PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Ustawienia - Skoki do wody

.N.K.N.
04-06-2011, 14:01
Witam .
Chciałabym abyście doradzili mi jak ustawić swoją lustrzankę do zdjęć j.w skoków do wody .
Jaki najlepiej ustawić czas , jaką przesłonę itp. itd.
Tak aby ostre były osoby .
Jak ustawić też kiedy skakać będzie kilka osób .
Mój aparat to NIKON D40 ,
posiadam też 2 obiektywy :
- kit - AF-S18-55 II
- portret - NIKKOR 50mm f/1.8D

Którym obiektywem uda mi się zrobić lepsze zdjęcia ?
Na jakich ustawieniach ?

Czekam na Wasze rady ... ;-)

login_87
04-06-2011, 14:06
Wszystko zalezy od tego jak bedzie jasno... Zdjecia na basenie czy moze w plenerze. Konieczny jest krotki czas ale wtedy moga wyjsc ciemne zdjecia jesli bedzie malo swiatla wiec konieczne bedzie podniesienie ISO. Po zrobieniu kilku zdjec sam sie zorientujesz. A jesli niewiesz jakie poinny byc ustawienie to rob z priorytetem czasu. A co to obiektywu to wszystko zalezy od tego jak daleko bedziesz stal..

Semati
04-06-2011, 14:10
A mój post wcięło... z odpowiedzą na Twe troski ..

.N.K.N.
04-06-2011, 14:15
Post jest , tylko są 2 te same wątki : )
Tamten chyba zła 'kategoria' .
Ale nieważne ..
Nawiązując do tematu ...
Kiedy będę "bawić się" przysłoną , jak mam ją ustawiać gdy fotografować będę akurat jedną osobę ?
A jak starać się ją ustawiać gdy będzie ich więcej ,
tak , aby te osoby na zdjęciach były ostre ..? ;-)

arturmsi
04-06-2011, 14:27
Jeśli chodzi o obiektyw to lepszy byłby 50 1.8 ze względu na to ze na otwartej przysłonie uzyskałabyś szybsze czasy bez podnoszenia iso...ale,z tym obiektywem musisz ostrzyć manualnie więc odpada.
Co do kita, otwarta na maksa przysłona, chyba ze warunki oświetleniowe bdb więc można lekko przymknąć, af ustaw na af-c no i próbuj zoom-uj, ja bym robił na piorytecie przysłony i najwyzej podkręcał iso w razie jakby czasy były za wolne...
jedna osoba wąski kąt, więcej osób szerszy..ale chyba tyle to wiesz ;]

morzon
04-06-2011, 14:34
Ustaw tryb A, przysłone f/5/.6 do f/8, jak będzie jasno to iso100-200, jak by było ciemniej to 200-640max. Obiektyw 18-55.

.N.K.N.
04-06-2011, 14:37
Dziękuje za odpowiedzi ;-)