PDA

Zobacz pełną wersję : Mocne filtry do cz-b a pomiar

JacekCz
10-06-2011, 13:06
Mocne filtry, pomiar TTL i jeszcze filmy orto, panchro, super itd.

1. Zdrowy rozsądek mówi, że musi to mieć wpływ, ale nie spotkałem się żeby ktoś się wypowiadał na ten temat.

2. Czujnik pomiaru jakiej charakterystyce filmu odpowiada?

catintheflat
10-06-2011, 13:14
1. Skoro pomiar TTL, to co wpadnie przez obiektyw to Ci zmierzy po prostu. Wszystko co jest mocowane przed obiektywem ogranicza ilość wpadającego światła no i ta mniejsza ilość światła wpada przez obiektyw i potem dopiero na czujnik. Aparatowi to bez różnicy czy mniejsza ilość światła jest przez to, że scena jest po prostu ciemniejsza czy fizycznie ograniczyliśmy ilość światła poprzez jakieś filtry. Według mnie nie ma to żadnego wpływu.

2. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale wydaje mi się, że pomiar światła ma charakterystykę liniową przynajmniej teoretycznie no i w całym zakresie swojego pomiaru. Jeśli są potrzebne jakieś korekty to robi się je jako stałe dla całego założonego filmu.

zdyboo
10-06-2011, 13:23
Jak mocne te filtry Jacku? jeszcze coś widać przez nie czy już nie?

Ilford na przykład w swoich manualach (http://tomzych.com/files/pdf/foto/ilford_tech_info_full.pdf) podaje charakterystyki przesunięcia czasowego, w przypadku długich czasów naświetlania. Jednakże, kiedyś nastawiłem HP5+ na naświetlanie kilkuminutowe, nie wiem ile (na pewno ponad 5), bo gadałem z kumplami na plenerze, a aparat z zablokowanym wężykiem naświetlał. :) Wg pomiarów wystarczyła minuta naświetlania w tamtych warunkach. Wyszło tylko lekko przepalone, ale nic czego być nie ściągnął w skanerze lub pod powiększalnikiem.
O tak konkretnie.

http://tomzych.com/10_10_26_cadbury/03_25.jpg
źródło (http://tomzych.com/10_10_26_cadbury/03_25.jpg)

pastwisko
10-06-2011, 13:29
Ja zauważyłem ze aparaty lubią lekko świrować przy Hoyi R72 czyli bardzo mocnym ciemnoczerwonym. Na cyfrze zawsze musialem rozjaśniać, a na analogach pomiary sie różniły dla aparatu i swiatlomierza zewnętrznego (pomiary punktowe) - róznica była o ile pamietam aż 2 EV.

Sprawdzilem jeszcze raz, dla Arii i Sekonica L408 róznica pomiaru punktowego przez R72 to 2 EV.

sejmajnejm
10-06-2011, 14:29
a nie jest podane na filtrze/intrukcji do niego ile obcina i jak korekcje wprowadzic?

pzdr.
A.

JackDaniels
10-06-2011, 14:48
Też nie moge tego rozkminić przy IR 72, a na pudełku jest tylko to:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/849/p1120081.jpg/)

pastwisko
10-06-2011, 15:11
Ja chcialem zrobić po prostu na jakiejś rolce przy okazji z 10 zdjec po kolei z różnym EV + jedno bez filtra prawidlowo naswietlone, ale jakoś się nie zeszło póki co.

zdyboo
10-06-2011, 15:16
Też nie moge tego rozkminić przy IR 72, a na pudełku jest tylko to:

Ale to się ma nijak do filtra IR, to mi wygląda na rozpiskę jaki filtr użyć w przypadku konkretnych warunków oświetleniowych i ile działek EV zabiera.

JacekCz
10-06-2011, 15:31
Ja zauważyłem ze aparaty lubią lekko świrować przy Hoyi R72 czyli bardzo mocnym ciemnoczerwonym.

Własnie mocne kolorowe miałem na myśli. Czerwony, pomarańcz itd.

Mogłem wyraźniej napisać, że o ten aspekt chodzi.

a nie jest podane na filtrze/intrukcji do niego ile obcina i jak korekcje wprowadzic?

pzdr.
A.

