Zobacz pełną wersję : F100 i klejące się gumy
Moje się nie odklejają, kleją się do mnie ^^;
Zakupiłem właśnie F100. I mam problem. Po chwili trzymania aparatu kleją się do mnie gumy (ta z tylnej ścianki dokładnie). Ręce mam czyste, żeby nie było. :p
Nie wiem czy to taka specyfika tych gum, czy aparat mnie tak pokochał, że nie chce bym go wypuścił z rąk lub może jest na gumie owej jakaś substancja (klej?).
No i jeśli to jednak coś co można zczyścić to czym i jak żeby nie zniszczyć gum?
Pozdrawiam, Konrad.
Kiedyś kupiłem F80 z dziwnie lepiącymi się gumami. Próbowałem czyścić wigotną szmatą, spirytusem i po trzech dniach się poddałem, odesłałem aparat sprzedawcy.
Facet przyznał że kiedyś na tylnej klapie była jakaś nalepka.
Mam już drugą tylną ściankę w moim F100 i żadna się nie lepi. Pierwsza nieco zapodawała petami, ale w końcu wywietrzała, bądź ja się przyzwyczaiłem. Drugą mam nową kupioną w Nikon Polska i jest OK.
Spirytus czy inny denaturat nie zrobi niczego złego z gumami?
Bo w tej chwili wyglądają dobrze, no może bardziej się świecą w miejscu lepienia.
pastwisko
10-06-2011, 18:14
w ostatnim f100 którego mialem, gumy się też lepiły - dość niemiłe wrażenie. na szczęście miałem go tylko jedną rolkę.
Spirytus czy inny denaturat nie zrobi niczego złego z gumami?
Niczego, niestety w moim przypadku z klejem też niczego nie zrobił, no może nieco mniej się lepił.
pastwisko
10-06-2011, 18:16
bo do kleju lepszy jest aceton lub nitro, ale jak na nie zareaguje guma nie umiem powiedziec.
Hmm, dzięki za odpowiedzi. Spróbuję z denaturatem może jutro. Bo ani wilgotne szmatki ani płyn do naczyń nie pomogły.
pastwisko
10-06-2011, 19:25
Hmm, dzięki za odpowiedzi. Spróbuję z denaturatem może jutro.
Denaturat jest spoko, tylko trzeba przez chleb przefiltrowac.
wasilewk
10-06-2011, 19:28
Denaturat jest spoko, tylko trzeba przez chleb przefiltrowac.
Nie, no !
O tym już chyba wie !
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon11.gif)
Ja bym spróbował izopropanolem, nie powinien zareagować z gumą, a usuwa znacznie lepiej niż zwykły etanol.
Ja izopropanolem zmyłem: napis Matin z paska od aparatu, farbę z napisu Nikon z dekielków, wszelkie ślady po klejach, taśmach itp. W robocie używam go do czyszczenia głowicy w drukarce termotransferowej.
Kolega usunął tym nawet klej po starej naklejce rejestracyjnej z szyby samochodowej.
wasilewk
10-06-2011, 19:37
Ale jak go spróbować ? Też przez chleb ? Może razowy ?
Pzdr.
Ale jak go spróbować ? Też przez chleb ? Może razowy ?
Ja walę z gwinta, żeby się ni kropelki nie zmarnowało. Bez treningu jednak mojej metody nie polecam. ;)
Izopropanolu jescze nie próbowałem, jaki jego bukiet?
Na początek przez świeżą bułkę trza próbować? :D
Denaturat zdziałał cuda. Smaczne to to i ogólnie pełen odlot.
Po półgodzinnej zabawie z tym specyfikiem klejące gumy przestały mi przeszkadzać.
Dziękuję za pomoc wszystkim.
pastwisko
18-06-2011, 12:53
Denaturat zdziałał cuda. Smaczne to to i ogólnie pełen odlot.
Po półgodzinnej zabawie z tym specyfikiem klejące gumy przestały mi przeszkadzać.
Ale przestały się kleić czy przestałeś na nie zwracać uwagę?
czego oczy nie widzą... :D
wasilewk
18-06-2011, 13:28
Pewnie przestał zwracać uwagę nie tylko na gumy - "cuda" to cuda.
Myślę, że obie odpowiedzi są poprawne.
Spróbuj denaturatu, jak to mnie polecono. Ja ściereczkę niechcący polałem nazbyt obficie więc musiałem ją wyząć najpierw, ale później było tylko łatwiej, bo co trochę jedno miejsce się ubrudziło ścierki to zmieniałem bez zabawy w nasączanie. I takie szorowanie dłuższe daje efekty. I uważaj na niegumę na tylnej ściance. Wydaje mi się, że ja zbyt dokładnie chciałem wyczyścić i starłem farbę(?) jaka tam jest, ale i tak jest ok.
Najpierw oliwka dla dzieci , potem woda z ludwikiem do neutralizacji oliwki :)