PDA

Zobacz pełną wersję : kompakt z funkcja nagrywania FULL HD

shyne
10-06-2011, 16:53
Witam , jestem posiadaczem lustrzanki nikona d60 , rownoczesnie jestem amatorem i chciałbym sprobowac czegos innego tzn nagrywania filmow w fullhd , jednoczesnie nie chce kupowac kamery z uwagi na to ze aparat ma sluzyc do naglych i spontanicznych sytulacji ,nagrywania filmow jak i robienia zdjec. Musze zamknac sie w kwocie do 1500zł , aparat ma byc nieduzy poreczny taki bym mogl go wsadzic do kieszeni od kurtki. Patrzyłem na aparaty Nikon p7000 , nikon p300 , samsung nx5 (lecz on jest juz wiekszy w gabarytach). Poradzicie mi cos? Moze jakies inne modele albo wypowiecie sie na temat tych co wymienilem?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i za pomoc ;)
Pozdrawiam

MariuszJ
10-06-2011, 17:05
Panasonic LX5

shyne
11-06-2011, 19:31
Dzieki za odpowiedz , moglbys mi przyblizyc czemu akurat ten model? Co ma lepszego od modeli ktore wymienilem?

Pozdrawiam

shyne
11-06-2011, 21:08
Zapomnialem tez dodac ze zalezy mi na wizjerze
Pozdrawiam

MariuszJ
11-06-2011, 22:39
Dzieki za odpowiedz , moglbys mi przyblizyc czemu akurat ten model? Co ma lepszego od modeli ktore wymienilem?
Jasny obiektyw, szeroki kąt, raw, dobry stabilizator, sensowny ciągły AF w trybie filmowania z możliwością przefocusowania, niezły przy tych gabarytach grip, dobry tryb zielony.

Zapomnialem tez dodac ze zalezy mi na wizjerze
Pozdrawiam
Nie wiem czy pogodzisz wizjer z kieszonkowością. Kieszonkowość jest oczywiście rzeczą względną. Jakość tych wizjerów również.

Do LX5 możesz założyć EVF. Ale nawet nie myślałem o jego kupieniu.

shyne
19-06-2011, 14:58
Rozumiem , wyszperalem takie zdanie na stronie PC LAB.pl odnosnie krecenia filmow video - "a jeżeli ktoś chce bawić się w reżysera, powinien wyposażyć się albo w kamerę cyfrową, albo w aparat z matrycą APS-C i funkcją filmowania, wraz z kompletem jasnych, ręcznych stałek." jakie sa ceny aparatow z matryca APS-C? Czy lx5 jest najlepszy w cenie 1500 zł?

wielebnyy
12-07-2011, 16:15
to ja sie podpinam do tematu, tyle ze mi zalezy na tym , żeby aparat byl tani jak barszcz. nie potrzebuję nie wiadomo czego, mogę krecić wszystko w trybie auto, potrzebny mi jest na już bo za tydzien jadę na wakację .. kart SD różnego rodzaju mam od groma, więc z tym nie powinno być problemu, że bede musial dokupować. Aparat chce kupić taki za 300 zł gdzieś. bedzie mi sluzyl tylko do krecenia filmikow , do robienia zdjec mam lustro. Mozecie mi doradzić jakiś model ?? bo tak patrzylem w RTV AGD, Media Markt i jest od groma aparacikow takich wlasnie w przedziale cenowym 3 stów co kręcą w HD , tyle, że ja się interesowałem fotografia nie filmowaniem i nie mam pojęcia jaki wybrąć. Fajnie by było gdyby można np nagrywać filmik długości takiej na ile wystarczy miejsca na karcie, żeby np nie kręcił filmików max minutowych. No i tak jak pisalem wyżej , nie chodzi mi o zdjęcia, tylko, żeby kręcił filmiki w HD o jak najlepszej jakości , pod wzgledem innych modeli z tego predziału cenowego , czyli najniższej półki.

PS proszę mi nie doradzać jakiś za 600 zł - 800 zł bo tyle nie mam na wydanie.. 350 zł max co mogę za to dać.

wielebnyy
12-07-2011, 23:47
napisze ktos cos ? czy za slaba cene podalem ?

adrian1115
13-07-2011, 00:44
Aparatem za 300zł nie zrobisz dobrej jakości filmu to już pewnie niektóre komórki nakręcą lepszy film. Niestety w tej cenie nic nie znajdziesz.

slavo
13-07-2011, 08:23
Ja wczoraj dopiero co zanabyłem w tym samym celu Sony HX5V za 749,- i jestem wniebowzięty jak na potrzeby amatora.
Już nawet kamerki budżetowe sonego gorszy obrazek wideo (w moim odczuciu) dają, a potrafią być droższe. A przy okazji da się tym nawet strzelić jakąś poprawną fotkę wakacyjną.

