PDA

Zobacz pełną wersję : Wyłączanie AF na puszce

Karbulot
10-06-2011, 08:08
Niestety nie wiedziałem, gdzie zamieścić ten temat. Nigdzie nie pasował.

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie jedna rzecz, że postanowiłem zasięgnąć opinii. Nie wiem czy był taki tema, ja nie znalazłem. Chodzi konkretnie o wyłączanie autofokusu w przypadku zestawu Nikon d90 i Tamron 90 Macro. Jak wiadomo, włączanie i wyłączanie AF na tym obiektywie odbywa się za pomocą pierścienia. Ale na puszcie, z lewej strony przy obiektywie tez jest taka mała wajcha do włączania i wyłączania AF.

Pytanie brzmi: Czy tą wajchę muszę przestawiać w tryb manualny, jeśli chcę robić zdjęcia bez AF-a? Czy wystarczy tylko zmienić pierścień w obiektywie w tryb manualny, a AF na puszcie można zostawić włączony? Trochę irytuje wieczne przestawianie dwóch rzeczy.

darkmajin
10-06-2011, 08:25
ja tam wyłączam raz jednym raz drugim nigdy nie było problemu ( af-s i śruborek )

look
10-06-2011, 08:35
jeśli na obiektywie jest wyłączanie AF nie ma konieczności używania tej dźwigni na puszce (no chyba, że lubisz albo tak Ci wygodniej). I nie ma znaczenia czy obiektyw ma silnik czy nie, w pierwszym przypadku wyłączasz silnik, w drugim rozpinasz sprzęgło z puszką tyle, że już w samym obiektywie a nie w aparacie. Z tego co pamiętam, w nikonie jest tak że obecność tej dźwigni jest uzależniona od tego, czy aparat pracuje z obiektywami na śrubokręt, jeśli obsługuje takie obiektywy dźwignia jest, w przeciwnym razie jej nie ma (chyba jest taka prawidłowość, bo konstrukcyjne aspekty fotografowania to tak średnio mi obciążają pamięć :D )

atrem_foto
10-06-2011, 09:14
Ja się nigdy nie zastanawiałem nad tym problemem i wyłączałem tam, gdzie mi było akurat wygodniej (ale zawsze w jednym miejscu). W sumie nie wpadłbym na to, żeby wyłączać w obu jednocześnie ;)

Karbulot
10-06-2011, 14:00
OK, o to mi chodziło.
Super w takim razie, wajchę na puszcze zawsze będę miał w pozycji AF.
Rozumiem, że sytuacja dotyczy wszystkich szkieł, z przełącznikiem M/AF na obiektywie?

MAF
10-06-2011, 14:06
Niestety nie wiedziałem, gdzie zamieścić ten temat. Nigdzie nie pasował.

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie jedna rzecz, że postanowiłem zasięgnąć opinii. Nie wiem czy był taki tema, ja nie znalazłem. Chodzi konkretnie o wyłączanie autofokusu w przypadku zestawu Nikon d90 i Tamron 90 Macro. Jak wiadomo, włączanie i wyłączanie AF na tym obiektywie odbywa się za pomocą pierścienia. Ale na puszcie, z lewej strony przy obiektywie tez jest taka mała wajcha do włączania i wyłączania AF.

Pytanie brzmi: Czy tą wajchę muszę przestawiać w tryb manualny, jeśli chcę robić zdjęcia bez AF-a? Czy wystarczy tylko zmienić pierścień w obiektywie w tryb manualny, a AF na puszcie można zostawić włączony? Trochę irytuje wieczne przestawianie dwóch rzeczy.

Generalnie to wajcha w aparacie jest dla obiektywów które nie mają silnika.

Jest jakiś Nikkor bez silnika który ma przełącznik AF/MF?

A aparat nie wyświetla Ci informacji czy jest w trybie AF/MF po przełączeniu pierścieniem na obiektywie?

ajt
10-06-2011, 15:51
Jest jakiś Nikkor bez silnika który ma przełącznik AF/MF?

