Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D90 i rozładowywanie baterii

M@rian
04-06-2011, 22:06
Witam,
Od kilku tygodni zauważyłem w moim D90 dziwną przypadłość. Naładowany do pełna akumulator potrafił po 2, 3 dniach paść do zera,gdzie praktycznie w ogóle nie robiłem zdjęć. Wcześniej naładowana bateria potrafiła spokojnie miesiąc pociągnąć a tu od kilku dni taki zonk. Bateria rozładowana jest totalnie do zera nie można nawet włączyć przeglądania zdjęć na wyświetlaczu. Pomyślałem sobie nic, aparat ma 2 lata, trzeba więc rozejrzeć się za nowym akumulatorem. Zauważyłem jednak dzisiaj przy zgaszonym świetle jak mruga lampka odczytu karty pamięci. Domyślam się, że to powoduje u mnie całkowite rozładowanie baterii, ktoś wiec co to może być i jak temu zaradzić ? Aparat jest już po gwarancji więc wolałbym uniknąć oddawania do serwisu, może to być np. przez uszkodzoną kartę pamięci ??

Paradiso Perduto
04-06-2011, 22:35
a może to pobór mocy aparatu? sprawdź baterię na innym body, swoją D90 sprawdź na innej baterii i będziesz wiedział co się dzieje.
sprawdź też na innej karcie pamięci.
jeśli okaże się że aparat "ciągnie" za dużo prądu, ja zacząłbym od aktualizacji oprogramowania do najnowszej wersji. a jeśli już taką masz, to telefon lub mail na Postępu

mattanjahu
04-06-2011, 23:18
tez dziwne .. ja swoja baterie laduje i dluuuuugo mija jak sie wyczerpie..

piterdm
05-06-2011, 10:11
Miałem podobny problem w F65. Nie wiem co było przyczyną, ale tam były inne baterie i nie była to ich wina. Myślę, że coś z boody masz nie tak .

M@rian
05-06-2011, 16:19
Domyślam się właśnie, że to body. Ewidentnie przy wyłączonym aparacie body próbuje czytać z karty i to powoduje rozładowywanie baterii. Spróbuję jak radził kolega zaktualizować soft w aparacie, muszę się tylko rozejrzeć na forum jak to zrobić bo nie robiłem tego nigdy.

Paradiso Perduto
05-06-2011, 19:32
jeśli masz najnowszą wersję oprogramowania, to Nikon nie zaleca jej aktualizacji.
ja w pierwszej kolejności spróbowałbym na innej baterii i innej karcie pamięci; później soft, a jak to nic nie da -> serwis

M@rian
05-06-2011, 19:59
jeśli masz najnowszą wersję oprogramowania, to Nikon nie zaleca jej aktualizacji.
ja w pierwszej kolejności spróbowałbym na innej baterii i innej karcie pamięci; później soft, a jak to nic nie da -> serwis

Soft w moim D90:

A: 1.00
B: 1.00
L: 1.000

Chyba jakiś stary soft co ?

EDIT:

Widzę, że ostatnia wersja to 1.02 więc wychodzi na to, że mam starą. Poczytam trochę o co biega i zabieram się do aktualizacji.

Paradiso Perduto
05-06-2011, 23:57
to nic trudnego, poczytaj forum i dowiesz się jak sprawnie to zrobić.
a po zabiegu daj znać, czy pomogło:-)

satsun
06-06-2011, 01:33
Ten typ tak ma niestety, znany przypadek.
Gwarancja tylko, ale że nie masz to serwis ewentualnie fart i samo się naprawi... Miałem identyczny przypadek 2 tygodnie temu, na szczęście mam jeszcze gwarancję. Z tego co pamiętam to wymieniali górną płytkę, poprawa połączeń u góry, o dziwo serwis nikona mnie zaskoczył i zrobili to w 10 dni licząc wysyłki, mało tego dodali długopis i breloczek nikona.
Pewnie nie działa Ci też podświetlenie wyświetlacza włączane poprzez przełącznik od włączania aparatu. Spróbuj trochę pomęczyć włącznik, pstrykając go itp. Może przejdzie na jakiś czas. Aktualizacja nie pomoże raczej. Wada sprzętowa niestety :(

Jasand
06-06-2011, 09:03
Soft w moim D90:

A: 1.00
B: 1.00
L: 1.000

Chyba jakiś stary soft co ?

EDIT:

Widzę, że ostatnia wersja to 1.02 więc wychodzi na to, że mam starą. Poczytam trochę o co biega i zabieram się do aktualizacji.

Nowy soft jest tylko dla L (Lens) 1.002 Distortion control data tak ,że opcji zasilania chyba nie poprawi.

