PDA

Zobacz pełną wersję : Woła ktoś w rossmannowych labach? Laby w Bydgoszczy?

to
07-06-2011, 09:35
Parę razy mignęło mi na forum, że wołacie filmy w rossmannie i że nawet całkiem ładnie robią E-6. Wczoraj zaniosłem testową rolkę i trochę mam mieszane uczucia. Wypełnia się kopertę i wrzuca do "dziury", a panie sprzedające nie bardzo wiedzą o co biega (bo nie muszą i pretensji nie mam).

Co mnie zniechęca: standardowo razem z wywołaniem rolki dostaję fotoindex i jakieś low-res skany, które mi nie są zupełnie potrzebne, bo mam w planie zakup własnego skanera. Ponadto nie wiem, czy można jakoś na tych kopertach zaznaczyć, że nie chcę odbitek? Ale różnica w cenie jest chyba tak zrobiona, że z odbitkami formatu 9 czy 10 wychodzi podobnie jak samo wołanie bez odbitek... I czy jak będę forsować film, to wystarczy, że napiszę im cuś na kopercie i zrobią jak trzeba? Filmy BW trzeba jakoś oznaczać, czy wiedzą, że takiego nie pchać automatycznie do procesu C-41?

Ktoś ma z nimi doświadczenie? Albo ktoś zna jakiś fajny lab w Bydgoszczy, którego nie zamykają już o 17:00? :)

Pozdrawiam,
Tomasz

Erie
07-06-2011, 09:40
dla rossmana odbitki robi cewe i jest to raczej masowe wywoływanie zdjęć dla przeciętnego zjadacza chleba, więc raczej nie wymagaj czegoś bardziej zaawansowanego

to
07-06-2011, 09:48
No właśnie bardziej mi o samo wołanie filmu chodzi. Czy nie kaszanią?

rg2000
07-06-2011, 09:54
Wywoływanie filmów najlepiej na Pomorskiej w Fotopanoramie lub na Konopnickiej w blaszaku, a slajdy w Bydgoszczy to tylko Tadeusz Cytulski.

zdyboo
07-06-2011, 10:01
Ja wołałem C-41 i E-6 w Rossmanie i jak za niecałe 7 PLNów jest spoko. Jak wołałem film C-41 i napisałem, żeby go wywołali w E-6, czyli cross, to tak zrobili. Jak sobie nie życzyłem skanów, to ich nie dostałem, wtedy chyba nawet nie dostawałem fotoindeksu. Odbitek nigdy nie chciałem i nigdy ich nie dostałem. Generalnie, pod względem obsługi nie mam najmniejszych zarzutów, no mogłoby być na drugi dzień, jak w moim difioltowym labie. Ale tam za E-6 wołają 25 PLNów, za to robią na maszynie ramowej.
Co do jakości, to wywołałem kilka rolek slajdu i klika rolek negatywu i zasadniczo jest OK, tyle że w przypadku jakiegoś długiego slajdu gdzie wychodziło mi 38 albo nawet 39 klatek to ostatnią klatkę przecinali w połowie. Inne osoby też zgłaszały ten problem, zatem pewnie maszyna tnąca inaczej nie może. A i jeszcze tną w paski po 4 klatki, co znakomicie utrudnia archiwizację.

Jeszcze jedna uwaga Rossman/ CEWE mają okresy lepsze i gorsze. Chodzi o to, żeby trafić na te lepsze. :)

to
07-06-2011, 10:05
Wywoływanie filmów najlepiej na Pomorskiej w Fotopanoramie lub na Konopnickiej w blaszaku, a slajdy w Bydgoszczy to tylko Tadeusz Cytulski.

