PDA

Zobacz pełną wersję : Aparatowi się zdechło - co następne?

Sapphiron
05-06-2011, 13:08
Witajcie, wiem że może dział nie ten ale nie wiedziałem gdzie dać.

Otóż fufu się wzięło i zdechło... Strzela z ostrością gdzie chce, na tych samych parametrach i ustawieniach na M nie ma powtarzalności, wariuje z zasilaniem (oryginalnym lub alkalicznym tudzież lithium paluszkach)... Ogólnie kaszanka...

Systemu raczej nie chcę zmieniać bo się przyzwyczaiłem do ergonomii Nikonowskiej a poza tym mam jakby nie było parę dobych szkiełek pod Nikosia a nie lubię bawić się w giełdę i sprzedawać wszystkiego co mam...

Z drugiej strony chciałbym w miarę lekkie przejście z jednego aparatu na drugi, tzn z jednej strony nie chcę wydawać 16k na de-czy, ale też nie chcę jakiegoś spadku jakościowo-możliwościowego... O ergonomii nie wspominając (to na wypadek jakby ktoś chciał proponować malutkie d7000)...

Czy znajdzie się odważny który mi podpowie kierunek gdzie i co mam szukać tak żeby mieć radość z focenia jak i nie mieć stresów że coś nie da rady oprócz mnie...

Będę bardzo dźwięczny za wszelką pomoc...

artman
05-06-2011, 13:31
za dużego wyboru nie masz:P jeżeli miałeś s5, to d300/d300s będzie podobnych rozmiarów ale z nową matrycą i innymi "lepszymi" parametrami. Jeśli nie chcesz d3 za 16k to pomyśl o d700 za 7-8k - też FX bez "wbudowanego" gripa... ale jak za tą kasę nic lepszego nie kupisz.... i to by było na tyle..

LordRamzes
05-06-2011, 13:31
Witajcie, wiem że może dział nie ten ale nie wiedziałem gdzie dać.

Otóż fufu się wzięło i zdechło... Strzela z ostrością gdzie chce, na tych samych parametrach i ustawieniach na M nie ma powtarzalności, wariuje z zasilaniem (oryginalnym lub alkalicznym tudzież lithium paluszkach)... Ogólnie kaszanka...

Systemu raczej nie chcę zmieniać bo się przyzwyczaiłem do ergonomii Nikonowskiej a poza tym mam jakby nie było parę dobych szkiełek pod Nikosia a nie lubię bawić się w giełdę i sprzedawać wszystkiego co mam...

Z drugiej strony chciałbym w miarę lekkie przejście z jednego aparatu na drugi, tzn z jednej strony nie chcę wydawać 16k na de-czy, ale też nie chcę jakiegoś spadku jakościowo-możliwościowego... O ergonomii nie wspominając (to na wypadek jakby ktoś chciał proponować malutkie d7000)...

Czy znajdzie się odważny który mi podpowie kierunek gdzie i co mam szukać tak żeby mieć radość z focenia jak i nie mieć stresów że coś nie da rady oprócz mnie...

Będę bardzo dźwięczny za wszelką pomoc...

ty sam wiesz czego chcesz , nie chcesz d7000 bo ergonomia nie ta to bierz d 700 bo jakościowo d7000 robi lepsze zdjęcia od d300 więc d300 też nie polecę bo ma mniejsze możliwości więc zostaje d700 lub d3 albo iść na kompromis ...

krolewicz
05-06-2011, 13:36
albo następne fufu albo d700, innej drogi nie ma

Art Erie
05-06-2011, 14:15
albo następne fufu albo d700, innej drogi nie ma

Najlepiej to jedno i drugie ;) A co z S5? Kontaktowałeś się z serwisem? Skoro tak wszechstronne objawy, to może jakiś drobiazg w systemie zasilania?

