PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - pogorszenie AF na bocznych punktach

Toma
06-06-2011, 15:02
Witam, moja puszeczka D700 ma ok 180tys. przebiegu i 3 latka na karku, mam też drugi egezmplarz - 11tys, niecały rok. Ostatnio zauważyłem, że na niezbyt kontrastowych elementach, np. delikatnie pod światło, kiedy kontrast naturalnie wycieka, stara D700 ma problemy z ustawieniem ostrości - w nowej odbywa się to momentalnie, w starej rzęzi, szuka, aż po ok. 1sek ustawi (no albo też nie). Na środkowym punkcie - bez zarzutu. Czy to mogą być objawy padających czujników AF (lub czegoś podobnego co mi logika podpowiada), czy ktoś miał podobny problem, czy jedyną odpowiedzią jest serwis ?

Przemek Paśnik
06-06-2011, 15:06
Prozaiczne, ale może masz lekko zakurzone czujniki AF, może wystarczy gruchą przedmuchać?

Matey3000
06-06-2011, 15:06
A czysciles czujki kiedys??

siwyozzman
06-06-2011, 15:07
Czy w obu puszkach masz tą samą wersje oprogramowania? Może to mało prawdopodobne, ale nowy soft do D700 ponoć usprawnił jego pracę...

Toma
06-06-2011, 15:09
no tak, zapomniałem napisać, że dmuchałem na tyle na ile końcówka gruchy pozwalała się podgiąć wewnątrz komory :) poprawy nie zauważyłem, może jednak ktoś powinien to zrobić profesjonalnie...

soft ten sam...

catintheflat
06-06-2011, 22:59
Ja mam podobnie w D300 ale niestety nie mam porównania z innym modelem. Na całkowicie skrajnych czujnikach, gdzie był motyw pod słońce nie był w stanie wyostrzyć nawet na dość kontrastowy element(oko) i trzeba było wziąć wybrać jakiś krzyżowy i przekadrować...Trochę mnie to zdziwiło bo liczyłem, że nie będzie takich kwiatków. Czy to normalne zachowanie, czy faktycznie wina zabrudzonych czujników ? Od razu mówię, że przedmu****ę cała komorę lustra praktycznie po każdej sesji.

popi
09-06-2011, 09:07
Od razu mówię, że przedmu****ę cała komorę lustra praktycznie po każdej sesji.

Pewnie wydmuchałeś wszystkie boczne czujniki AF ;)

Częste przedmuchiwanie może skończyć się większą ilością farfocli w komorze lustra; radzę zaopatrzyć się w sprzęt który wciąga powietrze a NIE wdmu****e (nie myślę o odkurzaczu :))

BorysR
09-06-2011, 09:16
Odkurzacz zly?

prz3mo
09-06-2011, 09:16
radzę zaopatrzyć się w sprzęt który wciąga powietrze a NIE wdmu****e (nie myślę o odkurzaczu :))

Co polecasz? Też chętnie bym se odkurzył w środku swoje puszki.

catintheflat
09-06-2011, 16:20
No jak mam syfy na matówce to trzeba dobrze dmuchnąć, nie lubię jak mi jakieś farfocle tam siedzą ;-) Nie wiem ale mam wrażenie, że D90 tak nie łapał na matówkę syfu jak D300 bo po 1,5 roku używania była idealnie czysta i rzadko się zdarzało że coś tam usiadło. Teraz to muszę po każdej sesji przedmuchiwać...obiektywy zmieniam tak samo często.

