Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Warsztaty modelkowe w Kręglu - Monika
Moje pierwsze zdjęcie modelkowe z tych warsztatów jak również od dłuższego czasu w ogole.
Poprosze o konstruktywną krytykę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
remiksson
05-06-2011, 21:28
No modelka moglaby sie bardziej postarac. Jej mina mowi, że pozuje za karę. Ciekawe co przeskrobała...
Poza tym nie rozumiem takich ujęć: rozbierać się z bluzki i stanika, zeby się rekoma zasłaniać. Dla mnie to jakiś nonsens jest.
Pewnie zaraz zostanę zjedzony bo nie zgodzę się z guru tego forum.
Poza tym nie rozumiem takich ujęć: rozbierać się z bluzki i stanika, zeby się rekoma zasłaniać. Dla mnie to jakiś nonsens jest.
Można się przyczepiać np. do układu ramion ale przecież nie na każdym zdjęciu musi być cycek na wierzchu
To zdjęcie nie miało być "plastik glamour" tylko pokazać delikatność i zagubienie (oczywiście w mojej interpretacji). Myślę, że to się udało.
remiksson
05-06-2011, 22:26
Pewnie zaraz zostanę zjedzony bo nie zgodzę się z guru tego forum.
Można się przyczepiać np. do układu ramion ale przecież nie na każdym zdjęciu musi być cycek na wierzchu
To zdjęcie nie miało być "plastik glamour" tylko pokazać delikatność i zagubienie (oczywiście w mojej interpretacji). Myślę, że to się udało.
Nikt nie mowi o cycku na wierzchu. Ale po kiego grzyba ściagać ubranie z góry ciała zeby to ciało w całości rękami zakrywać? W bluzce też mozna pokazać delikatność a przy okazji mieć wolne ręce i ciekawiej jej ułozyć niż w oklepanej pozycji "oj oj zeby tylko nic nie było widać".
Spójrz na minę modelki i pozycję rąk, ja tam z lupą delikatności szukałem. Niestety nie znalazłem.
Zagubienie widać faktycznie. Tyle, że w mojej interpretacji modelka zapozowała na zasadzie "zdejmuj bluzke, siadaj i pozuj albo Ci nie zapłacimy". Moim zdaniem nie tędy droga.
Zagubienie widać faktycznie. Tyle, że w mojej interpretacji modelka zapozowała na zasadzie "zdejmuj bluzke, siadaj i pozuj albo Ci nie zapłacimy". Moim zdaniem nie tędy droga.
modelki pozowały tylko za zdjęcia:)
remiksson
05-06-2011, 23:22
modelki pozowały tylko za zdjęcia:)
To chyba była bardzo zmęczona przy tym ujęciu ;)
To chyba była bardzo zmęczona przy tym ujęciu ;)
noo, wstać na sesję o 3 rano to nie jest łatwo.
remiksson
06-06-2011, 03:34
noo, wstać na sesję o 3 rano to nie jest łatwo.
o 3 rano??? Luuudzie, zamęczycie dziewczynę ;)
o 3 rano??? Luuudzie, zamęczycie dziewczynę ;)
niestety, ale tylko rano i wieczorem było odpowiednie światło, w dzień to tylko można było piwo i to zimne pić:)
Jak dla mnie, niestety, typowy pstryk warsztatowy. Kadr jakiś taki nieuzasadniony, modelka w ogóle patrzy gdzie indziej, pozuje komu innemu. Mina jak dla mnie nie pokazuje zagubienia, tylko coś w stylu "no rób to zdjęcie, bo zimno". Brakło też odbicia z blendy (bo zakładam, że była tu użyta) na nogi.
Coroner, moze to i jest pstryk warsztatowy, jednakże modelka patrzy sie centralnie w obiektyw. Co do pogody, było bardzo cieplo.... Jesli mowimy o swietle to nie dało sie jedna blenda jednoczesnie zaswiecic na naogi i twarz.
W obiektyw być może, ale na pewno nie Twój. Nie na tym zdjęciu. Patrzy ewidentnie w lewo, zaraz obok Ciebie, no chyba, że masz bardziej trójwymiarowy monitor od mojego.
nie dało sie jedna blenda jednoczesnie zaswiecic na naogi i twarz. To może dwie blendy...?
Szkoda, że modelka nie patrzy gdzieś obok/w dół, bo by nie było wątpliwości, czy patrzy w obiektyw, czy nie - moim zdaniem patrzy nieznacznie obok, ale mnie to nie przeszkadza.
