Zobacz pełną wersję : Optyka na wakacje.
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 z obiektywem AF-S DX 18-105mm VR.
Chciałbym dokupić optykę stałoogniskową albo szerokokątną...
Pytanie co mam wybrać i co oznaczają te dziwne symbole przy optykach. W sklepie mogą mnie naciągnąć, bo jestem zielony. Gdzie mam czerpać wiedzę? Niestety fotografika to moje nowe hobby i jestem totalnie zielony w tej kwestii....
Co chciałbym fotografować? Architekturę oraz budynki oraz obiekty inżynierskie...
Nikkor 50mm F/1.8
Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Nikkor AF 50mm f/1.4 D
Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G
Czym się różnią te obiektywy? Znalazłem je na www.ceneo.pl naturalnie spora różnica w cenie i waha się ona od 550 zł aż do ponad 1300 zł...
Prostym językiem co oznacza to F/1.8 ?
AF?
AF-S? Co to jest?
Po czym poznać, że obiektyw jest jasny??
Witam.
ile razy średnica obiektywu jest mniejsza od ogniskowej
AF?
AF-S? Co to jest?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=12314
AF-S - obiektyw z silnikiem SWM (przyspiesza AF)
a co to daje?
Art Erie
07-06-2011, 12:15
[...]Chciałbym dokupić optykę stałoogniskową albo szerokokątną...?
Jedno nie wyklucza drugiego; obiektyw może być stałoogniskowy lub zmiennogniskowy (zoom). Do tego szerokokątny ogniskowa mniej niż 50mm; standardowy =50mm, lub tele czyli więcej niz 50mm. tutaj musisz zwrócic uwagę na oznaczenia na obiektywie, które zawsze podawane są dla "pełnej klatki", czyli matrycy FF. Jeśli używasz matrycy DX (Nikon D90 i wiele innych), to musisz użyć mnożnika (tzw. "crop") 1,5x50mm (czyli dla DX 50mm będzie krótkim tele, a standardem 35mm).
Duża litera F oznacza otwór przesłony; mała wartość - duży maksymalny otwór przesłony (mała głębia ostrości, w skrócie mała GO) i analogicznie wysoka liczba F - mały otwór przesłony; duża GO.
Jasny obiektyw = mała liczba F.
AF - to oznaczenie auto focusa ( automatyczne ustawienie ostrości ), jest bardzo dużo tych oznaczeń i każdy producent używa swoich ;)
Na początek zapoznaj się z forum
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=12314
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208
Wszystkie podstawowe i ważne odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania masz przyklejone, więc na początek nie musisz zbyt wiele kopać.
EDIT
AF-S - obiektyw z silnikiem SWM (przyspiesza AF)
a co to daje?
Post nr 366 (film) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177623&page=37
Witam.
Hmm, stałoogniskowa też może być szerokokątna...
Z tego co widzę trochę brakuje Ci teorii ;-)...
Do D90 proponuję na początek mimo wszystko 35mm 1.8, da Ci to tzw. standardową ogniskową.
Choć ja nie lubię tego szkła. Jak dla mnie to ono jest takie nijakie. Mimo wszystko warto się samemu przekonać czy się spodoba.
Szeroki kąt to w zależności od zasobów finansowych:
Nikkor 10-24, albo Sigma 10-20 4-5.6, albo Tamron 10-24.
Nikkor 50mm F/1.8
Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Nikkor AF 50mm f/1.4 D
Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G
Czym się różnią te obiektywy? Znalazłem je na www.ceneo.pl naturalnie spora różnica w cenie i waha się ona od 550 zł aż do ponad 1300 zł...
Im mniejsza liczba po F tym szkło jest jaśniejsze, czyli wpuszcza więcej światła, czyli możesz używać w tych samych warunkach krótszego czasu co jest często ważne, ale każdy kij ma dwa końce, bardziej otwarty obiektyw to mniejsza głębia ostrości...
Ech koniecznie musisz poczytać trochę teorii...
AF?
AF-S? Co to jest?
AF-S to taki bardziej kulturalny napęd AF wbudowany w obiektyw. Nie zawsze jest szybszy, ale zwykle jest cichszy i precyzyjniejszy i co dla Ciebie mniej ważne działa też z aparatami bez silnika AF w typie D3100, D5000, itp...
Po czym poznać, że obiektyw jest jasny??
Właśnie po liczbie F. Im niższa tym szkło jaśniejsze.
Hmm, stałoogniskowa też może być szerokokątna...
Z tego co widzę trochę brakuje Ci teorii ;-)...
Do D90 proponuję na początek mimo wszystko 35mm 1.8, da Ci to tzw. standardową ogniskową.
Choć ja nie lubię tego szkła. Jak dla mnie to ono jest takie nijakie. Mimo wszystko warto się samemu przekonać czy się spodoba.
Jak dobrze rozumiem, to najlepiej będzie jak kupię i po prostu popstrykam :-)))
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX (JAA132DA) <-- czyli wskazując "palcen" konkretny model mam wybrać ten :) on kosztuje hmm około 700 zł :) w sumie nie tak dużo, patrząc na ogólne ceny obiektywów :))
Co masz na myśli pisząc "nijakie" ?? Wybacz moje podejście nowicjusza, ale w kręgach moich znajomych nikt się nie interesuje fotografiką, więc nawet nie mam kogo zapytać :( o podstawy...