Michal_C
09-06-2011, 16:36
Hej,
na ostatnich targach foto w Łodzi był serwis Nikona. Kolega z forum dał D3 do czyszczenia. Z 14-24 na bocznych miał problem z działaniem. I m.in. wyczyszczono mu czujniki AF. Po czyszczeniu odczuł dużą poprawę. Toma myślę, że i tobie to pomoże.

prz3mo ja mam "odkurzacz" GreenClean (http://www.foto7.com.pl/category/producenci/green-clean/). Raczej daje radę przy czyszczeniu matrycy. Zwłaszcza z rogów matrycy. Czy da radę AF?. Nie próbowałem. Ale patrzyłem jak to robili Panowie z serwisu nikona. Korzystali ze sprężonego powietrza do czyszczenia wnętrza. Więc ja też bym tego spróbował. Ale oczywiście z zachowaniem pełnej ostrożności (patrz - nie machałbym za bardzo puszką z gazem)

Pozdrawiam

Toma
10-06-2011, 00:03
Michal_C - dzięki za podpowiedź, nie mam chyba wyjścia - serwis...

Oby nie uznali nagle przy okazji, że migawce należy się wymiana... :>

Michal_C
10-06-2011, 22:37
Wiesz co, mają program i testują od razu migawkę. Może się okazać, że będzie potrzeba i nie pozostanie Ci nic innego jak to zrobić.

Pozdrawiam

popi
16-06-2011, 22:25
Co polecasz? Też chętnie bym se odkurzył w środku swoje puszki.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5310&green-clean-czyli-samodzielne-czyszczenie-matrycy-w-praktyce

http://www.ceneo.pl/Profesjonalne_preparaty_czyszczace;017Green_Clean_ P0-41086.htm

Jeśli nie "naplujemy" na matrycę ;) bardzo często wystarczy jedynie odkurzenie.

J@sió
17-06-2011, 18:45
A może ktoś pokazać na rysunku lub podać link, w którym miejscu czyścić czujnik AF? Ja po 3 latach używania aparatu doszedłem już do takiego stanu, że w ciemnych pomieszczeniach, ostrość łapie tylko centralny punkt.

Marek Bielski
03-09-2011, 12:30
A może ktoś pokazać na rysunku lub podać link, w którym miejscu czyścić czujnik AF? Ja po 3 latach używania aparatu doszedłem już do takiego stanu, że w ciemnych pomieszczeniach, ostrość łapie tylko centralny punkt.

Podtrzymuję. U mnie to samo. Boczne ledwo ledwo. Co tu robić?

Grimes
03-09-2011, 19:05
Proponuję przeczyścić także lustro pomocnicze. Na środku zawsze będzie najłatwiej ostrzyć, bo raz że czujniki są tam lepsze, a dwa, że na bokach obiektyw jest mniej ostry ;)

adrian
04-09-2011, 19:21
Huh, u mnie to samo. Myślałem że to fatamorgana, ale po tym wątku dochodzę do wniosku, że jednak nie.

Orientuje się ktoś jaki jest koszt takiego czyszczenia w serwisie i jak długo się, średnio, czeka (nie należę do programu PRO)?

Marek Bielski
08-09-2011, 20:00
Patrzę, że wątek umiera po kilku postach. To jak z tym czyszczeniem? Nie wierzę, że nie macie z tym problemów. Przynajmniej poradźcie gdzie dokładnie są te czujki AF.

adrian
09-09-2011, 10:50
Póki co to mam problem z dodzwonieniem się do serwisu. Chyba wszyscy tam pomarli :(

Grimes
09-09-2011, 10:58
Czujki są na dole bagnetu (od środka).
Palcem delikatnie podnieś lustro, to zobaczysz, że pod lustrem jest drugie lustro, które się składa razem z głównym. Na nim też może osiadać syf a to lustro służy właśnie do przenoszenia obrazu na czujki.
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_to_dziala_czesc_1lustrzanka
Prezentacja "lustro"

samson09
09-09-2011, 11:55
Ale żeby przedmuchać czujniki to trzeba delikatnie unieść lustro czy jak?

emet_b
09-09-2011, 12:04
dobrze, że znalazłem wątek bo się bałem, że tylko u mnie AF w D700 się sypie.
W moim przypadku nie tylko boczne-ogółem całość jest do d-potwierdza mi ostrość-pstryk i ... nieostre :/

samson09
09-09-2011, 12:07
dobrze, że znalazłem wątek bo się bałem, że tylko u mnie AF w D700 się sypie.
W moim przypadku nie tylko boczne-ogółem całość jest do d-potwierdza mi ostrość-pstryk i ... nieostre :/

Duży przebieg?

