PDA

Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc w doborze lamp studyjnych

cammal
07-06-2011, 02:55
Chcę kupić nowe światełka do studia. Obecnie działam na 4 sabinach, ale potrzebuję trochę*mocniejszy sprzęt.

moje wymagania:
- płynna regulacja mocy (wraz z mocą swiatłą stałego, czyli podglądu/pilota)
- mocowanie bowens (na trzy bolce, jak quantuum)

Płynne regulowanie mocą podglądu i odpowiadająca mu moc błysku jest mi potrzebna do fotografii produktowej.
Nie mam za to pojęcia, jakiej mocy lampy potrzebuję - najlepiej, żeby świeciła od bardzo niskich poziomów, do powiedzmy 600W - tyle chyba wystarczy nawet do sesji z ludzmi w słoneczny dzien.

Jaka moc jest potrzebna, aby przy iso 100 i f/10 oswietlic 4 osoby ustawione ok 2m od aparatu (zdjecie szerokim kątem) w jasnym pomieszczeniu ? dzisiaj sabinki nie dały rady, musiałem strzelać na iso320 i f/6 :(

Na razie potrzebuję dwie lampy, co proponujecie? 2 x 600W, czy moze 400+600? a może jeszcze inny zestaw?

dzieki za rady
kamil

r_m
07-06-2011, 11:14
Coś lepszego (Bowens)? Coś tańszego (Quantuum, DP, MircoPro, EX ze zdalnym sterowaniem - fripers.pl, odpowiedniki z funsports.pl)? Coś innego (Aurora)? Nie podałeś poziomu cen.
"Sabinki nie dały rady" - nie uwierzę, że 4 sb z gołymi palnikami nie dały rady oświetlić grupy 4 osób. Dlaczego gołe palniki? Bo nie napisałeś, co chcesz założyć na te lampy, standardowy garnek różni się w charakterystyce świecenia od np. okty 150cm.
Minimalny zakres regulacji to 1/32 lub 1/16 (zależnie od typu lamp).

cammal
07-06-2011, 11:46
nie piszę o cenie, bo nie jest ona priorytetem - wolę kupić*jedną porządną*lampę, niż dwie słabe. Tylko bez przesady, powiedzmy w granicach max 1500-200 za lampę, jeśli będzie tego warta

lampa ma służyć zarówno w studiu do fotografii produktowej, jak i do słonecznych plenerów - potrzebny jest duży zakres regulacji i (bardzo ważne!) poziom światła pilotującego musi być płynnie zmieniany wraz ze zmianą mocy lampy.

mam disha i softboxy z mocowaniami bowensa, dlatego chciałbym coś*z kompatybilnym mocowaniem.

r_m
07-06-2011, 12:22
Słoneczne plenery, takie bardziej w południe czy kilka godzin po? W południe 600Ws może być za mała do przygaszenia słońca, może tu znajdziesz kilka wskazówek co do mocy http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813 Przeglądnij też http://www.lukaszpiech.pl w pewnych warunkach do "słonecznego pleneru" przydaje się ponad 1000Ws (ale chyba nie będziesz jechał na pustynię).
Przy drobnych detalach w studio taka lampa może być za mocna.
Czy widziałeś Quantuum dual power? Są 300Ws i 600Ws, z własnym zasilaczem akumulatorowym, mogą być używane jak zwykłe lampy (gniazdko) i jako plenerowe.
Chyba każda przeciętna chińska lampa (oprócz najtańszych wynalazków) ma pilota "100%/proporcjonalny".

cammal
07-06-2011, 12:30
quantumy dual power maja za mały zakres regulacji. 600W wystarczy.

czy ktoś potrafiłby wymienić*modele, w których poziom światła pilotującego odpowiada proporcjonalnie sile błysku?
miałem kiedyś lampki elinchrom dlite, tak właśnie działały i myślałem, że to standard - okazuje się, że chyba nie

r_m
07-06-2011, 14:57
Wbrew temu co można znaleźć na stronach, użytkownicy potwierdzają zakres regulacji do 1/32, 1/16 miały pierwsze wersje.
Seria CY...K - niezależnie regulujesz moc błysku (tylko zakres regulacji błysku do 1/8 ) i pilota, bywa przydatne, np. główna lampa ma 1/4 błysku, reszta mniej, ale piloty ustawiasz tak, żeby cokolwiek widzieć, a nie na 1/4 i mniej mocy.
Większość (poza najtańszymi seriami, ceny 200-300zł) ma standardowo: pilot 100% + pilot zależny od mocy błysku (+ wyłączony).

Sapphiron
07-06-2011, 15:08
Mamm QT dual power i ma regulację do 1/32. szczerze polecam, sam używam do produktowej itp np do tego zdjęcia była używana: http://fujiklub.pl/album_pic.php?pic_id=16970

dla ciekawskich polecam zerknąć do exifu ;)

tomek murański
07-06-2011, 17:32
Fomei 600Ws, czyli Aurora 600 ma płynną regulację od 5 do 600 Ws. Płynna oczywiście nie oznacza, że możesz sobie ustawić np. 103Ws, bez złudzeń :) Pilot proporcjonalny i max. moc do 1000W, co pozwala często robic zdjęcia na świetle zastanym zamiast na błysku :). Mam od 3 lat i bardzo sobie chwalę. jak kupisz w Medikonie, to licz się z większym wydatkiem, ale za to z najlepszym serwisem, z jakim do tej pory miałem do czynienia. Jak kupisz wersję bez naklejki Fomei, czyli aurora, to będzie taniej, ale pewnie juz nie tak różowo, jak coś padnie.

cammal
08-06-2011, 13:22
zdecydowałem się na lampy quantuum dual power (z akumulaorkami) 600 i 300Ws.
A problem możliwie zbyt dużej mocy rozwiązałem kupując filtr szary ND8 (który przyda się*też w innych zastosowaniach)

sam jestem ciekaw, jak to się*sprawdzi

LittlePony
27-06-2011, 15:16
Z filtrem szarym spotkałam się tylko w zastosowaniach outdoorowych, ciekawe jak się sprawdzi w studio - może podzielisz się efektami?
A co do lamp - korzystasz z jakichś nakładek, chociażby takiego beauty disha (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=2142&lang=pl&curr=PLN)?