Zobacz pełną wersję : Problem z warstwami w PS
Witam
Mam problem z warstwami w moim PS. Otóż gdy powielam trzykrotnie warstwy (przykładowo), to powiedzmy na pierwszej wprowadzam kontrast i jest ok- widzę zachodzące na zdjęciu zmiany. Natomiast na pozostałych warstwach gdy przesuwam suwakiem kontrastu nie widzę już tych zmian zachodzących na zdjęciu (mogę zmienić parametry, ale nie widzę efektu). Podobnie jest z innymi opcjami:nasyceniem, mieszaniem kanałów itp. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Nie znam za dobrze PS ale chyba wartość opacity/przeźroczystość może mieć co z tym wspólnego...
Witam
Mam problem z warstwami w moim PS. Otóż gdy powielam trzykrotnie warstwy (przykładowo), to powiedzmy na pierwszej wprowadzam kontrast i jest ok- widzę zachodzące na zdjęciu zmiany. Natomiast na pozostałych warstwach gdy przesuwam suwakiem kontrastu nie widzę już tych zmian zachodzących na zdjęciu (mogę zmienić parametry, ale nie widzę efektu). Podobnie jest z innymi opcjami:nasyceniem, mieszaniem kanałów itp. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Wyobraź sobie, że warstwa to kartka papieru. Teraz, jak zrobisz 3 kopie i położysz 3 kartki na sobie, to zobaczysz tylko rysunek, który jest na górze. Nawet jak zrobisz korekty na niższych kartkach to i tak tego nie zauważysz, bo wszystko zasłania ta górna kartka. Tak działają zwykłe warstwy. Jeśli chcesz wprowadzać lokalnie takie zmiany, jak jasność, nasycenie itp., to korzystaj z warstw korekcyjnych. Porównując do kartek papieru, to działają one bardziej jak kalka/filtr. Czyli widzisz swój obrazek na kartce, ale przez pryzmat warstwy kalki/filtra.
Dziękuję za odpowiedź, jeśli chodzi o PS moja wiedza nie jest wielka. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeśli zrobię korekty na niższych warstwach to mimo iż poprzesuwam suwakiem to te zmiany i tak nie wejdą w życie? Jedynie z tego co zauważyłem mogę wprowadzać te zmiany jeśli w momencie jakiegoś grzebania w warstwach pozostałe warstwy (łącznie z oryginalnym tłem) są wyłączone (wyłączona ikonka oka). Czy to jednak nie jest bez sensu, bo to wygląda tak że jeżeli później włączam te warstwy po kolei to np. wprowadzzone zmiany na warstwie numer 3 są niewidoczne jeśli właczę warstwę numer 2 itd.? Co masz na myśli pisząc "korzystaj z warstw korekcyjnych", czy chodzi ci o to że jest jakaś opcja z takimi warstwami (jeśli tak, to gdzie konkretnie), czy chodzi o nowo nałożone warstwy? Proszę o wyrozumiałość jesli palnąłem tu jakąś gafę, dla kogoś te rzeczy mogą się wydać banalne ja się póki co tego uczę. Pozdrawiam
O warstwach korekcyjnych możesz poczytać tu
http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photoshop-warstwy-korekcyjne-cz-i-21606.html
tam są 2 części artykułu.
Jeśli chcesz wprowadzać na zdjęciu podstawowe zmiany lokalnie, to warstwy korekcyjne będą znacznie lepsze niż zwykłe.
Pobaw się też z maskami warstw (tych zwykłych) oraz ich przeźroczystością i przenikaniem. Myślę, że też sporo wyjaśnią Ci ideę warstw w PSie
Widoczność poszczególnych warstw można włączać i wyłączać wedle uznania i wtedy widać zmiany które się wprowadza - wystarczy zostawić tylko widoczną warstwę aktywną (w oknie warstw op lewej stronie zaznaczasz czy ma być widoczna czy nie).
2pompony
06-06-2011, 11:45
Czy to jednak nie jest bez sensu, bo to wygląda tak że jeżeli później włączam te warstwy po kolei to np. wprowadzzone zmiany na warstwie numer 3 są niewidoczne jeśli właczę warstwę numer 2 itd.?
Nie, bo nie dopuszczasz do siebie myśli, że na tych wyższych warstwach może być tylko część kadru, a reszta jest 'pusta'.
Dla przykładu - na jednym layerze - tym dolnym masz łąkę i dom, a na drugim (tym górnym) niebo, ale samo niebo, bez niczego innego. Wtedy ten górny layer zajmuje tylko górę kadru, bo tam na ogół jest na zdjęciu niebo. Dolna część kadru jest pusta, pixele tam są przeźroczyste i widać ten dolny layer.
Wtedy regulacja tego dolnego leayera ma sens, bo ją widać: jeśli dasz więcej kontrastu na trawie, to taką edycję zobaczysz, bo niebo nei zasłania trawy na łące.