Grimes
09-09-2011, 12:09
Tak. Trzeba unieść lustro, bo inaczej się nie dojdzie. Według mnie lepiej to zrobić palcem na wyłączonym aparacie, bo migawka jest zamknieta i wydmuchane paprochy nie pójda na matrycę. Poza tym będzie uchylone pomocnicze lustro, co nie jest możliwe w trynie czyszczenia matrycy. Lekko podnieść lustro główne, aby można było patyczkiem kosmetycznym przetrzeć z syfu lustro pomocnicze a potem podnieść je wyżej i przedmuchać czujki gruchą lub delikatnie przetrzeć czy to patyczniem czy to pędzelkiem.

samson09
09-09-2011, 12:12
Polecacie jakieś konkretne gruchy bo moja stara i malutka, przy f65 jakoś się sprawdzała a do d700 wolałbym większą moc.

Grimes
09-09-2011, 12:34
Daj sobie po prostu troche czasu. Proponuję założyć puchę na ststyw to będzie ręka wolniejsza do trzymania lustra. Lampka biurkowa i troche cierpliwości. Nie takie trudne i mniejsza szansa na uszkodzenie jak przy czyszczeniu matrycy. Do czyszczenia często uzywam pędzelka kosmetycznego podebranego żonie z nowego zestawu do maijażu :) Gruszka taka zwykła z apteki styka w zupełności zarówno do zdmuchania matrycy jak i czujek. Jak Ci się grucha w analogu sprawdziła, to tu też się sprawdzi.

Toma
09-09-2011, 13:07
nic mi grucha nie pomogła, za to pomogło darmowe czyszczenie w ramach NPS, także polecam, od tamtej pory problemów nimo

emet_b
09-09-2011, 13:18
Duży przebieg?

około 30 tysięcy, ale przyznam, że moja puszka nie ma lekko.

Uysy.
09-09-2011, 15:17
Potwierdzam, czyszczenie zdecydowanie pomaga. Miałem słabiznę przed czyszczeniem, teraz zauważalnie lepiej.

adrian
10-09-2011, 17:52
Przedmuchałem u siebie i z miejsca widać poprawę :)

::ART::
13-09-2011, 10:15
No to w końcu czym czyścić lutro podstawowe, pomocnicze i czujniki?

Grimes
13-09-2011, 11:13
Jak pisałem wcześniej- gruszka, patyczki kosmetyczne i pędzelek. Na mokro tego czyścić nie trzeba, tylko na sucho usunąć kurz. Na mokro to nawet nie bardzo to widzę w domowych warunkach, bo dojście do czujek jest ciężkie. Lustro można delikatnie przetrzeć na mokro np nasączonym spirytusem patyczkiem kosmetycznym. Lustro zdecydowanie trudniej porysować jak matrycę, a nawet jak się zdarzy, to na zdjęciach nie będzie tego widać. Cierpliwość, delikatność i będzie dobrze :)
Właśnie konstruuję mini odkurzacz zakładany na bagnet, żeby kurz wyciągać. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Tak mi się jeszcze przypomniało jak jesteśmy przy temacie czyszczenia.
Teraz jest w Lidlu akcja błysk (tydzień ze środkami czystości).
Polecam zakupić sobie chusteczki do okularów W5.
Kartonik kosztuje chyba 4 złote i jest w kartoniku chyba 40 chysteczek nawilżanych- każda zapakowana osobno. Idealne do czyszczenia optyki czy wyświetlaczy w aparatach. Kiedyś kupiłem i od tej pory nie spoglądam na mikrofibrę. Mam brudne szkło- otwieram jedną chusteczkę, wycieram i w kibel. Są super!

