PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i N16-85

Expel
07-06-2011, 14:50
Witam

Mam taki zestaw i jak ostrze na 16mm na duże odległości i robię kilka zdjęć to opart od razu potwierdza ostrość. I niekiedy zdarza się tak że zdjęcia nie wychodom tak ostre jak by mogły. Znaczy są (nie wiem czy to nie za mało powiedziane) akceptowalne lecz mogły by być minimalnie ostrzejsze. Gdy obiektyw się prze-ogniskuje trafia idealnie. Widać to np jak robię zdjęcie z okna bloku na przeciwko a następnie skieruje obiektyw na dalej oddaloną wierze lub na horyzont, wtedy aparat jak ustawi ostrość na bloku odległość około 300m to już przy nowym ujęciu na obiekt na dalszym aparat od razu potwierdza ostrość nie korygując nic. Korekta jaką by musiał wykonać nie jest naprawdę duża wystarczy ruszyć pierścień ostrości na obiektywie o zaledwie parę mm i zdjęcie jest wtedy idealne. Szukałem w ustawieniach (może nie udolnie) opcji żeby po każdym zdjęciu poszperał jeszcze raz af ale nie zlazłem. Jakieś rady?
Dodam że test robiłem na pojedynczym środkowy polu af. Mam nadzieję że nie napisałem tego zbyt zawile :)

siwyozzman
07-06-2011, 15:11
Zacznij od słownika ortograficznego bo ten post to masakra....

MAF
07-06-2011, 15:17
Użyj hiperfokalnej.

Expel
07-06-2011, 15:23
Zacznij od słownika ortograficznego bo ten post to masakra....
Pisane z automatyczną korektą jak widać bardzo nie udolną korektą... już niestety nie mogę edytować ;/

Użyj hiperfokalnej.
Z obliczeń ze wzoru H = F^2/(f*c) wychodzi dla 16mm i F4 wychodzi 3.2m. Czyli z tego co rozumiem przy ustawieniu na nieskończoność obraz powinien być ostry od 3.2m do nieskończoności? I przy ustawieniu na 3.2m obraz powinien być osty od 1,6 do nieskończoności? Tak przynajmniej zrozumiałem z tego artykułu http://www.optyczne.pl/48-s%C5%82ownik-Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87_hiperfokalna.html. Głównie chodzi mi o to że gdy na miarka na obiektywie pokazuje odległość około 1.2m i nacisnę spust to potwierdza ostrość a gdy sam ustawia z minimalnej odległości ostrzenia ustawia na 1.6m i wtedy zdjęcia są ostrzejsze minimalnie.