałem choć jeden tak zapisany jpg a viewnx próbował z niego zrobić miniaturę

anwas
10-06-2011, 21:58
Bardzo jestem wdzieczny ale nic mi to nie mowi..zreszta program nie otwiera tez rawow, tylko sie zamyka..Chcialem proste narzedzie do rawow z D7000 no i nici...pewnie trzeba zmienic komputer_:)

Johanan
10-06-2011, 22:37
MUSISZ mieć zainstalowane wszystkie biblioteki NETFramework, łącznie z poprawkami.

To na początek.

Mam też nadzieję, że Twój system ma zainstalowany SP3.

anwas
10-06-2011, 22:46
Ooo to juz blizej..system ma sp2 Dzięki wielkie.

Jean Reno
10-06-2011, 23:08
Ooo to juz blizej..system ma sp2 Dzięki wielkie.

Ja mam XP z SP2 i wszystko działa. Mimo, że w wymaganiach sprzętowych jest zalecany SP3. Nie wiem czy zainstalowanie SP3 rozwiąże Twój problem, ale warto spróbować.

anwas
11-06-2011, 00:36
Niestety nie rozwiazalo..ani Net Framework ani sp3..No to mam dalej problem...

Johanan
11-06-2011, 08:46
To, że oprogramowanie "nikonowskie" działa dość kapryśnie, to wszyscy to wiemy, ale są przypadki kiedy nie działa wcale i podejrzewam, że ma to związek z pewnymi konfiguracjami sprzętowymi i tu sugestia do admina i modów, by podpiąć taki wątek, gdzie pechowcy podawaliby swoje dokładne konfiguracje sprzętowe, na których działają źle lub wcale nie działają takie produkty, jak VNX, VNX2, CNX, CNX2 itp.

anwas
11-06-2011, 12:47
Komputer to Fujitsu-Siemens z procesorem AMD Athlon i kartą graficzną ATI Mobility Radeon 9000..Mam jeszcze złudne nadzieje że to może jakiś wirus lub kwestia jakichs ustawień, ale widzę to ciemno..zwyczajnie się instaluje a potem przy probie otwierania plików jpg czy też Raw zwija program informując o błedzie..A moze brakuje mu pamieci Ram? Ale jeśli bez problemów chodzi PSCS to pewnie nie..

Johanan
11-06-2011, 13:06
Już wypływał ten temat w paru wątkach, że platformy oparte na procesorach AMD potrafią mieć często spore problemy z oprogramowaniem "nikonowskim".

A bywają konfiguracje sprzętowe, na których, tak jak u Ciebie program generuje błędy i nie może działać.

Jeśli miałbym na coś stawiać, to zawsze skupiam się na kościach pamięci, ale w tym przypadku to wcale nie musi być konkretną przyczyną złej pracy tej aplikacji.

Pozostaje Ci jeszcze kontakt ze wsparciem technicznym tego projektu, choć nie robiłbym sobie wielkich nadziei.

Rafał_Sz
11-06-2011, 16:30
Mi Capture NX przestał działać z dnia na dzień. Ot tak sobie, bez powodu. Też założyłem wątek w którym próbowano mi pomóc, ale skończyło się no formatce dysku. I działa.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164186

wasilewk
11-06-2011, 18:30
Spróbuj otworzyć jakiś dobry plik JPG tym programem (prawy klawisz myszy: otwórz za pomocą-> wybierz ViewNX2).

A czy ViewNX działa ?

Pzdr.

zipjajko
14-06-2011, 15:12
Witam
Mialem identyczny problem po kliknieciu na miniaturke program sie zamykal ,to samo dzialo sie z capturenx , pomoglo odinstalowanie sterownika od monitora(Dell).