Sapphiron
05-06-2011, 14:22
W serwisie już raz wisiał i niby było przez jakiś czas dobrze... teraz znów niestety robi jajca i to nie z tej ziemi... Niestety nie mogę sobie pozwolić na stres że albo zadziała dobrze albo będzie buba i zlecenie do kosza...

A co do d700/d3 to chętnie tylko skąd wziąć niezajeżdżoną sztukę w rozsądnej cenie?

Art Erie
05-06-2011, 14:43
Jak masz szkła i fundusze na D700, to innego wyjącia nie widzę. Po tym jak miałeś S3 i S5 zatęsknisz za fufu przy dobrym światełku (ale to już mniejsze pieniążki) ;)

ramzey
05-06-2011, 14:47
Na Żelaznej 10 w bramie , wejdziesz i zapytasz o panią Magdę może mieć 3-4 na podorędziu....... Możesz tez próbować na targu przy ruskiej.............
Czasami tez trafiają się na giełdzie samochodowej, ale tam raczej kręcone mogą być.

Sapphiron
05-06-2011, 15:11
Na Żelaznej 10 w bramie , wejdziesz i zapytasz o panią Magdę może mieć 3-4 na podorędziu....... Możesz tez próbować na targu przy ruskiej.............
Czasami tez trafiają się na giełdzie samochodowej, ale tam raczej kręcone mogą być.

yyyy? Ale o co chodzi?

LordRamzes
05-06-2011, 15:24
W serwisie już raz wisiał i niby było przez jakiś czas dobrze... teraz znów niestety robi jajca i to nie z tej ziemi... Niestety nie mogę sobie pozwolić na stres że albo zadziała dobrze albo będzie buba i zlecenie do kosza...

A co do d700/d3 to chętnie tylko skąd wziąć niezajeżdżoną sztukę w rozsądnej cenie?

czyli nie kupisz aparatu bo d3100 5000 d90 d300 d 7000 zła ergonomia a d700 i d3 za drogie

Boa
05-06-2011, 16:03
czyli nie kupisz aparatu bo d3100 5000 d90 d300 d 7000 zła ergonomia a d700 i d3 za drogie

:D :D :D świetne podsumowanie :lol:

Sapphiron
05-06-2011, 16:15
d3100 i tego typo podobnych to na pewno do rąk nie wezmę... Zresztą prooooszę... nawet z gripem tego nie da sie normalnie trzymać, szczególnie z dużymi stałkami...

o d300 nic nie mówiłem, więc proszę nie wkładać mi pod palce słów których nie napisałem...

d7000 jest jeszcze tak na prawdę testowym aparatem, na forum pełno jest narzekań na te aparaty więc cóż, jakoś nie chcę być betatesterem...

a d700 bardzo poważnie rozważam, chyba że znajdę d3 nie zajeżdżone... o tym że nie chcę wydawać 16 czy wiecej tysięcy mówiłem o wersjach d3s/d3x..

Także prosiłbym o nie robienie burdelu w wątku...

Dawidek
05-06-2011, 16:22
Tylko czemu ma służyć ten wątek? Ty nie jesteś amatorem który wybiera pierwszą lustrzankę. Doskonale wiesz czego szukasz, za ile szukasz, możliwości nie ma zbyt wiele więc nie wiem jakich odpowiedzi oczekujesz?

login_87
05-06-2011, 16:35
Mnie tez troche dziwi ten watek... Biorac pod uwage ze zamieszczony w dziel d100-d700 wiec wybor okrojony tylko do 2 puszek. D300s i d700 i tutaj bardzo latwa odpowiedz. DX lub FF. Albo jest potrzebna pelna klatka albo nie. Zreszta to pytanie powinno sie znalezc w temacie "Co wybrac". Pozdrawiam

luk1217
05-06-2011, 16:37
Sapphiron z jakim stanem licznika zdjęć puszka zaczęła tak wariować?

Sapphiron
05-06-2011, 17:00
coś koło 40k jest na liczniku, przynajmniej tyle było jak ostatni raz sprawdzałem...