Co do dwóch blend, to i owszem, można użyć i dwóch. Można trzech, albo softa jakiegoś dużego. Czasami jednak efekt jaki tutaj otrzymaliśmy jest skutkiem celowej i świadomej operacji rozjaśnienia fotografowanej postaci/przyciemnienia tła. Autorka zdjęcia pewnie chciała uzyskać taki właśnie efekt i dlatego użyła tylko jednej blendy, a nie jak co poniektórzy maskowała tło w szopie i megawinietowała.
Reasumując - mnie się podoba :)
andrzej_laskowski
06-06-2011, 18:07
Za Remiksonem. Ułożenie rąk wyjątkowo nieszczęśliwe mz.
Nie wiem czy mimika spowodowana oślepieniem blendą, ale jeśli nie to takie robi wrażenie.
Dać kobiecinie bluzeczkę i kazać blendowemu świecić delikatniej to było by ok.
A tak średnio to wyszło.
Co do dwóch blend, to i owszem, można użyć i dwóch. Można trzech, albo softa jakiegoś dużego. Czasami jednak efekt jaki tutaj otrzymaliśmy jest skutkiem celowej i świadomej operacji rozjaśnienia fotografowanej postaci/przyciemnienia tła.
Ja nie neguję tutaj samego sensu użycia blendy, tylko jego sposób. Należało operować nią tak, by oświetlić albo część postaci, albo całość, a nie - zostawiać 30cm nóg zacienione. Zwłaszcza, że widać, że część odbicia od góry poszło w las (dosłownie i w przenośni). Osobiście, w takiej sytuacji, poświęciłbym ewentualnie część włosów i doświetlanie blendą od góry "rozpoczął" od linii włosów na czole, ale to nie jedyny sposób.
Co do rozmiaru, oczywiście zaraz każdy będzie krzyczał, że ma znaczenie ;) Ale nie wiem, czy na prawdę aż 3 blendy były by tu konieczne. Przy odpowiednim operowaniu odbiciem spokojnie można jedną blendą 90x120 oświetlić całą siedzącą osobę o wzroście 180cm.
Ja nie neguję tutaj samego sensu użycia blendy, tylko jego sposób. Należało operować nią tak, by oświetlić albo część postaci, albo całość, a nie - zostawiać 30cm nóg zacienione. Zwłaszcza, że widać, że część odbicia od góry poszło w las (dosłownie i w przenośni). Osobiście, w takiej sytuacji, poświęciłbym ewentualnie część włosów i doświetlanie blendą od góry "rozpoczął" od linii włosów na czole, ale to nie jedyny sposób.
Co do rozmiaru, oczywiście zaraz każdy będzie krzyczał, że ma znaczenie ;) Ale nie wiem, czy na prawdę aż 3 blendy były by tu konieczne. Przy odpowiednim operowaniu odbiciem spokojnie można jedną blendą 90x120 oświetlić całą siedzącą osobę o wzroście 180cm.Monika ma 179 cm :)
blendą swiecono od dołu, więc tak się nie da oświetlić stóp. A gdyby ja trzymano inaczej i doświetlono dół, to pokazałby się bałagan wkoło stóp (kable itp), nie wiem czy to by było korzystne.
czyli w 180 się mieści:)
No i właśnie o ten sposób trzymania blendy mi chodzi, gdyby dać ja bardziej w dół nogi były by oświetlone, a stemplowanie kabli to mniej zawsze roboty i prostsza niż rownanie ekspozycji na nogach. Co prawda na blendach wiele się nie znam, więcej strobuję, ale takie moje zdanie.
Jaki kolor blendy był użyty? Bo na srebrna mi to za ciepło wygląda, ale mogę się myślic.
Podoba mi się subtelne i plastyczne światło na górnej połowie ciała. Oraz kolor skóry. O minusach już dyskusja była. :)
Blenda srebrna, skorygowana temperatura barwowa, i tak zostalo bo mialo. Podoba mi sie cieply kolor. A stemplowac nie lubie, wiec gdyby byly kable widoczne to i tak bym ich nie usunela....
Podoba mi się subtelne i plastyczne światło na górnej połowie ciała.
Też mi się podoba to światło, tylko z jednym zastrzeżeniem - kątem padania ;) strasznie nie lubię światła od dolu, rzadko wygląda to dobrze...