Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Monika strobingowo o zachodzie słońca
Moja pierwsza fotka z pleneru w Kreglu, wykonana fishem sigmy 15 mm f2.8. Dzieki Tadziu za to zacne szkiełko.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
To "strobingowo" ma podnieść rangę tego zdjęcia? ;)
A tak na serio - bez pomysłu - zwykły pstryk
borkovitz
07-06-2011, 23:28
czemu uważasz, że zwykły pstryk ładne i naturalne błyśniecie było
Sapphiron
07-06-2011, 23:38
ładne płaskie błyśnięcie... a nie o to raczej chodzi w strobingu... Kontroli światła nie widać niestety tutaj w ogóle...
Trzeba sie zgodzić... Ani światła, ani pomysłu, ani wykonania...
Była 1 lampa i po zachodzie słońca. Gdyby było kilka lampek to inna sprawa.
jacoslavgth
08-06-2011, 00:35
co najmniej dwie - ja mam dwie, jedna główna, druga kontra i blenda jako dodatkowy ciężar :)
to jest fish? jakoś nienormalnie jak na rybe:shock:
co najmniej dwie - ja mam dwie, jedna główna, druga kontra i blenda jako dodatkowy ciężar :)co z tego, że ty masz dwie?
Obok ktoś robił, ale to były chyba lampy do canona. Waldek co prawda miał wyzwlanie radiowe, po manualu, ale chyba nie miał więcej odbiorników.
Przyznam, że to ja trzymałem lampę (a na wielu innych fotografiach ekrany), dałem światło dość frontalnie, bo boczne bez kontry wygląda gorzej.
Ale wiesz Jacek, nie można tłumaczyć tego, że zdjęcie jest lipne tym, że nie było więcej lamp. Jak nie było, to było nie robić, a jak się zrobiło i wystawiło do oceny, to trzeba wziąć na siebie krytykę. Imho po parametrach w EXIFie widać, że autor nie potrafi zapanować nad światłem -> po co przy fiszu i 15mm dawać czas 1/125 i ISO 200? Można było starać się złapać troszkę zastanego, D700 na to doskonale pozwala.
.. to było nie robić,
to zawsze jest jakies wyjście, z którego ja często korzystam. Robię mało zdjęć.
a jak się zrobiło i wystawiło do oceny, to trzeba wziąć na siebie krytykę. Ale gdzie Waldek się przed nią broni?
Imho po parametrach w EXIFie widać, że autor nie potrafi zapanować nad światłem -> po co przy fiszu i 15mm dawać czas 1/125 i ISO 200? Można było starać się złapać troszkę zastanego, D700 na to doskonale pozwala.Nie zaglądałem mu w parametry, z tego co piszesz wynika, że mógł złapać zdecydowanie więcej zastanego. Tylko czy chciał taką koncepcję czy inną - to pytanie do niego. Ja widziałem, że mu się podoba co widzi na LCD, robił serię zdjęć, przeglądał wychodzące ujęcia.
Z koncepcjami fotografów zgadzac sie nie trzeba, ale oni mają do nich prawo. Połowa userów z tego watku : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170157 gani autora za koncepcje, a mi sie foty podobają
Sapphiron
08-06-2011, 07:42
Ale wiesz Jacek, nie można tłumaczyć tego, że zdjęcie jest lipne tym, że nie było więcej lamp.
Jakoś McNally nie narzekał na jedną lampę, co doskonale udowodnił w Pamiętniku Lampy Błyskowej... Z jedną lampą można zdziałać cuda, ale... No zawsze jest to "ale", które niestety jest cierniem w tyłku wielu fotografów, czyli trzeba pomyśleć jak tą lampę ustawić...
A skoro były ekrany to można było wykorzystać je do odbicia błysku...
Ale tu nie chodzi o to czy płasko czy nie płasko
ani tu dziewczyna nie jest jakoś dobrze "wyeksponowana" ani motor ani plener
To zdjęcie jest po prostu nieciekawe kadrowo a tło , światło tylko dopełnia obrazu rozpaczy
Może wcześniej zrobione gdy słońce byłoby za modelką i może nie błyskane tylko blendą lekko dopalone .Całość w dużej halacji
Michal_C
08-06-2011, 09:29
Waldek dobrze błyśnięte.
Michał
Jakoś McNally nie narzekał na jedną lampę, co doskonale udowodnił w Pamiętniku Lampy Błyskowej... Z jedną lampą można zdziałać cuda, ale... No zawsze jest to "ale", które niestety jest cierniem w tyłku wielu fotografów, czyli trzeba pomyśleć jak tą lampę ustawić...
A skoro były ekrany to można było wykorzystać je do odbicia błysku...
oczywiście, że jedną lampą można czynić cuda, wystarczy tylko potrafić ustawić poprawnie parametry aparatu i lampy.
Nerdkiler
08-06-2011, 11:34
zgadzam się z kolegą kh29228.
jacoslavgth
08-06-2011, 13:09
co z tego, że ty masz dwie?
podaje jako przykład, nie musisz się oburzać...
