Zobacz pełną wersję : Kodak 14n?
Sapphiron
05-06-2011, 00:18
Witajcie.
Czy ktoś z tutejszych bawił się tym sprzętem? Jak to to się sprawuje?
I ważne pytanie, czy jest możliwy przeszczep migawki od któregoś analoga jeśli padnie w Kodaku? Bo z tego co się dowiedziałem to na oryginalną jest niemożliwe zamienić bo po prostu nie ma...
Ktoś? Coś?
danz1ger
05-06-2011, 19:10
Wg T. Hogan'a:
"...The Pro 14n has a feature set that sounds a bit like the D100, mainly because it was built from the same base body, the Nikon N80. (Kodak's marketing team, like Nikon's, tries to claim otherwise. For example, Kodak claims that the Pro 14n is "derived" from both the N80 and F100, but "derived" seems to mean that a couple of F100 parts were borrowed and added on, in particular the PC Sync socket and 10-pin remote connector. The top-deck is exactly the same as the N80 with two minor cosmetic differences. The shutter is the N80's. The autofocus and metering system is the N80's. The viewfinder and grid system is the N80's. The internal flash is the N80's. Heck, the custom settings are the N80's, only without numbers.) ..." http://www.bythom.com/14n.htm
andystar
06-06-2011, 07:32
Kodak 14n był produkowany przez SIGMĘ więc chyba raczej części od SIGMY powinny pasować.
stachmuszel
06-06-2011, 08:18
Kodak 14n był produkowany przez SIGMĘ więc chyba raczej części od SIGMY powinny pasować.
Chyba coś Ci się pomyliło. Kodak 14n zbudowany był na bazie Nikona F80/F100, więc dlaczego miłaby go produkować Sigma. Wystarczy spojrzeć na to body i od razu widać, że projekt jest Nikonowski.
Sapphiron
06-06-2011, 08:44
Tylko teraz zapytanie, czy da radę zrobić przeszczep migawki z f100 do 14n jak już padnie?
Witajcie.
Czy ktoś z tutejszych bawił się tym sprzętem? Jak to to się sprawuje?
I ważne pytanie, czy jest możliwy przeszczep migawki od któregoś analoga jeśli padnie w Kodaku? Bo z tego co się dowiedziałem to na oryginalną jest niemożliwe zamienić bo po prostu nie ma...
Ktoś? Coś?
Hmm, tyle że ten sprzęt ma bardzo takie sobie opinie... Warto się w niego pakować? To już staroć i ewentualnie za "grosze" można zaryzykować. Wolałbym kupić na razie jakiegoś cropa i zbierać powolutku na D700.
Chyba że faktycznie ma to być "zabawa"...
Sapphiron
06-06-2011, 08:55
Nie no sprzęt nie jest mój tylko znajomego, pękło mu ponad 40k w kodaku i sie zastanawia nad tym kiedy mu migawka padnie... Kodak niestety dał "gwarancję" na 30k i niby taka jest sugerowana granica wytrzymałości...
stachmuszel
06-06-2011, 08:57
Myślę, że przy przebiegu 40k nie ma się co martwić. Sugerowane przez producentów trwałości migawek, mają się nijak do rzeczywistości. Z reguły migawki wytrzymują więcej, wcześniej może paść mechanizm lustra, przesłony etc.
login_87
06-06-2011, 09:51
Nie no sprzęt nie jest mój tylko znajomego, pękło mu ponad 40k w kodaku i sie zastanawia nad tym kiedy mu migawka padnie... Kodak niestety dał "gwarancję" na 30k i niby taka jest sugerowana granica wytrzymałości...
Ale sam taki sam aparat bierzesz pod uwage....
coś koło 40k jest na liczniku, przynajmniej tyle było jak ostatni raz sprawdzałem...
A czemu dziwi ten wątek? No cóż... Tak na prawdę możliwości jest wiele... Z DX jest d300s, d2x i w ostateczności d7000. z Fx niestety tylko dwa wybory czyli albo używka d3 albo Kodak 14n...
Wiem że może marudzę jak stara panna na wydaniu albo coś podobnego ale na prawdę mam dylemat...
P.S.
Zapomniałem dopisać do wcześniejszej wypowiedzi na temat czterocyfrowych(oraz d40/60 itp) puszek (oprócz d7000) że większość jak nie wszystkie nie obsługują obiektywów bez AF-S czy innych podobnych silników. Ja stety-niestety mam wszystkie szkła napędzane wiertarką z body...
Sapphiron
06-06-2011, 09:53
stwierdziłem że są tylko dwa wybory co niestety było niestety niedopowiedzeniem bo są trzy... No chyba że się mylę i oprócz nieosiągalnych d3s/x Nikon ma jeszcze jakieś pełne klaty oprócz Kodaka, d700 i d3 zwykłego?
stwierdziłem że są tylko dwa wybory co niestety było niestety niedopowiedzeniem bo są trzy... No chyba że się mylę i oprócz nieosiągalnych d3s/x Nikon ma jeszcze jakieś pełne klaty oprócz Kodaka, d700 i d3 zwykłego?
FF w Nikonie zaczął się od D3, więc jest tak jak napisałeś D3 w różnych wariantach i D700. I jeszcze ten Kodak.
Nikorett
08-06-2011, 22:37
moj mial 114k i smigal az milo (teraz meczy go bratanek i ma 128k zrobione)
Moim zdaniem tanie FF to można w Canonie uzyskać, w końcu stara piąteczka już za 3k chodzi. To niewiele :)
Kodak 14n to aparat nie z tej epoki. Testowałem toto parę chwil i potrafi doprowadzić do rozpaczy. Potwooooornie mulasty, klocowaty, ciężki, z beznadziejną baterią i ekranem, którego mogłoby nie być. Jakościowo - delikatnie mówiąc - szału nie ma, nadaje się do pracy na bazowym ISO, na którym i tak szumi niewąsko. Aparat dla masochistów, omijać szerokim łukiem.
Michał Jędrak
09-06-2011, 09:34
Potwierdzam, że ten Kodak to cienizna. Wynika to po prostu z jego wieku i z technologii, która była wtedy dostępna. Dla kolekcjonera gratka, ale nie dla kogoś, kto chce robić zdjęcia
Moim zdaniem tanie FF to można w Canonie uzyskać, w końcu stara piąteczka już za 3k chodzi. To niewiele :)
Tyle że dość kiepsko działa z obiektywami Nikona, choć przejściówki są.
Ale fakt że 5D to jeszcze przyzwoity aparat, da się nim normalnie robić zdjęcia. Kodak to prehistoria.