Zobacz pełną wersję : Jaką oktę kupić ?
Pytanie do korzystających z softboxu tylpu okta
zastanawiam się*nad jakimś uniwersalnym rozwiązaniem, nie mogę się*zdecydować na rozmiar okty - 120 czy 150cm? a może soft 70x140 ?
moc lampy 600Ws, ma służyć w studiu i plenerze,
okta posłuży mi do fotografowania ludzi :) zarówno pojedyncze osoby, jak i małe grupy (3-4). Co waszym zdaniem się najlepiej sprawdzi ?
Czy rozkładanie i składanie takiej okty z quantuum'a to jakis straszny problem (po kazdym plenerze trzeba będzie tą*czynnosc powtorzyc) ?
pomyśl o takich szybkorozkładanych dostępnych w fripers.pl. ponoć faktycznie się dobrze sprawdzają, sam zamierzam kupić takową.
Sapphiron
08-06-2011, 13:41
Jak masz "murzyna" albo obciążniki dobre do statywu to bierz 150cm. Jak nie to załatw sobie takowe ;)
Niestety sam myślałem że dam radę z oktą 120cm w plenerze i sie przeliczyłem... Jeden egzemplarz złamałem, dobrze że zamortyzowało upadek lampy...
ta lampka to quantuum dual power, ma dosc ciezki generator, wiec chyba da rade.
Czyli bezkompromisowo, im wieksza tym lepsza ?
Sapphiron
08-06-2011, 14:45
Uwierz mi że ja mam dwa Dual powery z bateryjkami i porównując np do tronixa XT SE to jest to piórko (tamten waży 8-12Kg)
Im większa tym lepiej oświetlisz obiekt/modelkę i łagodniejsze cienie będziesz miał
zgadza się, okta 150 + generator + ciężki statyw + zabezpieczenie w postaci asystenta, jeśli nie dmucha asystent będzie tylko przenosił sprzęt;)
surfer_19
09-06-2011, 20:08
Oj w plenerze box 80x80 przy wietrze to i żagiel jest... Coś o tym wiem
Sapphiron
09-06-2011, 20:10
Oj nie przesadzajmy. Jakoś ludzie dają sobie radę, strzelają niezłe foty i nie jojczą że im coś lata...
marszull
09-06-2011, 20:38
Polecam "szybkorozkladane" z okty (zreszta inne softy tez) z fripersa
zajmuja troche wiecej miejsca, ale rozlozenie zajmuje 2 sek, podobnie jak pozniejsze zlozenie ;)
LucyInTheSky
13-06-2011, 12:22
Tak w temacie softboxów oktagonalnych - przy założeniu, że na razie będę korzystać z dużego softa Quantuuma (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=960&lang=pl&curr=PLN), to czy będę potrzebować jeszcze jakiegoś dodatkowego oświetlenia?
kupiłem samo-sie-rozkladajaca okte z fripersa za 350. doskonaly sprzet, nie wyobrazam sobie rozkladania i skladania wersji 'manualnej' :)
marszull
14-06-2011, 16:37
kupiłem samo-sie-rozkladajaca okte z fripersa za 350. doskonaly sprzet, nie wyobrazam sobie rozkladania i skladania wersji 'manualnej' :)
z grindem? jak nie to dokup koniecznie, troche sie strzepi ale ja raz zamocowalem i teraz nie odczepiam ;)
Tak w temacie softboxów oktagonalnych - przy założeniu, że na razie będę korzystać z dużego softa Quantuuma (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=960&lang=pl&curr=PLN), to czy będę potrzebować jeszcze jakiegoś dodatkowego oświetlenia?
A kto to może wiedzieć?? I jak to się ma do tematu? :roll:
Cammal napisz coś o swojej okcie.
Sam zamierzam zmienić "sztywną"180 na 150 z szybkim montażem i interesuje mnie właśnie jak to się sprawdza.
Inne dylematy softboxowe zasygnalizowałem w oddzielnym wątku
Mam 150 z systemem automatycznego rozkladania 'na parasolke ', kupilem chyba w sklepie fripers. I nie zamienie jej na zadna inna, rozkladasz na w sekunde, skladasz tyle samo. Sugeruje dokupic do niej grida.
Wielkosc chyba idealna do fotografowania ludzi. Przy iso 100 i F/10 lampa 600W wystarcza do fotografowania 1-2 osob w studiu, wiecej na raz poki co nie mialem okazji.
Generalnie polecam zakup