PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - Zdjęcia krajobrazowe ?

robert4000
06-06-2011, 13:05
Witam wszystkich

Niedawno zakupiłem Nikona D7000 z obiektywami Nikkor 18-105 i stałkę Nikkor 35 mm 1,8G

Chciałbym zestawowi zrobić chrzest bojowy, dlatego wyjeżdżam na portugalską wyspę Maderę, wiem, że tam są piękne krajobrazy, a ja bardzo lubię robić zdjęcia krajobrazowe. Ewentualnie jak ktoś tam fotografował to proszę o jakieś dodatkowe porady. Będę dużo jeździł samochodem i zatrzymywał się na fajne widoki, dodatkowo chodzenie po górach. Generalnie widoki typu góry, ocean i bujna zieleń. Dlatego przed wyjazdem chciałbym Was zapytać jakie ustawienia aparatu zalecacie do tych zdjęć ?

1. Chodzi mi o najlepsze do takich zdjęć ustawienia przysłony, czas naświetlania, ISO, balans bieli, ekspozycja itp. ?
2. Którego obiektywu Waszym zdaniem powinienem używać, 18-105 jest bardziej uniwersalny, a na pewno nie będę miał czasu na częste zmienianie obiektywów, ale stałka z kolei chyba trochę lepsza optycznie.
3. Pytanie czy warto zainwestować w filtr polaryzacyjny żeby niebo było bardziej niebieskie, a zieleń bardziej zielona ? Nie jest to tani zakup, ale czy daje to aż tak dobre efekty, że warto zainwestować ? Jeśli tak to który filtr polaryzacyjny wybrać ? Ewentualnie polecacie może jakiś inny filtr do uzyskania takich efektów ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Długi
06-06-2011, 13:13
Polar zdecydowanie powinieneś zakupić. Nie tylko do nieba się przyda. Do wody również, a rzekłbym, że nawet bardziej przydatny. O ile niebo możesz przyciemnić przy obróbce, to przezroczystości wody nie zrobisz. Jeśli chodzi o N18-105, to generalnie rób na f8. Jest dobra głębia ostrości i na tej przysłonie obiektyw uzyskuje najlepszą rozdzielczość. Co za tym idzie najwygodniej ustawić sobie program A. Jeśli będziesz korzystał ze złotych godzin to jeszcze statyw i wężyk spustowy by się przydał.

lolas4
06-06-2011, 13:31
Polecam Ci filtr Marumi DHG Circular. Uzywam go do 18-105 VR i rewelacyjnie dziala na odbicia w wodzie. Na niebo troszke gorzej ale i tak nie ma co narzekac. Pamietaj, ze filtr polaryzacyjny kolowy trzeba umiec dobrze ustawic wzgledem slonca zeby byly lepsze efekty. Co do przyslon itd ja do krajobrazu uzywam od F8 czasmai nawet do F22 :) Balans bieli roznie , czasami na pochmurne czasami na sloneczne. Kolory cieple , wtedy sa bardziej wyraziste ale co kto lubi.

pil74
06-06-2011, 13:32
N35 trochę wąska do widoczków. N18-105 od biedy da radę na szerokim końcu, ale fajnie by było mieć coś szerszego.
Co do filtrów, to polarek się przydaje, szczególnie do redukcji odblasków od wody, natomiast jak niebo ma jakieś chmurki to mam nakręconą szarą polówkę, a rok temu będąc w Egipcie miałem często przykręcony chyba ND 0.5 albo 0.3
Co do filtrów to polecam lekturę tego co napisał nasz kolega. Bardziej przystępnie tego już nie da się wytłumaczyć :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2343

Boa
06-06-2011, 14:02
Co do przyslon itd ja do krajobrazu uzywam /.../ czasmai nawet do F22 :) No to niepotrzebnie sobie jakość pogarszasz...

MAF
06-06-2011, 14:35
N35 trochę wąska do widoczków. N18-105 od biedy da radę na szerokim końcu, ale fajnie by było mieć coś szerszego.

Panuje powszechne przekonanie że do widoczków najlepszy jest jak najszerszy kąt.
A tak się składa że wiele bardzo dobrych zdjęć krajobrazowych zrobione jest szkłami tele.

@robert4000
18-105 da radę, to przyzwoite szkło i pozwoli Ci eksperymentować zarówno z szerokim kątem jak i umiarkowanym tele. Sam zobaczysz które ogniskowe bardziej Ci odpowiadają.

Dla mnie 35mm to taka nijaka ogniskowa, ale sporo osób ją lubi (ja staram się przekonać cały czas i jakoś nie mogę).

Ustawień nikt Ci na tacy nie poda. Dużo zależy od światła na miejscu i tego jak i co chcesz pokazać.
Generalnie te okolice F8 to jest takie uniwersalne ustawienie dla krajobrazu, jak chcesz większą głębię ostrości to przymkniesz bardziej, ale wtedy spada już rozdzielczość, tyle że czasem inaczej się nie da.

W miarę możliwości używaj jak najniższych czułości, ale pilnuj żeby nie poruszyć (zwykle lepiej mieć zdjęcie z większymi szumami ale nieporuszone ;-)

To takie tam truizmy ode mnie...