A ten Tadziu Cytulski to gdzie ma lab? Gógiel mi mówi, że to blok obok mojego bloku :D

to
07-06-2011, 10:06
Ja wołałem C-41 i E-6 w Rossmanie i jak za niecałe 7 PLNów jest spoko. Jak wołałem film C-41 i napisałem, żeby go wywołali w E-6, czyli cross, to tak zrobili. Jak sobie nie życzyłem skanów, to ich nie dostałem, wtedy chyba nawet nie dostawałem fotoindeksu. Odbitek nigdy nie chciałem i nigdy ich nie dostałem. Generalnie, pod względem obsługi nie mam najmniejszych zarzutów, no mogłoby być na drugi dzień, jak w moim difioltowym labie. Ale tam za E-6 wołają 25 PLNów, za to robią na maszynie ramowej.
Co do jakości, to wywołałem kilka rolek slajdu i klika rolek negatywu i zasadniczo jest OK, tyle że w przypadku jakiegoś długiego slajdu gdzie wychodziło mi 38 albo nawet 39 klatek to ostatnią klatkę przecinali w połowie. Inne osoby też zgłaszały ten problem, zatem pewnie maszyna tnąca inaczej nie może. A i jeszcze tną w paski po 4 klatki, co znakomicie utrudnia archiwizację.

Jeszcze jedna uwaga Rossman/ CEWE mają okresy lepsze i gorsze. Chodzi o to, żeby trafić na te lepsze. :)

Ale negatywy tną po 4 w pasku??? Ja pier... W cenniku przeczytałem, ze jak chcesz bez cięcia, to chyba trzeba dopłacić :D A slajdu nie tną w ogóle, prawda? Ramkowanie na życzenie.

zdyboo
07-06-2011, 10:10
Ale negatywy tną po 4 w pasku??? Ja pier... W cenniku przeczytałem, ze jak chcesz bez cięcia, to chyba trzeba dopłacić :D A slajdu nie tną w ogóle, prawda? Ramkowanie na życzenie.

135 pocięli mi niezależnie od rodzaju materiału na paski po 4 klatki.
Raz wołałem za to slajd 120 i tego nie pocięli, za to z kliszy się zrobiło takie coś:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/_DSC9745-1.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/inne/_DSC9745.jpg)

Nocka pod książkami na szczęście pomogła.

to
07-06-2011, 10:14
135 pocięli mi niezależnie od rodzaju materiału na paski po 4 klatki.
Raz wołałem za to slajd 120 i tego nie pocięli, za to z kliszy się zrobiło takie coś:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/_DSC9745-1.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/inne/_DSC9745.jpg)

Nocka pod książkami na szczęście pomogła.

Barbarzyńcy!!! :D

rg2000
07-06-2011, 11:35
A ten Tadziu Cytulski to gdzie ma lab? Gógiel mi mówi, że to blok obok mojego bloku :D

Masz PW :)

plandeka
07-06-2011, 17:52
135 to loteria. Raz mi pocięli, raz złożyli w kostkę jak u zdyboo.

Drack
07-06-2011, 20:56
Może w uwagach trzeba by szczegóły napisać (życzenia), zobaczymy jak mi potną, w czwartek odbieram, expedientka powiedziała mi żebym szczegóły napisał właśnie w uwagach i że tak będzie najczytelniej dla nich.

miron19j
08-06-2011, 19:13
wołałem w R slajdy 135 i nie pocięli. Zaznaczyłem w uwagach, nie doliczyli do ceny

roofman
09-06-2011, 08:32
Może w uwagach trzeba by szczegóły napisać (życzenia), zobaczymy jak mi potną, w czwartek odbieram, expedientka powiedziała mi żebym szczegóły napisał właśnie w uwagach i że tak będzie najczytelniej dla nich.
Ja wołam kolor w rossmannie, zarówno mały jak i średni.
Na tyle wołań co tam zrobiłem mam wrażenie że tam rzadko kiedy czytają co zaznaczamy na kopercie.
Pisałem 3 razy aby nie ciąć - pocięli po 4 klatki.
Pisałem 4 razy żeby zeskanowali (chciałem zwyczajnie zobaczyć jak to u nich wygląda) - nie zeskanowali.
2 policzyli mi wołanie średniego wraz z indeksem, którego oczywiście nie było.
1 raz średniego policzyli mi w kwocie... 0.00zł - ależ wtedy zdziwiła się pani ekspedientka...
2 razy wywołany średni zwinęli mi w rulonik i wcisnęli to tubki po małym obrazku, w tym raz owinęli jeszcze taką tubke... chusteczką higieniczną... na całe szczęście nie używaną... chyba.
Generalnie jakość wołania zawsze jest dobra, tylko efekty poboczne potrafią zniechęcić... a to popalcowane negatywy jakby ktoś przy śniadaniu pakował, a to właśnie 'standard usługi' zamiast tego co zaznaczyło się na kopercie.
Wołałem u nich 3 razy slajdy z cięciem i ramkowaniem - jakość wyszła bardzo OK, tylko ich ramki są cienkie takie i w rzutniku trzeba im pomagać, bo popychaczka nie trafia w nie czasami...

