Zobacz pełną wersję : Książki, kursy, mistrz :-)
travisgg
08-06-2011, 20:03
Witam wszystkich użytkowników.
Dzisiaj nabyłem Nikona D90 z obiektywem w zestawie 18-105. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego aparatu i całej tej maszyny. Stawiam pierwsze kroki w fotografii. Dzięki m.in. Waszym opiniom na forum wiem, że ten aparat jest świetny :-)
Chciałbym Was zapytać czy macie jakieś kursy, filmy, polecacie może jakieś książki, które wprowadzą mnie w ten świat? Osobę, która ma dużo chęci i zero umiejętności i prawie zerową wiedzę o fotografii? Na razie będę studiował instrukcję, ale widzę, że jest dosyć "ciężka" lektura. Masa odnośników i suchy tekst.
A najbardziej wybitnie by było gdyby znalazł się jakiś "mistrz" z okolic Gdańska, który mógłby wprowadzić ambitnego 20latka w tajniki fotografii :-)
Jeszcze raz witam wszystkich i mam nadzieję, że dzięki Wam szybko opanuję obsługę i dowiem się wszystkiego co trzeba o moim nowym Nikonie D90
Dziękuję i pozdrawiam :-) Mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej :)
Witaj,
1. Instrukcja.
2. Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/)
3. Trylogia Bryana Petersona :) ze szczególnym akcentem na pierwszą część - Ekspozycja bez tajemnic.
To by pomogło od strony technicznej. Od "artystycznej" - to już zależy od Ciebie, co chcesz fotografować i czy potrafisz patrzyć :) Albumy, forum, książki itd - to wszystko oglądaj, niech będzie dla Ciebie inspiracją.
Co do "mistrzów" - spróbuj się zorientować w lokalnej grupie fotograficznej (tu są grupy) (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=144), może umawiają się na jakiś plener.
Powodzenia.
travisgg
08-06-2011, 20:59
Witaj, dzięki za rady :-) Na pewno skorzystam :)
Czytając instrukcję ostatni raz tak się męczyłem czytając Nad Niemnem, ale jakoś przez to przebrnę :-)
Czytając instrukcję ostatni raz tak się męczyłem czytając Nad Niemnem, ale jakoś przez to przebrnę :-)
bo Ci przyślę "Kapitał" Marksa!
A na poważnie, staraj sie niektóre trudne tematy, np. bracketing, wyszukać w googlach i zgłębić z kilku źródeł. Wtedy nagle to, co wydaje się mętlikiem w instrukcji, stanie się proste.
I używaj aparatu, a nie, że najpierw instrukcja, potem włączamy urządzenie do kontaktu.
CrommCruaich
08-06-2011, 23:22
Jest taki multimedialny kurs National Geographic. Dosyć przystępnie napisany, z lektorem i ćwiczeniami interaktywnymi. I przy okazji można popatrzeć na fotki ich fotografów. W międzyczasie "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona (ewentualnie później jego "Czas naświetlania bez tajemnic"). Jak już opanujesz technikę, to fajnie poczytać "Kreatywna fotografia bez tajemnic" Petersona oraz "W kadrze" - David duChemin. Polecam zwłaszcza tą drugą książkę ( i ebooki tego autora - "10 sposobów na robienie lepszych zdjęć" oraz "10 nowych sposobów").
travisgg
09-06-2011, 00:12
Dzięki za rady - są dla mnie cenne i na pewno skorzystam :-)
Mam takie pytanie jeszcze na margienesie... ogólnie jestem przewrażliwiony na punkcie tego typu rzeczy ,ale na lcd mojego nikona jest jeden martwy pixel, świecący na zielono. Jest on co prawda w dolnej części wyświetlacza, raczej mało uciążliwy. Czy warto to reklamować w sklepie czy dać sobie spokój? Jest jakaś zależność między tym, że takie coś już mam na samym starcie, a tym, że będzie mi wyskakiwało coś takiego częściej?
jacoslavgth
10-06-2011, 02:03
Dzięki za rady - są dla mnie cenne i na pewno skorzystam :-)
Mam takie pytanie jeszcze na margienesie... ogólnie jestem przewrażliwiony na punkcie tego typu rzeczy ,ale na lcd mojego nikona jest jeden martwy pixel, świecący na zielono. Jest on co prawda w dolnej części wyświetlacza, raczej mało uciążliwy. Czy warto to reklamować w sklepie czy dać sobie spokój? Jest jakaś zależność między tym, że takie coś już mam na samym starcie, a tym, że będzie mi wyskakiwało coś takiego częściej?
ja bym sobie dał spokój, po pewnym czasie przestaną cię nawet martwić paprochy na lustrze :)
ja bym sobie dał spokój, po pewnym czasie przestaną cię nawet martwić paprochy na lustrze :)
Też jestem tego zdania.
To może i ja się przyłączę do pytania. Pierwsza lustrzanka pojawiła się w moim przypadku 4 lata temu, pierwsze cyfrowe lustro - rok. Wcześniej, jeszcze jako 6-10-cio latek używałem Zenita. Wiem, śmiesznie to brzmi, ale zdjęcia wychodziły. Ale... Nigdy nie miałem motywacji, żeby zgłębić wiedzę a swe umiejętności poszerzyć.
Niby wiem, jak poszczególne parametry powinny mieć wpływ na zdjęcie, ale nie zawsze wychodzi zamierzony efekt. Dlatego więcej strzelam zdjęć na automacie. Ale chyba dorosłem, żeby to zmienić.
I tutaj pytanie do Was - jaka lektura dla mnie będzie wartościowa? zacząć od Pana Bryan'a Peterson'a, czy podążać w innym kierunku?
Kondzio-foto
23-06-2011, 20:45
Jeśli w sklepie wymienią Ci od reki na nowy (tego bym wymagał) to bym zareklamował, a jeśli gwarancja, miesiąc czekania itd. to bym odpuścił.
Jeśli zaczynasz to oprócz ćwiczeń praktyczny i czytania, pamiętaj o oglądaniu dobrych zdjęć. Dzięki temu sposób kadrowania zdjęć zostanie Ci w głowie, kolorystyka itd.
Baart1980
16-07-2012, 14:34
Czy znacie jakąś książkę, lub kurs (internetowy), który mówi o workflow ?
Polecam książkę Poezja Obrazu (http://www.empik.com/poezja-obrazu-orwig-chris,prod57335602,ksiazka-p), pomijając aspekt techniczny obsługi aparatu i umiejętności kompozycyjne, fotografia to przede wszystkim umiejętność patrzenia. Książka pokazuje jak rozwijać się jako fotograf (jeden rozdział był słaby o fotografii ślubnej i przestałem czytać książkę na jakiś czas ale potem ją skończyłem) świetna książka.
Baart1980
17-07-2012, 15:40
To chyba jedynie mogę polecić kurs na Lynda.com
Temat książkowy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778 i http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203486. Miłej lektury! :D