Art Erie
07-06-2011, 17:43
Oj wiele stron na forum napisano na forum o Nikkor 35mm f/1.8G AF-S i są to raczej peany na temat tego szkiełka; pierwszy raz widzę, by ktoś określił go jako "nijakie".
Kolega miał zapewne na mysli, że nie jest to tele, ani szeroki kąt - 35mm to standard na DX i stąd określenie "nijaki".
Mickonr Przejrzyj sobie exif'y w swoich zdjęciaciach i zobacz jakiej ogniskowej najczęściej używasz...
Zobacz też tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182286&page=2 post 13 ten symualtor powinien ci pomóc
Oj wiele stron na forum napisano na forum o Nikkor 35mm f/1.8G AF-S i są to raczej peany na temat tego szkiełka; pierwszy raz widzę, by ktoś określił go jako "nijakie".
Kolega miał zapewne na mysli, że nie jest to tele, ani szeroki kąt - 35mm to standard na DX i stąd określenie "nijaki".
Mickonr Przejrzyj sobie exif'y w swoich zdjęciaciach i zobacz jakiej ogniskowej najczęściej używasz...
Zobacz też tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182286&page=2 post 13 ten symualtor powinien ci pomóc
Nie neguję jakości optycznej tego szkła. Po prostu nie pasuje mi ta ogniskowa na DX, ani 50mm na FX. Dla mnie ten obiektyw jest albo za szeroki, albo za wąski. Wolę 35mm albo 28mm (ale na FX!) i 85mm.
@mickonr.
Właśnie to szkło sobie kup na początek: Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX. Dzięki niemu poznasz specyfikę pracy ze stałkami i dowiesz się co Ci bardziej pasuje, czy zostawiasz ten obiektyw, czy idziesz w kierunku 50mm, a może coś szerszego jednak? A może po prostu dokupisz kolejne stałki, albo się zniechęcisz do nich i zostaniesz przy zoomach?
Tak czy siak dużo nie stracisz, a wiele możesz się nauczyć.
Ja wlasnie kupilem ten 35mm 1.8G na poczatek i po jednym wypadzie w plener moge stwierdzic , ze nie jest ani szeroki ,ani waski. Zeby zrobic architekture z bliska to jednak za malo , panorame mozna strzelic i nie jest zle(myslalem ze bedzie gorzej). Jednak najlepiej na nim wychodza tzw fotki osob/osoby stojacej tak do 8m max , mozna tez zrobic z bliska fotke twarzy czy tez fajny zachod slonca , badz tez inny przedmiot w odleglosci ~1m z milym rozmyciem tla ;)
mickonr jakbys chcial jakies pogladowe fotki to moge podeslac (podaj mail) , napisze Ci z jakim F,czasem otwarcia,ISO byly robione i ocenisz . Ale ogolnie szklo jest eleganckie co potwierdzily testy na optycznych chociazby , 35+ lpmm w zakresie f/1.8-12 w centrum :D
mickonr jakbys chcial jakies pogladowe fotki to moge podeslac (podaj mail) , napisze Ci z jakim F,czasem otwarcia,ISO byly robione i ocenisz . Ale ogolnie szklo jest eleganckie co potwierdzily testy na optycznych chociazby , 35+ lpmm w zakresie f/1.8-12 w centrum :D
[email protected]
Z góry dziękuję :)
Poszlo , mozesz ocenic , to byly moje takie pierwsze fotki lustrzanka w zyciu tak wiec nie wszystkie opcje jeszcze ogarnialem ;)
Dzięki za fotki :) one przekonały mnie do kupna tego obiektywu :) na szczęście 10 już blisko :)))
Najbardziej mi się podobają dwa zdjęcia DSC_0010 oraz DSC_0033 :) A dlaczego akurat te? Właśnie takie zdjęcia chciałbym zrobić :))
Dzięki i pozdrawiam Michał :)
Fajnie ,ze moglem pomoc . Dodatkowa zaleta jest taka ,ze ten obiektyw jest maly i lekki ,tak wiec mozna w malej torbie zapewne zmiescic . Pochwal sie jak pofocisz cos kiedys ;)
PS. fotki byly z zalozonym filtrem uv marumi haze .
Witam.
Pytanie co mam wybrać i co oznaczają te dziwne symbole przy optykach.
....
Na tym etapie nie potrzebujesz żadnego innego obiektywu.
Na tym etapie nie potrzebujesz żadnego innego obiektywu.
E tam, myślę że 35mm 1.8 można zaryzykować. Strata przy odsprzedaży niewielka, a można sporo się nauczyć.
Potwierdzam, ryzyko opłacalne a 35 zostanie pewnie na dłużej...
Potwierdzam, ryzyko opłacalne a 35 zostanie pewnie na dłużej...
najmniejsze ryzyko dla Kolegi Pytającego to książkę jakąś kupić ...
te białe literki na czarnym się trochę wyjaśnią i w ogóle.
Choć w sumie miliard ludzi na świecie nie umie czytać, i żyje ...