Toma
13-07-2011, 09:24
Aparatem za 300zł nie zrobisz dobrej jakości filmu to już pewnie niektóre komórki nakręcą lepszy film. Niestety w tej cenie nic nie znajdziesz.

skąd te info ? tu małpka za 340pln:

http://www.youtube.com/watch?v=JCa-kLT6f8s

wszystko zależy od zastosowań i umiejętności operatora

Radek Radziszewski
13-07-2011, 10:09
Oglądałem Samsunga WP10 nawet cos nagrałem i w domku obejrzałem - ogólnie tragedia... kupiłem D3100

wielebnyy
13-07-2011, 16:42

no kurde przecież jestem człowiekiem rozumnym i wiem, że nie zrobię filmu aparacikiem za 300 zł jak Canonem 5D mark II , ale chodzi mi żeby ogólnie coś się dało tym kręcić ... ja rozumiem, że to będzie przy dynamiczniejszych scenach rozmywać itp ale też nie chcę nagrywać nie wiadomo czego. Potrzebny mi ten aparat wsumie na to 10 dni tylko , nikt mi nie pozyczy lusterek za 4 k .. zresztą nie chciał bym nawet pożyczać, więc chce coś kupić taniego ;) no nic poczytam jakieś komenatarze ludności na innych forach może coś polecają , zobacze filmiki i coś sobię wybiorę i zakupię :) I pamietaj Adrian, wszystkim się da coś zrobić fajnego. Ja wiem, że ty byś mi doradził żebym sobie kupił aparat za 10 k bo takim tylko da radę kręcić dobrej jakości film no ale sory nie mam tyle kasy chyba , że mi dasz ? :)

Robinson73
13-07-2011, 18:44
Nie masz kasy a chcesz kupic aparat doslownie na 10 dni aby cos tam nagrywal hmmm , to kase na wywalenie masz ;)

wielebnyy
14-07-2011, 09:03
Nie masz kasy a chcesz kupic aparat doslownie na 10 dni aby cos tam nagrywal hmmm , to kase na wywalenie masz ;)

a co Cie obchodzi czy na wywalenie czy na cokolwiek... ja się pytam jaki kompakt nagrywa najlepsze filmy HD w cenie 300 zł bo jest wiele modeli w tej cenie które mogą nagrywać filmy w HD.... A wy mi odpowiadacie , że lepiej kupić coś droższego... no to chyba wiadome jest , że jak bym miał na wydanie 2 tysiace to bym wolał kupić coś lepszego... ale nie mam...

I dlatego to forum zaczyna mnie denerwować, bo tu nie można się o nic zapytać , bo nikt nie udziela konkretnych odpowiedzi....

Na innym Forum jak bym zapytał to bym otrzyamł odpowiedz " Polecam Canona takiego i takiego bo ma to i to w porownaniu do innych kompaktów w tej cenie , unikaj nikonów bla bla bla bo mają to i to , Mimo wszystko nie spodziewaj się rewelacji po sprzecie tej klasy gdyz za 300 zl ciężko kupić kompakt który nagrywa dobre , dynamiczne filmy w HD w dobrej jakości . "

tak powinny wyglądać odpowiedzi .... na temat... a nie jakieś farmazony mi wypisujecie...

Robinson73
14-07-2011, 14:56
Ja bym nawet takiego pytania na zadne forum nie wystosowal. Myslisz ze są tacy co przypadkiem nie mają co robic i testują aparaty za 300 zł pod wzgledem jakosci filmow HD ???? Zaloze się ze takiego testu nikt nie przeprowadzil nawet na portalach zagranicznych.

LordYoghurt
14-07-2011, 15:23
podsyłam temat, który swego czasu założyłem i który znalazł szczęśliwe rozwiązanie.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169259
Moim zdaniem Sony mistrzem jest i basta - zdjęcia niezłe, bardzo dobry AF, fantastyczne filmy, ciekawe i użyteczne gadżety, a wszystko upakowane w na prawdę kompaktowe wymiary.

Toma
14-07-2011, 15:57
nie no... wszystko pięknie, ale podsyłasz rozwiązanie za 1300zł, a człowiek szuka za 300zł.... :) ok, ok, czepiam się - drobna różnica

LordYoghurt
14-07-2011, 20:47
ale w tym wątku jedna osoba nabyła poprzednią generację Sony, która teraz może kosztować koło 600-700zł. Za 300 to zwykłego aparatu się nie kupi, a co tu dopiero o dobrej jakości full HD mówić. Podstawą jest stabilizacja optyczna, której aparatach za te pieniądze na pewno trudno szukać.