PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Katarzyna

Shanleaf
04-06-2011, 23:26
Moje początki jeśli chodzi o fotografię (a portret to już w ogóle). Mam nadzieję, że się spodoba, ew. liczę na konstruktywną krytykę.
Reklama niezamierzona.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/7439/kasiacappyimg.jpg)

moira
05-06-2011, 01:09
Sam nie jestem specem ale napisze jedno bo nikt nie napisal jeszcze a pewnie wielu chcialo, cwicz, cwicz i jescze raz cwicz, ja sam robie fotki ale jeszcze sie nie odwazylem za wielu wrzucic wic nie jestes sam. Pozdrawiam.

borix
05-06-2011, 01:32
Skoro nie-spece mogą sie odzywać to i ja coś od siebie dodam...
Z mojego czysto amatorskiego punktu widzenia wyszło strasznie płasko (bezpsrednie światło z lampy), straszny bałagan w tle i do tego dosyć niefortunny kadr, poobcinane kończyny etc.
Ale jak kolega wspomniał nie zrażaj sie tylko ćwicz i jeszcze raz ćwicz...

Mi by chyba nie starczyło odwagi żeby cos w tym dziale zamieścić...;-P za jakieś trzy lata może, kto wie...:-)

Pozdrawiam

marcogk
05-06-2011, 01:39
A ja bym wywalił to zdjęcie niestety o kosza.
Kadrowanie, cięcia, kolor, tło wszystko na -

Matteo
05-06-2011, 10:32
Bardzo przypadkowy pstryk. Bez pomyslu a i samo wykonanie kiepskie. Poucinane dlonie, czubek glowy tez niewlasciwie ciety. Juz nie wspomne o kadrze, kolorach i swietle. No nie jest to dobre zdjecie. Dluga droga przed toba ale nie poddawaj sie i walcz :-) Czytaj forum, komentarze do innych zdjec, chlon wiedze.

Galen
07-06-2011, 12:35
Najgorsze w tego typu postach jest to, że nikomu się nie chce napisać nic kreatywnego. Każdy tylko wejdzie, zobaczy że ktoś dopiero zaczyna i tyle go widzieli :) Ja rzadko zabieram się za krytykę, bo sam dopiero raczkuję, ale wklepię kilka uwag od siebie.

1. Kadr zbyt centralny. Linia oczu praktycznie przebiega w połowie zdjęcia - zarówno w pionie jak i poziomie. Staraj się stosować zasadę 2/3. Nie bój się ciąć głowy, włosów i czoła. Ustaw sobie linię oczu na wysokości 2/3 kadru, przesuń trochę w prawo lub w lewo i zobacz jaka będzie różnica.
2. Jak w tle masz tyle różnych klamotów, to musisz się starać ich pozbyć przez rozmycie tła. Używaj dłuższych ogniskowych i jak najmniejszej wartości przysłony. Jak nie ma technicznie możliwości, to postaraj się o inny kadr. Przesuń się i poszukaj mniej rozpraszającego tła.
3. Nie ucinaj palców, dłoni, stóp i tym podobnych członków.
4. Nie używaj lampy celując nią bezpośrednio w obiekt. Zobacz jak wyszło płasko. Skóra się świeci nieładnie. Mimo, że dziewczyna ma ładną cerę wyszło słabo. Włosy wyglądają sianowato. Jeśli używasz lampy zewnętrze, postaraj się zdjąć ją z aparatu i wyzwolić gdzieś obok za pomocą radia albo kabla. Załóż na lampę jakiś modyfikator zmiękczający. Jak nie masz takich zabawek to odbijaj światło od białych powierzchni. Wyceluj lampę w sufit albo w ścianę.
5. Pilnuj balansu bieli, bo tutaj moim zdaniem nie trafiłeś.
6. Jak chcesz uzyskać najlepsze efekty, to umów się z dziewczyną na jakiś dzień i przygotujcie się. Niech ona sobie zrobi makijaż, wciśnie się w ulubione ciuchy. Ty naładuj wszystkie akumulatory, weź zapasowe karty pamięci i w plener! Czasem takie spontaniczne i przypadkowo ustrzelone zdjęcia wychodzą bardzo dobrze, ale znacznie lepsze efekty uzyskasz przygotowując się do sesji chociaż minimalnie. Nie musisz mieć ze sobą tony sprzętu. Weź pod pachę blendę, jedno jasne szkło i na spacer! :)

Mam nadzieję, że efekt nie będzie odwrotny od zamierzonego i te komentarze Cię nie zniechęcą :) Przeszperaj forum. Na pewno sporo się nauczysz. Jak interesują Cię lampy błyskowe to polecam przestudiować sobie przyklejone tu (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70) tematy. Możesz też sobie rzucić okiem na serwis strobox.com (http://strobox.com/), którego cała idea opiera się o prezentację zdjęcia i schematu oświetleniowego do niego zastosowanego. Miłego i przemyślanego focenia!

