Zobacz pełną wersję : Portugalia [pytanie]
login_87
06-06-2011, 15:43
Koncem wrzesnia wybieram sie do Portugalii i wlasnie jestem na etapie planowania wycieczki i dopinania wszystkiego na ostatni guzik. I moje pytanie ... Co warto zwiedzic gdzie warto pojechac. Bede jechal samochodem z polnocy na poludnie wiec teoretycznie wszedzie moge zahaczyc. Co warto wiedziec wybierajac sie do tego kraju??
koniecznie Sintra, fajne Cascais, oczywiście Lizbona
Endriu129
06-06-2011, 21:09
Lizbona i Albufeira z pięknymi klifami.
oprocz wspomnianych w okolicach Lizbony IMHO do obejrzenia Obidos (ewentualnie w polaczeniu z Peniche) i Praia do Guincho.
Sintra bez watpienia, co do Cascais to juz w zaleznosci od czasu, bo fajne, ale nie wiem czy kosztem pol dnia Lizbony.
w samej Lizbonie ogolnie najmniej polecam przereklamowana Alfame. ot, taki Stradom, tylko jeszcze bardziej podupadly
a na pewno bardziej zasyfiony. na pewno polecam dzielnice Baixa (nie da sie zreszta uniknac :D ) i Bairo Alto, a w ramach wolnego
czasu rowniez okolice Gare do Oriente, Ponte Vasco da Gama i Oceanario.
jakbys szukal zdjec z okolic Lizbony, to przyspamuje wlasne wyfociny: http://akustyk.magma-net.pl/blog/browse-q.php?y=2009&q=3
w innych czesciach kontynentalnej Portugalii nie bylem, a po tym jak mnie TAP wk* nie zamierzam postawic w tym kraju nogi przez
najblizsze kilka lat.
Na północy nie byłem to nie podpowiem. Ja zjeździłem Algarve i mógłbym polecić do zobaczenia:
- Cabo de Sao Vincente
- Fort Sagres
- Portimao (czasem bywają tam fajne eventy) z Praia da Rocha
- Zdecydowanie Praia de Marinha, okoliczne klify, plaże, ścieżki - bardzo fajne miejsce
- wspomniana już Albufeira
- Faro też w sumie można zobaczyć, albo nawet wybrać się na wycieczkę łódką
Koncem wrzesnia wybieram sie do Portugalii i wlasnie jestem na etapie planowania wycieczki i dopinania wszystkiego na ostatni guzik. I moje pytanie ... Co warto zwiedzic gdzie warto pojechac. Bede jechal samochodem z polnocy na poludnie wiec teoretycznie wszedzie moge zahaczyc. Co warto wiedziec wybierajac sie do tego kraju??
Pytanie podstawowe na co głównie się nastawiasz ? Zwiedzanie, leżenie bykiem czy wind/kite surfing?
koniecznie Sintra, fajne Cascais, oczywiście Lizbona
Fajne Cascais jest fajne, jak jesteś maniakiem sportów typu wind/kite surfing, bo w innym przypadku raczej tam nie popływasz (no chyba, ze jesteś morsem;) ). Widoczki może i fajne, ale głównie jest to mekka ludzi aktywnie spędzających czas. Chociaż w sumie możesz wpaść do Cascais, bo bardzo blisko Lizbony (30min podmiejskim pociągiem, więc ty autem będziesz jeszcze szybciej).
Jak radzi kolega kh29228 zdecydowanie Lizbona - jest co obejrzeć (uwaga na jedną dzielnicę pełną dziwek i alfonsów oraz ćpunów i złodziei, niestety nie pamiętam nazwy, tak czy siak można łatwo stracić kasę i sprzęt).
Jak chcesz się wygrzać i wytaplać, to zdecydowanie na południe się udaj - okolice Faro, choć ja wybrałbym Olhao - następne za Faro, klimat lepszy i mniej komercji, dodatkowo można wpaść na fajne pole namiotowe, które jest na pobliskiej wyspie, do której dostajesz się wodna taxi. Czad opcja, wyspa ma ok 15 km linii brzegowej i nie ma żadnego ścisku. Poza tym Laos jak jesteś imprezowiczem i lubisz clubbing.
Poza tym co warto wiedzieć - ceny bardzo przystępne (chyba, ze coś się zmieniło), ludzie mz bardziej wyluzowani, jedzonko dobre.
login_87
07-06-2011, 15:22
Pytanie podstawowe na co głównie się nastawiasz ? Zwiedzanie, leżenie bykiem czy wind/kite surfing?
A wiec nastawiam sie na zwiedzanie + kilka dni lezenia bykiem na plazy prawdopodobnie w Albufeira...
Z tego co polecacie widze ze sporo sie pokrywa z tym co chce zobaczyc. Reszte propozycji sprawdze i moze cos jeszcze dorzuce do planu:)