PDA

Zobacz pełną wersję : Który Filtr polaryzacyjny do D3s+nikkor 70-200 2.8 VR II

Thomas2222
08-06-2011, 12:59
Witam wszystkich.
Szukałem na flogu informacji ale tylko zdurniałem.
Szukam do nowego obiektywu filtrów.
Zdjęcia robię głównie portretowe w plenerze(parki,jeziora,opuszczone hale, ruiny domów) plus sb-900 bezprzewodowo.
Nie wiem jak to się ma w dodatku do używania lampy błyskowej?
Zastanawiałem się nad dwoma filtrami, ale czytając opisy ciężko podjąć decyzję.
Chodzi głównie by nie pogorszyć koloru skóry fotografowanej osoby.
Z doświadczenia wiem że nie ma to jak wiedza od kogoś kto używa takiego filtra.
Chodzi mianowicie o:
-Hoya Circular Polarising 77mm
-Hoya SHMC PRO-1 Digital Circular Polariser 77mm
-Hoya HD Circular Polariser 77mm
Z pewnością ktoś ma takie szkło jak moje więc chłopaki pomóżcie z wyborem.
Może podpowiecie coś innego.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

biegly
08-06-2011, 18:24
A czemu polaryzacyjny do portretu, a nie ND?
Z polarem, zawsze kolory się nasycają i mogą wyjść cuda ;)

wilk325
08-06-2011, 18:48
Witam wszystkich.
Z pewnością ktoś ma takie szkło jak moje więc chłopaki pomóżcie z wyborem.
Może podpowiecie coś innego.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

owszem, ale ja używam B+W,
i polecam choć nie koniecznie do portretu.

Zolty
09-06-2011, 01:13
Zastanawia mnie to "Zastanawiałem się nad dwoma filtrami" - rozumiem ze zastanawiales sie ktory z dwoch polarow wybrac, a nie nad tym czy kupic dwa polary...

Sam jestem na etapie poszukiwan (tyle ze nie do portretu - nie bardzo widze zastosowanie, ale ...[patrz moja stopka].
Padlo na Heliopana Kaeseman'a - wszedzie chwalone (ponoc bardziej neutralny od B+W) tyle ze od bodajze lutego 2011 nie robiony. Jeden z uczestnikow tego forum mial taki na sprzedaz - nie sfinalizowalismy transakcji z mojej winy (brak czasu przed naglym wyjazdem) - na pw moge podac kto to (moze choc w ten sposob zrewanzuje sie sprzedajacemu za niedoszla transakcje).
Wracajac do tematu - teraz mysle nad heliopanem w wersji HT SH-PMC - ponoc zabiera tylko 1/2 EV. Niestety nie znalazlem o nim opinii uzytkownikow, bo to nowosc.

Thomas2222
09-06-2011, 14:24
Moje doświadczenie z filtrami jest żadne.
Z bliżej mi niewiadomego powodu założyłem że skoro będę robił portrety w plenerze to powinien to być filtr polaryzacyjny.
Dobrze też wiem że najlepiej spytać z pierwszej ręki kto już używa.
Może mogli byście zaprezentować jakieś zdjęcia jak to ma się w praktyce?
Możecie też napisać który dokładnie z filtrów używacie, i jakiej firmy?
Dzięki

Zolty
09-06-2011, 20:22
Rodzaj filtru zalezy od tego co chcesz osiagnac - nie ma chyba (albo ja nie znam) specjalnych filtrow "do portretu".
Jesli chcesz wyeliminowac odbicia od niemetalicznych powierzchni, podkrecic kolor nieba (w odpowiednich warunkach) to mozesz uzyc polara, jesli chcesz zmniejszyc rozpietosc tonalna zdjecia uzyj polowkowego neutralnego filtra (tu nie polecalbym filtrow nakrecanych, a filtry prostokatne - z racji mozliwosci zmiany polozenia przejscia jasne-ciemne), jesli chcesz "zmiekczenia" obrazu uzyj filtra zmiekczajacego np. Softar (albo zrob to w obrobce pozniej - ewentualnie stara wyprobowana metoda zalozenia cienkiej rajstopy na obiektyw ;) ).
Do wyboru do koloru - trudno doradzac nie wiedzac co konkretnie chcialbys osiagnac.
Poza tym ja sie nie znam ;/

HYPER
09-06-2011, 20:26
Rodzaj filtru zalezy od tego co chcesz osiagnac - nie ma chyba (albo ja nie znam) specjalnych filtrow "do portretu".

oczywiscie, ze sa. na czele z zeissami softarami.

Art Erie
09-06-2011, 20:29
Moje doświadczenie z filtrami jest żadne.[..]i

http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75

Masz przyklejone dwa wątki o filtrach i ich zastosowaniu, na 70-200VR I mam polara BW ( nie do portretu ).
Generalnie do dobrej jakości szkieł nie eksperymentuję i wyłącznie B+W lub Heliopan; do portretu jeśli już to ocieplajacy zdaje się ?

Zolty
09-06-2011, 20:34
oczywiscie, ze sa. na czele z zeissami softarami.

Napisalem o Softarze troche nizej.
OT - przepraszam za zamieszanie z CPL, jesli jeszcze bedziesz go mial w ofercie to po 7 lipca mozemy sfinalizowac co trzeba.

Greg77
10-06-2011, 06:46
A czemu polaryzacyjny do portretu, a nie ND?
Z polarem, zawsze kolory się nasycają i mogą wyjść cuda ;)

Zastosowanie polara do portretu jest bardzo zrozumiale np. modelka na tle knajpki i chcemy, zeby bylo widac co jest w srodku za szyba.....co wtedy?? A to jeden z wielu przykladow.
Co do koloru to raczej nie problem, zdjecia sie edytuje prawda;)
Osobiscie na to szklo bym nic nie wkrecal, ale jak juz chcesz to szukaj czegos naprawde dobrego jak wlasnie wspomniany B+W;)

biegly
10-06-2011, 12:44
No tak, wszytko edytujemy ;)
Rozumiem że kolega Thomas2222, ma na myśli fotografowanie tego typu (http://youtu.be/KiA6Lj7_2U8)

Chyba nie obejdzie się bez, dwóch filtrów :)
Ciężko będzie znaleźć sample z polarkiem, w tego typu zdjęciach.

Thomas2222
21-06-2011, 21:23
No tak, wszytko edytujemy ;)
Rozumiem że kolega Thomas2222, ma na myśli fotografowanie tego typu (http://youtu.be/KiA6Lj7_2U8)

Chyba nie obejdzie się bez, dwóch filtrów :)
Ciężko będzie znaleźć sample z polarkiem, w tego typu zdjęciach.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Też mam caraz więcej przekonania że to powinien być filtr
B+W Neutral Density.
Z racji tego że są one o różnej przepuszczalności światła mam pytanie.
W plenerze korzystam tylko z lampy SB-900 i softboxu 60cm/60cm.
Który filtr wybrać by doświetlić modelkę?
Czy w tym przypadku jest to bez znaczenia i lampa poradzi sobie z każdym typem filtra Neutral Density?