PDA

Zobacz pełną wersję : Konto GMAIL, a klient pocztowy

prz3mo
06-06-2011, 08:13
Pytanie brzmi - czy jest taka możliwość, by gmail nie kopiował na swój serwer wiadomości, wysłanych klientem pocztowym (Thunderbird)?

andrstac
06-06-2011, 09:06
Nie używaj IMAP tylko POP3.

prz3mo
06-06-2011, 09:15
Nie używaj IMAP tylko POP3.

To ustawia się gdzieś w konfigu gmaila na stronie poczty?

andrstac
06-06-2011, 10:05
To ustawia się gdzieś w konfigu gmaila na stronie poczty?

Nie, nie. To się ustawia w Thunderbirdzie podczas konfigurowania konta (serwer poczty przychodzącej). Jak masz ustawione IMAP to wszystkie maile synchronizuje z serwerem i w zasadzie nie trzyma nic na komputerze (no poza "keszowaniem" i folderami ustawionymi do obsługi offline).
POP3 wszystko trzyma z kolei na komputerze i jedynie można ustawić żeby nie kasował maili przychodzących z serwera po odebraniu.

Oczywiście to są podstawowe ustawienia a wszystko można jeszcze dodatkowo udziwnić:)

Sprawdź sobie jak masz opisane konto (POP3 czy IMAP) w Narzędzia-Konfiguracja kont. Wybierz konto i zazanacz "konfiguracja serwera". Pod nagłówkiem będziesz miał napisane Typ serwera - Serwer poczty IMAP lub Serwer poczty POP.

Aby to zmienić, niestety trzeba skonfigurować konto na nowo. Zanim jednak się za to weźmiesz, to sprawdź sobie parametry portów i serwerów w gmailu (dla IMAP i POP3 są różne).

prz3mo
08-06-2011, 19:50
ok, dzięki, zrobione :)

Yanluk
09-06-2011, 03:38
Lepsze wyjscie to ustawic w Thunderbolt zeby zapisywal wyslane wiadomosci do lokalnego foldery a nie do IMAP. Dzieki temu jesli zalogujesz sie do Gmaila wiadomosci przeczytane bede oznaczone jako przeczytane a usuniete beda usuniete. A jesli bedziesz chcial np zeby ktoras z wyslanych wiadomosci byla jednak na serwerze, to po prostu przeciagnij ja z lokalnego folderu do folderu IMAP.

chaos
11-06-2011, 10:17
Lepsze wyjscie to ustawic w Thunderbolt (...)
;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://userserve-ak.last.fm/serve/_/20920601/Thunderbolt+Black+Metal+Terror+19932007.jpg)

Yanluk
13-06-2011, 14:53
:-D

Grzybu
17-10-2011, 10:45
Pozwolę sobie odświeżyć temat ale trochę z innej strony.
Czy Gmail potrafi importować maile z innych kont poprzez IMAP?
Mam kilka kont pocztowych, ale wszystkie ściągam przez Gmaila. Niestety jeden z dostawców przekonfigurował konto tak, że teraz dostęp do niego można uzyskać tylko poprzez IMAP. Czy Gmail będzie w stanie ściągać pocztę z tego serwera?

Majek
17-10-2011, 13:03
Nigdzie tego w opcjach nie widać...

Grzybu
17-10-2011, 14:12
No właśnie! Wszystko co tyczy się importowania to POP3
To może inaczej.
Czy Roundcube (bo taki teraz mi interface zrobili do webmaila) potrafi automatycznie forwardować wiadomości na jakiś inny e-mail?

Majek
17-10-2011, 14:45
Też nie widzę takiej opcji...

EDIT:

Ale za to jest możliwość ustawienia przekierowania w panelu administracyjnym u dostawcy usługi. Nie wiem, skąd masz tę pocztę, ale jeżeli jest to jakaś płatna sprawa, to też powinieneś mieć dostęp do jakiegoś panelu. Tam popatrz sobie.

EDIT 2:
I z tym przekierowaniem to mi super patent podsunąłeś. Dzięki. Do tej pory mój gmail też sprawdzał co jakiś czas moje skrzynki. To co jakiś czas, to chyba godzina, czy coś koło tego. Wiec jak ktoś wysłał do mnie pocztę, to dopiero po gdzinie docierała. A teraz, jak wyłączyłem odbieranie ze skrzynek przez POP, tylko ustawiłem przekierowanie na tych kontach, to wiadomości wchodzą od razu na gmaila i pushem do telefona.