miron19j
09-06-2011, 10:39
Wołałem u nich 3 razy slajdy z cięciem i ramkowaniem - jakość wyszła bardzo OK, tylko ich ramki są cienkie takie i w rzutniku trzeba im pomagać, bo popychaczka nie trafia w nie czasami...
dlatego wołam bez ramkowania. A ramkuję w domu, w takie grubsze, jak kiedyś FOTON robił.

roofman
09-06-2011, 11:07
dlatego wołam bez ramkowania. A ramkuję w domu, w takie grubsze, jak kiedyś FOTON robił.
Teraz też się zdecyduję na już samodzielne ramkowanie. Sa dostępne ramki na znanym serwisie aukcyjnym to nie ma problemu. Dam chyba radę bez gilotynki samemu równo nożyczkami podocinać?
A tak w ogóle to zauważyłem od jakiś 2 miesięcy że 2-3 krotnie wydłużył się czas oczekiwania na odbiór rossmannowych zleceń analogowych. Kiedyś 2-4 dni, teraz ponad tydzień trzeba czekać, znajomy na slajd czekał ponad 3 tygodnie. :???:

szelas
09-06-2011, 15:29
A tak w ogóle to zauważyłem od jakiś 2 miesięcy że 2-3 krotnie wydłużył się czas oczekiwania na odbiór rossmannowych zleceń analogowych. Kiedyś 2-4 dni, teraz ponad tydzień trzeba czekać, znajomy na slajd czekał ponad 3 tygodnie. :???:

To chyba jest uzależnione od plam na słońcu. Ja ostatnio odebrałem po 4 dniach, a poprzednio po 2 tygodniach. W zeszłym roku też różnie z tym bywało.

zdyboo
09-06-2011, 15:30
Pisałem, że Rossmann/ CEWE miewają lepsze i gorsze okresy. ;)

Norbs
09-06-2011, 18:38
Ja slajdy tam robie i zawsze ramkuje. Jak dlamnie super.

Drack
09-06-2011, 19:09
Dzisiaj miałem termin odbioru, jednak okazało się że jutro ponieważ pani udzieliła mi złej info "może poprostu nie wiedziała ile się czeka" - usłyszałem dzisiaj od obsługi ;)

roofman
11-06-2011, 21:01
Ha... ha... dziś odebrałem zlecenie wołania negatywu małego obrazka z rossmanna.
Coraz bardziej podejrzewam że mają jakiś random przy tych zleceniach...
Zaznaczyłem na kopercie 'prace specjalne' TYLKO WYWOŁANIE a dostałem:
1. wywołanie (oczywiste)
2. indeks (po cholere mi ten papierek)
3. skan na płycie (wreszcie... po 4 olaniach w poprzednich zleceniach dostałem mimo że teraz nie prosiłem o niego... ale średnio jednak skanują).
Nie wiem, może jakaś promocja była... za wszystko zapłaciłem 10.99zł

to
11-06-2011, 21:07
Dzisiaj miałem termin odbioru, jednak okazało się że jutro ponieważ pani udzieliła mi złej info "może poprostu nie wiedziała ile się czeka" - usłyszałem dzisiaj od obsługi ;)

Mam to samo! Czekam już ładnych parę dni. Pani w rossmanie powiedziała, że 2 dni robocze (oddałem w poniedziałek pod wieczór). No i poszedłem sobie w czwartek i nic. W piątek tez nic... Panie powiedziały, że się dowiedziały, że cyfrowe idą w 2 dni, a z filmu 4 dni robocze, bo to jest robione w Kędzierzynie Koźle, czy jakoś takoś...

