Zobacz pełną wersję : Capture NX
Jakie są wasze wrażenia z kożystania Capture NX ??
Moje bardzo pozytywnie, ogromne możliwości 2 kombajn po cs3
Tylko jeden minus ....
...obciąza strasznie kompa
miałem 180 zdjęc z sesji do zrobienia
180 nefów
Wczytywanie i zapisywanie porażka ... :(
NX do hurtowej obróbki NEF nadaje się w podobnym stopniu, jak elektryczna szczoteczka Colgate do mycia sraczy.
Co prawda to prawda
ale przyznaj ze ps nie da efektów takich jak NX
Zależy jakie efekty masz na myśli.
Capture NX można trochę przyspieszyć korzytając ze wskazówek zawartych w
http://www.luminescentphoto.com/supplement.html
Rysiek
Efekty:
Jakość zdjęc wyjętych z programu
Ma swoje wady, jednak jakosc zdjec jest zdecydowanie lepsza do tych ktorą oferuje chociazby acr
Co to to tak. Tylko taka sama jakość jest z NC 4.4, który ma okienko do obróbki większej ilości NEF i nie zamyka mi za każdym razem moich pedanteryjnie poustawianych palet z opcjami. Chciałbym dorwać tego gnoja co wpadł na ten pomysł, przychodzić do niego codziennie i chować mu wszystkie papiery nad którymi pracuje, całkowicie je mieszając.
mógłbym to zrozumieć tylko w jedym razie jeśli można by było zapisywać swoje ustawienia
a tak jak jest teraz to po prostu kilim tego gościa :twisted:
może narzedzie nie miało miec zastosowania profesionalnego :D
Seryjne robótki i nasza inwecja według autorów miala być za każdym razem inna :D
Władca Pixeli
01-02-2007, 02:15
Tylko taka sama jakość jest z NC 4.4, który ma okienko do obróbki większej ilości NEF i nie zamyka mi za każdym razem moich pedanteryjnie poustawianych palet z opcjami.
Ale w 4.4 okienka "Tool" też po każdym otwarciu i zamknięciu zmieniają pozycję i co chwila trzeba to resetować.
Programistów NX powinno się zamknąc na 100 lat i jako dodatkową karę zmusić ich do pracy kilkanaście godzinn dziennie na ich programie.
Nie widziałem jeszcze programu który po naciśnięciu np. Camera settings zasłania 50% zdjęcia!!!
Jak jeszcze otworzy się browser to już nic nie widać.
Capture NX - pobawiłem się, miałem na kompie do końca triala, zapytałem Nikona ile chcą za ten program i ....kupiłem kartę SD z C1. I jestem zadowolony z takiego wyboru.
Moim zdaniem to się handlowcom Nikona w głowach poprzestawiało. Trzeba było zaproponować upgrade dla użykowników NC za jakieś 30% oficjalnej ceny i zrobić tak, żeby sobie NC i NX mogły współistnieć i współpracować na jednym komputerze. Zapewne sprzedali by tego NXa kilkadziesiąt razy więcej, bo nie da się ukryć, że niektóre rozwiązania są przydatne, wygodne i trudno "podrabialne" w innych programach.
krzysztofisko
02-02-2007, 12:27
Ja mam na kompie i NX-a i NC i nie wiem co może przeszkadzać. Jakkolwiek jak coś robię to niestety w CS-ie bo tam się jako tako poruszam. czytałem, że nie wspłpracują ze sobą , ale może mnie ktoś oświeci dlaczego nie powinny być jednocześnie zainstalowane?
No właśnie tak pisze Nikon. Być może coś gdzieś nie gra, ale być może jest to tylko kolejny wybieg marketingowy w celu zachęcenia (czytaj przymuszenia) do wydania kasy na NXa.
u mnie w 4.4 okienka zawsze są na swoim miejscu w stanie takim jakim były przed zamknięciem programu
RomanZWrocławia
02-02-2007, 19:48
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7886
o nx powiedziano już niemal wszystko