Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czerwone maki....
...... czyli kolejny kadr z ostatniego focenia :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/808/dsc0594c.jpg/)
maniak666
08-06-2011, 23:30
Artur-coś nie tak poszło z jakością. Konkretnie o ostrośc chodzi. Z drugiej strony nie rozumiem-f-20. A po co?
A co jest nie tak z ostrością? a F 20 użyłem dla większej GO :-)
maniak666
09-06-2011, 00:01
Maczki i owszem ostre, ale to co miało wynikac z owej przysłony, jakoś nie zadziałało:wink:
Zarówno największe najbardziej wysunięte do przodu drzewko jak i całośc w tle nie halo...
Bo od f/11 dla większości obiektywów zaczyna się spadek ostrości/rozdzielczości. Jesli N 18-105, to max ostrości ma przy 7,1 - 8 i przy takich głębia już jest maksymalna, więcej nie uzyskasz. A, no i jeszcze może być poruszenie liści wiatrem, bo wydłużasz czas przy zmniejszaniu dziury, ale tu przy ostrym słońcu to chyba nie.
Kadr przyjemny, maki śliczne... ale światło nie to. Wydaje się zbyt czarno w cieniach krzaków w stosunku do reszty zdjęcia.
Pozdrawiam.
maniak666
09-06-2011, 00:31
Bo od f/11 dla większości obiektywów zaczyna się spadek ostrości/rozdzielczości. Jesli N 18-105, to max ostrości ma przy 7,1 - 8 i przy takich głębia już jest maksymalna, więcej nie uzyskasz. A, no i jeszcze może być poruszenie liści wiatrem, bo wydłużasz czas przy zmniejszaniu dziury, ale tu przy ostrym słońcu to chyba nie.
Ta ja to wszystko wiem- tym bardziej że znam to szkło jak zły szeląg. Nie odpinam go wcale.
Pytanie do Artura zadane właśnie z powodów , które raczyłeś tak pięknie wyłuszczyc:wink:, a sądze że i Artur tez to wie.
Może wie może nie, czasem coś człekowi umknie i dziwi się, że coś nie zagrało. Czasem się zapomni itd., w żadnym razie nie chciałem nikogo urazić. :-)
P.S. też uwielbiam ten słoik.
maniak666
09-06-2011, 00:51
Chyba nikogo nie uraziles.
Ja go nie odpinam z prozaicznego powodu-jest jedyny- i trzeba sobie jakos radzic:wink:
Bartekkw
09-06-2011, 08:28
Kadr przyjemny, maki śliczne... ale światło nie to. Wydaje się zbyt czarno w cieniach krzaków w stosunku do reszty zdjęcia.
.
No musze sie pod tym podpisać Arturze - zabrakło miękkiego śwatełka
No musze sie pod tym podpisać Arturze - zabrakło miękkiego śwatełka
Tak jak pisałem w poprzednim wątku, nie miałem możliwości wybrania innej, korzystniejszej pory. Mam tylko nadzieję, że jak będę tamtędy przejeżdzał za dwa tygodnie, to jeszcze maki będą :-) Co do przysłony to racja, no ale.... :-)
krzysztofz24
09-06-2011, 11:41
Dyfrakcja troche zabila detal pospolu z ostrym swiatlem. Choc jakbym tam przejezdzal nawet w samo poludnie, to tez bym wyciagnal aparat. Kadr fajny, maki tez.
Koniecznie spruboj podejscia z lepszym swiatlem, chyba maki powinny jeszcze byc-choc botanik ze mnie zaden:-).
Jacenty Z.
09-06-2011, 22:00
Tak jak pisałem w poprzednim wątku, nie miałem możliwości wybrania innej, korzystniejszej pory. Mam tylko nadzieję, że jak będę tamtędy przejeżdzał za dwa tygodnie, to jeszcze maki będą :-) Co do przysłony to racja, no ale.... :-)
Nie martw się, przynajmniej próbowałeś, nie tylko Ty przeżywasz takie "cierpienia młodego Wertera". Ja prawie co dzień przechodzę w poprzek drogi z poboczami pełnymi maków. Rano są pięknie podświetlone od tyłu przez słońce. Niby ideał... ale niebo białe. Raz się nadarzył pochmurny poranek. Popatrzyłem, maki nadal tam są, w nocy popadało, więc kolory wysycone, lecz znowu światło jakieś nie takie. I jak tu skomponować takie ujęcie, żeby było dobrze widać maki... i żeby nie było banalnie. Po południu zaś maki dosłownie wizualnie giną - raz myślałem nawet, że już ktoś je wyciął(!).
Kilkanaście przymiarek i ani razu nawet nie wyjąłem aparatu (choć raz już było blisko). Czyżby w moim przypadku kolejny "rok bez bzów i bez maków"? Ty już jesteś o krok dalej ;)