PDA

Zobacz pełną wersję : Nikor 18-105 a głębia ostrości

cinekcom
06-06-2011, 21:55
Witam
Mam taki mały problem otóż, próbowałem na kilka sposobów zrobić zdjęcie z rozmytym tłem, (moje body to D90) nie powiem coś tam wychodzi ale nie tak rozmyte jak bym oczekiwał. Takie pytanie do osób którzy mają takie szkło, czy ten obiektyw jest tak słaby czy ja coś robię nie tak ???

pioter m
06-06-2011, 22:21
Pokaz fotke (z exifem), to ci powiemy, co jest nie tak. Wrozki zagladaja na inne fora.

cinekcom
06-06-2011, 22:44
OK na jutro zrobię fotkę z rozmytym tłem najmocniej jak potrafię.

maciey75
06-06-2011, 22:51
Czy D90 nie ma przycisku podgladu glebi? Ustaw sobie jakis przedmiot i kombinuj z roznymi ogniskowymi - zobaczysz o co biega :)

cinekcom
06-06-2011, 23:06
Tak ma, ale żeby dobrze rozmyć tło muszę wyjechać ogniskową praktycznie ma maxa, i w tedy pojawia się problem bo chcę uchwycić całą modelkę na zdjęciu i to nie wychodzi takie fajne, natomiast gdy się zbliżę i zrobię zdjęcie portretowe to jest ok,

Ebeb
06-06-2011, 23:09
Proponuję dowiedzieć się od czego zależy "stopień rozmycia" tła.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=38252

NBA
06-06-2011, 23:14
Proponuję dowiedzieć się od czego zależy "stopień rozmycia" tła.

Ja też... To podstawy, było o tym z milion razy... Mz do zamknięcia...

cinekcom
06-06-2011, 23:17
Moi mili koledzy to wszystko co i jak wiem, czytałem nie jest mi to obce, powiedzcie mi tylko czy na tym szkle jest możliwy do osiągnięcia dobry efekt czy nie, i mi wystarczy taka wiadomość.

Ebeb
06-06-2011, 23:19
Po pierwsze, nie wiemy jaki efekt będzie dla Ciebie zadowalający. Po drugie, skoro wszystko wiesz, to wiesz co i jak ustawić, żeby głębia była jak najpłytsza. Kwestia zrobienia paru zdjęć i ich oceny pod kątem rozmycia tła nie należy już do nas.

cinekcom
06-06-2011, 23:22
OK dzięki za pomoc

karolt
07-06-2011, 00:49
Jest możliwe, ale nie spodziewaj się boskich efektów w takim ciemnym szkle, zwłaszcza przy zdjęciach sylwetki. Będzie co najwyżej jako-tako.

MAF
07-06-2011, 15:58
Witam
Mam taki mały problem otóż, próbowałem na kilka sposobów zrobić zdjęcie z rozmytym tłem, (moje body to D90) nie powiem coś tam wychodzi ale nie tak rozmyte jak bym oczekiwał. Takie pytanie do osób którzy mają takie szkło, czy ten obiektyw jest tak słaby czy ja coś robię nie tak ???

Generalnie z 18-105 to ciężka sprawa.
Oczywiście coś tam rozmyć się da, tyle że to jest jednak dość ciemne szkło, crop też nie pomaga.
Dużo zależy od tego co chcesz sfotografować. Jeśli chodzi Ci o portret to w zakresie portretowych ogniskowych ten obiektyw ma światło ~5-5.6, siłą rzeczy GO jest spora, a rozmycie tła takie sobie.

Jeśli chodzi o rozmycie tła to ten obiektyw nie odbiega jakoś specjalnie od innych tego typu szkieł, ale też Sony 135mm STF to to nie jest ;-)

Tak na prawdę to żeby się porządnie pobawić z GO na APS-C to dobrze byłoby mieć przynajmniej 35 1.8 lub 50 1.8, albo jeszcze lepiej 1.4.

Art Erie
07-06-2011, 16:20
Witam

Tutaj http://camerasim.com/camera-simulator.html będziesz mógł ustawić różne parametry ekspozycji i obserwować jak ustawienia wpływaja na rejestrowany obrazek.

karolt
07-06-2011, 17:52
Jako-tako ładne rozmycie tła przy takich ciemnych zoomach to tylko na możliwie maksymalnych zbliżeniach (i oczywiście "pełnej dziurze", czyli 5.6 w tym wypadku). No i dobór tła/oświetlenia też ma znaczenie, i to duże, jak zawsze :-)
Przysłoną 5.6 o wiele trudniej jest ugrać ładne rozmycie w porównaniu z 2.8 i mniej, wiadomo.

BogWar
07-06-2011, 19:45
Dla określonych wymiarów matrycy oraz stałej skali odwzorowania fotografowanego przedmiotu głębia ostrości zależy wyłącznie od wielkości przysłony, a rozmycie tła jest funkcją średnicy źrenicy wejściowej obiektywu, czyli – w przybliżeniu – zależy od wielkości przedniej soczewki obiektywu! Im dłuższa ogniskowa i większy otwór względny, tym większe rozmycie. Duży otwór względny (np. 1,8, czy 1,4) przy krótkiej ogniskowej (35, 50 mm) niewiele da. Wystarczy obejrzeć zdjęcia - zwłaszcza portrety - wykonane obiektywem 200 mm przy przysłonie f2 i porównać je z podobnym portretem (taka sama wielkość głowy, czyli ta sama skala odwzorowania) wykonanym obiektywem 35 mm przy f1,8 !

starosta
08-06-2011, 19:49
Ciasne kadry się da ale jakość czasami pozostawia trochę do życzenia. Cała postać + rozmyte tło (mała głębia ostrości) raczej kiepsko widzę.

cinekcom
08-06-2011, 21:24
Ciasne kadry się da ale jakość czasami pozostawia trochę do życzenia. Cała postać + rozmyte tło (mała głębia ostrości) raczej kiepsko widzę.
Też właśnie odnoszę takie wrażenie, że dla wymagających to szału nie ma.

MAF
09-06-2011, 10:49
Też właśnie odnoszę takie wrażenie, że dla wymagających to szału nie ma.

Cóż poradzić, taka jest cena uniwersalności :)

Na szczęście można to stosunkowo łatwo zmienić dokupując 35mm 1.8 lub 50 1.8...

bamicz
09-06-2011, 14:49
Tutaj http://camerasim.com/camera-simulator.html będziesz mógł ustawić różne parametry ekspozycji i obserwować jak ustawienia wpływaja na rejestrowany obrazek.

Fajna sprawa :-)