PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom problem z sortowaniem zdjęć z dwóch puszek

ramzey
06-06-2011, 12:13
Dwie puszki miały trochę inne czasy ustawione i rozrzuciło mi zdjęcia po imporcie. czy jest jakaś prosta metoda żeby poprzesuwać zdjęcia w katalogu LR?

dzięki za pomoc

2pompony
06-06-2011, 16:56
A co dokładnie chcesz zrobić? Bo da się oczywiście zaznaczyć zdjęcia w zależności od puszki, da się je poprzesuwać (motodą drag'n'drop), ale to nie będzie permanentne... Jeśli np. poprzesuwasz zdjęćia na inne pozycje, wystarczy, że raz posortujesz je według czasu i poprzednie przesuwanie zginie.

Ale nie jest to sytuacja beznadziejna. Jest cała masa programów edytujących EXIfy, niektóre o wielce dla Ciebie obiecujące nazwie, np. EXIF Date Changer... Raz zmienione dane w Exifie powinny pomóc na stałe.

ramzey
06-06-2011, 18:38
Mam powiedzmy 800 zdjęć w nefach. Po imporcie mam powiedzmy 100 zdjęć z pierwszej puszki, potem 10 z drugiej, potem znowu 50 z pierwszej i 5 z drugiej i tak dalej. Z tym że nie jest chronologicznie jak powinno być i w środku całego setu mam zdjęcia z początku zdarzenia. A powinny wpasować się same na początku między zdjęcia z pierwszej puszki. Wszystkie mają tworzyć ciąg wg tego kiedy się wszystko działo.
Wg mojej wiedzy storyline powinno się ułożyć chronologicznie same z siebie, ale niestety tak nie jest.

Ok, znalazłem , w module library przy metadacie po prawej stronie jest "capture time" po prawej jest drabinka i można zmienić czas.

Problemem chyba był nie tyle ustawienie czasu , tylko formatu daty. Jedna puszka ma 24h druga pracuje na 12h , muszę to jeszcze sprawdzić.

Drag and drop nie działa na dolnej listwie .

Dzięki za pomoc.

2pompony
06-06-2011, 21:22
Drag and drop nie działa na dolnej listwie .

Działa, jeśli jesteś w obrębie jednej kolekcji (Collection) lub pojedynczego folderu bez podfolderów.

Natomiast jeśli w Library w Grid View nie działa sortowanie według Capture Time, to gorzej - bo powinno i to niezależnie od formatu zapisu czasu. U mnie po prostu działa (z kilku puszek)...

doyen
07-06-2011, 07:52
W zdjęciach z jednej puszki musisz przeedytować metadane i ponownie posortować. Można to zrobić z poziomu LR w Library.

Natomiast jeśli w Library w Grid View nie działa sortowanie według Capture Time, to gorzej - bo powinno i to niezależnie od formatu zapisu czasu. U mnie po prostu działa (z kilku puszek)...

Sortowanie wg Capture Time nie zadziała, bo kolega miał niezsynchronizowane puszki i stąd cały problem.

Przemek Paśnik
07-06-2011, 08:13
tutaj jest coś o rozwiązaniu tego problemu http://photo.tutsplus.com/tutorials/post-processing/10-quick-and-easy-lightroom-tricks-every-user-should-know/

ramzey
07-06-2011, 08:40
tutaj jest coś o rozwiązaniu tego problemu http://photo.tutsplus.com/tutorials/post-processing/10-quick-and-easy-lightroom-tricks-every-user-should-know/

Dokładnie tak zrobiłem

Dzięki za link , bardzo fajny

Dziękuję za pomoc

akustyk
07-06-2011, 11:20
tak jak w linku - skorygowac czas o okreslona ilosc minut/sekund.

a po fakcie zsynchronizowac obie puszki ze soba na przyszlosc ;)

2pompony
07-06-2011, 13:06
Ja rozumiem, że przy sortowaniu zdjęcia się rozjechały z powodu dwóch różnych czasów w puszkach. TO normalne i to mnie nie dziwi.

Ponieważ kolega pisał, że mu się nie sortuje, myślałem, że po prostu nie działa sortowanie z powodu dwóch różnych formatów zapisu czasu: 12h i 24h. Tymczasem sortowanie działało (jak widzę), tylko mało pięknie, że tak powiem...

ramzey
07-06-2011, 13:33
Dokładnie to było tak, d3 był w czasie lokalnym z formatem daty dzień/miesiąc/rok . D700 był ustawiony na inną strefę czasową +1 h 1m różnicy z formatem daty rok/miesiąc / dzień.
Z d700 rzadko korzystam więc nie zwróciłem uwagi, teraz są zgrane co do sekundy.

stig
08-06-2011, 08:52
a po fakcie zsynchronizowac obie puszki ze soba na przyszlosc ;)Taka synchronizacje nalezaloby wykonywac przed kazda sesja. Jak nie ustawie zegarow w D3jkach, to po kilku/nastu dniach mam roznice nawet kilkunastu/kilkudziesieciu sekund. Dwa takie same aparaty a zegary fiksuja jak cholera (przynajmniej w jednym z nich).

akustyk
08-06-2011, 09:17
Taka synchronizacje nalezaloby wykonywac przed kazda sesja. Jak nie ustawie zegarow w D3jkach, to po kilku/nastu dniach mam roznice nawet kilkunastu/kilkudziesieciu sekund. Dwa takie same aparaty a zegary fiksuja jak cholera (przynajmniej w jednym z nich).
to jakas kaszanka. ja mam zsynchronizowana 5-tke i 450-tke i nie zauwazylem jakis wielkich odchylow nawet kilka miesiecy po skorygowaniu zestawow. to moze wciaz byc te kilka sekund, ale przy mojej wolnostrzelnosci na poziomie 1fpm to to nie robi roznicy na tyle, zeby zmiana zegarkow raz na pol roku nie rozwiazywala klopotu

sprawdzilbym, czy jednak w ktoryms body bateryjka podtrzymujaca EEPROM-y nie jest slaba...

stig
08-06-2011, 09:24
sprawdzilbym, czy jednak w ktoryms body bateryjka podtrzymujaca EEPROM-y nie jest slaba...Tak sie dzieje od samego poczatku, czyli ponad 3 lata. Co dziwne, o ile nawet po kilkugodzinnej robocie, zegary potrafia sie poroznic o kilka sekund (a po kilku/nastu dniach nazbiera sie tego max 20-30 sekund), o tyle dalej to nie postepuje. Miewam okresy, kiedy nie synchronizuje zegarow np. 3, 4 tygodnie, a roznica nadal wynosi max kilkadziesiat sekund.