Na pewno przyda się polar, Marumi DHG którego polecali Ci już koledzy będzie ok.

Boa
06-06-2011, 14:44
Panuje powszechne przekonanie że do widoczków najlepszy jest jak najszerszy kąt.
A tak się składa że wiele bardzo dobrych zdjęć krajobrazowych zrobione jest szkłami tele.

Dokładnie! Miałem to samo napisać :)

robert4000
06-06-2011, 17:38
Wielkie dzięki za Wasze rady. Wiem, że wszystkie ustawienia będę musiał dostosować na miejscu, w zależności od warunków, ale właśnie chodzi mi o takie najlepsze wytyczne dla krajobrazu. Poprawcie mnie jak coś źle zrozumiałem, ale podsumowując to co pisaliście mam się trzymać następujących zasad:

- przysłona ma być około F8, dzięki temu uzyskam odpowiednią głębie ostrości i dobrą jakość zdjęcia
-filtr polaryzacyjny muszę jednak zakupić, bo piszecie, że warto
-ISO ma być jak najmniejsze
-balans bieli czasami na pochmurne czasami słoneczne w zależności od pogody
-matrycowy pomiar ekspozycji
-obiektyw chyba będę używał 18-105, bo 35 mm jest super, ale mam go raczej do portretów, a 18-105 jest bardziej uniwersalny i w krajobrazie lepszy będzie szerszy kąt, tak jak pisaliście

Jeszcze tylko zapytam czy używacie funkcji Picture Control, czy mam zmienić na jakieś żywe kolory czy zostawić standard.
Co do tego filtra to piszecie, że Marumi DHG lepiej działa na odbicia w wodzie, a gorzej na niebo, a mi najbardziej zależy na niebieskim niebie. Post kolegi ALFA czytałem, kawał dobrej roboty, więc teorię znam, ale bardziej mi tu chodzi o Wasze doświadczenie w tym temacie.

Długi
06-06-2011, 17:54
Niebo możesz sobie przyciemnić w obróbce, żaden problem, a chyba nie używałeś jeszcze polara, więc zobaczysz jakie efekty daje przy zdjęciach wody.
Ustaw sobie program preselekcji przysłony i f8, a czas przy krajobrazie ma małe znaczenie. No chyba, że będzie na tyle ciemno, że będą to długie czasy, wtedy albo ratuje Cię podniesienie ISO albo statyw. Możesz sobie przed wyjazdem spróbować opcję auto iso. Przy dobrym świetle będzie i tak 100. Możesz dać graniczną wartość 2000-2500 i szumów specjalnie nie będzie widać.
Balans bieli możesz spokojnie dać na auto, to nie są jakieś ekstremalne warunki auto powinno sobie bez problemu poradzić. Jeśli chodzi o Picture control, to nie wiem jak jest w d7k ale jeśli można wgrać, to wrzuć landscape albo ustaw sobie takie jak Tobie pasują. Jeśli robisz w rawach to i tak nie ma znaczenia.

kzkzg
06-06-2011, 17:54
Polecam Ci robienie zdjec w RAW'ach, nie musisz sie martwic o balans bieli i przetwarzanie obrazu, bo potem ustawisz sobie podczas wywolania tak jak Ci najbardziej pasuje.

ljmedia
06-06-2011, 18:11
Ja bym dodał koniecznie statyw. Mnejszy odsetek zdjęć poruszonych. Tak jak wyżej napisano zdjęcia w RAW -d7000 wiele wybacza w naświetlaniu :)
Pozdrawiam i owocnych zdjęć :)

robert4000
07-06-2011, 00:10
Szczerze mówiąc wolałbym od razu wszystko poustawiać i robić w jpg, bo tych zdjęć będzie bardzo dużo i na pewno nie będzie mi się chciało później wszystkich obrabiać. Dlatego wolę mieć pewność, że te ustawienia będą od razu dobre do zdjęć krajobrazowych. Jeszcze raz dzięki za Wasze rady...

88y
07-06-2011, 08:59
Szczerze mówiąc wolałbym od razu wszystko poustawiać i robić w jpg, bo tych zdjęć będzie bardzo dużo i na pewno nie będzie mi się chciało później wszystkich obrabiać. Dlatego wolę mieć pewność, że te ustawienia będą od razu dobre do zdjęć krajobrazowych. Jeszcze raz dzięki za Wasze rady...

Zrób sobie kilka zdjęć krajobrazowych w RAW i potem w ViewNX pobaw się ustawieniami Picture Control i dobierz sobie takie ustawienia, jakie Tobie najbardziej pasują.

murwazy
07-06-2011, 09:16
Kolego, skoro masz watpliwosci jak ustawic sprzet, zeby wychodzily dobre zdjecia to moim zdaniem tym bardziej powinienes zapisywac zdjecia w formacie raw. Nie zamykaj sobie drogi do poprawek. A jesli wszystko pojdzie ok - czego Ci zycze - ustawisz w viewnx hurtowa zmiane raw na jpg, pojdziesz na spacer z aparatem, jak wrocisz to bedziesz mial jpg.

