PDA

Zobacz pełną wersję : kąt widzenia a DX i FX

smajki
07-06-2011, 15:46
Witam

Mam do was pytanie bo nurtuje mnie to trochę a nie znalazłem z historii forum nic takiego.

Najprościej będzie na moim przykładzie

Posiadam obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8G i podane jest pole widzenia 44 st. odnosi się to do fx czy dx
a np . jesli bedę miał AF 50 mm f/1.8D oczywiście ogniskowa dla dx bedzie 75 ale jak z polem widzenia?????

Pozdr

jacek.gold
07-06-2011, 15:48
odnosi się do obu

MAF
07-06-2011, 16:47
Powolutku, bo mieszasz pojęcia.

Ogniskowa to fizyczny parametr obiektywu i nie zmienia się po przepięciu z DX i FX, czy odwrotnie.
50mm na FX będzie dalej miał 50mm na DX.

Zmienia się jednak kąt widzenia. Matryca DX jest mniejsza i rejestruje mniejszą część koła obrazowego obiektywu.

Tak że po podpięciu do DX kąt widzenia jest mniejszy niż na FX.

MAF
07-06-2011, 16:55
odnosi się do obu

Przypadek 35mm 1.8 i innych szkieł DX jest o tyle specyficzny że teoretycznie są one dedykowane tylko do matrycy APS-C więc powinniśmy niby przełączyć aparat FX w tryb DX i wtedy kąty są identyczne.

Jednak Nikon (w przeciwieństwie do np. Sony) dał użytkownikom możliwość pozostania w trybie FX i często można wykorzystać dużo większy kąt widzenia w aparacie FX. Dobrym przykładem jest właśnie 35mm 1.8 DX który AFAIR na krótkich dystansach można z dużym powodzeniem używać na FX wykorzystując prawie całą klatkę.

Szkła pełnoklatkowe (np. 50 1.8) na FX "widzą" szerzej niż na DX. Dlatego często używa się trochę mylącego, ale w miarę dobrze oddającego rzeczywistość, skrótu myślowego że 50mm na DX ma ogniskową 75mm. Tak na prawdę ogniskowa pozostaje przecież ta sama (bo jakby miała się zmienić?), ale z aparatem DX 50mm daje taki kąt widzenia jak 75mm z aparatem FX. I odwrotnie np. 90mm na FX daje kąt widzenia jak 60mm na DX ;-)

elarco
07-06-2011, 17:12
smajki -> tutaj (http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/index.htm) masz bardzo fajną symulację jaka ogniskowa na jakim body ( dx czy fx) daje jaki kąt widzenia ;)