PDA

Zobacz pełną wersję : dane GPS w EXIFie

DamianS
04-06-2011, 18:41
Mam pytanie: czy istnieją jakieś aparaty, które zapisują w EXIFie dane GPS?
Szukając w sieci trafiłem na to: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6456&geopic-ii-wspolrzedne-gps-w-lustrzankach-nikona-i-fujifilm

Ale temat jest "trochę" przestarzały. Może ktoś wie coś więcej, jak to w tej chwili wygląda?

pozdrawiam!

Władca Pixeli
04-06-2011, 18:54
Kupujesz Nikon GP-1 GPS Unit i masz informację w D3, D3S, D3X, D700, D300, D300S, D2X, D2XS, D2HS, D200, D5000 & D90 :mrgreen:
Jest wiele innych zamienników.

Ja mam Sony GPS i po zrobieniu zdjęć można dopisać dane do zdjęć z każdego aparatu. Warunkiem jest dokładne ustawienie czasu w aparacie.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=88730

DamianS
12-06-2011, 10:46
Dzięki za pomoc! :)

wilk325
12-06-2011, 11:38
Kupujesz Nikon GP-1 GPS Unit i masz informację w D3, D3S, D3X, D700, D300, D300S, D2X, D2XS, D2HS, D200, D5000 & D90 :mrgreen:
Jest wiele innych zamienników.

tylko pamiętaj - bateria 4e w D3..... ( kiedy masz cały czas włączony aparat ) wytrzymuje max 4h; kiedy aparat wyłączysz i ponownie włączysz to tak około 30s szuka namiarów GPS.

jurekb
13-06-2011, 20:07
tylko pamiętaj - bateria 4e w D3..... ( kiedy masz cały czas włączony aparat ) wytrzymuje max 4h; kiedy aparat wyłączysz i ponownie włączysz to tak około 30s szuka namiarów GPS.

Właśnie. W którymś z FOTO-VIDEO był test aparatów z GPS-em i właśnie ze względu na tzw "zimny start GPS-a" (jeśli się go wyłącza) oraz ze względu na zużycie baterii (jeśli się go nie wyłącza) nie polecali tego rodzaju rozwiązań.
Poza tym jest drogi i przeszkadza, zamontowany na aparacie.

Ja z powodzeniem stosuję GPS logger (mam go w plecaku), który mi zapisuje ślad przebytej trasy, pokazuje w telefonie, na mapie gdzie jestem i dodatkowo mogę nim otagować foty. Można to zrobić nawet na RAWach - przy eksporcie do JPG, z pliku *xml zapisuje w EXIFie. Bateria wytrzymuje ponad tydzień przy intensywnym używaniu.

ShaiHulud
13-09-2011, 12:36
Witam, mam D7000 który czasami wykorzystuję w celach dokumentacyjnych/ewidencyjnych, tak więc istotne jest dla mnie geotagowanie.

Póki co radzę sobie w ten sposób: w torbie/kieszeni turystyczny odbiornik Garmin, przed sesją zdjęciową ustawiam zegar w aparacie na czas pokazywany przez Garmina, po zakończeniu sesji używam programu Geotag żeby dodał do zdjęć pozycje na podstawie śladu zapisanego przez Garmina.

Rozwiązanie w sumie bezproblemowe, ale zastanawiam się czy GP-1 nie dałby mi czegoś więcej - a mianowicie zapisu tego w którą stronę skierowany jest obiektyw w chwili robienia zdjęcia.

Z instrukcji do aparatu wynika że gdzieś tam w menu Setup jest wyświetlane takie coś jak "Heading" - czy to znaczy że GP-1 ma kompas magnetyczny i określa kierunek?

W tej samej instrukcji jednak widać że na podglądzie zdjęć na stronie "GPS Data" tego Heading'u nie ma - czy to znaczy że aparat nie zapisuje tego do pliku ze zdjęciem?

BTW: czy GP-1 ma może wysokościomierz barymetryczny?