PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o radę dot. techniki robienia zdjęć

Oneil
31-01-2007, 12:36
Panowie wielka prośba o radę :

otóż moi mądrzy koledzy zaproponowali szefowi abym porobił zdjęcia na imprezie firmowej , która ma się odbyć na Zamku Książ. Oprócz tego, że będzie profesjonalny fotograf , szefo chce aby porobić zdjęcia z innego aparatu ludziom uczestniczącym. (np jak wchodzą do sali, stoją obserwują itp. ).
Moja prośba polega na tym na jakich ustawieniach robić takie foty ?? Sale wysokie , półmrok, nie mam praktyki jeżeli chodzi o takie zdjęcia. Dostępny mój zestaw jak w podpisie.

Proszę o rady.

gALL
31-01-2007, 13:07
D80 + 17-80 + SB-800.
ISO 400-640-800 <- w zaleznosci od warunkow.
Program M
czas 1/60-1/90
Przyslona 4.5-5.6 - nie wiecej
Lampa w tryb TTL, palnik odchylic do gory, bialy kartonik na lampe (DUZY - a nie ten wbudowany) i jedziemy.

Oneil
31-01-2007, 16:10
Lampa w tryb TTL, palnik odchylic do gory, bialy kartonik na lampe (DUZY - a nie ten wbudowany) i jedziemy.

Dzięki gALL, kartonik mocowany - taśmą ? jaki mniejwięcej polecasz rozmiar ?

acha dyfuzora to pewnie nie zakładac - wogóle o nim nie myśleć ?

gALL
31-01-2007, 16:16
Wielkosci dloni, mocowany gumka recepturka.

Erie
31-01-2007, 16:17
Oneil - ten kartonik posłuży jako rozproszenie (i odbicie) światła, więc dyfuzor nie będzie Ci raczej potrzebny. Możesz go jednak wziąć ze sobą i przetestowac zdjęcia na chwilę przed imprezą - poprosic kogos o pozowanie - wejście/ przejscie z miejsca A do B/ siedząca postac przy stole. Sam bedziesz wiedzial wowczas najlepiej jakie czasy ustawic, jakie ISO (np. z zakresu podanego przez GALLa).

Pozdrawiam
Erie

templar
31-01-2007, 19:40
a ten kartonik do odbijania swiatla, to lepiej zrobic z takiej kartki o calkowicie matowej powierzchni (np jak zwykla kartka a4 do drukarki) czy taka badziej sliska, ale nie bylszczaca (tylko troszke polyskujaca, nie sliska) ?

Erie
31-01-2007, 19:48
Ja mam matową, gdyż przy śliskiej błyszczącej jak się załamała to potem światło się dziwnie od niej potrafiło odbić (zgodnie z obserwacjami Fresnela) i powstawał mi potem pasek jasniejszy na zdjęciu, ale to wynikało z nieuwagi podczas focenia i pogięcia tego ekraniku. Jak użyjesz tylko lekko błyszczącej to nawet jak Ci wystąpi podobny efekt to będzie znikomy, więc spokojnie możesz używać takiej. Pewnie mozna nawet i całkiem błyszczącej użyć, tylko nie wolno wówczas zaginac jej, ale to juz niech się ktoś pobawi sam i potestuje.

Pozdrawiam
Erie

Oneil
01-02-2007, 16:01
Troszkę mnie śmieszy fakt, że człowiek ma lampe za 1400 zł a musi dorabiać kartonik i robić wiochę aby uzyskać dobre zdjęcie.

Erie
01-02-2007, 16:05
Mnie tez to śmieszy, ale cóż poradzić - akcesoria sa sprzedawane za zawrotną cenę, wszystkie te duperele jak zaślepki, dekle, muszle oczne. Są profesjonalne rozpraszacze, ale równiez do tanich nie należą.

Ja zresztą nawet jeszcze swojej lampy nie mam, tylko pozyczam od kolegi, wlasnie z uwagi na te 1400 PLN :(.

Pozdrawiam
Erie

Madzia
01-02-2007, 21:17
A ja robię kartonik z białej matowej kartki, którą się wkłada jako tylną okładkę do materiałów bindowanych (kupisz w każdym ksero). I gumka recepturka oczywiście. Nie wygląda tak źle, a wygląd zdjęć rekompensuje bieganie z kartonem ;-).
Też rozglądałam się za osprzętem ... może się kiedyś skuszę, ale ceny, trzeba przyznać, są zaporowe.

gALL
01-02-2007, 23:00
Mozna uzyc tacki styropianowej po pierogach :) Ale mozna wypaprac lampe tluszczem ;)))

Oneil
02-02-2007, 20:23
Jeszcze jedno pytanie , planowany jest poakz sztycznych ognii o 24:00/0:00 .

Ustawić się aby zatrzymywać je czy rozmywać jaki efekt będzie lepszy ?

I jakie ustawienia proponujecie ?

A swoją drogą , na forum człowiek się więcej niż chyba na warsztatach foto,

D80 + 17-80 + SB-800.
ISO 400-640-800 <- w zaleznosci od warunkow.
Program M
czas 1/60-1/90
Przyslona 4.5-5.6 - nie wiecej

Palnik na 45 st ?

A w przypadki lepszego oświetlenia , bo nie wiem ale np mogą dostawić jakieś lamp zejść z ISO w dół czy zwiększyć przesłonę na np. 6,3 - 8 ??

Erie
02-02-2007, 21:16
ognie sztuczne rozmywac, duża wartość przesłony, czas tez dlugi (np. po pare sekund lub bulb), niskie iso i statyw - wycelować w niebo i czekać na wybuchy :), a potem się pochwalić efektami

gALL
03-02-2007, 15:41
Palnik na 45 st ?

A w przypadki lepszego oświetlenia , bo nie wiem ale np mogą dostawić jakieś lamp zejść z ISO w dół czy zwiększyć przesłonę na np. 6,3 - 8 ??

Palnik 45° ... w zaleznosci od potrzeb, czasem i 90° potrzeba.

Nie wiem jakie sa oczekiwania osob ktore masz focic. Jak wszystko ma byc ostre to jedz w gore z przyslona, jak masz wolna reke to pojechalbym z ISO w dol.