A czemu dziwi ten wątek? No cóż... Tak na prawdę możliwości jest wiele... Z DX jest d300s, d2x i w ostateczności d7000. z Fx niestety tylko dwa wybory czyli albo używka d3 albo Kodak 14n...

Wiem że może marudzę jak stara panna na wydaniu albo coś podobnego ale na prawdę mam dylemat...

P.S.
Zapomniałem dopisać do wcześniejszej wypowiedzi na temat czterocyfrowych(oraz d40/60 itp) puszek (oprócz d7000) że większość jak nie wszystkie nie obsługują obiektywów bez AF-S czy innych podobnych silników. Ja stety-niestety mam wszystkie szkła napędzane wiertarką z body...

iron idem
05-06-2011, 17:35
Moze poprostu kup sobie znowu fuji s5 i po klopocie , z puszka jestes przeciez obeznany z ergonomią tez,pozatym obrazka takiego jak z fuji nie znajdziesz nigdzie.pliki do obróbki tez małe

Sapphiron
05-06-2011, 19:09
no niby to byłoby takie proste ale jest jedno ale... Tak na prawdę trudno znaleźć S5 w miarę dobrej cenie i z dobrym stanem...

fotograf58
05-06-2011, 19:16
Sopphi-ron ale z Ciebie jest maruda , kto nie szuka ten nie znajdzie, daj kilka ogłoszeń , że kupisz FuFu z małym przebiegiem , zrób kilka innych ruchów, "trza" działać , a nie marudzić.

Pienia
05-06-2011, 19:17
"w ostateczności d7000..." a może 300s?

Art Erie
05-06-2011, 20:09
no niby to byłoby takie proste ale jest jedno ale... Tak na prawdę trudno znaleźć S5 w miarę dobrej cenie i z dobrym stanem...

Teraz to pojechałeś :) Dwa lata temu, gdy fufu skoczyło do 6-7 tyś zł to bym się zgodził, ale teraz 2k z groszem za puszkę z małym przebiegiem. Blużnisz Waść!

LordRamzes
05-06-2011, 20:26
d3100
o d300 nic nie mówiłem, więc proszę nie wkładać mi pod palce słów których nie napisałem...

ależ oczywiście ,że pisałeś tylko nie dosłownie bo pisałeś że nie chcesz spadku jakościowego a d300 robi gorsze zdjęcia od d7000 :)

Sapphiron
05-06-2011, 20:28
Art'i a masz jakiegoś zaufanego sprzedawcę ze sprzętem który był dobrze traktowany?

A.n.d.r.e.V
05-06-2011, 20:38
Kolego Sapphiron na allegro masz s5 z przebiegiem 3tys za fajne pieniądze,
a z racji, że zdjęcia już trochę robisz to doskonale powinieneś wiedzieć czego chcesz,
BTW nie czaje powstawania takich wątków i to przez ludzi którzy już trochę "siedzą w temacie"...

Art Erie
05-06-2011, 20:44
Art'i a masz jakiegoś zaufanego sprzedawcę ze sprzętem który był dobrze traktowany?

Nie interesowałem się tematem, bo moje fufu bardzo dobrze się sprawuje. Ale na forum możesz popytać, ryzykowałbym nawet Allegro (znasz puszkę i lipy nie kupisz). Swoją kupowałem poprzez ebay'a w Niemczech i wszystko było na 5+.
Jak pisałem wcześniej jeśli masz kasę i szkła, to warto wykorzystać moment na FX, ( S5 i tak dokupisz pózniej :mrgreen:). Jeśli nie masz kasy/szkieł na pełną klatkę, to chyba nie warto myśleć o czymś innym na DX (z tego co wiem sportu nie robisz), więc powrót do S5 i temat nie istnieje.
To tak "co bym zrobił na Twoim miejscu".