Mierząc przez obiektyw, czujnik JUŻ MA korektę z natury rzeczy. Powinien. Pod jednym drobny warunkiem:
Że barwoczułość czujnika jest zbieżna z filmem.
CdS chyba 'lubi' czerwienie - nie spotkałem się czy producenci światłomierzy to jakoś korygowali, SBC dlatego ma Blue w nazwie, że apetyty krzemu (Si) na czerwony trzeba było skorygować. Nie wiem na ile i do jakiego filmu się odnosili.

jeśli mowa o zróżnicowanych właśnie na czerwonym zakresie filmach orto/super/pan itd, a czujnik jest jeden niezmienny, na którymś filmie powinno być dobrze, na innym MUSI być źle. Kol pastwisko, o jakich filmach Ty mówisz?
Czerwony to kolor, który półprzewodniki zwykle lubią a negatywy cz-b BARDZO różnie.

Oczywiście na filtrach lekkich, czy szarych nie ma tego problemu, jakieś ułamki EV o jakie się oszuka czujnik (np średnim żóltym) nie mają znaczenia

Oczywiście do chwli gdy nie wchodzimy w cuda schwarztzschilda, kres czułości pomiaru itd, ale nie mówię o tym.

Słoneczko, założony pomarańcz, chmurki, zdjęcia na orto/super/panchromatycznym itd, jak to powinno wyjść?
Któryś film (nie pamiętam, wiele opisów w głowie mi się miesza) ma b. dużą czułość na czerwonym, portrecistom się podoba lub go nienawidzą. Filtry czerwono-pomarańczowe powinny mieć mniejszą krotność, ale elektronika o tym nie wie.

sejmajnejm
10-06-2011, 16:13
Mowiac o krekcie mialem na mysli korekte do pomiaru bez filtra. Ostatnio latam z recznym swiatlomierzem i wprowadzam koreknte recznie nie mierzac swiatla przez filtr. Natmiast wracajac do filtrow IR to wlasnie w necie pisza, ze przy filtrach IR to trzeba sobie filter factor ustalic zaleznie od filmu i warunkow.

Ale to się ma nijak do filtra IR, to mi wygląda na rozpiskę jaki filtr użyć w przypadku konkretnych warunków oświetleniowych i ile działek EV zabiera.

No z tymi dzialkami to niekoniecznie, to raczje dla mnie jest filter factor, ktory na dzialki mozna sobie przeliczyc recznie lub za pomoca tabelki:
https://www.schneideroptics.com/info/faq/bw.htm#qu21

pastwisko
10-06-2011, 16:24
Zwykly czerwony mierzę punktowo przez sekonica zamiast mirzyć normalnie i dodawać czas - przyczyna jest prosta: nie muszę nic liczyć i nie musze o tym pamietać - ustawiam dane ze swiatłomierza na obiektywie, nakręcam filtr i gotowe :)

zdyboo
10-06-2011, 19:25
No z tymi dzialkami to niekoniecznie, to raczje dla mnie jest filter factor, ktory na dzialki mozna sobie przeliczyc recznie lub za pomoca tabelki:
https://www.schneideroptics.com/info/faq/bw.htm#qu21

No właśnie próbowałem googlac za tym E.M. ale nic nie znalazłem, ciekawe wartości przyjmuje.
Na jednym jedynym filtrze B+W, który posiadam, akurat czerwonym jest napisane 8x, co oznacza, że zabiera trzy działki światła. Światłomiarka aparatu to potwierdza.

Edyta:
Znalazłem jakiś przewodnik co był do tego filtra dołączony, niestety jest w języku germańskiego oprawcy i nic nie kumam, ale masz rację. E.M. to file factor, który trzeba przeliczać wg tabelki. Swoją drogą piękny sposób na skomplikowanie prostej czynności, zamiast napisać ile w danym oświetleniu traci się EV, to wprowadzili jakiś głupi współczynnik. To chyba tylko Niemcy tak potrafią. ;)

desid
10-06-2011, 19:39
Na jednym jedynym filtrze B+W, który posiadam, akurat czerwonym jest napisane 8x, co oznacza, że zabiera trzy działki światła.

A nie chodzi o to, że 8x spada ilość światła? :razz:

zdyboo
10-06-2011, 19:51
A nie chodzi o to, że 8x spada ilość światła? :razz:

Pewnie tak, ale co mi po tym, jak nie mierzę ile razy spadnie ilość światła, tylko o ile stopni ekspozycji.
Wiem, to pewnie było na fizyce, ale wypchałem te wiadomości ze swojego zasobu wiedzy. ;)

JackDaniels
10-06-2011, 22:01

To wiem ;)
Chodziło mi o brak info, ile filtr (tu konkretnie IR 72) zdejmuje działek...