Wszystko jest tutaj: http://nikonimglib.com/dcdata/manual/En/lensprofile_win_en_ABF.html

Jeżeli sie mylę to podaj źródło gdzie mozna pobrac nowy soft do D90

PS Mam takie samo oprogramowanie wszędzie jak Ty. Aparat kupiony w sierpniu 2010

M@rian
06-06-2011, 20:06
satsun problem mam tylko z tym poborem mocy. Wyłączniki i podświetlania działają na razie OK. Co do serwisu gwarancyjnego to też już korzystałem :) Pomimo negatywnych opinii przeczytanych na forum odnośnie warszawskiego serwisu wszystko poszło dla mnie zadowalająco. Po pół roku użytkowania aparat w różnych dla niego momentach nie widział obiektywu. Opisałem dokładnie usterkę, zapakowałem szkło kitowe i puchę i poszło do saturna gdzie go kupiłem. Po 7 dniach od dostarczenia aparatu do sklepu dostałem info, że aparat jest do odbioru. Wymienili właśnie styki ale w mocowaniu obiektywów + dla świętego spokoju w obiektywie 18-105 który im wysłałem też. Teraz po 1,5 roku użytkowania przytrafił się kolejny zonk z tym rozładowywaniem baterii. Przebieg wg. opanda to niecałe 30 tyś. klapnięć (ile D90 mogą pociągnąć ? mam nadzięję, że minimum u mnie zrobi 50 tyś.) Z drugiej strony to wg. mnie gwarancji powinno być minimum dwa lata na taki sprzęt i markę jak Nikon :)

PS. wczoraj zrobiłem aktualizację do softu L:1.02. Wygląda na to, że po nocy z aparatu nie ubyło baterii nic. Ustawiłem nawet aparat tyłem na tv, w razie czego podczas rozładowywania zauważyłbym migającą diodę :), włożyłem też inną kartę bo na razie na innej baterii przetestować nie mogę.

Paradiso Perduto
06-06-2011, 20:44
żeby przetestować baterię możesz wybrać się do sklepu foto z jakąś rozsądną obsługą i dobrze się dogadać;-)
ja tak zrobiłem, co prawda w zupełnie innej sprawie, ale dało się;-)

próbowałeś fotografować po aktualizacji softu? jeśli tak, to ile zdjęć zrobiłeś na akumulatorku?

M@rian
06-06-2011, 21:15
żeby przetestować baterię możesz wybrać się do sklepu foto z jakąś rozsądną obsługą i dobrze się dogadać;-)
ja tak zrobiłem, co prawda w zupełnie innej sprawie, ale dało się;-)

próbowałeś fotografować po aktualizacji softu? jeśli tak, to ile zdjęć zrobiłeś na akumulatorku?

problem w tym, że zdarzenia nie wywołam ot tak testując baterię w sklepie. Sytuacja z rozładowywaniem baterii przydarzyła mi się raptem ze trzy razy (prawdopodobnie w nocy kiedy aparat leżał na półce). Ostatni raz bodajże w sobotę jak złapałem aparat do ręki to bateria była kaput. Wczoraj zaktualizowałem soft oraz zmieniłem kartę pamięci, dzisiaj aparat był ok. Byłem też w terenie dzisiaj z aparatem, ale przegoniła mnie burza - cyknąłem raptem 20 zdjęć. Głównym problemem nie jest rozładowywanie baterii podczas robienia zdjęć tylko rozładowuje się przy wyłączonym aparacie prawdopodobnie powodując przy tym non stop odczyt z karty pamięci.

satsun
06-06-2011, 21:19
Ja czytałem o tym na zagranicznych forach i problem z tego co mi wiadomo jest właśnie z przełącznikiem u góry. Sam to mogę potwierdzić tym co u mnie wymienili a objaw identyczny. I niektórym właśnie przechodziło to po paru włączeniach/wyłączeniach/pstrykaniem w kierunku włączania podświetlenia. U mnie podświetlenia nie dało się wyłączyć, cały czas było tak jakby włączone.
U mnie inna bateria jak i inna karta nie pomagały.
Skoro się naprawiło to nic tylko się cieszyć, ale czytałem też o przypadkach powrotu tego przypadku. A co do tego ile wytrzyma to loteria, spokojnie to on do 100 tyś powinien dociągnąć ale paść może i po 20 tyś i 50tys a nawet po 200tys, wszystko zależy od szczęścia. :)

M@rian
06-06-2011, 21:43
może trochę zbaczamy z tematu ale jak się ma wymiana migawki do późniejszego użytkowania aparatu ? Kumplowi padła migawa w C 450d, wymienił ją za chyba coś koło 550zł. Można go później normalnie używać czy dzieją się później różne "cuda" z puchą ?

satsun
08-06-2011, 12:35
Nie powinno się nic dziać. A jakie cuda masz na myśli? Chyba, że osoba naprawiająca nie przyłożyła się, bo jest tam parę połączeń ( w nikonie np jest kilka lutowanych), które mogły być nie dociśnięte itp. To tylko jeden podzespół aparatu, nie powinien wpływać po wymianie na nic.

M@rian
13-06-2011, 19:53
Panowie, jak na razie po aktualizacji softu bateria nie rozładowała się samoczynnie ani razu. Od aktualizacji oprogramowania używam też innej karty, z ciekawości aż przełożę z powrotem starą by sprawdzić czy to karta była uszkodzona, czy aktualizacja softu pomogła.

robertw33
21-06-2011, 12:13
miałem podróbkę akumulatora i działy się podobne rzeczy po długim okresie użytkowania tego akumulatora, wrzuciłem orginał i problem znikł.

M@rian
24-06-2011, 20:02
miałem podróbkę akumulatora i działy się podobne rzeczy po długim okresie użytkowania tego akumulatora, wrzuciłem orginał i problem znikł.

od nowości (1,5 roku już będzie) puszka chodzi na oryginale, nigdy nie było w nim żadnych podróbek.

PS: na drugiej karcie też chodzi :) Aktualizacja softu pomogła ?