Długi
07-06-2011, 10:22
Jeszcze istnieje opcja RAW+Jpg. Jeśli uważasz, że wszystko jest ok kasujesz raw-a, jeśli coś można poprawić zostawiasz. Zresztą zawsze dobrze mieć rawa, bo możesz go obrobić jak chcesz, kiedy chcesz i ile razy chcesz.

MAF
07-06-2011, 10:31

Prawdę powiedziawszy to nawet mi do głowy nie przyszło że nie będziesz robić w RAW. Ale to dlatego że sam używam tylko RAW lub RAW+JPG. Z tego co piszesz to brakuje Ci przede wszystkim doświadczenia, dlatego tym bardziej warto robić w RAWach. Karty pamięci teraz są tanie.

Filtr polaryzacyjny Marumi DHG działa na niebo tak samo dobrze jak inne filtry. Polecamy Ci go dlatego że jest dobry, a nie kosztuje jakiś strasznych pieniędzy.

creep
07-06-2011, 11:39
W zasadzie koledzy napisali to co najważniejsze:
- RAWy - nawet jeśli teraz nie chcesz się w to bawić, to najwyżej wrzucisz sobie batchową konwersję do jpg w ViewNX, ale w przyszłości, gdy przekonasz się do obróbki, będziesz się cieszył że masz te RAWy,
- przesłona f8-11, więcej nie ma sensu.

Od siebie dodam, chociaż piszesz że lubisz fotografować krajobrazy, więc pewnie o tym wiesz, ale jednak wspomnę:
- Zwróć uwagę na jaki punkt zdjęcia ustawiasz ostrość (lub robi to za Ciebie aparat) - przy fotografowaniu odległych terenów i tak będziesz mieć wyostrzone w nieskończoność, ale czasem mogą Ci się zdażyć sytuacje z dużym zróżnicowaniem planów bliskiego i dalekiego, i wtedy koncentrując ostrość na jednym tracisz na drugim (tu przykład, jak coś co wydawało mi się fajnym zabiegiem a w rzeczywistości wyszło kiepsko, bo wiekszość zdjęcia jest nieostra (http://4.bp.blogspot.com/-0V7_1FMHWBI/Teqi9jk4sdI/AAAAAAAAAD4/pXLGRYUhBps/s1600/DSC_1827+v3+900.jpg)). Na wyświetlaczu tego nie zobaczysz, a to jest coś czego nawet z RAWa później nie wyciągniesz.
- Jest duże prawdopodobieństwo że pogodę będziesz mieć świetną "wypoczynkową", ale fotograficznie niekoniecznie dobrą - brak chmur, ostre słońce. Dlatego, mimo że to pewnie jakiś urlop jest, to naprawdę zachęcam do porannych pobudek i łapania światła świtu i zachodu słońca, niskie światło = mniejsze kontrasty. No i brak tłumu na zdjęciach. Wyśpisz się w czasie sjesty :)
- Sprawdź np. na google earth lub panoramio jak wyglądają miejsca, które chcesz zobaczyć, powinno dać Ci to jakiś pogląd czego możesz się spodziewać na miejscu i z której strony będzie padać światło.

pieczarek
07-06-2011, 13:21
- Zwróć uwagę na jaki punkt zdjęcia ustawiasz ostrość (lub robi to za Ciebie aparat) - przy fotografowaniu odległych terenów i tak będziesz mieć wyostrzone w nieskończoność, ale czasem mogą Ci się zdażyć sytuacje z dużym zróżnicowaniem planów bliskiego i dalekiego, i wtedy koncentrując ostrość na jednym tracisz na drugim ...
Ale najpierw poczytaj sobie gdzieś o głębi ostrości i odległości hiperfokalnej. Jak już przeczytasz i zrozumiesz, to przejdź przy krajobrazach na ręczne ustawianie ostrości.
Kiedyś to były podstawy fotografii. Dzisiaj osoba pisząca, że lubi fotografować krajobrazy jednocześnie pyta o rzeczy elementarne. Od razu chce się wiedzieć jak robiłeś to wcześniej (czyli przed kupnem D7000), jakie były tego rezultaty.

I jeszcze jedna rada, w sprawie o której nic nie pisano. Zdjęcia rób wcześnie rano lub pod wieczór. Nawet w Polsce, nie mówiąc o Maderze, światło w południe jest mało ciekawe. A więc pobudka przed świtem i robienie zdjęć jeszcze do pół godziny po świcie, gdy światło jest ciekawe i jest jeszcze w miarę rześko. Potem plaża (chociaż nawet kontynentalni Hiszpanie i Portugalczycy śmieją się w kułak z tych ludzi, którzy w największy upał wychodzą na słońce) i sjesta do wieczora. I znowu zdjęcia. Statyw jak najbardziej się przyda. Nie byłem nigdy tak daleko na południe, ale nawet w Andaluzji zdjęcia robione latem w słoneczny dzień są mało ciekawe. Oślepiające słońce, kolory blade, kontrasty ogromne. Zdjęcia oczywiście da się robić, ale zwykle są mało ciekawe.