Pierwszy z brzegu: Micro Nikkor 2.8/60. Ma może nie dosłownie przełącznik, ale pierścień pełniący taką funkcję. W położeniu M można ostrzyć ręcznie, zaś w położeniu A pierścień ostrzenia zostaje mechanicznie odłączony (można nim obracać do woli). Jak ktoś chce ostrzyć ręcznie, musi to ustawić na obiektywie, bo przełączenie na M w puszce sprawi tylko, że aparat nie będzie korzystał z AF, ale obiektyw na M się nie przestawi.
Edit:
Teraz doczytałem,że wątkotwórca pyta właśnie w kontekście obiektywu, gdzie jest to podobnie rozwiązane :)
W praktyce przełączam tylko w jednym miejscu, a gdzie, to zależy od sytuacji. Jak chcę ostrzyć ręcznie, wtedy na obiektywie.
Zdarza się też, że mając aparat na statywie i korzystając z AF ustawiam ostrość w konkretnym miejscu, a potem chcę zrobić zdjęcie przy innym ustawieniu obiektów w kadrze, ale już bez ponownego łapania ostrości (bo np. pola AF wypadają teraz akurat nie tam, gdzie ma być ostro). Wtedy wygodniej jest mi przestawić wajchę w body :)

look
10-06-2011, 17:57
80-200 2.8 też ma pierścień AF/M, dopóki pierścień przełącznika AF/M jest w pozycji AF, pierścień ostrzenia jest zablokowany całkowicie (niezależnie od tego czy obiektyw jest przypięty do puszki czy nie)

wasilewk
10-06-2011, 18:21
...Chodzi konkretnie o wyłączanie autofokusu w przypadku zestawu Nikon d90 i Tamron 90 Macro. ....

Tu jest pies pogrzebany !
W przypadku szkieł Nikona: zawsze na obiektywie, bo informacja o przełączeniu leci do body poprzez styki.
W przypadku innych producentów szkieł: powinno być jak w Nikkorach, ale firma Nikon nikomu jeszcze nie dała licencji na komunikację obiektywu z aparatem - więc może (choć nie musi) być różnie, a Ty pretensji mieć nie możesz.

Pzdr.

look
10-06-2011, 18:48
wasilewk, nie zawsze na obiektywie, bo w przypadku np. takiego 35-70 2.8 na obiektywie w ogóle nie ma przełącznika, można to zrobić wyłącznie wajchą w puszce. Natomiast w przypadku Autora tematu, ten tamron pewnie ma własny silnik AF, więc w ogóle nie powinno być problemów jeśli chodzi o sposób przełączania. Zresztą ten obiektyw jest tak zaprojektowany, że przełączanie odbywa się pierścieniem ostrości i skoro ktoś to tak pomyślał (w domyśle, żeby było super wygodnie) to takie rozwiązanie powinno działać prawidłowo bez żadnych dodatkowych operacji

wasilewk
10-06-2011, 18:50
Zgoda, że nie wszystkie mają przełącznik ( np: AF 50/1.8 ) - ale chodziło mi o sytuację, w której jest wybór.

Pzdr.

look
10-06-2011, 18:59
ok rozumiem :), w takiej sytuacji całkowicie się zgadzam

Karbulot
12-06-2011, 10:32
Ten Tamron to nowsza wersja z silnikiem.

eBarciu
29-07-2011, 11:49
odświeżę wątek tym razem zapytam o tego Tamrona 90 w przypadku D5100.
puszka bez śrubokręta.
w instrukcji piszą w niejasny sposób, że w aby używać manuala to trzeba przełączyć na M zarówno w puszce jak i obiektywie. pytanie czy jest to konieczne i czy mając obiektyw ustawiony na A można ręcznie podostrzać ?

Seeker
30-07-2011, 11:06
"Pytanie brzmi: Czy tą wajchę muszę przestawiać w tryb manualny, jeśli chcę robić zdjęcia bez AF-a?"

Odpowiem na przykładzie N18-55 (kita).
Wyłączam na szkle kiedy chcę ostrzyć manualnie,
natomiast włączam w obiektywie i wyłączam w puszce, gdy chcę zablokować ustawioną ostrość
(n.p. zabezpieczyć przed przypadkowym poruszeniem lub uniknąć przeostrzania kolejnej
klatki kiedy wykonuję kilka identycznych).