PDA

Zobacz pełną wersję : szybkie pytania nikon d3100

net
07-06-2011, 01:25
1. Czy mógłby ktoś w prosty sposób wytłumaczyć działanie SD - Picture Control? Próbuję na różne sposoby sprawdzać tę opcję, jednak zdjęcia wychodzą takie same bez względu na wybór :<

2. Czym jest Dalmierz? Kiedy go używać? Ma być włączony, czy wyłączony?

3. Unoszenie lustra. Do czego służy?

4. Automatyczne czyszczenie matrycy, kiedy i jak (?)

5. Jakie filtry dokupić na początek? Czy polar nie jest zbyt "zaawansowany"?

6. Mam obiektyw z VR, powinienem na nim mieć zaznaczone "a" czy "m"? xd VR on czy off? (dobra, to pytanie jest chyba poniżej pasa xd)

7. Astro fotografia, czy możliwa z tym obiektywem? (AF-S NIKKOR 18-105mm)
Na automacie z wyłączoną lampą, ostrością punktową, af, auto iso, awb itd. wygląda biednie (manualne ustawienia nic nie dają, przynajmniej moje)

http://imageshack.us/photo/my-images/28/qwasdasdas.jpg/ <- próbka biedy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :D

Mój obiektyw to: AF-S NIKKOR 18-105mm

Boa
07-06-2011, 01:44
Ad.3 => nazwa sama wskazuje :D
Ad.4 => ja mam ustawione przed każdym włączeniem.
Ad.5 => UV oraz polar (spoko, ogarniesz)
Ad.6 => Odnośnie a czy m, zależy, czy chcesz ustawiać ostrość ręcznie, czy nie bardzo ;]
Ad.7 => doinwestuj w prom kosmiczny :lol: :lol: :lol:

marecky
07-06-2011, 03:18
Ad.1 zmień format pliku z RAW na JPEG a zauważysz różnicę;
Ad.2 możesz śmiało wyłączyć, używaj go jak będziesz ostrzył na "oko" to dalmierz pomoże Ci w złapaniu ostrości;
Ad.3 do ręcznego czyszczenia matrycy ewentualnie do wykonania zdjęcia z wstępnie podniesionym lustrem;
Ad.4 post wyżej;
Ad.5 proponuje przeczytać http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=34777&postcount=1
Ad.6 :)

88y
07-06-2011, 08:37
1.
6. Mam obiektyw z VR, powinienem na nim mieć zaznaczone "a" czy "m"? xd VR on czy off? (dobra, to pytanie jest chyba poniżej pasa xd)

Mój obiektyw to: AF-S NIKKOR 18-105mm

Pytanie w części dotyczącej VR wcale nie jest takie poniżej pasa

Używałem tego obiektywu i zauważyłem, że przy dobrych warunkach oświetleniowych VR tylko przeszkadza. Zrób zdjęcia w słoneczny dzień tego samego obiektu (ogniskowa 105 i bardzo krótki czas naświetlania np 1/1000) z włączonym i wyłączonym VRem, i porównaj.
Osobiście używam VR tylko w skrajnych warunkach oświetleniowych gdzie wiadomo, że zdjęcia "z ręki" bez włączonego VRa wyjdą poruszone.

http://imageshack.us/photo/my-images/28/qwasdasdas.jpg/ <- próbka biedy.

Bieda:
Exposure time: 1/25
Lens F-Number: f/5.6
ISO: 3200

Spróbuj tak:
Aparat na statyw.
VR off
ISO 100-200-400 (dobrać)
przesłona 8
czas 1-30 sekund lub dłuższy(dobrać- w przypadku księzyca to raczej kilka sekund wystarczy)

net
07-06-2011, 23:45
Czyli upraszczając w sprawie dalmierza: pokazuje on jak daleko jest dany obiekt na którym skupia się ostrość (?)

Mam jeszcze pytania dotyczące:

1. RAW i JPG. Robić zdjęcia w RAWIE, JPG czy obu naraz?

2. Co ze zdjęciami krajobrazu ze słońcem? Ostatnio robiłem zdjęcia tuż po wschodzie słońca, czy takie światło może uszkodzić matrycę / cokolwiek innego?

3. Mam tulipana dołączonego do aparatu, kiedy powinien być w użyciu i co daje?

4. Czy model ten posiada opcję wyświetlania kratek, które ułatwiają robienie prostych zdjęć? Szukałem, nie znalazłem, ale może gdzieś jest to schowane ^^'

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, dużo mi pomogły :)
88y -> dziękuję Ci bardzo za te ustawienia ^^ tylko, czy one są do pełnej nocy, czy zmierzchu?

88y
08-06-2011, 09:40
Przy dłuższych czasach naświetlania zawsze daję najniższe możliwe ISO - przy wyzszych jest duza szansa na pojawienie się hotpixeli.
Zdjęcia robię w RAW+jpg - można potem podciągnąć ekspozycję , wydobyć detale.
Aparat oczywiscie na statywie i odpalany pilotem, nie wiem czy d3100 ma możliwość odpalania pilotem, ale pewnie ma samowyzwalacz z czasem 2sekundy. Przy dłuższych czasach, rzędu kilku-kilkudziesięciu sekund nie ma to znaczenia, ale przy czasach w okolicy 1 sekundy uruchomienie migawki przyciskiem z aparatu może powodować widoczne poruszenia.
Zdjęcia księżyca to lepiej nocą robić, o zmierzchu to można jakiś krajobraz zrobić z księżycem na niebie, zresztą z tym obiektywem nie poszalejesz za dużo robiąć zdjęcia księżycowi, chociaż w nocy przy czasie 30 sekund można już jakieś fajne niebo zrobić, a może się trafić jakaś "spadająca gwiazdka". Jako, że teraz jest okres burzowy to nastawiam się na zrobienie jakiegoś fajnego pioruna. Niestety nie było jeszcze burzy wieczorem :(

Nuu
08-06-2011, 18:06
Nie chce być nie miły, ale imho te wszystkie rzeczy można znaleźć i na forum, a także w instrukcji.

W przypadku rawów sam musisz podjąć decyzję. Czy chcesz poświęcać więcej czasu na obróbkę, ale zarazem wyciągać więcej ?

Metoda prób i błędów będzie najlepszym wyjściem w kwestii polara czy osłony przeciwsłonecznej.

Odnośnie astro-fotografii to niestety odpada, jest za krótki.