PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix L120 - problem z kartą pamięci

GilmoreGirl
06-06-2011, 22:39
Witam :)
W zasadzie nie wiedziałam, czy nie podłączyć się pod istniejący temat o problemie z kartą pamięci w innym modelu, ale problem zasadniczo polega na czym innym i innego modelu dotyczy, więc zakładam nowy temat i z góry przepraszam za ewentualny bałagan - co złego to nie ja! ;)

Problem jest następujący - nowiutki aparat (jak w temacie, Nikon Coolpix L120) i nowiutka karta - SanDisk, 8GB SDHC, 30MB/s, 200x (nie wiem które info jest zbędne, bom zielona zupełnie :-?). Kartę wsadziłam w aparat tuż przed pierwszym uruchomieniem i od razu po załączeniu aparatu okazało się, że 'Houston, mamy problem'.
Aparat się załącza, pojawia się ekran powitalny i info, że karta jest nie sformatowana oraz pytanie, czy ją sformatować. Wyczytałam w instrukcji, że formatowanie jest konieczne, więc oczywiście postąpiłam w zgodzie ze wskazówkami z nikonowego wyświetlacza. Niby rozpoczęło się formatowanie, ale trwało może sekundę? Po czym ekran zgasł i na nowo pojawiło się pytanie o to, czy sformatować kartę. Dzieje się tak za każdym razem... A kiedy próbuję uruchomić bez formatowania, aparat sugeruje, ze mam go wyłączyć. Bez karty działa wszystko okej.
Co może być problemem i co mogę zrobić?
Nie posiadam żadnych czytników kart ani innych urządzeń, w których mogłabym sformatować kartę. I w temacie urządzeń technicznych nie jestem orłem, więc odpowiedzi 'na chłopski rozum' mile widziane :)
Pozdrawiam serdecznie Nikonowców!

Antonioo
07-06-2011, 01:08
ja bym sprawdził na innej karcie co się będzie działo....

Jacek K.
07-06-2011, 06:46
Witam,
miałem u siebie podobny problem z kartą SDHC Lexar Professional 8 GB 133x class 10. Prawdopodobnie karta jest zbyt szybka (za dobra :) ) i aparat nie daje sobie rady. Sugeruję zakup czytnika, z pewnością się przyda (odpowiedniego, bo też nie każdy czyta > najlepiej sprawdzić od razu w sklepie przy zakupie) i formatować przez komputer.
Pzdr.

GilmoreGirl
07-06-2011, 11:50
ja bym sprawdził na innej karcie co się będzie działo....

Sprawdziłam na karcie z aparatu z poprzedniej epoki (512 MB, Hama bodaj) i aparat śmiga. Czyli nie ma problemu ze slotem kart w aparacie...

Witam,
miałem u siebie podobny problem z kartą SDHC Lexar Professional 8 GB 133x class 10. Prawdopodobnie karta jest zbyt szybka (za dobra :) ) i aparat nie daje sobie rady. Sugeruję zakup czytnika, z pewnością się przyda (odpowiedniego, bo też nie każdy czyta > najlepiej sprawdzić od razu w sklepie przy zakupie) i formatować przez komputer.
Pzdr.

Chyba faktycznie na to wychodzi... Tylko zastanawiam się, czy nawet jeśli kupię czytnik i będę ją formatować przez komputer, aparat zacznie sobie radzić z kartą? I rozważam poważnie przejażdżkę do sklepu, żeby porozmawiać sobie z panem, który tę kartę do tego aparatu polecił moim rodzicom (wiedzącym dokładnie tyle, w sprawach kart pamięci, co ja ;) )

Dzięki za wskazówki :)

Antonioo
07-06-2011, 12:53
Jacku, to raczej mało prawdopodobne. (karta za dobra). O takich przypadkach to jeszcze nie słyszałem....sprzedaję l120 i też te karty....i śmigają bez problemu....jak mówiłem wcześniej obstawiał bym to, że karta jest walnięta...

GilmoreGirl podejdź do sklepu i powiedz jakie masz problemy....niech sprawdzą kartę, ewentualnie niech sprawdzą aparat na innej... jeżeli walnięta, to powinni wymienić...

Jacek K.
07-06-2011, 14:30
(...)
obstawiał bym to, że karta jest walnięta...

Witam,
przy założeniu, że karta była nowa i to jeszcze SANDISK - IMO mało prawdopodobne, choć niewykluczone :). Ciekawy jestem finału sprawy.
Pzdr.

Jacek K.
07-06-2011, 14:37
(...) rozważam poważnie przejażdżkę do sklepu, żeby porozmawiać sobie z panem, który tę kartę do tego aparatu polecił moim rodzicom

Witam,
może tak jak sugerował Antonioo, jeśli to nie problem, zabierz aparat, pojedź do sklepu i niech Ci tam sprawdzą kartę.
Pzdr.

GilmoreGirl
07-06-2011, 15:53
Dzięki, panowie :)
Tak planowałam zrobić, dam znać jaka diagnoza.
Pozdrawiam!