U mnie na wyżynach jest taki ryneczek/targ przy przychodni na Przyjaznej. Tam jest kiosk "ruchu" i mają wielki szyld "usługi foto". Zapytałem panią o szczegóły. Nic nie wiedziała. Powiedziała, że wywołanie filmu kosztuje 3,50 (ale jak zapytałem jakiego to nie potrafiła sprecyzować, więc pewnie C-41 tylko...). A jak zapytałem gdzie to robią (bo termin realizacji to podobno 1 dzień roboczy!!!), to powiedziała, że na papierze kodaka i tylko tyle wie :) :) :)

mrzyq
11-06-2011, 21:48
Ha... ha... dziś odebrałem zlecenie wołania negatywu małego obrazka z rossmanna.
Coraz bardziej podejrzewam że mają jakiś random przy tych zleceniach...
Zaznaczyłem na kopercie 'prace specjalne' TYLKO WYWOŁANIE a dostałem:
1. wywołanie (oczywiste)
2. indeks (po cholere mi ten papierek)
3. skan na płycie (wreszcie... po 4 olaniach w poprzednich zleceniach dostałem mimo że teraz nie prosiłem o niego... ale średnio jednak skanują).
Nie wiem, może jakaś promocja była... za wszystko zapłaciłem 10.99zł

To normalna u nich cena za ten zestaw usług :) Nic dziwnego że średni skan, raz że to 1 mpx to jeszcze na labowej maszynie pewnie bez żadnej ingerencji ;)

3,5 zł to tanio za wołanie, oddałbym choćby na próbę :D

Wiem, że to trochę poza tematem, ale wszystkim ze Śląska i Zagłębia mogę polecić z czystym sumieniem Fotonet. Wołają ładnie, filmy bez rys, bez paluchów, skany w porządku (zaskoczyło mnie, że ich labowy skaner lepiej dobiera kolory niż Lightroom, w którym potem obrabiam skany), ostatnio nawet (chyba przez pomyłkę, ale jednak) skasowali mnie o prawie 10 zł mniej niż powinni. :)

zdyboo
11-06-2011, 21:53
Dobrze, że Rossmann podniósł ceny, bo jedyny argument jest teraz taki, że mam ten sklep na osiedlu.
W moim labie C-41 kosztuje 7 PLNów i mimo, że mam kompletnie nie po drodze, to jednak do roboty nie mam zastrzeżeń, żeby nie, że wożę im filmy po pracy dopiero, to miałbym je jeszcze tego samego dnia, a tak to są zawsze na drugi dzień. Choć jakbym potrzebował na gwałt, to byłby jeszcze tego samego dnia.

roofman
11-06-2011, 22:04
To normalna u nich cena za ten zestaw usług :)
Z tą promocją to mnie chodziło o to że dostałem full zestaw mimo zaznaczenia tylko samego wywołania. :lol:
Dobrze że nie dorzucili mi jeszcze odbitek... ale wtedy to bym zwyczajnie reklamował... a tak to po prostu się nie chce walczyć, bo pani mówiła że cała procedura trwa około 2 tygodni.
Też mam tani lab jeszcze jeden... za 4.99zł wołają mały obrazek łącznie z indeksem. Jednak po ich ostatniej wpadce jak totalnie niedowołali mi ektara trochę mam obiekcje aby tam dawać... dlatego wolę lekki random usług rossmannowych ale za to z w miarę stałą wysoką jakością wołania samego negatywu.

mrzyq
11-06-2011, 23:33
Z tą promocją to mnie chodziło o to że dostałem full zestaw mimo zaznaczenia tylko samego wywołania. :lol:

Ok, nie załapałem ironii ;d

to
13-06-2011, 11:58
Dobra, moją pierwszą testową rolkę superii 200 odebrałem z labu rossmannowego... I jestem zadowolony i nie jestem... Co mi się nie podoba, to film pocięty na 4 klatki (nie 6), ale o tym już ktoś uprzedzał... No i nie zapakowali tego filmu w ogóle, tylko luzem włożyli do koperty... no cóż. Jak za czasów przedcyfrowych odbierałem filmy z labu (robione na kompaktach), to zawsze były w koszulkach... No i skany labowe, to takie raczej poglądowe tylko. Mała rozdzielczość i wściekle wyostrzane chyba...
To teraz plusy. Myślałem, że ta superia da takie zimne zielenie (przynajmniej takie wyobrażenie miałem), ale kolory wyszły naprawdę ładnie na odbitkach. Dużo zdjęć wyszło zdupnych, ale to moja wina... nie ma podglądu, nie można poprawić ;) Wrzucę jakieś sample tutaj, albo w wątku ortodoksów :)

jkowal
01-07-2011, 10:06
Witam,
Kilka razy wołałem slajdy w Rosmanie i da się bez fotoindeksu, tylko trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje na kopercie.
Wołanie slajdu trwa 5-6 dni roboczych (usługa niestandardowa).
Tutaj są szczegóły:
http://rossmann.pl/pl/fotografia/fotografia-analogowa/foto-wskazowki

Ale są rozbieżności z tym co pisze na stronie, bo przeważnie wołam bez ramek i film jest pocięty i zafoliowany, a oni piszą że:
Filmy typu slajd przy usłudze "wywołanie bez ramek" nie tniemy (film jest zwracany ofoliowany, w całości).

Moim zdaniem warto rozważyć ramkowanie bo robią to dobrze, ale uwaga ramki są chyba jednorazowe (po otwarciu nie złożą się do kupy).

stock
01-07-2011, 10:18
ja przedwczoraj przywiozłem dwa slajdy 120 wołane w rossmanie - zastrzeżen nie mam. Pocięte po 4 i wpakowane do folii - za grosz szacunku do materiału tam nie mają :(. No, ale za 6.45PLN wymagac też cudów nie można jesli chodzi o traktowanie powierzonego materiału. Wywyłanie bardzo tak :)

Gundrum
01-07-2011, 10:31
W moim labie...

A gdzie jest ten lab?

zdyboo
01-07-2011, 10:34
A gdzie jest ten lab?

Pod Dachem na Komandorskiej, naprzeciwko Areny.

mrzyq
10-07-2011, 22:11
Podepnę się.

Wołał ktoś cz-b filmy w rossmannie/cewe? Jak to wygląda? Tzn. nie ma żadnych skarg? ;)

Chciałbym popełnić jeden taki film na próbę, nie ma sensu kupować chemii do jednej rolki dlatego szukam miejsca gdzie tanio i dobrze wywołają (W schleckerze/CeWe chcą 2x mniej niż w FotoNecie, dla studenta jest różnica ;P).

sztefanek
10-07-2011, 22:51
Kurde. Na jaką próbę? Jeżeli chcesz bawić się w B&W to radzę zaopatrzyć się w koreks i chemię. Serio to mówię. Co będzie jeżeli ktoś ci zepsuje ten film? Wydaje mi się, że samodzielne wywoływanie jest nieodzowną częścią fotografii czarnobiałej (co poniektórzy twierdzą, że kolorowej też ;)) , które dale tyleż samo radości co robienie zdjęć. Jeżeli nie chcesz wołać sam to kup film do procesu C-41 nie będziesz miał z tym problemu.

to
11-07-2011, 19:18
Podepnę się.

Wołał ktoś cz-b filmy w rossmannie/cewe? Jak to wygląda? Tzn. nie ma żadnych skarg? ;)

Chciałbym popełnić jeden taki film na próbę, nie ma sensu kupować chemii do jednej rolki dlatego szukam miejsca gdzie tanio i dobrze wywołają (W schleckerze/CeWe chcą 2x mniej niż w FotoNecie, dla studenta jest różnica ;P).