::ART::
13-09-2011, 11:34
Pytam bo ma problem.
Ostatnio przy przedmuchiwaniu aparatu gruszką, zauważyłem mnustwo drobnych plamek na lustrze, które są niewrażliwe na dmuchanie. Myślisz, że patyczek nawilżony spirytusem załątwi sprawę?

Grimes
13-09-2011, 11:38
Powinien załatwić sprawę. Można też płynem do czyszczenia optyki lub matryc. Nie może to być silny srodek. W D300 nie próbowałem, bo mam czyste lustro, ale w Canonie 50E czyściłem lustro patyczkiem popsikanym płynem do mycia szyb. Nic mu nie zaszkodziło i nic się nie mazało :)

samson09
15-09-2011, 12:04
Ja właśnie jestem po godzinnym czyszczeniu :) uff...ale warto było, ze 30 zdjęć testowych, trochę dłubaniny ale lustro czyściutkie :)

Before

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img844.imageshack.us/img844/2461/dsc6952.jpg)

After

źródło (http://img534.imageshack.us/img534/5148/dsc6966o.jpg)

Gdzieniegdzie coś tam się pewnie znajdzie, ale że ja i tak poza f11 raczej nie wychodzę więc efekt dla mnie ok :)

jo44
15-09-2011, 17:03
Ja właśnie jestem po godzinnym czyszczeniu :) uff...ale warto było, ze 30 zdjęć testowych, trochę dłubaniny ale lustro czyściutkie :)
Czy dobrze rozumiem - wyczyściłeś lustro i zginęły paprochy ze zdjęcia?

samson09
15-09-2011, 17:15
Czy dobrze rozumiem - wyczyściłeś lustro i zginęły paprochy ze zdjęcia?

Wyczyściłem matryce oczywiście :)

robin102
16-09-2011, 13:27
Czyścić Panowie i jeszcze raz czyścić . Czujniki AF. Aparat najlepiej na statyw, lustro hop paluchem i czystym IPA po czujnikach przelecieć jakąś watką na zgiętym patyku nie zostawiającą farfocli, potem dmuchnąć gruchą ze zgiętą końcówką i będzie gucio :)

samson09
16-09-2011, 13:33
Ja korzystam z pałeczek i płynu do matryc i obiektywów firmy ROTIN, do tego grucha gumowa, bez elementów plastikowych z apteki rozm. 11 i jest ok :) Nie polecam jednak zbyt częstego czyszczenia. Ja czyściłem pierwszy raz od pół roku chyba :)

Sapphiron
16-09-2011, 13:40
a wbudowana czyszczarka w d700 nie daje rady czyścić sama matrycy? bo czujniki AF rozumiem, ale matryce czyścić?

samson09
16-09-2011, 13:42
Niestety nie daje.

Grimes
16-09-2011, 13:44
Wszystko zależy w jakich warunkach się foci i jak często się szkła zmienia. Mam 3 letniego D300 i nie czyściłem matrycy ani razu.
Jak ktoś trzaska w zakurzonych miejscach, do tego dojdzie wilgoć, to się paprochy przykleja i tylko czyszczenie na mokro pomoże.
Przy zmianie szkieł warto zwrócić uwagę na to, żeby puche trzymać bagnetem do dołu i uważać na kurz, to wsio będzie ok.
A czujki jak się przetrze, to pucha dostaje naprawdę kopa :)

Sapphiron
16-09-2011, 13:47
Ja ostatnio czyściłem matrycę po motocrossie to była duża różnica. Oczywiście czyściłem wbudowaną czyszczarką, aparat skierowany w dół. Na samych zawodach kilka razy zmieniłem szkła ale co najgorsze 70-210/4 bardzo pompuje kurz do środka... ciekawe czy jest jakiś sposób zabezpieczenia żeby nie wciągał powietrza razem z kurzem...

samson09
16-09-2011, 13:48
Nawet używając sprzętu w warunkach sterylnych z czasem i tak coś siądzie na matrycy i tak. Nie ma rady. Jako, że na mniejszych przysłonach mało kiedy jest to widoczne to i mało kto się tym przejmuje. Zazwyczaj dmuchanie pomaga. Ale nieraz jak już coś przywrze to tylko na mokro. Nie ma rady.