Grzybu
17-10-2011, 14:52
Właśnie tego się obawiałem.
Cholera, trzeba będzie się przyzwyczaić do logowania się na kontach osobno :(

Grzybu
17-10-2011, 21:15
Problem z przekierowywaniem jest tylko taki, że jak chcesz odpowiedzieć na maila ze skrzynki z której ten przyszedł to musisz się logować na właściwe konto.
Jak importujesz przez POPa to masz opcję
Odpowiadaj z tego samego adresu, na który została wysłana wiadomość
Znalazłem w Roundcube opcję przekierowywania maili. Trzeba po prostu utworzyć odpowiedni filtr.
Na razie testuje "Tunderbolta" ;)
Trochę mnie jednak martwi że będę musiał go zainstalować wszędzie tam, gdzie pracuję. Jednak gmail był o tyle dobry że był webowy.
Aaa no i import wszystkich maili trochę trwa :(

Majek
17-10-2011, 23:36
Problem z przekierowywaniem jest tylko taki, że jak chcesz odpowiedzieć na maila ze skrzynki z której ten przyszedł to musisz się logować na właściwe konto.
Jak importujesz przez POPa to masz opcję
Odpowiadaj z tego samego adresu, na który została wysłana wiadomość
Znalazłem w Roundcube opcję przekierowywania maili. Trzeba po prostu utworzyć odpowiedni filtr.
Na razie testuje "Tunderbolta" ;)
Trochę mnie jednak martwi że będę musiał go zainstalować wszędzie tam, gdzie pracuję. Jednak gmail był o tyle dobry że był webowy.
Aaa no i import wszystkich maili trochę trwa :(

To wiesz co? To Roundcube do kont, których ja używam (kilka kont u jednego dostawcy) jest jakiś ułomny, bo tam nawet filtra nie można żadnego zrobić. Tak jeszcze patrzę i klikam, ale nie widzę. Jakoś to u mnie ubogo wygląda. Dlatego m.in. zacząłem używać w pewnym momencie gmaila. Ale za to mam pełny dostęp do panelu administracyjnego i tam mogę sobie pewne rzeczy poustawiać. Do niedawna, do dzisiaj konkretnie, używałem jeszcze Outlooka do niektórych kont. Teraz już całkiem zrezygnowałem na rzecz googla.
I żeby było ciekawiej, opcja "Odpowiadaj z tego samego adresu, na który została wysłana wiadomość" działa zawsze, bez względu, czy wiadomości są przekierowywane, czy pobierane przez POP3. Yyy... Tylko nie wiem, czy nie trzeba sobie dodać tej skrzynki, w sekcji "Wyślij pocztę jako". W sensie, żeby pokrywał się adres konta przekierowywanego z adresem wpisanym tej sekcji. W każdym razie u mnie działa, jak należy, z czego jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim dlatego, że teraz jak coś mi przychodzi na maila, na moje dotychczasowe skrzynki, to jest to od razu przekierowywane i trafia na gmaila i od razu jest pushowane do telefonu. Także nawet nie muszę mieć przeglądarki włączonej, żeby widzieć, że mam nową pocztę, bo mi telefon drynda. Ustawiłem sobie to wszystko dzisiaj, po Twoim poście i póki co nie mam zastrzeżeń. Jest git.

A tak btw, nie zna ktoś może jakiegoś sensownego gadżeta na pulpit Win7, który by powiadamiał o nowej poczcie na GM? Sensownego, czyli takiego, co też będzie działał w trybie Push/IMAP. Bo takich opartych o POP3 kilka znalazłem, ale one są bez sensu, bo sprawdzają nową pocztę co ustawiony interwał, jak Outlook. Z resztą chyba nawet nie tylko gmaila można nimi sprawdzać.

EDIT:
A, dobra, mam... Do tej pory szukałem w gadżetach na stronie MS, a wystarczyło użyć Googli. ;-) W każdym razie jest np. takie cuś:
http://toolbar.google.com/gmail-helper/notifier_windows.html
lub takie cuś:
http://www.neowin.net/news/software/09/06/01/Windows-7-gmail-notifier-application

Majek
18-10-2011, 00:19
Sorki za następnego posta, ale nie mogę edytować.

Otóż qpa z tymi gadżetami, gdyby kogoś temat zainteresował. Ani jeden, ani drugi nie działają na IMAP czy Push, tylko mają interwał ustawiany. Tzn ten rugi ma ustawiany, bo oficjalny googlowy to nawet nie ma żadnych opcji do ustawienia. Za pierwszym razem, jak testowałem, widocznie musiałem się wstrzelić w ten cykl i mi ikonka pojawiła się od razu, po wysłaniu wiadomości. Więc się napaliłem, jak szczerbaty na suchary... Więc generalnie ponawiam pytanie o jakiś fajny gadżet.

A tak w ogóle to MS sobie trochę w ch.. poleciało i zamknęło całą galerię gadżetów twierdząc, że nie będzie tego procederu dalej wspierać. Ja już to gdzieś widziałem...

Grzybu
18-10-2011, 17:25
Faktycznie odpowiadanie działa bez problemu.
Z resztą nie ma znaczenia czy poczta jest na POP czy IMAP bo to przecież i tak poczta przychodząca, a wychodząca to SMTP.
No to wywalam "Tunderbolta" ;) i działam dalej na gmailu. :]
Jeśli chodzi o RoundCube to filtry są w ustawieniach u góry w "zakładkach" a nie w menu po lewej stronie.
U mnie to działa bardzo fajnie.
Co do Gmaila i sprawdzania POPa to jest takie coś jak Laboratorium w Gmailu. Tam znajdziesz taką funkcję jak "odśwież konta POP". Powienin pojawić się gdzieś przycisk do pobierania nowych wiadomości.