Ja dałem rolkę Ilforda PAN 400 do rossmanna. Trudno coś w szczegółach powiedzieć, bo nie skanowałem jeszcze tego filmu, ale zamówiłem też komplet odbitek z tego filmu. Trwało to trochę dłużej niż C-41. Wziąłem papier błyszczący i nawet mi się odbitki podobają. Sporą część klatek niestety niedoświetliłem (przyzwyczajenia z cyfry - lepiej niedoświetlić i podciągnąć w NEFie), więc mam dużo małokontrastowych fotek, ale i tak wyglądają klimatycznie :) Koniecznie napisz na kopercie, żeby film zapakowali w koszulki foliowe, bo inaczej pierd*lną goły film w kopertę. Jak napiszesz, żeby pocieli na 6 klatek w pasku, to też potną. Jak nie napiszesz, dostaniesz standardowo 4-klatkowe paski...
Ja w Bydgoszczy oddałem ostatnio 8 rolek C-41 do poleconego labu i jestem zadowolony, choć drożej. Ale przynajmniej z forsowaniem nie było problemu. BW zacznę chyba faktycznie sam wołać. A CEWE jest dobre jak masz standardowe zlecenie. Potem bywa różnie. Ja miałem szczęście i zastosowali się do pisemnej prośby na kopercie :)

mrzyq
11-07-2011, 20:00
Oooo, dzięki za odpowiedź :)

sztefanek
30-07-2011, 10:51
Przy okazji. Czy odbijał ktoś średni kolorowy format w rossmanie? Ciekawi mnie jak to wygląda. Prawdę mowiąc to trochę się boję ,że zmasakrują mi jeszcze bardziej negatyw.

conik
30-07-2011, 10:59
jesli juz chcesz to robic w labie idz na suraska do kodaka.... zdaza sie im zapaproszyc czasem filmy ale jak sie odpowiednio ich troche potresuje robia dobrze

sztefanek
30-07-2011, 11:08
dzięki za radę, o tym nie pomyślałem :idea:. tam przecież mógłbym mieć odbitki prawie od ręki.

zdyboo
02-08-2011, 16:13
Własnie skanuję odebrany dzisiaj mikrofilm Provii 400X. Prośba o pocięcie na paski po 6 klatek została zignorowana. Poza tym jest OK, brak rys, zacieków, nawet pyłków mało.

drhardware
25-08-2011, 13:01
Zrobiłem dwa w Rossmanie na Tamce w Łodzi. Loteria. jede fil pocięty i włozony luzem do koperty, drugi zwinięty w wsadzony do pudełka po filmie, bez wieczka. jedne ma fotoindex, drugi nie, jeden ma płytę, drugi nie. Oczywiście zazaczone tak samo. Aha, uwaga na oznaczenie odbitek, ja zaznaczyłem format idealny i wyszły mo odbitki 15 na 18, i zapłaciłem 90 zł. Teraz pora na przetestowanie Fotojokera.

roofman
25-08-2011, 14:03
Od jakiegoś czasu mimo że piszę 'WYWOŁANIE' w miejscu 'prace specjalne' dostaję wołanie, index i skany na płycie (całość 10.99zł)
Samego wywołania małego obrazka nie ma aktualnie w cenniku, kiedyś było i kosztowało 4.99zł.
A to jak pakują materiały to już od dawna widzę że loteria jest...
Średni format tylko raz dostałem w takich fajnych, sztywnych koszulkach, reszta albo zwinięta i wepchnięta w pudełeczko od małego obrazka, albo tak luzem w kopercie.

plandeka
25-08-2011, 14:55
Od jakiegoś czasu mimo że piszę 'WYWOŁANIE' w miejscu 'prace specjalne' dostaję wołanie, index i skany na płycie (całość 10.99zł)
Samego wywołania małego obrazka nie ma aktualnie w cenniku, kiedyś było i kosztowało 4.99zł.

