Zobacz pełną wersję : D7000 i Sigma 10-20 F4-5.6
krzyniost
06-06-2011, 11:24
Witam.
Mój D7000 z Nikorem 18-200, ostrzy bez zarzutu. Z 70-300 VR, naprawdę rewelka, ale...chcę dokupić Sigmę jak
w temacie i trochę martwią mnie posty o AF. Czy ktoś z użytkowników ma teki zestaw? Można zaryzykować zakup internetowy, czy dołożyć kilka stówek i iść z puchą do sklepu? (a za to co zostanie dokupić grip).
Napiszcie proszę jak ta Sigma spisuje się z TYM body.
Witam.
Mój D7000 z Nikorem 18-200, ostrzy bez zarzutu. Z 70-300 VR, naprawdę rewelka, ale...chcę dokupić Sigmę jak
w temacie i trochę martwią mnie posty o AF. Czy ktoś z użytkowników ma teki zestaw? Można zaryzykować zakup internetowy, czy dołożyć kilka stówek i iść z puchą do sklepu? (a za to co zostanie dokupić grip).
Napiszcie proszę jak ta Sigma spisuje się z TYM body.
Pytanie troche kula w plot......nigdy nie wiadomo jak bedzie sie zachowywac sigma z nikonem.....trafisz, bedzie super, nietrafisz bedzie lipa. Jezeli jednak chcesz uzywac Sigmy do krajpbrazu, tak sadze bo to dosc ciemne szklo na reporterke to nie widze problemu, przy f8-f11 nie ma problemow z ostroscia.
AF działał w zestawie, który miałem w rękach. Nie działał za to AF w LiveView, po prostu nie ustawiał ostrości. Podobnie było z Sgmą 50-150. Na bliskie odległości ok, na dalsze w LiveView odmawiał posłuszeństwa.
Fazowy AF działa bez zarzutu, na Live View niestety nie. Przy tych ogniskowych i otworach względnych głębia jest na tyle duża, że aparat nie ma problemów z trafieniem głębią ostrości gdzie się chce. Polecam szkiełko.
Jak wspomniał Kolega wyżej fazowy działa jak należy.
Co do af w live view musisz szukać właściwej sztuki; są takie, które działają. Ma to związek z wersją modułu hsm zastosowaną w szkle.
Moja sztuka przykładowo nie działa, ale widziałem działającą należycie.
A serwis co na to? ktoś próbował odesłać?
Fajnie, że można za darmo wysłać do kalibracji.
starosta
13-06-2011, 15:44
Pisałem już o tym w wątku dotyczącym d3100. Sigma 10-20, nie działała w trybie ostrzenia LV. Po powrocie z serwisu śmiga aż miło :-) Myślę, że z d7000 powinno być podobnie.
moja była w serwisie [pogwarancyjnie] - zaproponowali wymianę modułu hsm, koszt kilka stówek. zrezygnowałem.
jak nie ostrzyła w lv tak nie ostrzy.
starosta
13-06-2011, 16:56
U mnie w drugiej sigmie którą wysłałem, wymienili chip na nowy. Podobno moduł HSM jest jest ten sam.
do skasowania.
starosta odpowiedzial mi w innym wątku:)