PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bezchmurne agro

erde
09-06-2011, 12:58
Taki spokojny widok, żeby się przypomnieć. 4 dni na Warmii i ani jednej chmury na niebie...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/2066/dsc4615.jpg)

akustyk
09-06-2011, 13:08
jakby jeszcze sie przylozyc do kompozycji ...

Locter
09-06-2011, 13:53
jakby jeszcze sie przylozyc do kompozycji ...

Kompozycja jest bez zarzutu, tu zabrakło odpowiednich warunków świetlnych.

erde
09-06-2011, 14:04
niestety, to fakt.

Rial
09-06-2011, 16:49
Za akustykiem - też mi nie leży kompozycja (nawet to światło bym przebolał)

erde
09-06-2011, 16:54
co konkretnie?

Locter
09-06-2011, 17:04
Kompozycja jest bardzo oryginalna i ciekawa, nie wieje sztampą.

erde
09-06-2011, 17:07
ciągnik był porzucony na polu :)

jurek1906
09-06-2011, 17:13
Lewa strona przeładowana,prawa wieje pustką.Widziałem tu gorsze światło niż to.

Rial
09-06-2011, 18:05
Kompozycja jest bardzo oryginalna i ciekawa, nie wieje sztampą.
Może i oryginalna ale cóż z tego skoro nie ma równowagi w tym kadrze - lewa strona mocno ciąży w dół. Przeszkadza mi też nieostry pierwszy plan - wszystko to do kupy sprawia wrażenie przypadkowości . A niewiele brakuje żeby było ciekawie- erde, może masz jakieś inne kadry z tego miejsca?

RobertSoul
09-06-2011, 18:17
a jakby tak bez wiatraka ? :)

Duder
09-06-2011, 19:43
Wiatrak tu wyznacza pion. Gdyby go nie było, wszyscy by krzyczeli, że jest krzywo (pewnie ja pierwszy) :-) Ale tego cholerstwa nie cierpię, uważam że jest to straszne szkodnicwo i zaśmiecanie krajobrazu, a przy tym nie daje żadnych korzyści.
Jednak tutaj jako element industrialno-maszynowy jest do pary z ciągnikiem i mogę go przełknąć. Natomiast wydaje mi się, że jest troszkę za blisko brzegu, ale odrobinę - wygląda jakby się przypadkiem jeszcze udało go zmieścić. Wieksze zastrzeżenia mam do kolorów, blade takie, wiem że słońce mocne, ale jednak trochę cieplej i nasycenia by się przydało.

uomatko
09-06-2011, 21:59
Zjarane. Światełko poszło za ostro.

harb
10-06-2011, 09:01

zgadzam się :)

krzysztofz24
10-06-2011, 10:48
Kadr taki troche chaotyczny, ale widac ze kombinowales...i powiem ze nawet ciekawie to wyszlo. Czyli kadr mozemy powiedziec ze jest ok:-). Niestety jest blado i ostre swiatlo wyjaralo ta fote, jak juz ktos napisal.
Dawaj wersje o zlotej godzinie:-). tylko nie pisz ze nie masz, bo mozesz chyba zrobic jakby co drugie podejscie;-)?

gryson
10-06-2011, 10:57
A mi się kompozycja nie podoba, albo to co jest "ścieśniamy" czyli ucinamy prawą stronę (żeby droga zamykała kadr z prawej jak wiatrak z lewej) albo dajemy więcej miejsca dla wiatraka. Faktycznie w odbiorze ciąży w lewo. Osobiście unikam takich kadrów, ale to tylko moja subiektywna opinia. Kolory znam z autopsji :) Może pora dnia nie odpowiednia.

erde
10-06-2011, 14:22
może taki kadr? chociaż przy tym świetle każde kombinowanie to raczej marna sztuka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/8076/dsc4617j.jpg)

Rocket Queen
10-06-2011, 16:05

Absolutnie sie nie zgadzam (jedynka), kadr jest zle skomponowany, brak mu rownowagi, przykro mi bardzo słabe zdjecie, o swietle sam wiesz. Dwojka lepsza, ale szalu nie ma niestety.

erde
10-06-2011, 17:04
Absolutnie sie nie zgadzam (jedynka), kadr jest zle skomponowany, brak mu rownowagi, przykro mi bardzo słabe zdjecie, o swietle sam wiesz. Dwojka lepsza, ale szalu nie ma niestety.

gdzie mogę obejrzeć Twoje zdjęcia z kadrami pełnymi równowagi? na forum nie znalazłem nic Twojego autorstwa a z chęcią nauczę się poprawnie komponować moje kolejne zdjęcia.

