Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc w doborze lamp studyjnych
Chcę kupić nowe światełka do studia. Obecnie działam na 4 sabinach, ale potrzebuję trochę*mocniejszy sprzęt.
moje wymagania:
- płynna regulacja mocy (wraz z mocą swiatłą stałego, czyli podglądu/pilota)
- mocowanie bowens (na trzy bolce, jak quantuum)
Płynne regulowanie mocą podglądu i odpowiadająca mu moc błysku jest mi potrzebna do fotografii produktowej.
Nie mam za to pojęcia, jakiej mocy lampy potrzebuję - najlepiej, żeby świeciła od bardzo niskich poziomów, do powiedzmy 600W - tyle chyba wystarczy nawet do sesji z ludzmi w słoneczny dzien.
Jaka moc jest potrzebna, aby przy iso 100 i f/10 oswietlic 4 osoby ustawione ok 2m od aparatu (zdjecie szerokim kątem) w jasnym pomieszczeniu ? dzisiaj sabinki nie dały rady, musiałem strzelać na iso320 i f/6 :(
Na razie potrzebuję dwie lampy, co proponujecie? 2 x 600W, czy moze 400+600? a może jeszcze inny zestaw?
dzieki za rady
kamil
Coś lepszego (Bowens)? Coś tańszego (Quantuum, DP, MircoPro, EX ze zdalnym sterowaniem - fripers.pl, odpowiedniki z funsports.pl)? Coś innego (Aurora)? Nie podałeś poziomu cen.
"Sabinki nie dały rady" - nie uwierzę, że 4 sb z gołymi palnikami nie dały rady oświetlić grupy 4 osób. Dlaczego gołe palniki? Bo nie napisałeś, co chcesz założyć na te lampy, standardowy garnek różni się w charakterystyce świecenia od np. okty 150cm.
Minimalny zakres regulacji to 1/32 lub 1/16 (zależnie od typu lamp).
nie piszę o cenie, bo nie jest ona priorytetem - wolę kupić*jedną porządną*lampę, niż dwie słabe. Tylko bez przesady, powiedzmy w granicach max 1500-200 za lampę, jeśli będzie tego warta
lampa ma służyć zarówno w studiu do fotografii produktowej, jak i do słonecznych plenerów - potrzebny jest duży zakres regulacji i (bardzo ważne!) poziom światła pilotującego musi być płynnie zmieniany wraz ze zmianą mocy lampy.
mam disha i softboxy z mocowaniami bowensa, dlatego chciałbym coś*z kompatybilnym mocowaniem.
Słoneczne plenery, takie bardziej w południe czy kilka godzin po? W południe 600Ws może być za mała do przygaszenia słońca, może tu znajdziesz kilka wskazówek co do mocy http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813 Przeglądnij też http://www.lukaszpiech.pl w pewnych warunkach do "słonecznego pleneru" przydaje się ponad 1000Ws (ale chyba nie będziesz jechał na pustynię).
Przy drobnych detalach w studio taka lampa może być za mocna.
Czy widziałeś Quantuum dual power? Są 300Ws i 600Ws, z własnym zasilaczem akumulatorowym, mogą być używane jak zwykłe lampy (gniazdko) i jako plenerowe.
Chyba każda przeciętna chińska lampa (oprócz najtańszych wynalazków) ma pilota "100%/proporcjonalny".
quantumy dual power maja za mały zakres regulacji. 600W wystarczy.
czy ktoś potrafiłby wymienić*modele, w których poziom światła pilotującego odpowiada proporcjonalnie sile błysku?
miałem kiedyś lampki elinchrom dlite, tak właśnie działały i myślałem, że to standard - okazuje się, że chyba nie
Wbrew temu co można znaleźć na stronach, użytkownicy potwierdzają zakres regulacji do 1/32, 1/16 miały pierwsze wersje.
Seria CY...K - niezależnie regulujesz moc błysku (tylko zakres regulacji błysku do 1/8 ) i pilota, bywa przydatne, np. główna lampa ma 1/4 błysku, reszta mniej, ale piloty ustawiasz tak, żeby cokolwiek widzieć, a nie na 1/4 i mniej mocy.
Większość (poza najtańszymi seriami, ceny 200-300zł) ma standardowo: pilot 100% + pilot zależny od mocy błysku (+ wyłączony).
Sapphiron
07-06-2011, 15:08
Mamm QT dual power i ma regulację do 1/32. szczerze polecam, sam używam do produktowej itp np do tego zdjęcia była używana: http://fujiklub.pl/album_pic.php?pic_id=16970
dla ciekawskich polecam zerknąć do exifu ;)
tomek murański
07-06-2011, 17:32
Fomei 600Ws, czyli Aurora 600 ma płynną regulację od 5 do 600 Ws. Płynna oczywiście nie oznacza, że możesz sobie ustawić np. 103Ws, bez złudzeń :) Pilot proporcjonalny i max. moc do 1000W, co pozwala często robic zdjęcia na świetle zastanym zamiast na błysku :). Mam od 3 lat i bardzo sobie chwalę. jak kupisz w Medikonie, to licz się z większym wydatkiem, ale za to z najlepszym serwisem, z jakim do tej pory miałem do czynienia. Jak kupisz wersję bez naklejki Fomei, czyli aurora, to będzie taniej, ale pewnie juz nie tak różowo, jak coś padnie.
zdecydowałem się na lampy quantuum dual power (z akumulaorkami) 600 i 300Ws.
A problem możliwie zbyt dużej mocy rozwiązałem kupując filtr szary ND8 (który przyda się*też w innych zastosowaniach)
sam jestem ciekaw, jak to się*sprawdzi
LittlePony
27-06-2011, 15:16
Z filtrem szarym spotkałam się tylko w zastosowaniach outdoorowych, ciekawe jak się sprawdzi w studio - może podzielisz się efektami?
A co do lamp - korzystasz z jakichś nakładek, chociażby takiego beauty disha (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=2142&lang=pl&curr=PLN)?