Ja ostatnio czyściłem matrycę po motocrossie to była duża różnica. Oczywiście czyściłem wbudowaną czyszczarką, aparat skierowany w dół. Na samych zawodach kilka razy zmieniłem szkła ale co najgorsze 70-210/4 bardzo pompuje kurz do środka... ciekawe czy jest jakiś sposób zabezpieczenia żeby nie wciągał powietrza razem z kurzem...

A jak sprawdzasz czystość matrycy, bo ja i takich gigusiów znam co f22 ustawiają i w ścianę lampą walą :) wtedy faktycznie nie widać za dużo.

Sapphiron
16-09-2011, 13:51
W s5 czyściłem matrycę dopiero kiedy ewidentnie widać było na zdjęciach studyjnych że jest paproch czy czasem rzęsa (skąd nie wiem, ale był taki przypadek). Tak to nie widać tego za chińskiego cesorza :)

samson09
16-09-2011, 13:54
Mi swego czasu jak się jakieś g...no do d300 przykleiło to żadne dmuchania nie pomagały. już myślałem, że jakiś bad pixel czy coś bo nawet na f4 widać było jak diabli, a matryca na oko czysta. 1 zabieg na mokro i po kłopocie :)

delfin2525
10-08-2013, 11:45
jak wy czyscici te czujniki skoro po podniesieniu lustra jest nad nimi taka czarna oslonka , jakby daszek. Trzeba by bylo dmuchnac od strony matrycy ale jak ?

robin102
12-08-2013, 23:25
Od góry tylko dmuchać. Można spróbować dużą gruchą z gumowym wentylkiem zagiętym, gumową rurką cienką, ale prawdę mówiąc dmuchanie na usyfione czujniki jest mało efektywne. Pomaga w nowych aparatach o małych przebiegach. Przy kilkuletnich sprzętach trzeba je po prostu przemyć na mokro super czystym IPA. W komorze lustra niesamowite huragany i przeciągi ;) są i w efekcie czego cały syf, drobinki wszelakie rzucane są na te nieszczęsliwie położone czujniki. Można by spróbować takim IPA w sprayu.

Zibi1970
13-08-2013, 08:11
Ja czyszczę sprężonym powietrzem z puszki.
Do puszki podłączam rurkę wygiętą tak aby powietrze szło przez szparę do czujników AF , w aparacie uniesienie lustra i kilka szybkich dmuchów.
Nic więcej nie trzeba

robin102
13-08-2013, 13:40
Zibi proszę podrzuć linka do producenta tego sprężonego powietrza którego obdarzasz zaufaniem, bo generalnie w tych puszkach to ma prawo być resztki oleju, opiłki metalu, mikro kropelki wody. To wszystko z technologii produkcji wynika tych puszek z airem.

robin102
15-09-2013, 16:11
Zibi, a wybacz. Ale cały czas czekam , że może se przypomnisz jakiego to producenta powietrze w spayu było ?

Zibi1970
16-09-2013, 08:30
robin,

nie umiem powiedzieć kto to produkuje bo nie ma żadnej etykiety producenta.
Jednak to nie ma raczej znaczenia bo w tej puszcze też są śladowe ilości oleju. Jak prysnąłem bezpośrednio na lustro dłuższą strugą to został znaczny ślad.
Ja jednak pryskam nieco inaczej, przez rurkę z pewnej odległości i nie wstrząśniętą puszką, krótkimi seriami i wtedy wylatuje mi tylko powietrze.
Jak dotąd.

TOP67
16-09-2013, 09:21
Do matryc używam Tetenala. Ale można też innych, pod warunkiem, że to będzie gaz a nie powietrze. Nie kondensuje się wtedy para wodna.

deep
16-09-2013, 09:26
Tego używa serwis nikona, osobiście nie testowałem ale widziałem jak robi to serwisant.

źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/DSC_0006.jpg)