W cenniku nie ma, ale jak napiszesz wyraźnie 'samo wywołanie bez indexu i skanowania' to masz 50% szans że dostaniesz sam negatyw i zapłacisz 4.99 8-)

roofman
25-08-2011, 14:58
W cenniku nie ma, ale jak napiszesz wyraźnie 'samo wywołanie bez indexu i skanowania' to masz 50% szans że dostaniesz sam negatyw i zapłacisz 4.99 8-)
Serio myślisz że ktoś czyta to co napisane? :lol:
Ja mam z nimi taki random że zwątpiłem w to już dość dawno...

zdyboo
25-08-2011, 15:23
Ja za wołanie, pocięcie i wrzucenie w koszulkę płace 7 PLNów bez kilku groszy. E-6 i C-41. Ceny 5 PLNów, to nie widziałem u nich nigdy.

roofman
25-08-2011, 15:55
Ja za wołanie, pocięcie i wrzucenie w koszulkę płace 7 PLNów bez kilku groszy. E-6 i C-41. Ceny 5 PLNów, to nie widziałem u nich nigdy.
Ale rossmann?
Za średni format w c41 ostatnio płaciłem 3.95zł ale to było jakieś 3 miesiące temu (jeden raz zrobili mi za 0.00zł :) )
Mały obrazek jakościowo wychodzi dobrze (nie licząc czasami porysowania), jakbym znalazł inny lab to bym bezstresowo spróbował... miałem tańszy ale od czasu jak mi Ektara totalnie skopali to dałem sobie spokój (ludziom powychodziły brązowe twarze i wylazło ziarno straszliwe).
Mały obrazek w c41 w ramach testów oddam jeszcze do Kodaka, zobaczę jak u nich wyjdzie (no i czy w ogóle mi zrobią).

zdyboo
25-08-2011, 18:12
Ale rossmann?

Tak, to przecież wątek o Rossmannie.
Może cena od miasta zależy? C-41 w moim labie kosztuje 7 PLNów, ale w zimie, jak nie poruszam się rowerem po mieście, to do Rossmanna bliżej mam, właściwie pod nosem. Zatem wiem, że zarówno C-41 jak i E-6 w Rossmannie kosztuje chyba 6,95 PLNów.

roofman
25-08-2011, 18:59
Tak, to przecież wątek o Rossmannie.
Może cena od miasta zależy?
Eee... nie sądzę. Rossmann do CEWE przecież wysyła.
I cennik oficjalnie na stronie mają:
http://www.rossmann.com.pl/pl/fotografia/fotografia-analogowa/cennik-uslug
Tak jak pisałem już 2 razy z rzędu mimo napisania WYWOŁANIE dostałem pakiet za 10.99zł.
W sumie to powinienem się cieszyć... bo napisane że taka cena przy jednoczesnym zamówieniu kompletu odbitek...
Tyle że zeskanować to wolę sobie sam.
Kiedyś walczyłem żeby uzyskać skan aby sprawdzić jakość (3 razy pisałem +SKANOWANIE, a dostawałem samo wołanie + index), teraz skanami mnie nadmiarowo raczą...

Sotowiec84
27-08-2011, 23:31
Wołałem slajdy z Elit Chrome z ramkowaniem i z odbitkami. Wołanie jak najbardziej w porządku, ramki plastikowe ale odbitki tragedia. Jakieś pozbawione kolorów, jakby mocno prześwietlone. Później robiłem odbitki w Kodaku i wyszły super.

samson09
14-10-2011, 13:16
Odświeżę temat, ale nie o rossmana mi chodzi, a mianowicie czy wołał ktoś w Fotojokerze? Czy to jeden czort :)

to
14-10-2011, 17:27
Odświeżę temat, ale nie o rossmana mi chodzi, a mianowicie czy wołał ktoś w Fotojokerze? Czy to jeden czort :)

Jeden czort, bo to wszystko CEWE robi.

Ja też im ostatnio w 'prace specjalne' napisałem TYLKO WYWOŁANIE + POCIĘCIE I ZAPAKOWANIE W KOSZULKI. Oddałem tak 2 negatywy i 2 slajdy. I slajdy mi tak właśnie zrobili. A negatywy... pocięli, owszem, nie zapakowali w koszulki i zeskanowali + index. I ponad dyszak za sztukę poleciał i tydzień czekania... Kiedyś im napisałem "bez skanowania" i uszanowali. Więc wydaje mi się, że jak szczegółowo napiszesz, to zrobią to co chcesz. Ale pewnie zależy na jakiego człowieka trafisz, jak wszędzie.