Ja się nie oburzam. Opisałem realia sesji. To nie było coś zaplanowanego, nie przewidywaliśmy sesji strobingowej, to zupełny spontan. Na plażę podjechał gość na motorze, pozwolił robić na nim zdjęcia. Ja nie nosiłem torby ze sprzetem, jedynie body z podpiętą 85 i nie pamiętam czy miałem wtedy ekran, chyba nie. Gdybym miał kolejną lampę to bym zaproponował jej użycie.
Jacku, jak dla mnie, to akurat żaden argument.
Jest ciemno w tle ?? To wyciąga się czas. Na 15mm spokojnie można jechać z czasem do 1/20, błysk i tak zamrozi modelkę jak przy 1/200.
A nawet, jak ktoś nie chce rozciągać czasu, to przecież od tego jest ustawiana czułość aparatu. Dlaczego ISO na tym zdjęciu ustawione jest na 200?? Ja słyszałem, że na D700 do 4000 szumu nie widać.. Niech by było dane nawet na 800, które to jest wartością do zaakceptowania nawet na D80, i już by było lepiej.
Przyznam, że to ja trzymałem lampę (a na wielu innych fotografiach ekrany), dałem światło dość frontalnie, bo boczne bez kontry wygląda gorzej.
Ale po co dawać zupełnie światło boczne ?? lampa pod kątem 30-45 stopni w stosunku do osoby fotografującej i jazda.
Wiele osób zaczyna przygodę z błyskaniem od jednej lampy (a wiele z nich nie tylko zaczyna - vide Zack Arias) i wyciągają sporo lepsze rezultaty, niż zdjęcie przedstawione tutaj.
Niestety.
Ale cóż - to są warsztaty, warsztaty są po to, żeby się uczyć.
Jacku, jak dla mnie, to akurat żaden argument.
Jest ciemno w tle ?? To wyciąga się czas.A jak się chce miec ciemno w tle ? (koncepcja autora - wpakowałem sie dyskusję nad nie swoja koncepcją, no cóż zrobić :))
Ale po co dawać zupełnie światło boczne ?? lampa pod kątem 30-45 stopni w stosunku do osoby fotografującej i jazda.
Ale cóż - to są warsztaty, warsztaty są po to, żeby się uczyć.lampa była pod kątem - od góry a nie z boku.
Oczywiście że chodziło o zabawę i o naukę też. Jak nie spróbujesz to się nie nauczysz. I tak jest :) Całkiem możliwe że to pierwsze tego typu strobingowe podejście Waldka.
A jak się chce miec ciemno w tle ? (koncepcja autora - wpakowałem sie dyskusję nad nie swoja koncepcją, no cóż zrobić :))
etam Jacek, tak to można wytłumaczyć każdego gniota, że akurat autor tak chciał:)
A jak się chce miec ciemno w tle ? (koncepcja autora - wpakowałem sie dyskusję nad nie swoja koncepcją, no cóż zrobić :))
O koncepcję autora to już autora pytać należy, ale też "koncepcją" nie można tłumaczyć każdego niedociągniecia technicznego. Moim (i jak widzę nie tylko moim) zdaniem ta ciemność w tle jest nieuzasadniona. Motor, modelka, zlewają się z tłem. Co innego, gdyby tutaj była kontra, prędzej by to przeszło - ale gdybanie o większej ilości lamp już tu było omówione, więc nie ma tematu.
lampa była pod kątem - od góry a nie z boku.
Oczywiście że chodziło o zabawę i o naukę też. Jak nie spróbujesz to się nie nauczysz. I tak jest :) Całkiem możliwe że to pierwsze tego typu strobingowe podejście Waldka.
No właśnie widzę, że lampa jest nieco od góry. gdyby jeszcze była umiejscowiona powiedzmy metr - 2 metry na lewo od fotografującego, wydaje mi się, że było by ciekawiej, bez uszczerbku takiego jak jakieś glębokie, niechciane cienie. Z ciemności natomiast wyłoniło by się biodro modelki, izolując ją od wcześniej wspomnianego tła.
Na koniec jeszcze bezczelnie doczepię się kadru i perspektywy. Na moje oko zdjęcie zrobione za bardzo od góry. Nie kumam też cięcia samej stopy, jeśli ciąć, to ciąłbym na poziomie tej "poprzeczki" pod światłem, poświęcając tym czasem większą niż tutaj część nogi. Dodatkowe pochylenie się przez fotografującego jeszcze bardziej by temu sprzyjało.
Ja tam może dziwny jestem, ale mi się podoba.
Krótszy czas może i by coś dodał ale jak dla mnie jest na tyle dobrze że wasze czepianie o wyższe iso brzmi po prostu durnie. To kwestia tego co się chciało uzyskać/ tego co wyszło z potrzeby chwili i możliwości. Kadr może trochę bez sensu, winieta przy duża, ja osobiście nie lubię ultra wide ale jest to jedno z lepszych zdjęć jakie widziałem z tego pleneru.
Ja tam może dziwny jestem, ale mi się podoba.
Krótszy czas może i by coś dodał
Akurat krótszy czas, to by tu jeszcze odjął...
Przejęzyczenie, dłuższy czas miało być.