Zobacz pełną wersję : D90 Czyszczenie matrycy - jak sprawdzić czy działa?
nero2313
09-06-2011, 22:51
Cześć.
Jakiś czas temu przesiadłem się z D80 na D90. Na samym początku wyłączyłem automatyczne czyszczenie matrycy. Jako, że zajmuję się fotografia przyrodniczą, o zabrudzenie matrycy nietrudno, dlatego ostatnio włączyłem automatyczne c.m. i mam problem, bo nie wiem, czy to ustrojstwo działa :-? Z tego co pamiętam, jak po zakupie aparatu go włączałem, słychać chyba było takie jakby wibracje... no chyba że mi się zdaje :roll: Bynajmniej teraz nic nie słychać ani nie czuć aby coś tam się działo, niezależnie od ustawień. Oświećcie mnie proszę jak to jest z tym czyszczeniem :wink:
Pozdrawiam:-)
U mnie w d7000 mam wrażenie, że słychać pracę układu czyszczenia matrycy, ale tylko wtedy gdy bateria jest słaba i w totalnej ciszy (środek nocy)
draco1234
10-06-2011, 12:10
Sypnij talkiem na matrycę, zrób zdjęcie kontrolne, włącz czyszczenie i zrób kolejne zdjęcie kontrolne, porównaj oba ;-)
Jeśli czyszczenie działa powinna być widoczna zasadnicza różnica ;-)
w d90 czyszczałke bardzo ciężko usłyszeć, tym bardziej u Ciebie na Śląsku ;)
ale jak Cię to irytuje to w zupełnej ciszy przyłóż ucho do korpusu aparatu, włącz go lub wyłącz lub daj czyść teraz- (nie wiem jak tam masz ustawione) i powinieneś usłyszeć delikatne tyknięcie, to właśnie czyszczenie matrycy ;)
cervandes
10-06-2011, 23:14
najprościej to napluć i włączyć czyszczenie... ;) A tak poważniej - to przecież słychać toto, pisk taki.
DominikGSI
10-06-2011, 23:57
Czyszczenia w Nikonach nie słychać i nie próbuj go na siłę usłyszeć :D Zarówno w D90 jak i D7000 odbywa się to zupełnie bezszelestnie. Co innego w Canonie, np. w 400D czyszczenie czuć na obudowie aparatu, tylko że tam ten system jest zupełnie inny. Matryca czyszczona jest wibracjami a nie ultradźwiękami. Ci co coś słyszą w swoich korpusach powinni udać się na wizytę do specjalisty :D
W d300s np słychać wyraźny trwający ok sekundy pisk :) więc coś ta Twoja teoria bierze w łeb :-P
pioter m
11-06-2011, 08:20
W d300s np słychać wyraźny trwający ok sekundy pisk :) więc coś ta Twoja teoria bierze w łeb :-P
Malo kto slyszy tak wysokie tony. Okolo 30-ki dla nprawde wielu sa juz nieslyszalne.
Niczyja teoria nie bierze w leb. Wychodzi tylo brak wiedzy z biologii czlowieka. Nie trzeba bylo spac/wagarowac na lekcjach ;)
Rafał_Sz
11-06-2011, 08:50
Ten dźwięk ma grubo powyżej 18 kHz, więc nie wszyscy go mogą usłyszeć. Przypomnę, że dla skuteczniejszego czyszczenia na czas działania ultradźwięków najlepiej postawić aparat na czymś stabilnym i twardym, np. na stole.
jackrabbit
11-06-2011, 10:05
ja slysze w d300s bardzo wyraznie, ale najlepsza metoda to pokazac aparat psu i wlaczyc czyszczenie, jak dziala to pies przekreci leb o 90 stopni
Rafał_Sz
11-06-2011, 10:11
ja slysze w d300s bardzo wyraznie, ale najlepsza metoda to pokazac aparat psu i wlaczyc czyszczenie, jak dziala to pies przekreci leb o 90 stopni
Albo zacznie uciekać lub wyć. Sprawdzone w praktyce. :D
proffoto
11-06-2011, 20:51
A ultradźwięki od nietoperza słyszycie. bo ja tak ...
Kundzior
11-06-2011, 20:57
A to tam nie ma jak w samochodzie??? Taka wycieraczka jak w mercu wędruje przez matryce, a najpierw jest psik płynem do matryc :P
Rafał_Sz
11-06-2011, 21:01
A ultradźwięki od nietoperza słyszycie. bo ja tak ...
Do echolokacji nietoperze wykorzystują częstotliwości od 20 kHz do ponad 200 kHz. Czułe ucho jest w stanie wychwycić dolne rejestry tych częstotliwości. Inni odczują to jako dyskomfort, a jeszcze inni (większość ludzi) nie zwróci nawet na to uwagi.
Sumując - jest tam taka wycieraczka jak w mercach i macha ona z częstotliwoscią od 20kHz do 200kHz, tak że słychać ją tylko w dolnych rejestrach. Bardzo ciekawe.
Kundzior
11-06-2011, 22:32
hahaha :) Tego nie słychać, jedynie bardzo młode osoby mogą usłyszeć dźwięki powyżej 20kHz. Dorosła osoba mało która rejestruje dźwięki powyżej 16kHz. Polecam lekarza audiologa, On Wam pokaże wykres waszych uszu.
Władca Pixeli
11-06-2011, 23:07
hahaha :) Tego nie słychać, jedynie bardzo młode osoby mogą usłyszeć dźwięki powyżej 20kHz. Dorosła osoba mało która rejestruje dźwięki powyżej 16kHz.
Znawcy audio na złoconych kablach ponoć słyszą dwa razy wyższe częstotliwości ;-)
Kundzior
11-06-2011, 23:11
Znawcy audio na złoconych kablach ponoć słyszą dwa razy wyższe częstotliwości ;-)
Nie da się ukryć faktu, że są osoby obdarzone wyjątkowym słuchem, ja pisałem o takich średnich wynikach. Niewidomi jak sądzę coś by usłyszeli, lecz Oni zdjęć nie robią, ale podziwiam Te osoby, zwykle mają werwy do życia sporo więcej niż Ci zwykli szarzy, podejrzewam, jak by oddać im wzrok, okiem zatłukli by nas wszystkich.
Dla tych co słyszą pracę układu czyszczenia matrycy mały test :arrow: Test (8000 Hz - 22000 Hz) (http://www.youtube.com/watch?v=LkTblVZtNe8&feature=related)
U mnie po 15kHz głucho :)
Kundzior
12-06-2011, 00:21
Dla tych co słyszą pracę układu czyszczenia matrycy mały test :arrow: Test (8000 Hz - 22000 Hz) (http://www.youtube.com/watch?v=LkTblVZtNe8&feature=related)
U mnie po 15kHz głucho :)
Bo tak jest, a cuda, już się nie zdarzają, teraz B16 rządzi, a tu już nie santo subito :P
nero2313
12-06-2011, 10:12
Serdeczne dzięki za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście :) Widzę, że opinie są podzielone na temat tego czy słychać czy nie... ja nic nie słyszę, więc chyba najrozsądniej będzie jak zapytam mojego psa ;) A to, że mi się wydawało, że kiedyś tam na początku po zakupie coś było słychać to chyba jednak było c.m. w C50D kolegi, a nie w moim D90 :mrgreen: Pozdrawiam