Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Siła wiatru...
Siła wiatru porusza wiatraki, a te potrafią poruszyć nawet niebo ;)
Mój pierwszy "startrail", z ostatniego weekendu. Niestety na horyzoncie wciąż był widoczny jasny pas, w czerwcu jak widać nawet w Polsce słońce do końca nie zachodzi (fotka zrobiona między północą a 2 - około 200 ujęć z tego co pamiętam).
Wiżajny na Suwalszczyźnie.
Chętnie posłucham jakichś podpowiedzi na przyszłość (pomijając porę roku, bo wiem już, że w czerwcu nie ma co się na gwiazdy zapuszczać, poczekam do sierpnia-września).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/5833765jpghttp-1.jpg
źródło (http://www2.picturepush.com/photo/a/5833765/img/5833765.jpghttp://)
wolnyslimak
08-06-2011, 07:23
Mnie tam się bardzo podoba. Tylko, że ja bym wogóle uciął dół tuż nad schodami. Jakim programem łączysz poszczególne klatki?
Inaczej bym kadrował. Technicznie jest elegancko.
Trochę szkoda mi tego dołu, a jak ciachnę dół, to zrobi się praktycznie kwadrat, a tych nie lubię. Ale może macie rację. Niestety, przy tego typu fotografiach to w zasadzie ma się szansę tylko na jeden kadr jednej nocy :) Jak to mówią "pierwsze koty za płoty", następnym razem będzie lepiej :)
Łączone w programie "Startrails", jest do ściągnięcia z netu za free.
wolnyslimak
08-06-2011, 10:44
Łączone w programie "Startrails", jest do ściągnięcia z netu za free.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Ja raczej zawsze starałem robić się jedno naświetlenie ale łaczy się to z dużą dozą prawdopodobieństwa przepalenia. Pozdrawiam.
tomek8899
08-06-2011, 12:50
Dla mnie rewelacja. Co prawda kadr nie jest szałowy ale technicznie miód.
Tych 200fot na jakim czasie robiłeś? Jaki jest plus minus interwał pomiędzy kolejnymi klatkami? Pamiętam swego czasu ze też z tym kombinowałem i czaaasem były widoczne przeskoki... :/
Świetna zbieżność tła z tematem. Mało kto o to dba.
Trafna wypowiedź. Mi nawet dół nie przeszkadza. Bardzo dobre zdjęcie.
Ja raz zrobiłem tego typu zdjęcie, tak na próbę i nawet mi wyszło.
W moim przypadku naświetlałem przez 28 min i nie było przepałów. Fotografowałem w majówkę między 22:00 a 22:30.
Czy macie jakiś opis tego typu fotografii? Pomysł jest świetny, chciałbym poznać praktyki innych i spróbować coś samodzielnie.
TomGl
Paablitos
08-06-2011, 20:46
Ladnie to wyszlo... dobra robota.. gratki.
Dla mnie rewelacja. Co prawda kadr nie jest szałowy ale technicznie miód.
Tych 200fot na jakim czasie robiłeś? Jaki jest plus minus interwał pomiędzy kolejnymi klatkami? Pamiętam swego czasu ze też z tym kombinowałem i czaaasem były widoczne przeskoki... :/
Zdjęć było około 200, wszystkie na 30s. f/7.1, ISO 1600. wcześniej kilka prób, żeby znaleźć te ustawienia, czas z założenia 30s. miał być, kombinacja przysłony i ISO, żeby mieć dobre naświetlenie (widoczne wyraźnie gwiazdy na niebie, żeby nie trzeba było nic wyciągać z cieni). Tryb CL, wężyk z blokadą i pojechali :) Odstęp między kolejnymi zdjęciami praktycznie żaden (tyle ile zajmuje zamknięcie i otwarcie migawki po raz kolejny - tryb seryjny). Ostrość manualna. Następnym razem muszę jednak próbować tryb S zamiast CL (lub ustawić interwałometr w aparacie), ponieważ max. ilośc zdjęć w serii w D700 to 100 zdjęć, potem przestaje robić. Zorientowałem się po jakiejś minucie po tym setnym zdjęciu, że nie robi następnego (co można zauważyć na tym zdjęciu - na niektórych "kręgach" widać w nich delikatną przerwę - to właśnie brak jednego lub dwóch ujęć w serii). A później banalnie proste złożenie w programie Startrails, dostępnym w necie. Zapomniałem zrobić jeszcze jednej klatki z założonym dekielkiem na tych samych parametrach, żeby program usunął tzw. "darki", ale znalazłem tylko 2 chyba, więc wystemplowałem. Ot i cała technologia :)
