Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z błyskiem w d70s
czesc!
hehe, mam głupie pytanie - jak to jest w cyfrze... mam d70s - czas synchro to 1/500 sekundy co jest chyba niezłym wynikiem ale dziwi mnie takie cos: podłączam lampę MANUALNĄ wchodze w Manual i ustawiam przesłonę a potem czas np 1/1000 i robi sie zdjęcie i wszystko jest ok...
Wybieram sie na koncert w sobotę, będę miał zenitara podpiętego do body i wlasnie tą lampkę... myslalem, zeby ustawić f11 i regulowac siłę błysaku czasem, aczkolwiek wydaje mi się to niemozliwe ze przy czasie wiekszym niz 1/500 wszystko jesyt normalnie...
(apropo, moze ktos wie przy jakies przesłonie zenitar jest najostrzejszy?)
Csc napisal:
czesc!
hehe, mam głupie pytanie - jak to jest w cyfrze... mam d70s - czas synchro to 1/500 sekundy co jest chyba niezłym wynikiem ale dziwi mnie takie cos: podłączam lampę MANUALNĄ wchodze w Manual i ustawiam przesłonę a potem czas np 1/1000 i robi sie zdjęcie i wszystko jest ok...
Bo D70 ma migawke hybrydowa. Dziala to dlatego ze przy krotkich czasach oteiera migawke mechaniczna a czas odmierza elktronicznie poprzez dlugosc zczytywania danych z matrycy.
Wybieram sie na koncert w sobotę, będę miał zenitara podpiętego do body i wlasnie tą lampkę... myslalem, zeby ustawić f11 i regulowac siłę błysaku czasem, aczkolwiek wydaje mi się to niemozliwe ze przy czasie wiekszym niz 1/500 wszystko jesyt normalnie...
Wydaje mi sie ze chodzilo ci o czas krotszy niz 1/500 czyli np. wsponiane wyzej 1/1000s. To nie zadziala bo czas blysku jet przewaznie krotszy od czasu otwarcia migawki.
zapomnij o tym pomyśle! Skąd cos takiego przychodzi do głowy?
To jest absolutnie bez sensu. Miałbys do uzywania 2 czasy - 1/500 i 1/1000, a poniewaz błysk jest krótszy niz 1/1000 to na obu czasach miałbyś identyczny efekty. Poniżej 1/1000 obcinałbyś błysk, ale nieprzewidywalnie - bo nie wiesz jaki jest czas błysku zapewne - a to bardzo ważne jak chce sie go regulować czasem. Poza tym matryca daje dodatkową pikselizację obrau, pojawia sie siatka przy migawce hybrydowej z połączeniu błyskiem.
to, że mozesz 1/500 synchronizować to zasługa migawki hybrydowej.
Reguluj naświetlenie w błysku przysłoną, a nie czasem!!!!!
Z innego ważnego powodu - czas ustaw 1/500 albo wiele dłuższy (1/30, 1/60) - złapiesz trochę światła zastanego i zdjęcie będzie ciekawsze. Ja nastawiam jak najdłuższy czas, a nie jak najkrótszy.
Kiedyś prezez przypadek zapiąłem lampę sb28 na d70s nie dosunowszy jej do końca na sankach i co się okazało??? że lampa błyska, ale jakimś cudem (pewnie ostatni styk na lampie za to odpowiada) - na czasach nawet 1/8000!!! niestety tak jak pisze Jacek_Z pojawaia się na tych zdjęciach właśnie taka faktókra dziwna jak siatka czy cuś... czasem (1 zdjęcie na 10) jej jedynie nie widać, tak samo można zrobić z sb 800, lekko ją wysunąć i będzie błyskać przy krótszych czasach, ale zauważ, że zwiększenie czasu z 1/500 do nawet 1/2000 nie daje zbyt dużego efektu, zmieniając natomiast przysłonę o jedną działkę zauważysz sporą różnicę ;) ja nigdy nie błyskam z lampą na więcej jak 1/500 (chciaż wiem jak to ominąć), bo nie mam (miałem) jak dotąd takiej potrzeby, a w razie czego zawsze jest przysłona ;))
P.s. wiekszość obiektywów (z tego co ja czytałem )jest najostrzejsza w granicach f8