Pozdrawiam.

ppablo12345
07-06-2011, 12:50
Galen - pewnie, że mało komu chce się pisać elaboraty na temat, co jest nie tak z tym zdjęciem, skoro widać, że ktoś nie zadał sobie trudu, aby przyswoić sobie troszkę podstawowej książkowej wiedzy: o kadrowaniu, o błyskaniu, o obróbce itd.
Shanleaf - żeby nie było - sam jestem raczej kiepskim amatorem, nie mam tyle czasu na focenie, ile bym chciał, do tej pory odważyłem się tylko raz wrzucić fotkę na forum i nie zostałem przy tym zjechany;) Żeby nie było, że się wymądrzam.
Zacznij od jakiejś literatury w stylu Briana Petersona, albo Scotta Kelby'ego, rozwieje to wiele Twych wątpliwości.
Pozdrawiam.

jacek.gold
07-06-2011, 12:51
powiesił byś to na ścianie?

Galen
07-06-2011, 14:37
To trochę moim zdaniem zwalone podejście. Po co jest to forum? Żeby się onanizować nad wypieszczonymi fotami półprofesionalistów, czy może jest ono dla każdego? Dla mocno początkującego też? Najlepiej powiedzieć lipa kicha idź do książek i pojechać po kimś, a wystarczy kilka linków, tytułów książek i już człowiek łapie wiatr w żagle.

jacek.gold a Ty byś swoje pierwsze zdjęcie jakie wrzuciłeś na to forum powiesił na ścianę? Takie komentarze jak Twoje doprowadzają mnie do wrzenia. Nie jestem zwolennikiem osobistych wycieczek, ale nie przypominam sobie żebym trafił na jakiś kreatywny komentarz z Twojej strony. Tylko buraczane odzywki. Sądząc po dacie rejestracji z fotografią masz do czynienia od min 5 lat, a jak zajrzałem na Twoją www to jakoś mnie nie zmiażdżyło.

jacek.gold
07-06-2011, 14:47
Galen (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=41753) z czym masz problem? Czy ja bronię Ci wypisywać porad i kreować się na znawcę mimo że zdjęć nie pokazałeś żadnych?
To poproszę o równie tolerancyjne podejście.
I ciut kultury, bo "buraczane odzywki" to już troszkę poza dobre maniery wychodzą.

A pierwsze zdjęcie owszem powiesił bym choć chyba zniknęło w odmętach przeprowadzek forumowych

Co do zdjęcia powyżej to gdzie indziej bym napisał że to gniot ale tu kulturalnie zapytuję autora czy jest ono godne prezentacji na ścianie bo w domu zobaczyło by je kilka osób w ciągu roku a tu przez parę dni będzie kilkuset oglądających

Galen
07-06-2011, 14:54
jacek.gold za "buraczane odzywki" przepraszam, poniosło mnie. Co do zdjęć nie pokazuję, bo nie mam co pokazać. Uczę i jeszcze długa droga przede mną, a nie chcę narażać się na kontry typu "krytykujesz moje a sam masz do dupy" :)
Koniec offtopa.

Shanleaf
08-06-2011, 14:15
Dziękuję wszystkim za szczerość. Zdjęcie to zostało zrobione niedługo po zakupie aparatu, gdy jeszcze nie analizowałem tak dokładnie wszystkiego co składa się na dobrą fotografię. Pstryknięte zostało przeze mnie z czystej chęci uchwycenia momentu, który wydał mi się ciekawy. Niestety ze względu na ciasne pomieszczenie, jasne okno, dosyć długi obiektyw (bodajże Helios 58mm), brak jakiejkolwiek zewnętrznej lampy efekt wyszedł jak widać. Niemniej jednak wydawało mi się, że zdjęcie ma w sobie jakiś ciekawy pierwiastek. Po Waszych komentarzach rzeczywiście zaczynam wyraźniej dostrzegać braki (szczególnie to tragiczne kadrowanie).
Dziękuję również za motywacyjne wpisy. Staram się czytać fora fotograficzne, książki, analizować "dobre" zdjęcia. Niestety mimo moich wysiłków droga jest długa i wyboista...
Przepraszam wszystkich, których zmysł estetyczny został przeze mnie brutalnie zgwałcony i obiecuję poprawę :)