Nie chciałem kadrować już w PS po wszystkim, bo szkoda mi było ucinać "kręgów", a uznałem, że taki przechylony wiatrak dodaje dynamizmu zdjęciu, czy myślałem słusznie to już Wy oceniacie :) Dołu uciąłem z centymetr lub 2, bo było go trochę za dużo, ale chyba bym nie zrezygnował z "podłogi" całkowicie, podłoga musi być! :)
Dzięki za komentarze, cieszę się, że się fotka podoba, jak na mój pierwszy startrail jestem zadowolony, pod koniec lata dopracuję technikę, mam kilka pomysłów na następne kadry, tu się trzeba nazastanawiać zanim się ustawi statyw, trzeba przemyśleć gdzie, jak, bo jest szansa na jedno, dwa ujęcia jednej letniej nocy. Jesienią ten czas się wydłuży, będzie szansa się poprawić :)
Aha, wiatrak na większości ujęć jest ciemny (tylko zarys wiatraka), ale po złożeniu wyszedł oświetlony, bo na kilku klatkach został oświetlony z obu stron przez przejeżdżające samochody, psioczyłem na to podczas robienia zdjęć, a okazało się to zbawienne dla ostatecznego efektu po połączeniu wszystkich ujęć :)
Przepraszam za długi elaborat. Pozdrawiam :)
zgadzam się, tylko ten podpis .......
Z podpisów już się tłumaczyłem, więcej nie będę :)
krzysztofz24
10-06-2011, 10:55
Ja tam zastrzezen nie mam:-). Spoko wyszlo. Moze w takich zdjeciach ta podloga niezbyt na miejscu, ale z drugiej strony nawet mi sie tu dobrze komponuje, nadajac fotce taki bardziej "naoczno-krajobrazowy" charakter, kosztem "gwiezdnego". Czy to dobrze czy zle, nie wiem?. Mi pasuje tak jak teraz, z podloga:-).
tomek8899
11-06-2011, 09:19
gryson dzięki za wytłumaczenie. rozumiem że nie chciałeś próbować z jednym naświetleniem powiedzmy półgodzinnym (bałeś się o przepalenia)?
A i skoro mówisz o oświetlenie wiatraka przez auta - nie próbowałeś złożyć zdjęcia bez tych oświetlonych kadrów? Strasznie mnie zaciekawiło czy by wyszło z wiatraka :)
Moze w takich zdjeciach ta podloga niezbyt na miejscu, ale z drugiej strony nawet mi sie tu dobrze komponuje, nadajac fotce taki bardziej "naoczno-krajobrazowy" charakter, kosztem "gwiezdnego".
Dobrze to ująłeś, dokładnie o to mi chodziło, żeby to nie były oderwane od wszystkiego gwiazdy, tylko pokazanie ich ruchu na tle jakiegoś "tła" lub jak kto woli "podłogi" :)
gryson dzięki za wytłumaczenie. rozumiem że nie chciałeś próbować z jednym naświetleniem powiedzmy półgodzinnym (bałeś się o przepalenia)?
A i skoro mówisz o oświetlenie wiatraka przez auta - nie próbowałeś złożyć zdjęcia bez tych oświetlonych kadrów? Strasznie mnie zaciekawiło czy by wyszło z wiatraka :)
Nie chciałem mieć jednego dwugodzinnego ujęcia, bo po co? Skoro taki sam efekt da zrobienie 200 klatek. Dodatkowo jak sam zauważyłeś masz mniejszą szansę na przepalenia, i większą kontrolę nad efektem finalnym w obróbce. Przepalenia i tak powstaną w miejscu gdzie światła będzie za dużo (program do obróbki "sumuje" ekspozycje.
Nieoświetlonego wiatraka nie robiłem, bo jak zobaczyłem jak wyszedł oświetlony to już nie chciałem innego ;) Można go łatwo podmienić w PS, może kiedyś z ciekawości to zrobię. Zwykłe "wyłączenie" klatek z oświetlonym wiatrakiem w tym programie do obróbki skutkować będzie przerwą w kręgach gwiazd, bo będzie brakować kilku klatek, stracą na tym gwiazdy.