Aeon88
05-06-2011, 23:03

hehe a co ty myślisz że okazja jak akurat Ty potrzebujesz to się pojawi? :) trzeba czekać cierpliwie, dać ogłoszenie kupna w giełdzie i śledzić dział sprzedaży oraz allegro co kilka godzin, bo jak jest okazja to z reguły dobę później jest już nieaktualna.

Jeśli z S5 byłeś bardzo zadowolony to szukaj S5, jeśli chciałbyś coś wyżej, to pewnie D300.. ale np ja jak się przesiadłem z D200 na D300 to nie odczułem jakiejś wielkiej odmiany, było lepiej pod względem użytecznego ISO, szybkości wyświetlania zdjęć i.... nic poza tym. Nawet moja ulubiona stałka na DX N35 1.8 zaczęła mulić się na D300 (na D200 trafiała szybko i celnie) do tego stopnia że na sali tanecznej była praktycznie bezużyteczna. D200 dawał ładniejszy obrazek, lepsze miał kolorki, fajniej się te pliki obrabiało. Jak bym miał drugi raz wymieniać D200 na cokolwiek to poszedłbym odrazu w D700, nie kupowałbym po drodze D300. Tu dopiero czuć przeskok, D700 to genialna puszka, cudownie mi się na niej pracuje, i choć kolorki to nie to co na CCD to resztą bije wszystkie Dxxx na łep i pięknie to wynagradza. Dlatego już nie mam D300 jako zapas, wymieniłem go na drugie D700.

Sapphiron
06-06-2011, 08:49
Ech... teraz siedzę i zastanawiam się (oczywiście czynnie, czytając testy i materiały odnośnie) nad d700 albo d3...

i za chorobę ciężką nie wiem co wybrać...

Bo powiedzmy sobie szczerze po Fufu ciągnie teraz baaaardzo do efixa...

Długi
06-06-2011, 09:09
Albo nieuważnie czytałem albo nie podałeś kwoty jaką przeznaczasz na zakup puszki, a to jednak istotna kwestia.
Tutaj jeszcze S5 jeśli szukasz w dobrym stanie http://allegro.pl/fuji-s5pro-bije-blizniacze-d300-d90-s5-pro-gw-i1647577074.html

Sapphiron
06-06-2011, 09:17
powiedzmy że mam do przeznaczenia 10k na body... Obiektywy mam więc już to chociaż mam z głowy...

Długi
06-06-2011, 09:25
powiedzmy że mam do przeznaczenia 10k na body... Obiektywy mam więc już to chociaż mam z głowy...

To jak masz sentyment do S5 to łykaj tego z aukcji, a jak chcesz coś lepszego, to bym się nie zastanawiał i kupował nówkę d700 póki jeszcze są. Tym bardziej, że masz już szklarnię.

pietrobas
06-06-2011, 10:28
d700, nie wiem nad czym sie w ogóle zastanawiać ? Jak sentyment do fufu, kup, bedzie na zapas.

Aeon88
06-06-2011, 10:42
za około 2000 (niewiele ponad) jest fufu więc Ci zostanie niecałe 8k na body, to albo będzie nowe D700 albo używane D3.. ja bym wybrał to pierwsze bo matryca identyczna a byłby nowy, kiedyś kupisz D3s albo nawet D4 czy D800 to nówka D700 kupiona teraz będzie na lata jako zapas. Używki są D700 za 6k moim zdaniem nie warto ich brać bo dołożysz 1.5k więcej i masz nowy. No chyba że masz czas i potrzebę kupna jakiegoś szkła, można wyrwać D700 jeszcze na gwarancji z niskim przebiegiem za niewiele ponad 5k, wtedy zostaje ci dwa klocki na jakieś szkiełko, ale to tylko jak masz czas bo takie okazje są bardzo rzadkie ;) ale są :D

fotograf58
06-06-2011, 15:00
a jednak zdradzasz FuFu Sapphi-ron dla d3 lub d700 :)