Rocket Queen
10-06-2011, 17:27
gdzie mogę obejrzeć Twoje zdjęcia z kadrami pełnymi równowagi? na forum nie znalazłem nic Twojego autorstwa a z chęcią nauczę się poprawnie komponować moje kolejne zdjęcia.

Urazilam Twoje ego bo mam odwage pisac co mysle? Jesli tak przepraszam, moge omijac Twoje watki, ale do gromadki pocieszajacych sie nawzajem nie bede nalezala nigdy ;) Nie tylko ja mam do kadru zastrzezenia, kiego licha pijesz do mnie? :) Uwazam ze kadr jest kiepski - i tyle. Za niska perspektywa, nieostre klosy na pierwszym planie, rownowage kadru burzy wiatrak, jest za blisko krawedzi kadru. Gdyby go nie bylo w nim, byloby duzo lepiej. To ze zabija caly sielski urok juz pomijam.

Może i oryginalna ale cóż z tego skoro nie ma równowagi w tym kadrze - lewa strona mocno ciąży w dół. Przeszkadza mi też nieostry pierwszy plan - wszystko to do kupy sprawia wrażenie przypadkowości . A niewiele brakuje żeby było ciekawie- erde, może masz jakieś inne kadry z tego miejsca?

Ten Pan podsumowal Twoj kadr i kompozycje idealnie, tez ma Cie przepraszac za szczerosc? Odrobina dystansu nie zaszkodzi ;).

erde
10-06-2011, 17:39
zadałem jedno proste pytanie - gdzie mogę zobaczyć Twoje zdjęcia - i nadal proszę o odpowiedź, jeżeli oczywiście jest taka możliwość. z góry dziękuję :)
doskonale zdaję sobie sprawę z jakości (czytaj wad) zdjęcia i z przyjemnością czytam rady i uwagi, z których zawsze korzystam. jak wielu amatorów fotografii staram się niekiedy wzorować na innych, lepszych pracach dlatego proszę o możliwość zobaczenia Twoich - w końcu jeżeli decydujesz się komentować zdjęcia w taki sposób, jak zrobiłaś to powyżej, to z pewnością musisz mieć należyte doświadczenie i pokaźne portfolio. Zatem czekam na jakiegoś linka do galerii bądź inną informację (może być pw).

Rocket Queen
10-06-2011, 17:55
Nie czuje potrzeby udowadniania niczego ani sobie, ani Tobie tym bardziej :) Nie mam portfolio, nie mam nawet aparatu, ale UWIELBIAM OCENIAC ZDJECIA INNYCH i co? ;) Przerprosilam juz za to ze ocenilam Twoje "w taki sposob", wiecej nie bede obiecuje. Trzeba do administracji zglosic nowy pomysl - userzy bez portfolio nie maja prawa oceniac krytycznie prac innych, jedyna dopuszczalna forma sa zachwyty maluczkich. Bomba normalnie :D Dla mnie koniec tematu, pozdrowka :)

erde
10-06-2011, 18:15
nie masz aparatu? a d90tka, która miała być zamieniona na d7000 z celnym af? ja UWIELBIAM czytać takie właśnie wypociny ludzi, którzy naczytali się teorii, przewertowali tysiące stron różnych for fotograficznych i postanowili udzielać innym cennych rad nie mając żadnego doświadczenia a tym bardziej żadnej sensownej pracy na poparcie swoich umiejętności, które de facto mogą być jedyną podstawą do takich właśnie komentarzy. czysto techniczne rady takich osób są dla mnie bezwartościowe i wręcz śmieszą, aczkolwiek doceniam chęci i czas poświęcony na obejrzenie i skomentowanie mojego nieudanego zdjęcia. Jeżeli sprawa nadal nie jest jasna, to wytłumaczę bardziej przejrzyście. Fajnie czyta się każdy komentarz pod swoim zdjęciem, ale słownictwo użyte w Twoim komentarzu wskazuje na to, że znasz się na rzeczy, doskonale wiesz jak należycie skomponować i skadrować zdjęcie, by nie było bardzo słabe. Taka wypowiedź będzie miała dla mnie sens, jeżeli będę w stanie zweryfikować powyższe uwagi z jakimś wzorcem godnym naśladowania. W tym przypadku, jak widać, takiego wzorca zabrakło. Jaką wartość może mieć techniczny i jednocześnie krytyczny komentarz osoby, której praca nigdy nie ujrzała światła dziennego i nie została poddana takiej samej krytyce?

Hoobie
10-06-2011, 20:21
Z prezentowanych dwóch ujec wybieram ... pion - zdecydowanie :)